Berg v Driv 14.09.2021

Tirsdag 14.09.2021: Berg v Driv

Etter at jeg sammen med Jon Erik hadde sett Ise slå Nylende på Ise Gress, hadde jeg egentlig tenkt å la ham slippe meg av på Torp, der Torp skulle ha kveldskamp mot Lisleby 2. Det viste seg imidlertid at også Jon Erik var lysten på mer fotball, og foreslo en annen destinasjon som også ville bety en ny bane for min del. Av kampene jeg leste opp for ham, var Berg v Driv, og da vi kom til Årumkrysset tok han tydeligvis et impulsivt valg og svingte av mot Halden. Det var ikke meg imot, da dagen nå ikke bare bød på to kamper, men også to nye baner, og vi ankom Berg Stadion få minutter før kampen ble sparket i gang.

Berg IL har røtter tilbake til 1931, da Rapp Fagernes (senere Rapid Fagernes) ble stiftet på Isebakke. Denne klubben hadde allerede fra starten fotball som sitt hovedfokus, selv om både ski og friidrett også var populært. Under krigen ble det bedrevet illegal fotball i Berg, og Berg Fotballklubb ble stiftet i 1943, og det var disse som i 1947 slo seg sammen til Berg IL. Det fortelles at den første treneren etter sammenslåingen var Kvik-profilen Alf Flinth, som kom med toget til Berg stasjon der han ble hentet i hest og kjerre, og alltid var ulastelig antrukket i svart dress og hvit skjorte. Det er ellers lite jeg kan fortelle om klubbens sportslige meritter, men de har vel vært et fast innslag i de lavere divisjoner.

Jeg har jo selv spilt mot Berg, i en tid da jeg briljerte i den svarte drakta til Torp, men mye har endret seg siden den gang, og det har det også på Berg. Lenge før min tid igjen hadde Berg mot slutten av 1930-årene mistet bruksretten til sin daværende bane, og ble henvist til en bane inne i Halden. I 1947 ble det besluttet å bygge ny gressbane ved det som den gang var den nye E6, og da den i 1951 ble innviet, var det et etter den tids målestokk et moderne anlegg med luksuriøse fasiliteter som blant annet dusjanlegg. Det er denne banen jeg husker å selv ha spilt på, men anlegget der ble visst etter hvert såpass slitent at man fant ut at det nok en gang var på tide med noe nytt.

Den nye Berg Stadion med klubbhus, selskapslokaler, badstue og garderober med tatt i bruk høsten 1998, og offisielt innviet sommeren året etter. Kunstgresset fant dessverre også veien til Isebakke, og det har vært underlaget siden 2014, da man åpnet et nytt kunstgressanlegg som består av tre baner av forskjellig størrelse. Det er tydelig at Berg IL er stolte av sitt nye anlegg, og hovedbanen der har en tribuneseksjon på nærmeste langside, ved siden av det store klubbhuset som også har både kiosk og en veranda som en del av de fremmøtte hadde valgt å se kampen fra. Jon Erik mente imidlertid at en Sarpsborg 08-drakt på veggen inne i klubbhuset trakk ned.

En annen ting han bet seg merke i var at det allerede fra starten var en merkbar nivåforskjell på det vi nå ble servert i 6. divisjon Østfold avdeling 2 sammenlignet med 7. divisjons-kampen på Ise litt tidligere. Vi fikk også se et Berg som gikk ut i hundre og tok ledelsen allerede i kampens tredje minutt. Etter flott forarbeid på venstrekanten av Konrad Thøgersen Jensen, spilte han 45 grader ut til William Walentin Mathisen som skjøt. Driv-keeperen reddet men måtte gi retur, og Kristian Vintermyr satt inn 1-0. Berg slet likevel litt med å finne ut av et Driv-lag som lå lavt og spilte veldig direkte med raske kontringer når de vant ballen. Noen sjanser skapte vertene likevel, og William Walentin Mathisen vartet opp med et kjempeskudd slik at det sto 2-0 etter en snau halvtime.

Med ti minutter til pause fikk gjestene fra Enebakk sin redusering, og det var Christer Finnerud som var målscorer. Kun fem minutter senere gjenopprettet dog Berg sin tomålsledelse da et skudd fra Simen Rustad Jensen snek seg inn i det bortre hjørnet. Dermed kunne lagene gå i garderoben med 3-1 som pauseresultat mens vi fikk oss en liten matbit i kiosken. Berg virket lenge som det førende laget også etter hvilen, og skapte det meste som var av sjanser, slik at jeg aldri sto med noen følelse av at deres ledelse var alvorlig truet. Men det skulle vise seg å bli en dramatisk avslutning på kampen.

Med rundt sju minutter igjen av ordinær tid, var jeg fortsatt nokså trygg på at jeg var vitne til en hjemmeseier, men så reduserte Stein Arild Degrum til 3-2, og tre minutter senere utlignet Mats Haug til 3-3 ved å skyte et frispark direkte i mål fra det som må ha vært rundt 30 meter. Nå var det full fyr i teltet, og det ble fullstendig Hawaii i de siste minuttene. Berg hadde på overtid et par kjempesjanser, men den største av de gikk over mål, og idet vi var i det åttende tilleggsminutt og jeg begynte å lure på om hvorvidt dommeren hadde mistet fløyta si, ble Berg reddet av sin keeper da Driv kunne stjålet alle poengene, men straks etter lød sluttsignalet, slik at det endte 3-3. Det var bare for oss å komme oss hjemover.