Skjeberg Sport v Ås 21.02.2022

 

Mandag 21.02.2022: Skjeberg Sport v Ås

Ny uke og nye muligheter, og denne mandagskvelden hadde jeg tidlig blinket meg ut en kamp som også ville medføre at jeg huket av for en ny bane. Når har jeg riktignok selv spilt aldersbestemt fotball mot Skjeberg Sport i mine yngre dager, men nå var det på tide å få med en kamp på ‘Sport’n’. Det betød at jeg måtte bytte buss på et sted ‘der ingen skulle tru at nokon kunne bu’ – også kjent som Sarpsborg, så første etappe gikk dit opp, før jeg kom meg videre med neste buss. Buss nummer 131 har Kvastebyen som destinasjon, men jeg gikk etter hvert av ved Skjeberg jernbaneovergang og tuslet tilbake til Skjeberg Sportsplass, der jeg ankom med rundt 25 minutter til kampstart.

Skjeberg kalles gjerne ‘Stasjonsbyen’, og er et tettsted med omtrent 1 500 innbyggere. Tidligere var det også navnet på kommunen, med fra 1992 har de sortert under storkommunen Sarpsborg. I tillegg til denne skjebnen, ble også passasjertrafikken til og fra togstasjonen som ga stedet sitt kallenavn lagt ned i 1983. Den hadde blitt opprettet i forbindelse med åpning av Smaalensbanen i 1879. Stedet ligger ca 12 kilometer sør for Sarpsborg sentrum, ca 20 kilometer øst for Fredrikstad sentrum, og 19 kilometer nordvest for Halden. Skjeberg er ellers kjent som et eldgammelt bosetningsområde som skal ha blitt isfritt allerede rundt år 8000 f.Kr, og for funnet av den såkalte ‘Skjeberggubben’ – en treskåret norrøn gud.

Nå var det imidlertid fotballen som hadde bragt meg til ‘Stasjonsbyen’ denne kvelden, og det som skulle være min kamp nummer 25 for året, var imidlertid kun den andre ‘tellende’. Også denne gang dreide det seg om en kamp i Østfoldmesterskapet (kanskje bedre kjent som OBOS Cup), og det var jo nettopp Skjeberg Sport jeg hadde sett i aksjon i denne turneringen en uke tidligere. Da hadde de gjestet Torp, som vant stort 9-3, og kveldens hjemmelag hadde således noe å rette opp. Laget som for tiden hører hjemme i 7. divisjon skulle dog opp mot tøff motstand i form av Ås, som er den eneste 4. divisjons-klubb som deltar i årets utgave av denne turneringen, og dermed har fått et tidlig favorittstempel av noen. De hadde forresten selv slått Navestad 5-2 i turneringens første kamp, som faktisk ble spilt nettopp her i Skjeberg.

Skjeberg Sportsklubb har røtter tilbake til 1930, og kalles gjerne bare Skjeberg Sport (ikke minst brukte man vel dette for å skille de fra de tidligere rivalene Skjeberg IF, og jeg husker for øvrig selv oppgjørene mot begge lag fra min tid i Torp IF). I 1992 var klubben for første gang i nyere tid i 4. divisjon, og i 2002 var de til og med å finne i 3. divisjon. Det virker nå kanskje som et fjernt minne, for etter nedrykk i både 2015 og 2019 er de som nevnt nå tilbake i 7. divisjon (som for ordens skyld er Østfold-kretsens ‘kjeller-divisjon’ for tiden. For å foregripe begivenhetenes gang en smule, fikk jeg også høre at det ikke har vært spesielt enkelt for Skjeberg-klubben i det siste, og at de tydeligvis har vært offer for kraftig frafall i løpet av pandemien, uten at de har vært alene om akkurat det.

Gressbanen jeg husker å ha spilt på ble tydeligvis åpnet i 1952. Dessverre har naturgresset i dag for lengst blitt erstattet av kunstgress også her. Det skjedde etter vedtak på årsmøtet i 2009, og ‘plastikk-dekket’ ble innviet i 2011. I tillegg har det blitt bygget nytt klubbhus etc, så jeg kjente meg uansett på ingen måte igjen da jeg ankom et anlegg der jeg foreløpig virket å være den eneste som ikke skulle i aksjon ute på banen. Banen her er en ganske typisk og spartansk kunstgressbane uten noen tribunefasiliteter, men noe spesielt har den også mål for amerikansk fotball, som tydeligvis også spilles her. Allerede mens oppvarmingen pågikk fikk jeg se kveldens første field goal da et skudd gikk noe høyere enn planlagt.

Mens jeg sto der fikk jeg plutselig selskap av Trond Sæterøy, som også hadde valgt å ta turen, og han kjente også mange av de andre som etter hvert hadde møtt opp. Det var ifølge min hoderegning 17 tilskuere som fikk se at Ås fikk en knallstart da Anders Herskedal Torgersen fikk stå helt alene og sette inn 0-1. Tjue minutter var spilt da hjemmelaget fikk en utligning, og det skjedde fra et frispark som Martin Stavsholt Molteberg satt rett i mål. Drøyt fem minutter før pause var imidlertid Ås tilbake i ledelsen da Petter Kongshaug på flott vis styrte et innlegg i mål til 1-2, som også var stillingen ved pause.

I pausen ble jeg også gjort oppmerksom på at jeg hadde skrevet at kveldens kamp fant sted i Østfoldhallen, snarere enn Østfoldmesterskapet, som jeg hadde ment å skrive. Jeg får skylde på at kalde pølsefingre og predictive text ikke er noen god kombinasjon. Mens vi ventet på flere mål og praten gikk, virket det som om hjemmelaget hang nokså godt med etter hvilen, men det var kanskje divisjonsforskjellen som tross alt viste seg da Ås etter hvert økte to ganger. Thomas Austin økte først til 1-3 i det 74. minutt, og samme mann fastsatt deretter sluttresultatet til 1-4. Ås sin bortekamp mot Torp i mars vil bli en ren gruppefinale.

Selv hadde jeg planer om å busse tilbake via Sarpsborg, men Trond tilbød meg skyss hjem, og det takket jeg gladelig ja takk til i kulda, slik at jeg også kom meg hjem langt raskere. Til tross for at det til tider hadde vært en kjølig opplevelse i minusgradene på ‘Sport’n’, var det også en trivelig kveld, og jeg fikk til og med huket av for nok en ny bane av de jeg fortsatt manglet i Østfold-fotballen. Nå ventet et par fotball-frie dager, men heldigvis har man også ishockey, og dagen etter skulle jeg se Stjernen i aksjon mot erkefienden Sparta oppe i Sparta Amfi. Det skulle heller ikke gå altfor lang tid før det ble en ny dose fotball.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norwegian ground # 189:
Skjeberg Sport v Ås 1-4 (1-2)
Østfoldmesterskapet
Skjeberg Sportsplass, 21 February 2022
0-1 Anders Herskedal Torgersen (3)
1-1 Martin Stavsholt Molteberg (21)
1-2 Petter Kongshaug (40)
1-3 Thomas Austin (74)
1-4 Thomas Austin (80)
Att: 17 (h/c)
Admission: Free

Next game: 24.02.2022: Lisleby v Sarpsborg FK
Previous game: 20.02.2022: Fredrikstad 2 v Kvik Halden

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg