Romulus v Studley 30.01.2023

 

Mandag 30.01.2023: Romulus v Studley

Denne mandagen skulle jeg forflytte meg den ikke altfor lange veien fra Stoke-on-Trent til Birmingham, så jeg hadde god tid til å benytte meg av at frokost var inkludert ved Holiday Inn Express hotellet rett ved hjemmebanen til Stoke City. Deretter kom jeg meg med en av bussene som passerer Stoke-on-Trent jernbanestasjon, og hoppet på et tog som jeg ble med til Birmingham New Street. Englands nest største by skulle være min base det neste døgnet, og jeg hadde betalt £32,99 for overnatting ved Travelodge-hotellet på Newhall Street. Siden det fortsatt var en stund til innsjekking, slo jeg i hjel litt tid på veien dit ved å stikke innom The Wellington, og deretter The Queen’s Arms vegg-i-vegg med hotellet.

Denne mandagen hadde det vel egentlig ikke vært flust med nye interessante destinasjoner på kampmenyen, men jeg hadde til slutt valgt meg oppgjøret Romulus v Studley i Midland League Premier Division, og hadde nå fortsatt litt tid til rådighet før jeg satt kursen dit. Det ble dermed stopp innom både The Actress & Bishop og The Old Royal før jeg kom meg med en buss mot Castle Vale-området, der kveldens kamp skulle spilles. Etter 35-40 minutter på bussen kunne jeg hoppe av få minutters gange fra Castle Vale Stadium, i den nordøstlige utkanten av Birmingham, der kveldens kamp skulle spilles.

Castle Vale er et boligområde som altså ligger rundt 9 kilometer nordøst for Birmingham sentrum. Dette området var en skogkledd myr frem det ble ryddet på 1600-tallet, og deretter ble åsted for byggingen av Birmingham & Fazerley kanalen. Området var på begynnelsen av 1900-tallet også åsted for den første take-off med et fly i Birmingham-regionen, og det var starten på en tilknytning til luftfarten. Castle Bromwich Aerodrome ble anlagt her, og denne flystripa var operativ mellom 1914 og 1960, og var blant annet viktig i begge verdenskrigene. Castle Vale ble etter hvert åsted for en storstilt boligutbygging der man etter krigen bygget slike såkalte ‘overspill estates‘.

I Birmingham sitt tilfelle hadde man etter andre verdenskrig kommet frem til at bortimot en tredjedel av byens boliger var så forslummet at de ikke ble ansett som akseptable for menneskelig beboelse. Slummene i de indre bydeler skulle ryddes opp i, samtidig som man også trengte flere boliger for byens hurtig voksende befolkningen. Tanken var vel litt lik det man i sin tid hadde rundt drabantbyene i Oslo. Mange av disse nye boligfeltene ble etter hvert ble ganske beryktet. En gjennomgangsmelodi var blant annet dårlige sosiale kår, høy arbeidsledighet og høy kriminalitet. Flere av blokkene og rekkehusene i Castle Vale har siden den gang blitt revet og erstattet med nye og mer moderne boliger, og flere prosjekter de siste par tiårene skal også ha ført til en merkbar bedring. I dag bor det rundt 10 000 mennesker i dette boligområdet

Etter å ha krysset en liten park ankom jeg Castle Vale Stadium med omtrent 50 minutter til avspark. Jeg betalte de £7 som krevdes i inngangspenger, og ble (dessverre ikke helt overraskende) fortalt at det ikke var trykket opp noe kampprogram til kveldens kamp, og at det var ‘online only‘. Det er for meg ensbetydende med intet program, og jeg gidder aldri å ta meg bryet, men har heller ikke klart å finne noe slik i ettertid. Altså ikke noe kampprogram å kose seg med i klubbens bar øverst på anleggets eneste tribune, men jeg fikk meg i hvert fall en pint med cider å leske strupen med mens jeg ventet på kampstart klokken 19.45.

Romulus er en klubb som ble stiftet så sent som i 1979, og de var lenge en ren Sunday league-klubb. Det var først i 1999 at de tok steget opp i senior-fotballen og ble med i den engelske fotballpyramiden, der de tok plass i daværende Midland Combination. Den opererte som en feederliga til daværende Midland Alliance (de to slo seg senere sammen i 2014 for å bli dagens Midland League), og det var dit de rykket opp etter å ha vunnet Midland Combination i 2004. I 2007 endte de på andreplass i Midland Alliance, og det var godt nok til å få rykket opp igjen – nå til Southern League Division One Midlands. Åttendeplassen i 2010 er deres bestenotering, og deretter ble de flyttet sidelengs over til Northern Premier League Division One South, hvor de oppholdt seg frem til 2018, da de endte som jumbo og rykket ned igjen til det som nå het Midland League Premier Division.

Klubben hadde opprinnelig sin base her ved Castle Vale Stadium, men forrige gang jeg så Romulus som hjemmelag var det på hjemmebanen til Sutton Coldfield, der de banedelte i mange år etter å ha klatret litt i divisjonene. Det var i forkant av 2018/19-sesongen at de etter det nevnte nedrykket kunne flytte tilbake til Castle Vale Stadium. Dette anlegget er nokså enkelt å beskrive, for hovedtribunen er som jeg så vidt var inne på også anleggets eneste. Den står midt på den ene langsiden og byr på flere rader med plastseter opp mot selve bygget som også huser både garderober, klubbens bar og den slags. Ellers er det kun såkalt hard standing under åpen himmel rundt resten av banen. Laglederbenkene står på motsatt langside i forhold til stadionets nevnte tribune.

Det startet litt tregt, men etter et kvarters tid fikk Romulus et frispark, og Umar Zaman skjøt fra over 30 meter. Skuddet ble av Studley-keeperen slått i tverrliggeren og over. Et minutt eller to senere hadde Studley sin første sjanse på en kontring, men igjen reddet keeperen, og returen gikk like utenfor. I det 20. minutt mente Romulus seg snytt for straffe, og en rasende gjeng på Romulus-benken lot frustrasjonen gå ut over dommeren. Fra min posisjon kunne jeg skjønne deres reaksjon. Noen sjanser begge veier fulgte, og et par av de var nokså store, så det burde ikke ha stått 0-0 til pause, men det gjorde det da jeg benyttet pausen til å få meg litt mat og en kopp Bovril fra matutsalget.

I andre omgangs andre minutt fikk vi omsider nettkjenning, og det var vertene som tok ledelsen. Dylan Hadley ble spilt gjennom, og denne gang ble sjansen utnyttet. 1-0. Fem minutter senere ble imidlertid Romulus redusert til ti mann da John Dodd fikk direkte rødt kort. Ville nå Studley klare å utnytte dette? De presset i hvert fall på for utligning etter dette, og Romulus-keeperen måtte igjen i aksjon på en god avslutning. I forbindelse med en Studley-corner var Romulus-manageren igjen rasende over et eller annet i forkant, og hans utskjelling av kamplederen endte med at han fikk sitt andre gule kort og måtte se resten av kampen fra tribunen. En Studley-avslutning ble deretter vippet over, og Romulus klarte til slutt å ri av stormen av kunne innkassere de tre poengene etter å ha vunnet 1-0.

Det var ingen grunn til å bli igjen lenger enn nødvendig, spesielt ettersom en buss tilbake mot Birmingham sentrum skulle gå i løpet av få minutter, så jeg travet opp til bussholdeplassen og kom meg med den nevnte bussen. Den ble jeg med til endeholdeplassen ved The Priory Queensway, og på veien derfra tilbake til hotellet benyttet jeg anledningen til å stikke innom The Old Contemptibles. Rett ved siden av hotellet hadde The Queen’s Arms også fortsatt åpent, så vidt det var, og jeg rakk med nød og neppe siste en siste runde der før jeg trakk meg tilbake til Travelodge-hotellet og fant senga for å få litt søvn for en ny dag på reisefot. Da skulle turen gå nordover igjen, til Yorkshire.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

English ground # 564:
Romulus v Studley 1-0 (1-0)
Midland League Premier Division
Castle Vale Stadium, 30 January 2023
1-0 Dylan Hadley (47)
Att: 78
Admission: £7
Programme: None (online only apparently)

Next game: 31.01.2023: Wakefield v Ollerton Town
Previous game: 29.01.2023: Stoke City v Stevenage

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg