Råde v Sandefjord Fotball 2 08.11.2022

Tirsdag 08.11.2022: Råde v Sandefjord Fotball 2

Det var nå langt mellom fotballkampene her hjemme i Norge, og kampen jeg skulle se denne tirsdagskvelden viste seg etter hvert å bli min siste norske kamp for året. Det var heller ikke en hvilken som helst kamp som sto på menyen denne kvelden, for på Råde Stadion skulle hardt satsende Råde spille kvalifisering om opprykk til 3. divisjon, med Sandefjord Fotball 2 som motstander. Etter å ha tatt bussen inn til Fredrikstad og latt toget frakte meg derfra til Råde, spaserte jeg fra Råde stasjon og opp til stadionet der jeg ankom med rundt tre kvarter til avspark i den viktige kampen.

Det er jo som kjent dessverre slik at både Østfold og Vestfold er blant kretsene hvor det å vinne 4. divisjon ikke er nok til å få rykke opp. I stedet pares man mot en annen 4. divisjonsvinner, og det er satt opp slik at Østfold-vinneren spiller kvalifisering mot Vestfold-vinneren. I år var det altså henholdsvis Råde og Sandefjord Fotball 2 som hadde vunnet 4. divisjon i henholdsvis Østfold og Vestfold. Tullete nok har dette systemet også innvirkning på øvrige (ferdigspilte) divisjoner i disse kretsene, da man for eksempel rett og slett ikke vet hvor mange som rykker ned før det er avklart om 4. divisjons-vinneren fra deres krets rykker opp eller ikke.

Råde måtte i 2021 se seg slått av Sprint/Jeløy i ligaen, og var nå sugne på å endelig komme seg opp igjen. For Sandefjord Fotball 2 sin del hadde de om mulig enda mer å revansjere, for dette var tredje sesongen på rad at de vant Vestfold-kretsens 4. divisjon, og de måtte håpe at alle gode ting var tre i denne kvalifiseringen. I 2019 ble de knust 1-8 av FFK 2, og etter at 2020-sesongen ble avlyst, var det i 2021 Sprint-Jeløy som ble for sterke. På denne siden av fjorden var det mange som så på Råde som favoritter etter at de vant sin 4. divisjon foran sju poeng Kråkerøy og Drøbak/Frogn, men Sandefjord Fotball 2 (som hadde vunnet sin 4. divisjon ett poeng foran Flint) hadde tatt første stikk ved å vinne 2-1 i Sandefjord en uke tidligere.

Sponsorer og det lokale næringsliv hadde gjort sitt for at det skulle ble godt oppmøte ved å by på gratis inngang, og reduseringen Råde hadde fått i Vestfold gjorde at mange fortsatt hadde tro på at hjemmebanefordelen i returkampen nå skulle bikke det i Rådes favør. Det var da også hjemmelaget som tok kontroll allerede fra start og skapte flere gode sjanser. Peder Nomell var nære på da han etter tjue minutter skjøt like utenfor, og samme mann fikk nettkjenning et kvarter senere. Råde-jubelen stilnet imidlertid da målet ble annullert for det man mente var en hands. Råde hadde dominert, men mot spillets gang tok vestfoldingene med fem minutter til pause ledelsen ved Sebastian Holm-Mathisen som fikk ballen inne i Rådes femmeter og avsluttet sikkert. 0-1.

Råde gikk igjen ut i hundre etter pause, i jakten på utligning, og den kom omsider fra straffemerket med tjue minutter igjen. Simen Kind Mikalsen gjorde ingen feil, og det sto 1-1, men Råde trengte flere mål. De produserte målsjanse etter målsjanse, men målet uteble. Thomas Kolseth hadde en enorm sjanse da han avsluttet fra seks-sju meter, men i nest siste ordinære minutt jublet Råde igjen da Chininso Agu headet ballen i mål og trodde han hadde sikret ekstraomganger. Dessverre ble Rådes scoring annullert for andre gang denne kvelden, da dommeren mente det hadde vært en dytt. Råde gjorde alt utenom å score de nødvendige målene, og det føltes litt som et ran da det sluttet 1-1 og gjestene kunne juble over opprykk med seier 3-2 sammenlagt. Dessverre betyr det også at vi får enda et reservelag opp neste år, mens Råde må prøve igjen. Trond Sæterøy er en fin fyr til tross for å være særping, og han hadde også vært til stede, og tilbyd meg nå skyss hjem; noe jeg takket gladelig ja til etter min siste norske kamp for året. Nå ventet en helg i utlandet.

Råde v Sandefjord Fotball 2 1-1 (0-1) – 2-3 on aggregate