Nationalkameratene v Melhus 2 29.05.2022

Søndag 29.05.2022: Nationalkameratene v Melhus 2

Etter å ha sett at FFK på skuffende vis surret bort en tilsynelatende trygg ledelse og i stedet gå på et tap på Ranheim Stadion, gjensto kun én kamp på min lille Trondheims-tur før jeg skulle reise hjemover med nattoget. Før den tid var det imidlertid tid til å få i seg litt mat, så etter å ha busset inn igjen til Trondheim sentrum og hentet bagen på hotellet, tuslet jeg over til Three Lions og bestilte meg en herlig porsjon Shepherd’s Pie som ble skylt ned med et glass Crowmoor. Etter å ha slått i hjel ytterligere litt tid i samtale med pubeier Dougie var det omsider på tide å sette kursen mot kveldskampen.

Det var Nationalkameratene som skulle ta imot Melhus 2, og turen gikk med buss opp til Byåsen-traktene, der Hallsetbanen ligger. Der ankom jeg med et snaut kvarter til avspark, og rakk å kikke meg raskt rundt på anlegget. Det ligger i et boligområde, med Hallset skole som nærmeste nabo. En liten tribune på den ene langsiden, rett bortenfor kiosken, er det eneste av tribunefasiliteter, men denne langsiden har også en stor gressvoll som flere av de fremmøtte etter hvert valgte å se kampen fra – inkludert undertegnede. Derfra kunne jeg se at de to lagene snart var på vei ut på banen for å sparke i gang kampen, men hjemmelaget i fjonge drakter som rett og slett faktisk så ut som et norsk flagg.

Nationalkameratene ble stiftet i 1920, og rekrutterte opprinnelig sine medlemmer fra Reina ved Lademoen, men flyttet i 1968 til Hallset, der de fortsatt holder til. Lenge før den tid, i årene før krigen, spilte klubben faktisk de tre første sesongene i den daværende toppdivisjonen Norgesserien. Foreløpig siste sesong på nivå tre var i 1998, da 2. divisjon hadde åtte avdelinger, men så sent som i 2018 befant de seg helt nede i 6. divisjon. Det året sikret de seg dog opprykk til 5. divisjon, etter at det to år tidligere hadde røket grunnet et poengtrekk. Flere kjente norske fotballspillere har hatt sine barne- og ungdomsår i Nationalkameratene, som Steffen Iversen, Børge Hernes, Mushaga Bakenga, og Jørn Jamtfall og hans sønn Michael.

‘Næshkæm’ er fortsatt å finne i 5. divisjon, og det var i 5. divisjon Trøndelag avdeling 3 at de nå altså skulle kjempe om poeng mot Melhus 2. På toppen av tabellen tronnet to lag uten poengtap, med NTNUI 2 helt på topp med 27 poeng på sine 9 kamper hittil. Heldigvis var det noen som foreløpig holdt litt følge med andrelaget, for Alvdal fulgte med 21 poeng på sine 7 kamper. Deretter var det en luke til Trygg/Lade på 13 poeng (7 kamper), Oppdal på 10 poeng (8 kamper) og Nationalkameratene på 9 poeng (6 kamper). Bortelaget Melhus 2 lå en 8. plass med 7 poeng på 6 kamper.

Det var bortelaget som fikk kampens første store sjanse, men et «ferdigscoret» innlegg ble ikke omsatt i scoring da det ble bommet på blank fra én meter. Senere hadde vertene en heading i tverrliggeren, men etter en drøy halvtime fikk vi nettsus i form av en corner som så ut til å gå rett i mål! Sebastian Hassel Uthaug ble kreditert, og det sto 1-0. Et par minutter senere kunne de doblet ledelsen, men avslutningen gikk centimetere utenfor stolpen. Fem minutter før pause var de nære på igjen, men Melhus-keeperen vartet opp med en enorm benparade. Helt på tampen av omgangen oppsto en vrien situasjon for dommeren da en Melhus-spiller forsøkte å lobbe ballen over keeper. De to kolliderte mens ballen gikk utenfor, og dommeren dømte utspill fra mål.

Dermed 1-0 til pause, men igjen var det gjestene som skapte andre omgangs første sjanse som keeperen imidlertid slo til corner med en god redning. Timen var passert da vertene doblet ledelsen etter en litt kaotisk situasjon. En flikk med hælen, keeper fikk halvveis parert, men ballen var muligens inne før den ble slått i stolpen(?), og en ny lignende situasjon oppsto halvsekundet etter, og linjemannen markerte for et mål som etter hvert ble registrert som et selvmål av Ola Randen. Etter dette ble det litt mer transportetappe, før Teoder Opland Sæther headet inn en corner i det 87. minutt og med det fastsatt sluttresultatet til 3-0.

Etter at skuttsignalet lød, spaserte jeg sporenstreks bort til bussholdeplassen for å komme meg tilbake til sentrum. Ikke overraskende oppsøkte jeg igjen Three Lions for å slå i hjel litt tid der før jeg skulle med nattoget, og hadde eier Dougie som trivelig selskap inntil jeg takket for denne gang og brøt opp for å komme meg bort til togstasjonen og etter hvert med toget. Det var altså på tide å komme seg hjem, dessverre med null FFK-poeng i bagasjen, men heldigvis fikk jeg i hvert fall litt søvn på vei sørover da jeg duppet av en halvtimes tid etter avgang fra Trondheim.