Lisleby v Sparta 01.07.2022

 

Fredag 01.07.2022: Lisleby v Sparta

Ifølge den internasjonale fotball-kalenderen sto en ny sesong nå for døren, og på dens første dag kunne jeg vel ikke være dårligere enn at jeg fant meg en kamp, selv om jeg ville holde meg lokalt. Tre senior-kamper var det på Østfold-menyen, med både Lervik, Borgen og Lisleby hjemme. Jeg gikk for den enkleste varianten og valgte meg sistnevnte, selv om det ikke var lenge siden mitt forrige besøk ved Sentralidrettsanlegget på Lisleby. Der skulle Lisleby ta imot Sparta, og Sparta-entusiast Kenneth Sørensen hadde selvsagt også meldt sin tilstedeværelse. Da jeg gikk for å ta ferja over, fikk jeg til og med melding om at han befant seg i Selbak-området og hadde blinket seg ut samme ferje over til Lisleby.

Med den korte overfarten over Glomma unnagjort, ble vi møtt av en av hans Sparta-kompiser som med full bil skysset oss fra ferjeleiet og opp til kveldens kamparena. Jeg ser at jeg i mine notater anførte at det var gratis inngang, men regner med at det var en glipp, og ser jo også at jeg som vanlig vippset 50 kroner til klubben den dagen. Mens Sparta-gjengen gikk for å sette opp base på gressvollen på bortre langside, traff jeg raskt på banehopper Tom Børkeeiet, som jeg ble stående å snakke med og etter hvert se kampen sammen med. Han hadde kommet for å huke av hovedbanen, etter å ha tatt for seg kunstgressbanen ved siden av tidligere på året.

Lisleby Fotballklubb ble i 1920 stiftet som nettopp det – en ren fotballklubb, men innlemmet etter hvert også andre idretter. Om vi holder oss til fotballen, nådde de cupens semifinaler i både 1932, 1935 og 1945. De har også spilt fire sesonger i øverste divisjon av norsk fotball; én helt på begynnelsen av 1950-årene, og tre i 1960-årene – i en tid da denne delen av Østfold var et virkelig maktsentrum i norsk fotball. Lisleby har også fostret flere norske landslagsspillere; ikke minst Rolf Johannessen og Henry Johannessen, som begge gikk videre til FFK og der vant heder og ære. Også Hans Amund Andersen startet opp i Lisleby, mens Reidar Kristiansen kom som unggutt fra FFK og spilte fire år i Lisleby før han returnerte dit. Ytterligere en kar som startet opp i Lisleby før også han gikk til FFK var Terje Høili.

Tidene da små klubber som Lisleby kan hevde seg på de øverste nivåene av norsk fotball uten rike onkler er dessverre for lengst en saga blott, og Lisleby befant seg så sent som i 2019 i 5. divisjon. Det året sikret de seg imidlertid opprykk og i det minste en retur til 4. divisjon, og etter at 2020-sesongen ble kansellert, var de faktisk den klubben som i fjor var nærmest tetduoen Sprint-Jeløy og Råde, da de endte på en flott tredjeplass. Om de skulle finne på å gjenta det i år, vil jeg si de har gjort en utrolig imponerende sesong, for det skal godt gjøres å ta opp kampen med hardt satsende Råde og utfordrere som Drøbak/Frogn, nedrykkede Kråkerøy etc. Råde virket vanskelig å gjøre noe med, der de hadde fått luke på seks poeng til Kråkerøy, sju poeng til Kvik Halden 2, åtte poeng til Drøbak/Frogn og Sarpsborg FK, og ni poeng til Østsiden. Sparta lå 15 poeng bak, på en sjuende plass, mens Lisleby lå én plassering og to poeng bak sine gjester denne dagen.

Kenneth & Co hadde installert seg med flagg på gressvollen, og bød i tillegg til gauling også på pyro ved spillernes innmarsj. Gjestene fikk da også den første sjansen da en av deres spillere ble spilt gjennom, men selv om avslutningen gikk forbi keeper, gikk den også like utenfor stolpen. Likevel var det Sparta-folket som kunne juble etter å ha tatt ledelsen etter et drøyt kvarter. Et flott angrep ble fullført med en kontant avslutning i mål, og som ofte når Sparta scorer skal man ha tunga rett i munnen med tanke på målscorerne. Denne gang var det Oltion Bllacaku som ble kreditert, og det sto dermed 0-1. Ti minutter senere var Sparta nære på igjen, men denne gang gikk avslutningen i nettveggen.

Dette tegner imidlertid ikke et helt korrekt bilde av kampen, før det var etter hvert Lisleby som presset på og hadde spillet. Etter at det hadde stokket seg offensivt frem til nå, hevet de seg den siste halvdelen av første omgang. Med ti minutter til pause fikk de en kjempesjanse der Sparta-keeperen måtte parere og deretter redde en retur. Enda nærmere var vertene to minutter senere, da et skudd ble reddet av en Sparta-forsvarer som sto på streken og fikk ryddet unna ved å heade opp i tverrliggeren og ut. Sekunder senere traff Lisleby tverrliggeren igjen, og det var nå egentlig ganske utrolig at de ikke hadde fått uttelling da lagene gikk i garderoben på stillingen 0-1.

Andre omgang fortsatte med samme kampbilde, der Lisleby presset på mens Sparta kom på en og annen kontring. De helt store sjansene uteble dog nå for Lisleby, som virket å bli litt frustrerte. De måtte vente helt til det 80. minutt før de endelig fikk sin utligning, og da var det Martin Kjønigsen som kjempet inn 1-1 fra en corner. Med fem minutter igjen av ordinær tid var Kjønigsen frempå igjen med en god mulighet. Han tok ned ballen og skjøt, men keeper fikk parert. Etter noen overtidsminutter kunne dommeren blåse av med 1-1 som sluttresultat, og det var nok uten tvil Sparta mest fornøyd med, for de hadde nok litt flaks som fikk med seg noe herfra. For min del gikk turen tilbake til ferjeleiet og over til Selbak, og Kenneth ble med en tur innom Rodgers Pub, der jeg hadde avtalt å møte noen kompiser for et glass eller to. Det ble langt flere enn som så, men det er en annen historie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Lisleby v Sparta 1-1 (0-1)
4. divisjon Østfold
Sentralidrettsanlegget, 1 July 2022
0-1 Oltion Bllacaku (17)
1-1 Martin Kjønigsen (79)
Att: 88 (h/c)
Admission: 50 NOK

Next game: 04.07.2022: Fredrikstad v Åsane
Previous game: 30.06.2022: Sarpsborg FK v Kråkerøy

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg