Lisleby v Tistedalen 18.06.2022

Lørdag 18.06.2022: Lisleby v Tistedalen

Selv om det var en håndfull kamper på menyen i Østfold-fotballen denne lørdagen, var det egentlig aldri særlig tvil om at jeg ville holde meg lokalt og velge meg oppgjøret mellom Lisleby og Tistedalen. Det bød på en spasertur bort til ferjeleiet på Selbak, og deretter en liten ferjetur på elva over til Lisleby. Der var det bare å igjen komme seg opp bakken opp mot Snippen og traske videre bortover mot Sentralidrettsanlegget, hvor jeg ankom en halvtimes tid før avspark. Ved inngangen sto et skilt som oppfordret til å vippse inngangspengene, og ærlig som jeg er fikk jeg selvsagt oversendt en femtilapp til klubbkassa.

Lisleby Fotballklubb ble i 1920 stiftet som nettopp det – en ren fotballklubb, men innlemmet etter hvert også andre idretter. Om vi holder oss til fotballen, nådde de cupens semifinaler i både 1932, 1935 og 1945. De har også spilt fire sesonger i øverste divisjon av norsk fotball; én helt på begynnelsen av 1950-årene, og tre i 1960-årene – i en tid da denne delen av Østfold var et virkelig maktsentrum i norsk fotball. Lisleby har også fostret flere norske landslagsspillere; ikke minst Rolf Johannessen og Henry Johannessen, som begge gikk videre til FFK og der vant heder og ære. Også Hans Amund Andersen startet opp i Lisleby, mens Reidar Kristiansen kom som unggutt fra FFK og spilte fire år i Lisleby før han returnerte dit. Ytterligere en kar som startet opp i Lisleby før også han gikk til FFK var Terje Høili.

Tidene da små klubber som Lisleby kan hevde seg på de øverste nivåene av norsk fotball uten rike onkler er dessverre for lengst en saga blott, og Lisleby befant seg så sent som i 2019 i 5. divisjon. Det året sikret de seg imidlertid opprykk og i det minste en retur til 4. divisjon, og etter at 2020-sesongen ble kansellert, var de faktisk den klubben som i fjor var nærmest tetduoen Sprint-Jeløy og Råde, da de endte på en flott tredjeplass. Om de skulle finne på å gjenta det i år, vil jeg si de har gjort en utrolig imponerende sesong, for det skal godt gjøres å ta opp kampen med hardt satsende Råde og utfordrere som Drøbak/Frogn, nedrykkede Kråkerøy etc. Råde virket vanskelig å gjøre noe med, og Lisleby hadde på dette tidspunktet uansett mer enn nok med å klatre opp mot midten av tabellen, mens bortelaget Tistedalen kun hadde Rakkestad bak seg på tabellen.

Igjen må jeg si at jeg synes Sentralidrettsanlegget på Lisleby er et av de triveligere stedene å se fotball i området, til tross for løpebanene, for jeg tar som kjent mye heller løpebaner enn kunstgress, og her er det takket være friidretten fortsatt herlig naturgress. Ikke minst har man her også en stor og åpen betong-tribune på den ene langsiden, der man ikke har ly for eventuelt regn, men flott utsikt over det som skjer på banen. Rundt mye av banen for øvrig har man en gressvoll, og her er det også flere trær man kan søke litt skygge under – noe som var mer aktuelt på denne varme sommerdagen. Dommer Henrik Pettersen er alltid trivelig å støte på med sitt blide åsyn, og han tok seg tid til å komme bort å hilse på til tross for at han skulle dømme. Til gjengjeld måtte jeg love å få knipset et godt bilde da han ledet de to lagene ut av klubbhuset og stoppet et øyeblikk for å «posere».

Lisleby tilrev seg nokså raskt et initiativ, og etter tjue minutter fikk de uttelling fra en corner som ble headet i mål av Jonathan Skarpnord Hammerborg. 1-0, og fem minutter senere doblet hjemmelaget ledelsen da mannen de på Lisleby kaller «Pogba» skjøt i mål via stolpen. 2-0, og Lisleby virket egentlig å ha full kontroll, men skulle etter hvert slippe Tistedalen inn i kampen igjen. Halvtimen var passert da gjestene fra skrått hold avsluttet via en Lisleby-forsvarer og i mål. Jeg tippet det kanskje ville bli registrert som et selvmål, men Håkon Nikolai Berger Hauge ble kreditert. Dette målet kom i starten av en god Tistedalen-periode, men det sto fortsatt 2-1 til Lisleby da lagene gikk i garderoben halvveis.

På tribunen hadde jeg tidlig fått selskap av en kar som her var en del av mindretallet som håpet at Tistedalen skulle få med seg noe i andre omgang; nemlig haldenseren André Wauthier. Kanskje var det håpet berettiget, for det var nå kamp igjen, og i det 70. minutt kom sannelig også utligningen til 2-2 da Joakim John Lindblad fyrte av, keeper fikk slått i stolpen, men «fomlet» deretter ballen over streken. Lisleby jaget nå på nytt et vinnermål, og det kom nokså sent men godt for Lisleby sin del. Jonas «Zakka» Zakariassen presset Tistedalen-keeperen, som deretter så ut til å skyte ballen rett i Zakka og i mål. Lisleby tilbake i ledelsen med 3-2. Et par minutter på overtid hadde imidlertid Tistedalen er kjempesjanse til å utligne igjen, men Lislebys sisteskanse reddet, slik at det endte med 3-2 og hjemmeseier. Det var bare å komme seg tilbake til ferjeleiet for å krysse elva igjen og komme seg hjem.

Lisleby v Tistedalen 3-2 (2-1)