FK Raca v STK 1914 Samorin 13.11.2022

 

Søndag 13.11.2022: FK Raca v STK 1914 Samorin

Da jeg våknet opp på LOFT Hotel i den slovakiske hovedstaden Brastislava, hadde jeg denne dagen planlagt en dobbel dose fotball, med to kamper på min søndagsmeny. Planen var å først se FK Raca i 2. Liga, som er nivå to av slovakisk fotball, for deretter å besøke det nye nasjonale stadionet i Bratislava for å se storheten Slovan Bratislava i aksjon. Men først gjaldt det å komme seg opp, unnagjøre morgenstellet og få i seg en god frokost, og den ble inntatt på Fabrika Beer Pub, som er tilknyttet hotellet som var min base. Den var også en god start på dagen, og siden dagens første kamp hadde avspark allerede klokken 10.30 på formiddagen, dro jeg snart av gårde god og mett og fornøyd.

FK Raca hører som navnet tilsier hjemme i Raca, som er en nordlig bydel i Bratislava. Den er første gang nevnt i 1296 som en landsby med vingårder, men etter hvert som den slovakiske hovedstaden vokste seg utover opp gjennom årene, er dette nå som nevnt som en nordlig bydel å regne. De tysktalende kalte den for øvrig Rechesdorf, og den har gått under flere navn opp gjennom årene, men Raca-navnet ble gjeninnført i 1946. Det var trikken som nå skulle få frakte meg dit opp, og jeg spaserte de rundt ti minuttene ned til trikkeholdeplassen Mariánska. Jeg ble med nordover så langt som til holdeplassen Cernockého, der jeg etter en 15-20 minutters trikketur steg av et steinkast eller to fra Stadión Raca, der kampen skulle spilles.

Jeg var tidlig ute da jeg ankom med drøyt tre kvarter til avspark og kikket meg rundt på anleggets ytre mens jeg gikk over mot langsiden med inngangspartiet. Jeg passerte da også inngangen til seksjonen som åpenbart er satt av til bortesupportere. Det var ingen behov for segregering denne formiddagen, men jeg registrerte uansett skiltene som varslet om en helt vanvittig lang rekke av ting som var forbudt på tribunen. Lenger borte på den ene langsiden var det en inngang der jeg fikk betalt meg inn med 5 euro og fikk en skikkelig (og veldig stor) billett i retur. Noe kampprogram var det imidlertid ikke her.

FK Raca ble stiftet i 1925, på et tidspunkt da idéen om organisert idrettsaktivitet hadde fått vind i seilene, og startet opp med spill i regionale turneringer. Deres første bane var en svært enkel affære som det ikke lenger finnes spor etter. Den neste banen ble ødelagt under andre verdenskrig, men satt i stand med super innsats fra frivillige. Gleden var dog midlertidig, for klubben ble etter hvert hjemløse, men etter det som sies å være 12 år kunne de flytte inn på ny hjemmebane da dagens anlegg sto klart i 1972, og selveste Slovan Bratislava kom på besøk for å innvie den med åpningskamp.

Det er ikke spesielt enkelt å finne en oversikt over de sportslige prestasjonene til FK Raca op gjennom årene, men de rykket opp til 2. Liga og dermed fotball på nest øverste nivå i Slovakia etter 2021/22-sesongen, og det ser for meg ut som om inneværende sesong faktisk kan være deres første på dette nivået. Stadión Raca er et stadion vi her i Norge kanskje ville kalt ‘litt slitent’, og har tribunefasiliteter i form av betongavsatser som strekker seg i en oval rundt banen. Midt på langsidene er det i nyere tid boltet fast plastseter i betongen, og på langsiden der jeg hadde kommet inn har man også to overbygg. På den siden er det også tilknyttet et bygg som huser garderober og den slags.

Det nevnte bygget huser ifølge et skilt på utsiden noe som heter Loko Pub, og det er nok fort supporterpuben til klubben som har kallenavnet Loky, men jeg så ingen ting som vitnet om at den var åpen. Såpass tidlig en søndag formiddag var det vel kanskje heller ikke noe behov for akkurat det. Jeg benyttet i stedet ventetiden med å ta meg en kikk rundt på anlegget og også på tabellen. Den viste at Raca lå på som jumbo før dagens kamp som ville avslutte høstsesongen, men med kun ett poeng opp til Dolny Kubin på plassen foran, og tre poeng opp til trygg grunn. I toppen var det for øvrig Tatran Presov og FC Kosice som ledet an, mens dagens bortelag STK 1914 Samorín befant seg på en åttendeplass.

Det var altså vertene som var i mest poengnød og således hadde størst behov for å kapre poeng i denne siste kampen før de skulle ta fotballferie frem til siste halvdel av februar. Jeg talte meg etter hvert frem til 287 tilskuere (usikker i ettertid på om det inkluderte gruppen av brannmenn som sto og så på), og de fikk ikke se noen festforestilling av en første omgang, for det skjedde rett og slett svært lite av interesse foran de to målene før pause. Det var dog vertene som var nærmest da de fikk det som må kunne kalles omgangens største mulighet få minutter før sidebyttet, men det var fortsatt målløst 0-0 da dommeren blåste av første omgang og lagene gikk i garderoben.

Det skjedde litt mer etter hvilen, og i andre omgangs åttende minutt ble det nettsus da Péter Nagy sendte gjestene i føringen 0-1. Hjemmelaget ga imidlertid ikke opp, og etter dette var det de som produserte det jeg noterte meg av muligheter der de presset på for en utligning. En god sjanse ble i det 74. minutt av Samorin-keeperen reddet til corner, og sekunder senere hadde Raca en heading centimetere utenfor stolpen. Det tikket mot borteseier, men på overtid fikk vertene nok en god mulighet. Et skudd endret retning slik at ballen endte hos deres spiss, men bortelagets keeper fikk kommet seg ut og blokkert skuddet fra kort hold. Dermed endte det likevel med 0-1 og borteseier på Stadión Raca.

Med det kunne lagene belage seg på vinterpause og tre måneders tid med spillefri. Selv skulle jeg videre til nok en kamp i Bratislava denne søndagen. Mens skuffede Raca-spillere og langt mer fornøyde Samorin-spillere forlot banen, og brannmennene var i ferd med å pakke sammen, tuslet jeg sammen med flere av de andre fremmøtte mot trikkeholdeplassen Heckova for å komme meg med trikken sørover igjen mot det sentrale Bratislava. Én av dagens to kamper, og den nest siste kampen på turen, var historie, men jeg hadde som nevnt ytterligere én kamp igjen, og det med selveste Slovan Bratislava som vertskap.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slovakian ground # 2:
FK Raca v STK 1914 Samorin 0-1 (0-0)
2. Liga
Stadión Raca, 13 November 2022
0-1 Péter Nagy (53)
Att: 287 (h/c)
Admission: 5 euro
Programme: None

Next game: 13.11.2022: Slovan Bratislava v Ruzomberok
Previous game: 12.11.2022: Inter Bratislava v SKF Sered

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg