Ise v Nylende 14.09.2021

 

Tirsdag 14.09.2021: Ise v Nylende

Igjen var det fotball som sto på programmet, og jeg hadde på forhånd bestemt meg for å ta turen til Ise for å se oppgjøret mellom Ise og Nylende i 7. divisjon Østfold avdeling 1. Nå vet jeg jo at min kompis Jon Erik har et godt øye til Nylende, og jeg har åpenbart også hatt en aldri så liten påvirkning på ham slik at han innimellom synes det er artig å komme seg ut og se en kamp i den lokale breddefotballen. Derfor spurte jeg ham om han muligens var interessert i å bli med på kamp på Ise denne ettermiddagen, og siden han etter litt betenkningstid valgte å bli med og bestemte seg for å kjøre, droppet jeg planene om å ta bussen, og ventet heller på at han skulle komme og plukke meg opp.

Ise er et lite tettsted som ligger ved Isesjøen, et stykke nordøst for Sarpsborg. Allerede tidlig på 1800-tallet lå det et glassverk her, men industrien her skjøt ytterligere fart etter jernbanens ankomst i 1882, da Ise stasjon (som faktisk het Varteig stasjon frem til 1886) sto ferdig til åpningen av Østfoldbanens Østre linje. Siden 1989 har det dog ikke vært passasjertrafikk der, og innbyggerne som i 2020 visstnok talte 734, har ikke lenger engang noen lokalbutikk, slik at deres nærmeste butikk er på Borgenhaugen. Til tross for å ikke på noen måte være blant Sarpsborg kommunes mest sentrale plasser, har Ise derimot et nokså imponerende busstilbud sammenlignet sett i forhold til innbyggertallet.

På en vanlig hverdag går for eksempel siste buss fra Sarpsborg til Ise faktisk noen minutter senere enn siste buss fra Fredrikstad sentrum til Sarpsborg via Sellebakk og Torp, der det bor langt flere mennesker! Noen mener det har sammenheng med at Ise er bosted for en av toppene i et visst kollektivselskap, men det får stå for deres regning uten at jeg synser rundt akkurat det. Uansett gjør det at det er langt enklere for meg å se kamp på Ise enn eksempelvis hos klubber som blant annet Ullerøy, Varteig og Skjeberg SK. Denne ettermiddagen var det uansett ikke noe tema, all den tid Jon Erik fikk loset oss trygt frem til Ise og parkerte på den gamle grusbanen med et drøyt kvarter til kampstarten klokken 17.45.

Ise Sportsklubb ble stiftet høsten 1923, og hadde da ikke fotball på programmet, men skøyter, ski og friidrett. Fotballen ble ivaretatt av Ise Fotballklubb, som hadde blitt stiftet i 1917, men den ble oppløst i 1925, og majoriteten av deres medlemmer gikk inn i Ise Sportsklubb, som deretter raskt fikk fotball på programmet. Ise SK har vært fast innslag i de lavere divisjoner, og merittene er først og fremst knyttet opp mot en og annen divisjons-/avdelings-tittel. Noen tittel blir det overhodet ikke i årets 7. divisjon avdeling 1, for til det er Kråkerøy 3 altfor suverene, men Nylende skulle nok være mer overkommelig motstand denne ettermiddagen.

Det fortelles at Ise SK i 1929 mistet sin bane, men at man fra 1931 fikk leie et jorde av en lokal gårdbruker. Der skulle de få anlegge sin egen bane som de senere skulle få overta, men krigen satt en stopper for arbeidet som først startet opp igjen høsten 1945. På under et år hadde man samlet inn rundt 10 000 kroner, utført 3400 dugnadstimer, og sprengt vekk og planert ut flere tusen kubikk med stein og jord, slik at banen omsider kunne innvies sommeren 1946. I dag ankommer man først den gamle grusbanen som nå gjerne brukes til parkeringsplass, mens gressbanen Ise Gress ligger litt høyere oppe og nås via en trapp.

Det var altså deilig naturgress vi skulle se kamp på, og om Ise Gress ikke har noen tribunefasiliteter, har den i hvert fall en nokså fin beliggenhet, omringet av skog og en stor knaus på bortre langside. På langsiden der man ankommer har man også en kiosk, men der var det for anledningen ikke altfor mye å få kjøpt. Etter hvert som spillerne gjorde seg klare for avspark, benyttet jeg anledningen til å å ta en tur opp i skogbrynet og klatre opp på den nevnte knausen for å få litt panoramautsikt over banen og få knipset noen blinkskudd derfra. Her bugnet det forresten av både blåbær og sopp, så jeg fikk også testet de lokale blåbærene før jeg kom meg nokså helskinnet ned igjen (bortsett fra en tur på ratata i masse våt mose).

Det var gjestene fra Nylende som kom best i gang, og etter 25 minutters tid tok de også en fortjent ledelse da Shpend Novolani sørget for 0-1. Deretter hadde Nylende også en avslutning som smalt i tverrliggeren, og var det beste laget før hvilen, så det var slett ikke ufortjent at det sto 0-1 da dommeren blåste av omgangen slik at aktørene kunne puste ut i noen få minutter før det var på tide med andre akt. Jon Erik mente å ha merket seg et og annet tegn på at Nylende-spillerne så litt mer slitne ut enn Ise-spillerne i de siste minuttene før pause, og spådde at Ise ville slå tilbake og «ta de på kondisen». Kanskje han har en fremtid som spåmann.

Ise tok nemlig over etter hvilen, og Nylende hang tilsynelatende stadig mer i tauene, men det var først med et kvarters tid igjen at utligningen kom ved Michael Kingsrød-Hovden. Fem minutter senere fikk Ise straffespark, og man får anta at det var et brødrepar som hadde stått for snuoperasjonen da Håkon Kingsrød-Hovden viste seg sikker og satt inn 2-1. Nylende virket ikke å ha så mye å svare med, og hjemmeseieren ble sikret da Torkil Andreassen fastsatt sluttresultatet til 3-1 med et par minutter igjen. Med det forlot vi Ise, og jeg hadde sett mulighetene for en dobbel ved å la Jon Erik slippe meg av på Torp, men også han var lysten på mer fotball, og foreslo en annen kveldskamp som også skulle bety en ny bane for meg..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norwegian ground # 161:
Ise v Nylende 3-1 (0-1)
7. Divisjon Østfold avd. 1
Ise Gress, 14 September 2021
0-1 Shpend Novolani (26)
1-1 Michael Kingsrød-Hovden (77)
2-1 Håkon Kingsrød-Hovden (pen, 80)
3-1 Torkil Andreassen (87)
Att: 11 (h/c)
Admission: Free

Next game: 14.09.2021: Berg v Driv
Previous game: 13.09.2021: Moss 2 v Borgen

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg