Fredrikstad v Sarpsborg 08 22.05.2019

 

Onsdag 22.05.2019: Fredrikstad v Sarpsborg 08

Det er på Wikipedia en lang og glimrende artikkel om derby-kampene mellom Fredrikstad Fotballklubb og de forskjellige klubbene som opp gjennom årene har dominert i nabobyen Sarpsborg, der spesielt oppgjørene mellom aristokratene FFK og den tidligere storheten SFK har et historisk sus uten sidestykke i norsk fotball. De blir der rett og slett beskrevet som Norges største fotballderby, og det legges til at selveste Arne Scheie karakteriserte disse kampene som alle lokaloppgjørs mor her til lands. Jeg har jo de siste årene ikke vært like fast innslag på Fredrikstad Stadion som det jeg var for noen år siden, men når FFK nå hadde blitt tildelt cupkamp mot Sarpsborg 08, var det soleklart at jeg igjen måtte ta turen.

Jeg må innrømme at jeg er blant de som synes det er synd at Sarpsborg FK har blitt redusert til en breddeklubb og samarbeidsklubb under 08-bannere, og at de nå spiller sine 4. divisjonskamper på kunstgresset på Kurland, mens paraplyklubben og storsatsingen 08 med et utall klubber involvert ikke helt har den samme sjarmen for nostalgikere som undertegnede. Likevel er det liten tvil om at oppgjørene mellom de to fortsatt engasjerer voldsomt, og det var vel heller ikke helt overraskende at den ble valgt ut som TV-kamp fra denne runden. Selv lot jeg nok en gang 510-bussen frakte meg til Ski for der å gå på toget til Fredrikstad.

Vel fremme i plankebyen hadde jeg avtalt med min kompis Jon Erik at Tæpps var dagens møteplass, og idet jeg på min vei fra stasjonen valgte å ta en omvei om Cicignon, forbi Tollbodbrygga og Strandpromenaden, fikk jeg beskjed om fra en utålmodig Jon Erik om at han allerede hadde inntatt Tæpps noe tidligere enn planlagt og ventet på meg der. Ganske riktig, etter min idylliske spasertur langs Glomma fant jeg Jon Erik sittende på Tæpps, og han hentet sporenstreks en mugge med øl fra baren. Den fikk snart bein å gå på, og mens jeg gikk for å hente påfyll fikk vi også selskap av Patrick og noen andre. Nå kom det stadig folk til, og det fylte seg raskt opp på bordene våre på utsiden.

Man merket tydelig i byen at det ikke var en hvilken som helst kamp som skulle spilles denne kvelden, men for å gjøre en lang historie kort, hadde vi med kampstart først klokka 20.00 hatt en del timer til å lade opp da vi etter hvert brøt opp for å krysse Vesterelva via gangbrua over til stadionet på Kråkerøy-siden. Med billett til 50 kroner tok jeg meg innenfor sammen med de andre, og vi tok som vanlig selvsagt oppstilling på ståfeltet bak mål, der jeg sammen med Jon Erik og noen andre posisjonerte meg helt bakerst i påvente at spillerne skulle innta banen og bataljen kunne blåses i gang.

Aristokraten FFK har jo gått løs på sin andre sesong tilbake på nivå tre etter nedrykket i 2017, og etter at fjorårets ambisjon om umiddelbart opprykk gikk i vasken. I cupen hadde jeg ingen forventninger om at FFK skulle et tolvte Norgesmesterskap dette året, men det hadde vært morsomt å kunne hamle opp med de blå fra «den andre byen» nå i andre runde. I første runde hadde FFK vunnet nettopp der, med storseier 9-0 borte mot Sparta Sarpsborg, mens 08 på sin side hadde tatt seg av Sprint-Jeløy borte på Bellevue. Men særpingene sto med svake 1-4-4 i serien hittil og slet offensivt i Eliteserien, der de kun hadde scoret sju mål på ni kamper så langt. Var dette dagen da FFK skulle kunne tukte smurfene?

Det var lite som tydet på det innledningsvis, for de første 10-15 minuttene hadde FFK mer enn nok med å holde 08 fra livet og fikk muligens litt bakoversveis. Etter å ha ridd av denne lille stormen, kom rødbuksene imidlertid mer med og avsluttet slik jeg så det best den siste snaue halvtimen før pause. FFK var altså etter hvert fullt på høyde og vel så det, og Marius Hagen hadde et par brukbare sjanser som dog kanskje ikke var like store som en av de særpingene hadde tidlig. Likevel følte jeg at dette kunne FFK faktisk vinne, for motstanderen fra Eliteserien hadde foreløpig ikke imponert voldsomt.

Dessverre sprakk den bobla allerede to og et halvt minutt ut i andre omgang da 08s nye spisspar sto bak ledermålet. Lars-Jørgen Salvesen spilte flott gjennom Steffen Lie Skålevik, og alene med keeper Håvar Jenssen satt han inn 0-1. FFK ga seg ikke, men en periode fulgte der ingen av lagene fikk til særlig mye offensivt. Hjemmelagets jakt på utligning ga i stedet gjestene muligheten til å øke, og den tok Salvesen vare på da han doblet til 0-2 i det 82. minutt. Med det gikk lufta litt ut av FFK, og de blå hadde ballen i nettet igjen helt på tampen, men det ble vinket for offside slik at det endte 0-2.

6 087 tilskuere fortalte speaker om, og det er jo mange klubber som bare kan drømme om slike tall…ikke minst for en 2. divisjons-klubb. Likevel hadde jeg tippet at noen flere kanskje skulle ta turen, men jeg var muligens litt vel optimistisk i så måte. TV må for øvrig kanskje også ta noe av skylda der? Uansett bittert å tape for erkerivalen, men det var uansett ikke en kamp jeg hadde regnet med at FFK skulle vinne, så det hadde vært en bonus. Og nå kunne de i hvert fall konsentrere seg om ligaen, som det så fint heter. Bare å sette kursen hjemover, og jeg fikk skyss med Elisabeth til Korsegården hvorfra jeg kunne ta bussen hjem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Fredrikstad v Sarpsborg 08 0-2 (0-0)
Norwegian Cup, 2nd round
(Nye) Fredrikstad Stadion, 22 May 2019
0-1 Steffen Lie Skålevik (48)
0-2 Lars-Jørgen Salvesen (82)
Att: 6 087
Admission: 50 NOK
Programme: None

Next game: 27.05.2019: Drøbak/Frogn v Lokomotiv Oslo
Previous game: 20.05.2019: Ås v Idd

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg