Sandefjord Fotball v Fredrikstad 21.06.2024

 

Fredag 21.06.2024: Sandefjord Fotball v Fredrikstad

Denne fredagen skulle FFK spille treningskamp borte mot Sandefjord Fotball, med avspark allerede klokken 13.00, og dit hadde jeg tenkt meg. Det viste seg at også Jon Erik og hans søster hadde tenkt i de baner, og det gjorde jo også turen litt enklere da han bestemte seg for å kjøre. Vi avtalte at han skulle plukke meg opp klokken 10.00, og dermed rakk vi med nød og neppe 10.35-ferja fra Moss. Vi var vel faktisk siste bil som kom med, og lemmen gikk opp sekunder etter at vi kjørte om bord. Etter at Bastø Fosem hadde fraktet oss over Oslofjorden og til Horten, satt vi kursen sørover, og siden vi hadde god tid, stresset vi ikke mot Sandefjord, men kjørte blant annet en koselig omvei om Åsgårdstrand og Skallevold.

Sandefjord har en historie med sjøfart, skipsbygging og ikke minst hvalfangst, i tillegg til kjemisk industri. Hvalfangsten hadde begynt i det små allerede i 1850-årene, men det var i 1905 det virkelig skjøt fart da den pelagiske hvalfangst med ekspedisjoner til Sørishavet startet opp. I perioden mellom 1905 og 1914 ble det opprettet hele 25 hvalfangstselskaper i Sandefjord alene. Det ble gradvis nedtrappet fra midten av 1950-årene, og sesongen den siste ekspedisjoner sørover fra Sandefjord gikk i 1967/68-sesongen. Noen vil også forbinde byen med båtene som går til og fra Strömstad. I dag skal det bo drøyt 46 000 i selve Sandefjord by, men vi regnet ikke med at altfor mange av de hadde tenkt seg på kamp såpass tidlig på en fredag.

Sandefjord Fotball er det noen kaller en såkalt fusjonsklubb (og andre kaller en ‘bastardklubb’), for den er et resultat av en sammenslåing mellom lag som fortsatt holder det gående i bredden under egne navn. I september 1998 at de lokale klubbene Sandefjord Ballklubb og IL Runar slo sammen sine beste lag, og Sandefjord Fotball tok i forkant av 1999-sesongen over byens tradisjonelle storhet Sandefjord BK sin plass i 2. divisjon. Det endte med opprykk på første forsøk. I 2002 sikret de seg tredjeplassen i 1. divisjon, og fikk dermed spille kvalifisering om opprykk til Eliteserien, men der ble Brann for sterke. Historien gjentok seg året etter, da de igjen tok tredjeplassen, men denne gang var det Vålerenga som dessverre gikk seirende ut i kvalifiseringen etter å ha fått hjelp av dommeren. I 2005 trengte de imidlertid ingen kvalifisering, for da sikret Sandefjord-klubben automatisk opprykk.

I klubbens debutsesong på øverste nivå sikret de ikke bare plassen, men spilte seg også frem til cupfinalen, der de var tapende finalist. Det er en kamp Fredrikstad-folket selvsagt husker godt, for det var FFK som var finalemotstander og som sikret seg sin ellevte og foreløpig siste kongepokal med seier 3-0 på Ullevål. For Sandefjord Fotball sin del ble det nedrykk året etter, men de returnerte på første forsøk, og tilbake i Eliteserien står åttendeplassen fra 2009 fortsatt som deres bestenotering i ligaen. Igjen ble denne gode sesongen fulgt opp med nedrykk året etter, og de har rykket opp og ned noen ganger mellom de to øverste divisjonen siden den gang, men har nå vært å finne i Eliteserien siden opprykket høsten 2019.

I løpet av sommeren 2007 forlot Sandefjord Fotball den flotte Storstadion og flyttet inn på dagens arena, som har hatt en rekke sponsornavn. Nå er det byens største bedrift som har overtatt navnrettighetene, men jeg velger fortsatt å uansett omtale den som Sandefjord Arena. Åpningskampen mot Lyn tiltrakk seg 8 103 tilskuere, og det er fortsatt tilskuerrekorden. Den står heller ikke i fare for å bli slått med det første, om det ikke gjøres endringer, for dagens kapasitet oppgis til 6 582. Etter å ha kjørt rundt bortimot hele handelsparken stadionet ligger på, kunne vi parkere og ta en svipptur innom butikken før vi med et kvarters tid til avspark gikk inn på hovedtribunen som var den eneste som var åpen i anledning dagens treningskamp som for øvrig også var gratis.

FFK hadde tatt sommerpause på en meget imponerende tredjeplass, mens Sandefjord Fotball lå sist på Eliteserie-tabellen, men jeg hadde et lite inntrykk av at sistnevnte kanskje hadde fått nokså dårlig betalt hittil i sesongen, selv om man selvsagt ikke ligger sist helt uten grunn. Det var dog lite som tydet på at det var en bunnlag FFK møtte, for vertene kom klart best i gang og fikk kampens første sjanse. De fikk også flere muligheter, mens FFK ikke evnet å skape noe særlig før pause, men det var likevel målløst da vi gikk over på overtiden. Da fyrte Christopher Chang løs fra et par meter utenfor 16-meteren, og ballen snek seg inn nede ved den ene stolpen. Det ble det siste som skjedde i første omgang, og Sandefjord-klubben gikk i garderoben med en fullt fortjent ledelse.

FFK sto høyere og presset bedre etter pause, og hang langt bedre med det første kvarteret av andre omgang. I det 58. minutt fikk FFK et frispark rundt tjue meter fra mål, og Morten Bjørlo sendte den rett i nettet og utlignet til 1-1 med en herlig scoring. Oscar Aga burde kanskje sendt gjestene i ledelsen like etter, men i stedet var det Sebastian Holm Mathisen som i det 64. minutt sørget for ny hjemmeledelse 2-1, et lite minutt etter at han hadde kommet innpå. Det ble utover i omgangen også gjort en rekke bytter. I det 80. minutt headet Sondre Sørløkk flott inn 2-2, men fire minutter senere tok vertene ledelsen for tredje gang, og denne gang var det Sander Risan Mørk som var målscorer. I kampens siste ordinære minutt viste FFK hvordan man ikke skal opptre i forsvar, da de rett og slett serverte ballen til Sebastian Holm Mathisen som satt inn 4-2.

Det ble også sluttresultatet, og dermed var majoriteten av de fremmøtte fornøyd. Jeg har ikke sett noe informasjon om hvor mange som var der, og det var ikke helt enkelt å beregne, men det var nok noen hundretalls tilskuere. Det er bare å innrømme at Sandefjord-klubben vant fortjent denne gang, og bortsett fra perioder av den andre omgangen synes jeg FFK slet litt med deler av spillet sitt. Det er vel imidlertid det treningskampene er for, å se hva man kan bli bedre på, og det er bare å håpe at FFK kan vise bedre takter og fortsette sin imponerende sesong hittil når alvoret starter igjen. Det ble litt diskusjon rundt hvorvidt vi skulle ta ferja til Strömstad med avgang fra Sandefjord klokken 17.00 og reise hjem den veien eller om vi skulle bare ta den raskere veien hjem ved å dra tilbake den veien vi hadde kommet, ved hjelp av Bastøferja. Det ble sistnevnte løsning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Sandefjord Fotball v Fredrikstad 4-2 (1-0)
Friendly
Sandefjord Arena, 21 June 2024
1-0 Christopher Cheng (45+1)
1-1 Morten Bjørlo (58)
2-1 Sebastian Holm Mathisen (64)
2-2 Sondre Sørløkk (80)
3-2 Sander Risan Mørk (84)
4-2 Sebastian Holm Mathisen (90)
Att: ??
Admission: Free

Next game: 24.06.2024: Østsiden v Sprint-Jeløy 2
Previous game: 20.06.2024: Sarpsborg 08 G19 v Fredrikstad G19

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg