Slovan Bratislava v Ruzomberok 13.11.2022

 

Søndag 13.11.2022: Slovan Bratislava v Ruzomberok

Jeg hadde allerede sett én kamp denne søndagen da jeg forlot Stadión Raca og tok trikken tilbake mot det sentrale Bratislava, men jeg hadde ytterligere en kamp på agendaen, og det ville også være turens siste kamp. Det var den slovakiske fotballstorheten Slovan Bratislava som denne ettermiddagen skulle i aksjon mot Ruzomberok, og jeg hadde på forhånd vært inne på de relevante nettsider og betalt 12 euro for en inngangsbillett, selv om det skulle vise seg at det at det i hvert fall ikke var noen som helst grunn til å frykte at kampen på det nye Stadión Tehelne Pole skulle bli utsolgt.

Etter å ha blitt med trikken ned til Americké námestie, kom jeg meg etter hvert med en buss som skulle forbi det nye nasjonalstadionet, og hoppet av et steinkast eller to derfra. Jeg fikk tatt en kikk på anlegget i dagslys der jeg passerte i min jakt på et vannhull å lade opp med en øl på. Noen kvartaler unna falt valget til slutt på kneipa U Pribáka, der jeg ganske raskt klarte å få kvinnemennesket bak disken til å forstå at jeg ønsket en øl. Her var det også lov å røyke inne, og snart fikk jeg også selskap av en gruppe tyske groundhoppere som i likhet med meg hadde valgt å lade opp til kamp her.

Slovan Bratislava ble stiftet i 1919, og må som jeg var inne på kunne kalles lokomotivet i slovakisk fotball. De vant åtte ganger den slovakiske ligaen som opererte i mellomkrigsårene. Da den nasjonale tsjekkoslovakiske ligaen startet opp igjen etter andre verdenskrig, vant Slovan i 1949 sin første av tre strake ligatitler i Tsjekkoslovakia, som til slutt skulle bli åtte i tallet, i tillegg til fem tsjekkoslovakiske cuptitler. Det var som regjerende tsjekkoslovakisk cupmester at de i 1969 spilte seg frem til finalen den europeiske cupvinnercupen, der selveste Barcelona ventet. Dette skulle vise seg å bli den kanskje største dagen i Slovan Bratislavas historie.

Den katalanske storklubben ble nedkjempet med 3-2, og Slovan Bratislava ble med det den første og hittil eneste Europacupvinner fra det tidligere Tsjekkoslovakia (og dagens Tsjekkia og Slovakia). Da Tsjekkoslovakia vant fotball-EM i 1976 var det forresten med sju Slovan-spillere. Med ligatittel i 1992 ble Slovan også den nest siste ligavinner i den tsjekkoslovakiske ligaen før splittelsen av Tsjekkoslovakia i 1993. Da dagens nye slovakiske liga startet opp i 1993, ble Slovan også dens første vinner våren etter, og tok også de to neste ligatitlene. Siden 1993 har de nå vunnet denne 12 ganger, og den slovakiske cupen ti ganger (total 17 ganger); inkludert fem dobler. Men det har heller ikke bare vært fryd og gammen.

På begynnelsen av dette århundre var de sportslige prestasjonene svake og økonomien enda svakere, og i 2004 rykket klubben rett og slett ned. De brukte to år på å returnere, og de var snart tilbake i toppen og hanket inn nye troféer. De var nå regjerende mester etter å ha vunnet fire strake ligatitler, noe som er rekord. Slovan ledet også an på tabellen når de nå skulle avslutte den 17. runden som også var den siste før vinterpausen. De ville med seier få en luke på tre poeng ned til Dunajská Streda og fire poeng til Spartak Trnava. Ruzomberok var som nevnt altså dagens bortelag, og de la beslag på femteplassen, 12 poeng bak serielederne, men med ytterligere én hengekamp til gode.

Det tidligere Stadión Tehelné Pole var klubbens hjemmebane siden åpningen i 1940 og frem til 2009, da stadionet ble stengt for bygging av det nye anlegget som har fått samme navn. Det gamle hadde på et tidspunkt vært Tsjekkoslovakias største stadion i bruk (på en tid da det aldeles enorme Strahov-stadionet i Praha ikke ble benyttet), og det skal ha vært 70 000 på en kamp der mellom Tsjekkoslovakia og Jugoslavia i 1970, selv om det langt overskred den offisielle tilskuerkapasiteten. Mens man bygget det nye anlegget, spilte Slovan sine hjemmekamper på Inter Bratislava sin tidligere hjemmebane Stadión Pasienky, men etter flere forsinkelser kunne nye Stadión Tehelné Pole endelig åpne i januar 2019, med en treningskamp mot tsjekkiske Sigma Olomouc.

Stadión Tehelné Pole er ikke bare ny hjemmebane for Slovan Bratislava, men også for det slovakiske landslaget. Det har en tilskuerkapasitet på 22 500, som vel er noe mindre enn opprinnelig planlagt, men her har både klubb og landslag fått en nytt og moderne stadion som er funksjonelt sett veldig fint. Da jeg nå kom ruslende tilbake mot kveldens kamparena, hadde stadionet også blitt lyst opp utvendig, men det var langt fra noe folkehav på utsiden rundt stadionet, og heller ikke på innsiden etter at jeg hadde tatt meg innenfor og samtidig rasket med meg et gratis -siders program fra bunken som lå rett innenfor inngangspartiet. Jeg måtte selvsagt også kjøpe inn både en øl og ikke minst en deilig pølse mens jeg ventet på avspark.

Når landets største og ledende fotballklubb avslutter høstsesongen med hjemmekamp som serieledere og jakter sin femte strake ligatittel, skulle man kanskje tro at supporterne kjente sin besøkelsestid, men det virker av en eller annen grunn som om dagens kamp ikke fenget Bratislava-publikummet, for det skulle etter hvert vise seg at kun 3 750 tilskuere hadde møtt opp. De fikk uansett se en første omgang der det var et par sjanser i begge ender, men som var preget av svake avslutninger. Den største kom til hjemmelaget da de sju-åtte minutter før pause styrte ballen like utenfor stolpen, og rett før pause hadde de nok et skudd like utenfor.

Etter den målløse førsteomgangen tok det kun drøyt to minutter før vi fikk nettsus etter hvilen. Det var Eric Ramírez som sendte vertene i føringen 1-0, og nå tok de stadig mer over. I det 56. minutt hadde de fått tildelt straffespark, og frem steg et kjent fjes i form av Vladimir Weiss. Keeper reddet straffesparket hans, men Weiss satt selv inn returen og doblet ledelsen til 2-0. Rundt tjue minutter senere hadde Slovan en ny stor sjanse da bortekeeperen ble rundt, men en forsvarer kom seg tilbake og fikk blokkert avslutningen fra skrått hold inne på streken. Det nærmeste Ruzomberok kom en redusering var et skudd som sekunder senere suste over krysset til Slovan-keeperen, og dermed endte det med 2-0 og hjemmeseier.

Helgens dose med fotball var inntatt, og turen i sin helhet gikk også nå mot slutten. Jeg busset tilbake mot hotellet og tilbragt igjen kvelden med å innta en herlig middag på Fabrika-puben tilknyttet hotellet mitt. En lokal dumplings-rett falt godt i smak, og etter å ha trukket meg tilbake til rommet med min medbragte bok, gjensto nå egentlig kun returen til Norge dagen etter. Den gikk med lokal buss ned til holdeplassen Einsteinova sør for elven Donau, og derfra gikk turen til flyplassen i Wien med Flixbus. Austrian Airlines fikk ‘æren’ av å fly meg tilbake til Gardermoen, og nå ventet halvannen måneds tid uten fotball. Det var bare å vente på romjuls- og nyttårs-turen til Storbritannia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slovakian ground # 3:
Slovan Bratislava v Ruzomberok 2-0 (0-0)
Super Liga
Stadión Tehelné Pole, 13 November 2022
1-0 Eric Ramírez (48)
2-0 Vladimir Weiss (56)
Att: 3 570
Admission: 12 euro
Programme: Free

Next game: 26.12.2022: AFC Wimbledon v Newport County
Next slovakian game: ???
Previous game: 13.11.2022: FK Raca v STK 1914 Samorin

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg