Ranheim v Fredrikstad 29.05.2022

 

Søndag 29.05.2022: Ranheim v Fredrikstad

Denne søndagen var det duket for kampen som var grunnen til at jeg i det hele tatt hadde tatt meg en helgetur til Trondheim; nemlig FFKs bortekamp mot Ranheim. Dagen startet for min del med en spasertur i sentrum og deretter en engelsk frokost på puben Three Lions. De var tomme for pølser, men gjorde opp for det med en ekstra porsjon bacon, så jeg klaget overhodet ikke. Deretter gikk etter hvert turen østover mot Ranheimsfjæra, og til tross for at Ranheim jernbanestasjon ble åpnet igjen for passasjertrafikk i fjor (etter å ha vært stengt siden 1973), passet det nå bedre med buss, så det var derfor slik jeg tok meg til Ranheim Stadion.

Der hadde jeg tid til en prat med FFKs sikkerhetsansvarlig før jeg tok meg innenfor med min forhåndskjøpte billett. Ranheim var inntil 1964 en del av Strinda kommune, men har siden den gang sortert under Trondheim, og er Trondheims østligste bydel, beliggende rundt åtte kilometer øst for Trondheim sentrum. Tettstedet Ranheim vokste først frem rundt de gamle bedriftene ved Vikelva, og senere rundt papirfabrikken som i 1884 ble grunnlagt under navnet Ranheim Cellulosefabrik og har vært sentral. Det kan også nevnes at en person fra Ranheim spesielt nok kalles en ranheimsbygg.

Ranheim Fotball er i dag et eget idrettslag under allianseidrettslaget Ranheim IL, og har vært det siden 2010, men sistnevnte ble stiftet allerede i 1901 og driver også flere idretter. Klubbens første ‘storhetstid’ kom i årene før og etter krigen, da de spilte flere sesonger på øverste nivå – henholdsvis Norgesserien og Hovedserien. Etter nedrykket fra toppdivisjonen i 1956 gikk det nedover, men det endret seg da Rosenborg kom på banen i 2006. Man kan like det eller ikke, men faktum er uansett at RBK ønsket seg en trøndersk samarbeidsklubb som kunne etablere seg på nivå to, slik Ranheim da også hadde ambisjoner om. Andredivisjonslagene Kolstad, Byåsen, Strindheim og Ranheim ble vurdert, og RBKs valg falt til slutt på Ranheim.

Høsten 2009 rykket Ranheim opp i 1. divisjon, og som et ledd i deres ambisiøse fremtidsplaner ble det da bestemt at fotballsatsningen skulle være et eget underordnet idrettslag med selvstendig styring. Allerede i 2010-sesongen kjempet Ranheim lenge om automatisk opprykk til Eliteserien, men måtte til slutt ta til takke med kvalifiseringsspill, som endte med tap. Året etter var det ikke kvalik-spill da Ranheim tok en 4. plass, men det ble kopiert i 2013, selv om det også da endte med tap. Heller ikke i 2016 ble det suksess i kvaliken, men i 2017 ble det endelig jubel i Ranheimsfjæra da de sikret opprykk via kvalik. Sandnes Ulf og Mjøndalen ble slått før Sogndal ble beseiret på straffer for å sikre opprykket. I 2018-sesongen imponerte Ranheim med en sjuendeplass i toppdivisjonen, før de året etter endte sist og måtte ta turen ned igjen.

Ranheim Stadion ble åpnet i 1939, men måtte i 1945 gjenoppbygges etter krigen. Den uoffisielle tilskuerrekorden sies å være 8 700, og stammer fra en kamp mot tsjekkiske Viktoria Plzen i 1947. Den offisielle rekorden stammer imidlertid fra to år senere, da ca 7 500 tilskuere så Ranheim møtte Kvik i avgjørende kamp om å vinne den tidens 1. divisjon Trøndelag (og etter hvert sikre opprykk til toppdivisjonen Hovedserien). Dagens stadion ligger tilknyttet det større anlegget Ranheim Idrettspark, og etter opprykket i 2009 ble det lagt nytt kunstgress og undervarme på alle banene. Dagens hovedtribune kom imidlertid på plass så sent som i 2016, og står for halvparten av stadionets kapasitet på 3 000 (som er identisk med kravet til spill i Eliteserien).

Det var to tabellnaboer som møttes, og uten særlig representasjon av negative elementer på den bortetribunen bak det ene målet så vi kampen starte med gode sjanser begge veier. I det åttende minutt stoppet FFK en Ranheim-kontring og kontret selv. Det endte med at Riki Alba kom alene med en keeper stormet ut langt utenfor 16-meteren, og Alba kunne vippe ballen forbi og spasere inn 0-1 i åpent mål. Nicolay Solberg hadde senere en avslutning som gikk via tverrligger og over. Noa Williams var involvert i mye av det FFK skapte, og det var også han som skaffet frisparket som ti minutter før pause ble headet i mål av Solberg som doblet ledelsen til 0-2. Ranheim hadde også hatt sjanser, men FFK virket nå å ha nokså god kontroll inn mot pause. Men så viste de igjen en side av seg selv vi har sett altfor ofte, og slapp vertskapet inn i kampen med et baklengsmål på overtid av første omgang, da Olav Øby var uheldig og var sistemann på ballen som gikk i mål til 1-2.

Det er aldri spesielt heldig å slippe inn mål sekunder før pause, og Ranheim hadde åpenbart fått blod på tann. FFK fikk nemlig også en grusom start på andre omgang, om enn med litt mulig assistanse fra dommeren. Selv om kamplederen sto langt bedre plassert enn undertegnede da han mente at Adnan Hadzic felte Marcus Mehnert inne i feltet, mener jeg fortsatt at det virket noe billig, men straffespark ble det likevel, og Mehnert utlignet selv til 2-2. FFK hadde igjen kastet bort ledelsen i en kamp der de tilsynelatende hadde en viss kontroll, og var nå på gyngende grunn, for kun et par minutter senere måtte keeper Håvar Jenssen varte opp med en enorm redning da Erik Tønne fyrte løs. Dessverre kom likevel det tredje baklengsmålet i det 57. minutt, da Sivert Solli fant nettmaskene og fullførte snuoperasjonen.

Ranheim var etter dette flinke til å dra ned tempoet, drøye tiden og stykke opp spillet, mens FFK slet med å spille seg til sjanser. Mot slutten var kampbildet stort sett slik at FFK forsøkte å presse på uten å klare å skape stort mot et Ranheim som virket mest opptatt av å få klokka til å gå. Dermed ebbet det ut med hjemmeseier 3-2, og for FFK et skuffende bortetap sett i sammenheng med at de en periode virket å ha kampen i sin hule hånd. Ranheim Stadion ble for øvrig også min besøkte bane nummer 900 totalt, så igjen hadde det vært et aldri så lite jubileum for min del, men nå var det bare å komme seg med bussen tilbake mot Trondheim sentrum, der jeg hadde planlagt å innta en middag på Three Lions før jeg skulle få med meg en andre kamp for dagen før hjemreisen med nattoget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norwegian ground # 201:
Ranheim v Fredrikstad 3-2 (1-2)
1. divisjon
Ranheim Stadion, 29 May 2022
0-1 Riki Alba (8)
0-2 Nicolay Solberg (36)
1-2 Olav Øby (og, 45+1)
2-2 Marcus Mehnert (pen, 49)
3-2 Sivert Solli (57)
Att: 993
Admission: 75 NOK (concession)
Programme: Free

Next game: 29.05.2022: Nationalkameratene v Melhus 2
Previous game: 28.05.2022: Melhus v Kolstad

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg