Kilwinning Rangers v Irvine Meadow XI 29.12.2022

 

Torsdag 29.12.2022: Kilwinning Rangers v Irvine Meadow XI

Jeg våknet i Glasgow, og hadde dagen til rådighet i det som kanskje er min britiske favoritt-storby. Der skulle jeg da også tilbringe noen dager på denne turen; faktisk noe mer enn planlagt, skulle det vise seg. Det var ingen grunn til å dra seg altfor lenge på Travelodge-hotellet på Queen Street, så jeg tuslet opp til Wetherspoons-puben The Counting House for å innta en frokost. Da siste bit av deilig haggis var satt til livs, tok jeg undergrunnen fra Buchanan Street til Ibrox for å snoke litt i Rangers-sjappa der. Det jeg var på jakt etter, hadde de i alle andre størrelser enn den jeg var ute etter, så jeg dro igjen tomhendt. Jeg kunne rasket med meg noe annet derfra, men skulle jo være flere dager i Glasgow, så det var ingen hast. Etter å ha tatt undergrunnen tilbake igjen, unnet jeg meg en rast på Shilling Brewing Company, og bestemte meg deretter for å ta turen innom et av mine nokså faste vannhull i byen.

Jeg tok et lokaltog den korte veien fra Glasgow Queen Street til Duke Street, og inntok der et glass eller to ved Bristol Bar (der det eneste grønne var juletreet på taket). Det var etter hvert på tide å komme seg mot Kilwinning, som var dagens destinasjon, så jeg toget tilbake til Glasgow Queen Street, spaserte til Glasgow Central, og kom meg med et av togene derfra til Kilwinning, med mer tid til å lade opp litt ved et par av den byens puber. Første stopp i så måte ble Market Bar, før jeg fortsatte til Victoria Bar, og siden sistnevnte er en Rangers-pub, var jeg også i godt selskap. Jeg hadde også planlagt en tur innom byens Orange Club, som jeg imidlertid ikke hadde funnet noen åpningstider til. Et par av stamkundene ved Victoria Bar kunne imidlertid fortelle at den holdt stengt denne dagen.

Kilwinning er en by som ligger i North Ayrshire; omtrent tre og en halv mil sørvest for Glasgow. Dette var i middelalderen et senter for bueskyting, og har senere vært åsted for diverse gruvedrift. Klesmerket Pringle produserte opprinnelig også sine klær her, før produksjonen ble flyttet ut av landet. Kilwinning ligger langs elven Garnock, og har etter jernbanens ankomst i 1840 etter hvert fått tilnavnet ‘The Crossroads of Ayrshire‘, som et viktig trafikknutepunkt. I dag bor det drøyt 16 000 innbyggere i Kilwinning, og det var der jeg altså skulle se kveldens kamp som for øvrig også var et skikkelig lokaloppgjør. Da jeg forlot Victoria Bar, kom jeg ikke mange meter før det kom en vanvittig haglbyge som gjorde at jeg måtte søke ly noen minutter i et busskur. Det gikk etter 4-5 minutter over til regn, før det igjen ble opphold idet jeg ankom Kilwinning Rangers sin nye hjemmebane Buffs Park.

Kilwinning Rangers ble stiftet i 1899, og ble i 1902 medlem av det skotske Junior-forbundet (her får jeg igjen poengtere at den skotske Junior-fotballen ikke har noe men aldersbestemt fotball å gjøre, men snarere en slags non-league som opererer parallelt med det ‘ordinære’ skotske fotballforbundet. Det gjeveste av alle troféer i skotsk Junior-fotball er Scottish Junior Cup, og det har etter hvert blitt mange vinnere fra Ayrshire, men Kilwinning Rangers ble den første av disse da de i 1909 vant troféet etter en finale der det måtte omkamp til før Strathclyde ble beseiret. Året etter var de tapende finalist, og det var de også i 1922. Da de i 1999 spilte seg frem til sin fjerde finale, var det 90 år siden deres nevnte cup-triumf, og da Kelty Hearts ble slått i finalen, sikret de seg sitt andre trofé i den gjeve turneringen. Denne sesongen vant for øvrig klubben seks av de sju turneringene de stilte opp i.

Etter en omorganisering av Junior-fotballen i 2002, ble Kilwinning Rangers plassert i den nye SJFA West Region Super League Premier Division, som var en av tre toppdivisjoner i Junior-fotballen. Den ligaen vant de i 2004, men allerede året etter rykket de ned. De hadde tatt seg tilbake til toppdivisjonen da det for alvor begynte å skje ting igjen med Junior-pyramiden for noen år siden. Flere Junior-klubber søkte seg over til den ‘ordinære’ pyramiden, og det ble snart et ras av klubber som fulgte over til East of Scotland League og den nye West of Scotland League. Kilwinning Rangers var en av disse, og ble plassert i West of Scotland League Premier Division (som nå opererer på nivå seks av skotsk fotball). Den første sesongen (2020/21) ble som kjent kansellert, mens de forrige sesong registrerte en femteplass.

Med £8 betalte jeg meg inn på Buffs Park, som er en ny base for Kilwinning Rangers. De hadde spilt på sin tidligere hjemmebane Abbey Park i 90 år da de i 2019 flyttet ut derfra og inn på det som da het Kilwinning Sports Club. Sistnevnte ble oppgradert og omdøpt til Buffs Park, og klubben har heldigvis valgt å beholde naturgresset slik at kampene blir spilt på skikkelig underlag. Ellers er det nå tilskuerfasiliteter på alle fire sider, etter at et overbygg på bortre langside kom på plass før oppstarten i West of Scotland League i 2020. Lignende overbygg har man på begge kortsider, mens man midt på nærmeste langside har en åpen sittetribune som har et visst midlertidig preg. Noen bar har man forresten ikke her; i hvert fall ikke foreløpig.

Det var ikke trykket opp noe kampprogram i forbindelse med kveldens kamp, og selv om det alltid er en liten skuffelse, har det jo heller ikke vært like utbredt hos de tidligere Junior-klubbene i Skottland som eksempelvis i engelske non-league. Det var uansett raskt glemt nå jeg tok meg innenfor og raskt støtte på kjente fjes. Det var nå lenge siden jeg hadde truffet på den tyske groundhopperen Jens (med langt over 7000 baner på samvittigheten!), men her var han sammen med sin nokså faste reisepartner Magret. Blant de fremmøtte var det også flere kjente; inkludert et par skotske groundhoppere som tidligere har gitt meg skyss tilbake til Glasgow etter mitt besøk hos Darvel. Også denne gang ble jeg tilbudt skyss tilbake, og det var ingen grunn til å takke nei til akkurat det.

Det var altså duket for et skikkelig lokaloppgjør mellom Killwinning Rangers og Irvine Meadow XI fra nabobyen Irvine. Mens vertene var innblandet i bunnstriden og trengte poeng i så måte, var gjestene å finne på øvre halvdel av tabellen. Etter en forsiktig start, fikk bortelaget den første sjansen, men skuddet fra Ross Urquhart gikk rett i klypene til Buffs-keeper Ewan Henderson. Da vi fikk nettsus i det 24. minutt, var det faktisk hjemmelaget som tok føringen, og Jordan Stuart fikk tid og rom til å sikte og plassere ballen i Medda-målet. Seks minutter senere var det igjen svakt press fra gjestene, og vertene doblet ledelsen da Mark Lamont sendte i vei et langskudd som gikk i mål via stolpen. De anslagsvis 500-600 fremmøtte så at det sto 2-0 til pause.

Etter at jeg hadde fått brukt pausen til å få meg en scotch pie og en Bovril, kunne jeg noe overrasket konstatere at gjestene ikke hadde lært leksen sin, for Kilwinning puttet to raske mål, og kampen virket avgjort. Ti minutter ut i andre omgang scoret Ben Lewis en fantastisk mål der han bøyde ballen inn i bortre kryss, og kun to minutter senere var det noe bortimot en kopi da Dylan Mackin tegnet seg på scoringslista og økte til 4-0. I det 73. minutt ble Callum Graham felt, og dommeren dømte straffe til Irvine Meadow. Graham tok selv straffesparket, og reduserte til 4-1. Fire minutter senere måtte Buffs-keeperen bokse et langt innkast, og ballen havnet hos Ross Urquhart som reduserte ytterligere til 4-2. Var det likevel håp om en vanvittig opphenting??

Neida, Kilwinning Rangers fikk åpenbart summet seg og gjenvant en slags kontroll som gjorde at de klarte å unngå ytterligere baklengsmål. Det endte dermed 4-2, og The Buffs kunne juble over tre viktige poeng. Jeg hadde som nevnt fått tilbud om skyss tilbake til Glasgow, og slapp derfor å tenke på toget. Jeg ble sluppet av utenfor Glasgow Central, og gikk deretter for å unne meg en pint ved The Auctioneers før jeg trakk meg tilbake. Dagen etter skulle jeg etter planen forflytte meg midlertidig til Aberdeen for deretter å returnere til Glasgow tidlig på lørdagen, men så var det jo selvsagt slik at ting ikke alltid går som planlagt – eller på skinner, for å bruke det uttrykket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scottish ground # 59:
Kilwinning Rangers v Irvine Meadow XI 4-2 (2-0)
West of Scotland League Premier Division
Buffs Park, 29 December 2022
1-0 Jordan Stuart (24)
2-0 Mark Lamont (30)
3-0 Ben Lewis (56)
4-0 Dylan Mackin (58)
4-1 Callum Graham (pen, 73)
4-2 Ross Urquhart (77)
Att: 500-600 (est)
Admission: £8
Programme: None

Next game: 30.12.2022: St. Cadoc’s v Shotts Bon Accord
Previous game: 28.12.2022: Kilmarnock v Aberdeen

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg