Lochee United v Forfar United 23.08.2023

 

Onsdag 23.08.2023: Lochee United v Forfar United

Denne onsdagen var jeg igjen tidlig oppe for å forlate Leeds og sette kursen nordover tilbake mot Skottland nok en gang, og jeg sjekket ut fra mitt krypinn og trasket bort til Leeds stasjon i god tid for å komme meg med 08.08-toget til Edinburgh. Frokost ble kjøpt inn og tatt med på jernhesten, og jeg fikk etter hvert litt ekstra søvn på vei opp til den skotske hovedstaden, der jeg byttet tog og tok meg videre med 11.30-toget som skulle frakte meg så langt som til Dundee. For andre gang på turen skulle jeg overnatte i Dundee, når det var klart for turens siste sprell i Skottland. Som jeg hadde gjort åtte dager tidligere, hadde jeg nok en gang booket et rom ved Dundee Backpackers Hostel, men denne gang måtte jeg punge ut med £58, for det var av en eller annen grunn temmelig dyrt i Dundee denne dagen.

Etter å ha sjekket inn, var det egentlig på tide med en måltid, men denne dagen valgte jeg en litt spesiell variant. Jeg stakk rett og slett innom en slakterbutikk og kjøpte et par herlige paier som jeg slo meg ned med på en benk. Etter at både scotch pie og haggis pie var satt til livs, kunne jeg etter hvert sette kursen mot Lochee, der kveldens kamp skulle finne sted på en bane som jeg tidligere i år hadde en bomtur til. Det var i mars at jeg hadde tenkt meg til Brechin City, der regnet sørget for avlyst kamp, og Lochee United og deres Thomson Park ble da reserveplan, men også der ble det avlysning kun en halvtimes tid før planlagt avspark. Akkurat det skulle jeg gjøre noe med nå, og tok en lokalbuss mot Lochee.

Frem til 1800-tallet var Lochee en egen by (eller landsby), men etter hvert som Dundee stadig vokste, ble den spist opp av sin større nabo. Dundee var et globalt senter for jute-industrien, og mye av dette foregikk i Lochee-området, der Cox-familien etablerte Camperdown Works, som på et tidspunkt ansatte 14 000 arbeidere og etter sigende var verdens største fabrikk av sitt slag. Den store innvandringen fra Irland satt ikke minst preg på Lochee, for mange av irene som emigrerte til Dundee for å søke jobb i jute-industrien slo seg ned i nettopp Lochee. I dag fremstår Lochee som en bydel i Dundee, og av sistnevntes rundt 150 000 innbyggere, skal rundt 6 000 av de bo i selve Lochee.

Før kampen hadde jeg planlagt en liten runde på pubene i Lochee-området, og gikk av i nærheten av Logie Bar, som dermed ble første stopp i så måte. Deretter ble Kellys Bar neste stoppested, og jeg begynte å få en viss følelse av at flere av stedets vannhull var litt vel «grønne» for min smak. Det var imidlertid ingen problem hverken ved de to første stoppestedene eller ved The Last Tram, og heller ikke ved Albert Bar, men på Lochee Sports Club ble jeg rett og slett nektet servering og jaget ut av en aggressiv og svært lite gjestfri vert som muligens reagerte på min Union Jack veske. Da viste man i det minste litt mer gjestfrihet ved Sandy’s Bar & Bistro, som ble siste stoppested før jeg tuslet de siste meterne opp til Thomson Park og betalte meg inn med £6.

Lochee United ble stiftet i 1892, men spilte flere tiår i amatørfotballen før de i 1859 gikk inn i den skotske Junior-pyramiden (jeg får igjen presisere at den til tross for navnet ikke har noen verdens ting med aldersbestemt fotball å gjøre). Denne pyramiden har opp gjennom årene gjennomgått flere omstruktureringer, men i løpet av 1980-årene vant Lochee-klubben tre ganger ligatittelen i Tayside Junior Football League, som i perioden 1969-2002 var toppdivisjonen for Junior-klubber i denne regionen. I 2002 gikk Junior-pyramiden fra seks til tre regioner, og The Blue Bells (som Lochee United kalles) ble plassert i East Region. I 2005 spilte klubben seg frem til finalen i den gjeve Scottish Junior Cup, men tapte 0-2 for den lokale rivalen Tayport. Likevel kunne de feire det året, da de sikret seg ligatittelen i East Regions øverste divisjon, Supreme Division.

Den bedriften gjentok de i 2008, og denne gang betød det deltakelse i den skotske FA cupen, der de tok seg til tredje runde og først ble slått ut etter å ha tatt Ayr United til omkamp. En ny ligatittel ble hanket inn våren 2019, på et tidspunkt da regionens Junior-klubber hadde begynt å flokke til East of Scotland League i den ‘ordinære’ pyramiden. I 2021 stiftet de gjenværende klubbene SJFA Midlands League, og den har sitt geografiske tyngdepunkt i Dundee og regionen rundt. Her er det ikke mange lange borteturer. Uansett, denne ligaen har fått innpass i pyramiden som en av tre feeder-ligaer til Highland League, så det er dit man kan rykke opp om man kommer seg gjennom det meget trange nåløyet.

En temmelig ny greie er nemlig at vinneren her kan spille kvalifisering mot vinnerne av de to andre feeder-ligaene, North Caledonian League og SJFA North Superleague. Den som vinner den kvalifiseringen, vinner samtidig retten til å møte Highland League-jumboen til kvalifiseringskamper om en plass i Highland League. Det er som nevnt altså et trangt nåløye (og i tillegg skal man også oppfylle lisenskravene for å få delta i denne kvalifiseringen), men ifølge en kar jeg snakket med i løpet av kampen, er det slike ambisjoner Lochee United har. Om dette ble forvirrende, kan kanskje en oversikt over den skotske fotballpyramiden hjelpe. Jeg hadde for øvrig også sett for meg en rivalisering mellom Lochee United og Lochee Harp, men karen jeg snakket med fortalte at de to hadde et godt og vennskapelig forhold, og at det snarere var Dundee North End som hadde rollen som den store erkerivalen.

Thomson Park ble av tidligere Rangers- og Skottland-kaptein George Young åpnet i 1959; samme år som Lochee United ble med i Junior-pyramiden. Selv uten en bar (eller ‘social club’ som man kaller det i skotsk fotball) er det et koselig sted å se fotball, og det var heller ikke noe voldsomt savn da jeg i stedet tok en tur i matutsalget og sikret meg to scotch pies og en Bovril som jeg mesket meg med. Det eneste av tribunefasiliteter er en fin overbygd tribune bak det ene målet; inntil klubbhuset. Rundt resten av banen er det ikke engang såkalt hard standing, men man står rett på gresset. På den ene langsiden er det også en stor gresskråning som en del velger å se kampen fra. En spesiell detalj her er også at de laglederbenkene står tvers overfor hverandre, midt på hver sin langside.

Etter ni runder, toppet hardt satsende Lochee United tabellen med 8-1-0 og 25 poeng, men ble kraftig utfordret av duoen Dundee Downfield og Broughty Athletic som jaktet kun ett poeng bak. Derfra var det ytterligere seks poengs luke ned til firer Dundee North End, så det var i ferd med å bli en trio som skilte seg ut i toppen. Dagens bortelag var Forfar United, og de befant seg i motsatt ende av tabellen. Med kun fire poeng på sine ni kamper hittil, hadde de kun jumboen Coupar Angus bak seg, og det var liten tvil om at hjemmelaget Lochee United var soleklare favoritter i dagens kamp på Thomson Park. Mens jeg gomlet på siste rest av de herlige paiene og nippet til en fortsatt glovarm Bovril, entret lagene banen klare til kamp.

Forfar United sjokkåpnet, og kom med et lite varsko allerede etter få sekunder, og etter et drøyt minutt slo de til og tok ledelsen 0-1 ved Jay Yule. Vertene brukte imidlertid ikke lang tid på å riste av seg det eventuelle sjokket, for to minutter senere kom Logie Davie med et raskt svar og utlignet til 1-1. Hjemmelaget hadde deretter et par gode sjanser til å ta ledelsen, før de gjorde nettopp det i kampens tjuende minutt, med Ross Gallacher som målscorer. Drøyt fem minutter før pause ble Kerr Hay spilt gjennom og økte til 3-1 ved å plassere ballen forbi keeper og inn i det bortre hjørnet. På overtid av første omgang headet Paul Lunan inn 4-1 fra en corner. Det var stillingen halvveis, og etter den overraskende starten på kampen, begynte det nå å minne om en aldri så liten parademarsj for hjemmelaget.

Det inntrykket forsterket seg utover i andre omgang, og noen vil kanskje huske Bobby Linn som Arbroath-talisman. Han er en «lokal pokal» som visstnok bor rett oppi veien, og han opererer nå som dirigent på midtbanen til Lochee United. Det var han som fem minutter ut i andre omgang økte til 5-1. I det 63. minutt utnyttet George Johnston defensivt slurv da han satt inn 6-1, og kun to minutter senere sørget Logie Davie for 7-1 med sitt andre for kvelden. Samme mann fikk sitt hattrick ytterligere tre minutter frem i tid, og med tre mål på fem minutter sto det 8-1. Det begynte å bli virkelig stygt, men Forfar United holdt nå ut frem til det 83. minutt, da Josh McConville fikk styre inn 9-1 på bakre stolpe.

Det ble også sluttresultatet foran det jeg vil anslå var rundt 200 tilskuere, og den store majoriteten av disse kunne gå fornøyde hjem. Også undertegnede var fornøyd med dagens dont etter at jeg hadde fått sett kamp ved Thomson Park. Dette var også turens siste kamp i Skottland, for dagen etter skulle jeg ned igjen til England for å tilbringe resten av turen der. Nå var det bare å komme seg med en av bussene tilbake til sentrale Dundee, der jeg stakk innom Market Bar og unnet meg en pint der før jeg omsider tuslet tilbake til min base ved Dundee Backpackers Hostel for å finne senga og lese litt i en medbragt bok før jeg slukket lyset.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scottish ground # 68:
Lochee United v Forfar United 9-1 (4-1)
Midlands league
Thomson Park, 23 August 2023
0-1 Jay Yule (2)
1-1 Logie Davie (4)
2-1 Ross Gallacher (20)
3-1 Kerr Hay (40)
4-1 Paul Lunan (45+1)
5-1 Bobby Linn (51)
6-1 George Johnston (63)
7-1 Logie Davie (65)
8-1 Logie Davie (68)
9-1 Josh McConville (83)
Att. About 200 (est)
Admission: £6
Programme: None

Next game: 24.08.2023: Easington Colliery v Chester-le-Street Town
Previous game: 22.08.2023: Liversedge v Newton Aycliffe

More pics

This day on a map / This whole trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg