Lisleby v Sarpsborg FK 24.02.2022

 

Torsdag 24.02.2022: Lisleby v Sarpsborg FK

Vi hadde faktisk store planer som ikke nødvendigvis var fotball-relatert denne dagen. Planen hadde nemlig å ta en ‘prøvetur’ med M/S Sagasund, som går i rute mellom Fredrikstad og Strömstad. Siden det var vinterferie, tenkte vi å gjøre det til en sosial greie der vi inviterte andre fra byens supportermiljø. Det hadde imidlertid blåst meget heftig i løpet av natten, og etter å ha bussen inn til byen og møtt opp ved Toldbodbrygga i god tid før avgang kl. 10.00, fikk vi imidlertid en nedslående beskjed av en av de ansatte som etter hvert kom ut. Dagens tur var innstilt grunnet flere meter høye bølger over Sekken. Det var bare å finne på noe annet.

Det ble med en spasertur rundt i vår flotte by, et lite og meget uformelt supportermøte, og etter hvert også et par øl på Dragen Pub. På det tidspunktet var det kun Jon Erik og meg tilbake, og vi bestemte oss omsider for å ta ferja over til Gamlebyen. Vi hadde nå tenkt oss bort til Restaurant Hos Martin sin filial på Østsiden, men på impuls datt vi i stedet innom Tamburen, og endte opp med også innta lunsjen der. Etter at jeg hadde satt til livs porsjonen med viltgryte og tømt glasset med oransje Bulmers, foreslo jeg en tur innom Gamlebyen Modelljernbanesenter, og forslaget fikk gehør hos Jon Erik. Det var absolutt en artig greie, og det er virkelig imponerende å se hva de frivillige der får til.

Men nå var det en fotballkamp det her skulle dreie seg om, og etter at vi hadde kommet oss hjem, vendte jeg etter hvert oppmerksomheten mot kveldens kamp, som jeg for øvrig hele tiden hadde hatt planer om å få med meg. Etter noen timer hjemme strøk jeg derfor på dør igjen, spaserte bort til Sellebakk ferjeleie, og kom meg med 19.15-ferja over til Lisleby. Etter å ha krysset Glomma, var det bare å traske opp til Sentralidrettsanlegget, der Lisleby denne kvelden skulle spille treningskamp mot Sarpsborg FK som hadde tatt turen fra ‘den andre byen’, og jeg ankom kveldens kamparena med et kvarters tid til kampstart kl. 19.45.

Lisleby ble i 1877 det første sted i Norge der elektrisk lys ble tatt i bruk, og denne kvelden var det flomlysene rundt kunstgressbanen som skulle sørge for lys slik at de fremmøtte skulle se hva som utspilte seg ute på banen. Ikke spesielt unaturlig på denne tiden av året var det nemlig anleggets kunstgressbane som skulle benyttes, og ikke hovedbanen med naturgress. Slik praksisen nå tydeligvis er, betød det også en ny bane for undertegnede, selv om jeg tidligere har sett kamp på hovedbanen ved Sentralidrettsanlegget. Kunstgressbanen har i motsetning til hovedbanen ingen tribunefasiliteter, men på den ene langsiden har man mellom denne banen og hovedbanens sørlige kortside en liten gressvoll som så godt som alle tilskuerne valgte å se kampen fra.

Lisleby Fotballklubb ble i 1920 stiftet som nettopp det – en ren fotballklubb, men innlemmet etter hvert også andre idretter. Om vi holder oss til fotballen, nådde de cupens semifinaler i både 1932, 1935 og 1945. De har også spilt fire sesonger i øverste divisjon av norsk fotball; én helt på begynnelsen av 1950-årene, og tre i 1960-årene – i en tid da denne delen av Østfold var et virkelig maktsentrum i norsk fotball. Lisleby har også fostret flere norske landslagsspillere; ikke minst Rolf Johannessen og Henry Johannessen, som begge gikk videre til FFK og der vant heder og ære. Også Hans Amund Andersen startet opp i Lisleby, mens Reidar Kristiansen kom som unggutt fra FFK og spilte fire år i Lisleby før han returnerte dit. Ytterligere en kar som startet opp i Lisleby før også han gikk til FFK var Terje Høili.

Tidene da små klubber som Lisleby kan hevde seg på de øverste nivåene av norsk fotball er dessverre for lengst en saga blott, og Lisleby befant seg så sent som i 2019 i 5. divisjon. Det året sikret de seg imidlertid opprykk og i det minste en retur til 4. divisjon, og etter at 2020-sesongen, var de faktisk den klubben som i fjor var nærmest tetduoen Sprint-Jeløy og Råde, da de endte på en flott tredjeplass. Om de kan gjenta det i år, vil jeg personlig mene de har gjort nok en god sesong, men igjen vil det selvsagt bli tøff motstand. En av lagene de vil møte i årets 4. divisjon er nettopp Sarpsborg FK, som nå skulle stå på motsatt banehalvdel, og selv om SFK kanskje ikke er blant klubbene som er tippet helt oppe i toppen, forventet jeg at de nå ville være en god målestokk.

Og god målestokk var sarpingene virkelig, for de var ikke snauere enn at de tok initiativet, og i det niende minutt sendte Edvard Ferstad de også i ledelsen fra straffemerket. Som om ikke det var nok, doblet de fire minutter senere ledelsen like etter at Lisleby hadde hatt en god mulighet. Vi var i det 13. minutt, og det sto 0-2. Det virket ikke som om Lisleby hang helt med, men etter en halvtimes tid begynte de å våkne til liv. Først hadde de en heading like utenfor, og deretter hadde de noen minutter med press som til slutt resulterte i at de utnyttet surr i SFK-forsvaret og reduserte til 1-2 med drøyt ti minutter til pause. Med fem minutter igjen av omgangen var vi like langt da Lisleby også fikk sin utligning til 2-2, som også var stillingen halvveis.

Det var godt å benytte pausen til å varme seg i gangen i klubbhuset, men slik en gjeng lokale ungdommer støyet og larmet der inne, var det sannelig godt å komme seg ut igjen derfra også. Lisleby hadde gått i garderoben med et visst momentum, og i andreomgangens åttende minutt hadde de snudd kampen og tok ledelsen 3-2 på et indirekte frispark. Vi nærmet oss en time spilt da SFK hadde corner, og en heading ble reddet på streken, men ikke mange sekunder senere sto det likevel 3-3. I det 66. minutt tok Lisleby igjen ledelsen da et frispark ble sendt direkte i mål til 4-3, men sarpingene nektet å gi seg, og i det 77. minutt utlignet de igjen da en corner ble headet kontant i mål.

Vi skulle likevel få en vinner til slutt, og det var ikke overraskende Jonas Zakariassen som i det 87. minutt sendte Lisleby i ledelsen nok en gang. Denne gang hadde SFK ikke noe svar, og i kampens siste ordinære minutt brøt det også ut håndgemeng som endte med at en SFK-spiller ble vist det røde kortet og måtte forlate banen. Dermed endte det 5-4 på kunstgresset på Lisleby, og jeg hastet raskt av gårde i et ørlite håp om å rekke 21.47-ferja. Det hadde jeg egentlig gitt opp da jeg nærmet meg ferjeleiet, men satt igjen opp farten da jeg snart så ferja legge ut noen minutter forsinket fra Sellebakk-siden. Dermed kom jeg meg med slik at jeg også rakk hjem til å få med meg i hvert fall hele andre omgang av Rangers sin kamp mot Borussia Dortmund, der Rangers leverte og tok seg videre. Selv uten tur med Sagasund hadde det vært en fin dag.

 

 

 

 

 

 

 

 

Norwegian ground # 190:
Lisleby v Sarpsborg FK 5-4 (2-2)
Friendly
Lisleby kunstgress, 24 February 2022
0-1 Edvard Ferstad (pen, 9)
0-2 ?? (15)
1-2 ?? (34)
2-2 ?? (41)
3-2 ?? (53)
3-3 ?? (60)
4-3 ?? (66)
4-4 ?? (77)
5-4 Jonas Zakariassen (87)
Att: 31 (h/c)
Admission: Free

Next game: 25.02.2022: Kvik Halden v Ørn Horten (@ Østfoldhallen)
Previous game: 21.02.2022: Skjeberg Sport v Ås

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg