Histon v Debenham LC 26.08.2022

 

Fredag 26.08.2022: Histon v Debenham LC

En drøy uke etter at jeg hadde kommet hjem fra en etterlengtet tur til Storbritannia, var det allerede på tide å dra over igjen for en langhelg, og etter en våkenatt ble jeg allerede litt etter klokken fem om morgenen hentet av en drosjebil som skysset meg til Fredrikstad stasjon slik at jeg kunne komme meg med 05.41-toget. Etter et togbytte ved Oslo S, kom jeg meg til Oslo Lufthavn Gardermoen, der jeg skulle med Norse sitt fly til London Gatwick med avgang klokken 09.20. De var ikke snauere enn at de bød på en «Dreamliner», uten at det utgjorde noen spesiell forskjell for min del, i og med at jeg uansett sov omtrent hele turen over Nordsjøen og våknet idet vi landet på britisk asfalt.

Jeg hadde opprinnelig planlagt å starte turen med fredagskamp hos Ottery St. Mary, som var satt opp med hjemmekamp i åpningsrunden i Devon Football League, og de har da også en stund figurert på min radar. Imidlertid ble åpningsrunden utsatt en uke eller to, så da var det bare å se seg om etter alternativer. Klubben tok riktignok kontakt for å informere at de i stedet ville arrangere en treningskamp, men da hadde jeg allerede avbestilt hotellet og begynt å vurdere alternativer. Et interessant sådan dukket opp i første kvalifiseringsrunde av FA Vase, og jeg endte opp med å velge meg oppgjøret Histon v Debenham LC i denne turneringen, og booket overnatting i Cambridge med det i tankene.

Jeg valgte meg et av de nordgående Thameslink-togene med Cambridge som destinasjon, slik at jeg slapp å bytte i London og krysse metropolen med tube. Jeg ankom Cambridge med så god tid at det var litt tid å slå i hjel før jeg kunne regne med å få sjekke inn, så litt tid ble tilbragt med et glass eller to med herlig Lilley’s cider på The Old Ticket Office, tilknyttet stasjonsbygget. Som jeg var inne på ved mitt forrige besøk i Cambridge, har det virkelig skjedd saker og ting i denne delen av byen de siste årene. Etter å også ha fått ladet opp telefonen, tømte jeg omsider glasset og gikk for å sjekke inn ved Travelodge Cambridge Central, der jeg hadde betalt £75,99 for overnatting. Det ordnet seg raskt, og etter å ha installert meg på rommet, kunne jeg ta en tur ut igjen og sjekke ut noen flere av byens puber før jeg skulle rette oppmerksomheten mot kveldens kamp.

I gatene rett nord for Cambridge stasjon er det flere puber jeg tidligere ikke hadde sjekket ut, og det var det nå på tide å gjøre noe med da jeg returnerte til stasjonen og fortsatte nordover inn i Devonshire Road. Første stopp i så måte ble Devonshire Arms, før jeg fortsatte videre til White Swan og The Petersfield. Alle fikk tommelen opp, og jeg kunne fortsatt til noen puber et stykke videre, men fant i stedet ut at det var på tide å komme seg tilbake til stasjonen og ta toget til Cambridge North for å sette kursen mot Impington, Histon og kveldens kamp der i Cambridge-utkanten. Etter å ha blitt med et tog det ene stoppet, gikk ferden videre et lite stykke med en lokal buss, før jeg takket sjåføren og steg av et steinkast fra puben The Railway Vue, der jeg også hadde satt av tid til et glass.

Histon og Impington er to landsbyer som for lengst har vokst sammen i en slik grad at selv mange av de lokale sliter med å forklare hvor grensene mellom de to går. De ligger i den nordlige utkanten av Cambridge, og har et samlet innbyggertall på rundt 4 700, med Histon som den visstnok største av de to. Histon FC spiller sine hjemmekamper på Bridge Road, som ligger i Impington, ikke langt fra hovedveien A14 som skiller Impington (og Histon) fra Cambridge. En pint med Aspall ble tømt på The Railway Vue før det var på tide å for alvor rette oppmerksomheten mot kveldens kamp og spasere den korte veien til Bridge Road for å betale seg inn. Som sagt så gjort, og jeg ankom kamparenaen med omtrent 50 minutter til avspark.

FA Vase er som kjent FAs nasjonale cupturnering for klubber på step 5 og 6 (nivå 9 og 10 totalt), og er en turnering jeg liker godt, så jeg så frem til kveldens oppgjør. Samtidig er Histon en klubb som flere ganger har vært et alternativ for meg, men det var altså først nå jeg fikk avlagt et besøk ved Bridge Road. Vel fremme fant jeg frem til inngangspartiet der jeg betalte mine £10 og også byttet ytterligere £2 mot et eksemplar av kveldens kampprogram som viste seg å være en 28 siders affære. Første stopp ble matutsalget der jeg allerede gikk til innkjøp av en burger og turens første Bovril før jeg slo meg ned i klubbhusets bar for å kikke litt i programmet i ro og mak mens klokken tikket mot tidspunktet for avspark.

Under navnet Histon Institute ble klubben grunnlagt i 1904, og kallenavnet The Stutes har bakgrunn i dette tidligere suffikset. Histon tok plass i Cambridgeshire League, der de i 1920-årene spilte seg opp i toppdivisjonen. Under den andre verdenskrig ble det spill i ikke lenger eksisterende East Anglia League før de returnerte til Cambridgeshire League, der de vant ligatittelen i 1946. To år senere tok de steget opp i Spartan League, og sikret seg i 1951 opprykk til dens Premier Division, før de året etter droppet ‘Institutes’-suffikset. I 1960 prøvde de seg i Deplian League, uten særlig suksess, og denne ligaen ble uansett snart spist opp av den ekspanderende Athenian League, der Delpian League i 1963 i realiteten ble til Athenian League sin nye Division Two. Etter to sesonger i sistnevnte, tok de turen ned i Eastern Counties League, der de skulle slå seg til ro en periode og blant annet hanke inn dens ligacup i 1991.

Etter å ha rykket opp og ned et par ganger mellom denne ligaens Premier Division og Division, begynte det virkelig å skje ting på tampen forrige århundre (eller årtusen, for den saks skyld). Opprykk til ECL Premier Division i 1997 ble fulgt opp med ligatittel i 2000, og dermed opprykk til step 4 i form av Southern League sin daværende Eastern Division. Etter en andreplass i 2004 ble det nytt opprykk til dens Premier Division, som de vant på første forsøk. I sin første sesong i Conference South endte de på en femteplass, slo Farnborough Town i playoff-semien, men tapte playoff-finalen for St. Albans City. Sesongen etter slo de knallhardt tilbake, og våren 2007 kunne de feire opprykk til Conference Premier (altså nivå fem) etter en overlegen tittel.

Etter å debutert på nivå med en sjuendeplass, skulle 2008/09-sesongen bli Histons beste. De endte helt oppe på en tredjeplass i Conference Premier, men tapte for Torquay United i playoff-semien. Imidlertid er det nok mange som først og fremst husker denne Histon-sesongen for deres innsats i FA Cupen, og selv om de hadde gjort seg litt bemerket der også i årene før, slo de nå virkelig til. De måtte riktignok ha omkamp for å slå ut Durham City, men slå deretter ut ligaklubben Swindon Town med 1-0 før selveste Leeds United skulle komme på besøk i andre ordinære runde. Foran 4 800 fans vartet Histon opp med ytterligere en 1-0-seier og leverte et resultat som virkelig ble lagt merke til i fotballens hjemland. Så hører det også med til historien at den dessverre ble knepent tap 0-1 for Swansea City i neste runde.

Det var imidlertid så bra de skulle bli, for sesongen etter tredjeplassen og den nevnte cupinnsatsen, kjempet de på nedre halvdel. Ytterligere et år frem i tid var det enda større problemer, og klubben endte i 2011 som jumbo etter en sesong der de også ble trukket fem poeng for økonomisk rot og det som ble omtalt som ‘villedende regnskapsføring’. I 2014 rykket de ned igjen, og ytterligere nedrykk i 2016 og 2017 betød at klubben var tilbake i Eastern Counties League. I 2019 vant de imidlertid denne ligaen og rykket opp igjen til step 4, der de nå tok plass i Isthmian League Division One North, men etter to annullerte sesonger ble de i 2021 flyttet over til Northern Premier League Division One Midlands, der de i våres endte såpass langt nede på tabellen at de måtte spille kvalik mot Northern League-klubben Consett. Det endte i tap, og dermed nedrykk tilbake til step 5 nok en gang.

Histon har imidlertid ikke blitt plassert i Eastern Counties League denne gang, slik man skulle tro, men i stedet i United Counties League, som nå har fått to avdelinger i sin utvidede toppdivisjon. De har fått plass i UCL Premier Division South, der de får møte nye bekjentskaper når de denne sesongen håpet å kjempe om en umiddelbar retur til step 4. Glansdagene og cupbragden mot Leeds kan muligens virke som et fjernt minne nå. En kar jeg snakket med innrømmet at forrige sesong i NPL hadde vært tøff, og mente at nivået der nok hadde vært et lite knepp opp. Nå fryktet han først og fremst Rugby Town og regjerende FA Vase-mester Newport Pagnell Town i inneværende sesong i UCL North. Men denne kvelden var det FA Vase det skulle dreie seg om, og der var Histon favoritt mot gjestende Debenham LC fra Eastern Counties League Division One (step 6).

Bridge Road har vært hjemmebane for Histon allerede siden starten i 1904, men ikke overraskende var det i tiden rett etter årtusenskiftet at det virkelig skjedde ting her i takt med at Histon klatret i ligasystemet. Så sent som i 2003 skal det eneste overbygde området ha vært hovedtribunen med plass til 350 tilskuere og et midlertidig overbygd ståplassområde for 150 personer. Det ble reist en ny hovedtribune ved siden av den gamle, slik at det nå står to hovedtribuner ved siden av hverandre på denne langsiden. På motsatt side er det en mindre sittetribune, mens de to kortsidene har nye overbygde ståtribuner av den moderne typen. Tilskuerrekorden på 6 400 stammer fra 1956 og en kamp i FA Cupen mot King’s Lynn, og står ikke i umiddelbar fare for å bli slått, alt den tid det er minst 2 000 mer enn dagens kapasitet.

Det var ingen tvil om at det var Histon som tok initiativet ute på gressmatta, og vi måtte ikke vente lenge på kampens første mål, for allerede i det andre minutt sørget Alexander Stevens-Lee for at det sto 1-0. Ikke altfor mange minuttene senere ble hjemmelaget også tildelt et straffespark etter at en Debenham-spiller snublet og dro med seg en Histon-spiller, og i det niende minutt doblet Rhys Thorpe ledelsen fra straffemerket. Etter dette roet det seg noe, men idet jeg med fem minutters tid igjen til pause følte at Histon hadde sluppet gjestene inn igjen i kampen, slo Histon og Rhys Thorpe til med nok en scoring på en kontring som sørget for at det sto 3-0 til pause. Nå føltes det egentlig avgjort da folk gikk til baren for å forfriskning i pausen.

Om det ikke hadde føltes avgjort fra før, var det allerede i andre omgangs tredje minutt 4-0, og Rhys Thorpe noterte seg for hattrick. Tre minutter senere traff Histon tverrliggeren, men i det 58. minutt sto det likevel 5-0 etter scoring av Luke Lindsay. Jeg skal ikke påstå med sikkerhet at Histon tok foten litt av gasspedalen etter dette, men gjestene fra Suffolk slo i hvert fall tilbake med en redusering ved Reece Golding i det 62. minutt, og ti minutter senere traff de tverrliggeren. Med ti minutter igjen reduserte Danny Thrower til 5-2, men hjemmeseieren var aldri truet, for tre minutter senere økte Oliver Brookes til 6-2 med en nydelig scoring. På overtid brant Histon også et straffespark, men det var muligens av akademisk interesse, og det endte med hjemmeseier 6-2 og avansement for Histon.

Mens Histon-folket feiret en tross alt overbevisende seier og avansement til andre kvalifiseringsrunde, trasket jeg selv snart mot bussholdeplassen og busset tilbake til Cambridge North, der jeg kom meg med toget tilbake til Cambridge. Jeg benyttet der muligheten til å igjen stikke innom The Old Ticket Office for å også prøve deres egen cloudy cider før jeg trakk meg tilbake til hotellet for å få en dose sårt tiltrengt søvn før jeg skulle forflytte meg og farte videre dagen etter. Etter at jeg hadde krøpet under dyna, gikk det ikke mange minuttene før Jon Blund kom på besøk. Histon hadde vært et trivelig bekjentskap, og selv om et besøk der ikke hadde vært min opprinnelige plan, hadde det gitt meg en fin start på turen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

English ground # 548:
Histon v Debenham LC 6-2 (3-0)
FA Vase, 1st Qualifying Round
Bridge Road, 26 August 2022
1-0 Alexander Stevens-Lee (2)
2-0 Rhys Thorpe (pen, 9)
3-0 Rhys Thorpe (41)
4-0 Rhys Thorpe (48)
5-0 Luke Lindsay (58)
5-1 Reece Golding (62)
5-2 Danny Thrower (83)
6-2 Oliver Brookes (86)
Att: 156
Admission: £10
Programme: £2

Next game: 27.08.2022: Friar Lane & Epworth v Highfield Rangers
Previous game: 25.08.2022: Fredrikstad G19 v Sarpsborg 08 G19
Previous UK game: 17.08.2022: Ardrossan Winton Rovers v Kello Rovers

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg