Fremad Amager v Lyngby 04.03.2022

 

Fredag 04.03.2022: Fremad Amager v Lyngby

Etter at B93 og Næstved på noe uventet vis hadde fått æren av å innlede min fotballtur, var det nå bare å ta seg mot Amager og det som i henhold til planen skulle vært turens første kamp (før den nevnte treningskampen plutselig dukket opp), for jeg hadde altså ytterligere en kamp på programmet denne fredagen. Der ute på Sundby Idrætspark skulle Fremad Amager ta imot Lyngby til kamp om poeng i 1. Division, og det ville være en bane jeg tidligere har besøkt sammen med tidligere kompiser i BK Frem (før den klubben ble redusert til et politisk sirkus og fullstendig ødelagt), men det var så langt tilbake som i 2004, så det var kanskje på tide med en ny visitt når muligheten tross alt bød seg.

Fra dagens første kamp ved B93 sitt treningsfelt, Svanemølleanlægget, gikk turen først til fots tilbake til metrostasjonen Poul Henningsens Plads. Derfra tok jeg via et bytte ved Kongens Nytorv metroen til Amagerbro stasjon. Jeg hadde ikke spesielt dårlig tid, så en kort busstur senere hoppet jeg som planlagt av for å forlyste meg litt ved Hop House, der det var et godt utvalg av gode saker å få i glassene. Jeg hadde gitt stedet tommelen opp da jeg tømte mitt glass med Spice Jam fruited sour fra skotske Overtone for å spasere den siste biten ned til Sundby Idrætspark, der jeg ankom i god tid før avspark.

Amager er for mange nordmenn kanskje mest kjent for Kastrup lufthavn, som ligger sørøst på øya, men har også masse boligbebyggelse, og skal med sine 210 000 innbyggere på rundt 96 kvadratkilometer være Danmarks tettest befolkede øy. Innbyggerne her kalles gjerne ‘amagerkanere’. Sundby IP har vært hjemmebane for Fremad Amager (og også for den lokale rivalen B1908) siden det sto ferdig i 1922, men jeg visste at naturgresset dessverre hadde blitt byttet ut med kunstgress siden mitt forrige besøk. Det skjedde i 2018, og det er bare å håpe at ikke våre danske venner vil se den samme uheldige utviklingen på dette området som vi har gjort her hjemme i Norge.

Jeg hadde ikke sett noe på klubbens hjemmeside om billettsalg, så ble litt overrasket da en av vaktene fortalte at jeg ikke kunne betale meg inn men at billett måtte kjøpes på nett. Det viste seg at salget foregår på en annen side (boldbillett.dk), men snart hadde jeg fått betalt både de 80 danske kronene for billetten samt de ni kronene i billettavgift, og kom meg deretter raskt innenfor. Nå bar det rett til pølsegrillen for å seg litt deilig fotball-mat igjen, og en stor og god pølse med tilbehør ble skylt ned med øl fra tappekranene. Det er sannelig deilig å se fotball i Danmark! Noe kampprogram var det imidlertid heller ikke her, så muligens er det litt på vei ut også i dansk fotball(?). Det ville i så fall være synd.

Fremad Amager ble stiftet i 1910, og spilte seg for første gang opp i den danske toppdivisjonen på begynnelsen av 1930-årene. De har aldri vunnet hverken serie- eller cuptittelen i Danmark, men har to andreplasser (1939/40 og 1940/41) og en tredjeplass (1946/47) som meritter i serien, og i cupen en tapt finale for Vejle i 1971/72-sesongen. Klubben er ellers kjent for å ha fostret spillere som Frank Arnesen, Søren Lerby og Ivan Nielsen (selv om Lerby kom til klubben som 16-åring og kun var der en kort periode). Langt mindre lystig er det at de vel også har den danske rekorden i konkurser, for de hadde allerede gårr konkurs to ganger (1984 og 1990) da de var en del av det som av mange omtales som fotball-Danmarks største fiasko – nemlig den kortlevde satsningsklubben FC Amager, som temmelig raskt foretok et totalt mageplask og gikk konkurs.

Dette fikk konsekvenser for Fremad Amager, som nå i hvert fall har vært tilbake i 1. Divison en stund, men nå hadde det ukes tid tidligere kommet meldinger om at klubben igjen var i økonomisk krise! Deres utenlandske eiere hadde visst heller ikke betalt spillerne på en stund, så det var litt uro rundt dette nå. Dette fikk jeg for øvrig høre mer om av en gruppe 5-6 britiske expats som hadde bosatt seg på Amager, og som jeg tilfeldigvis ble stående å se en stor del av kampen sammen med. Anlegget domineres fortsatt av den store hovedtribunen på den ene langsiden, og har fortsatt løpebaner rundt selve banen. Kunstgresset er imidlertid ikke den eneste endringen jeg merket meg, for på bortre kortside hadde Lyngby-fansen tilhold på en åpen tribune som jeg ble fortalt skal være hentet fra den gamle banen til FC Helsingør.

Det var på den åpne tribunen på bortre langside at jeg etter hvert tok oppstilling. Jeg hadde Lyngby som favoritt i kraft av at de la beslag på andreplassen på tabellen. Den ble toppet av FC Helsingør, som hadde fem poengs luke ned til duoen Lyngby og Hvidovre, med ytterligere ett poeng ned til Horsens. For vertene sin del lå de tredje sist av de 12, med kun ett poeng ned til jumboen Hobro, og to poeng opp til Vendsyssel på plassen over. Det var da også Lyngby som etter noen tamme første ti minutter tok initiativet, og de kjørte i perioder kraftig på. De var uheldige som ikke gikk til pause med en ledelse, for en meget god Rezan Corlu traff blant annet tverrliggeren to ganger i løpet av førsteomgangen, samtidig som han sto bak mye av det Lyngby skapte.

Etter at jeg hadde hentet nye forsyninger av pølse og øl, fikk vi se at andre omgang fortsatte med samme kampbilde, men det var først i det 58. minutt at utløsningen kom for Lyngby. En ball inn i feltet fant frem til Magnus Kaastrup som kom på løp og plasserte inn 0-1. Fem minutter senere var det samme oppskrift, og til tross for at innlegget denne gang endret retning fikk Sævar Magnusson satt inn 0-2. Vertene hadde deretter en god mulighet til å redusere, men Lyngby kunne like etter satt spikeren i kista. Den kom uansett med fem minutter igjen da Magnus Kaastrup scoret sitt andre for kvelden og sørget for at det endte 0-3.

1 668 tilskuere hadde vært til stede og fått se Lyngby ta tre viktige poeng i tetstriden.For Fremad Amager sin del ser det ikke like lyst ut. Jeg valgte å spasere fra kampen i kveldskulda, og kom omsider frem til Cafe Englandshus, der jeg stakk innom det som viste seg å være en vaskeekte brun bodega med røyking inne og masser av Fremad Amager-fans. Etter en flaske med Tuborg gikk jeg videre til Blue Raven, som er noe helt annet og hadde et godt utvalg av craft beer. Der likte jeg meg såpass at det ble på ett og to påfyll, og etter å til slutt ha avsluttet med en boks Thatchers Haze, var det bare å komme seg innover igjen mot de mer sentrale deler av København for å etter hvert også finne senga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Fremad Amager v Lyngby BK 0-3 (0-0)
1. Division
Sundby Idrætspark, 4 March 2022
0-1 Magnus Kaastrup (58)
0-2 Sævar Atli Magnusson (63)
0-3 Magnus Kaastrup (86)
Att: 1 668
Admission: 89 DKK (80 + 9 booking fee)

Next game: 05.03.2022: BK Frem Sakskøbing v Væggerløse BK (@ Zoo-banen, Nykøbing Falster)
Previous game: 04.03.2022: B93 v Næstved (@ Svanemølleanlægget)

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg