Fredrikstad v Raufoss 01.10.2023

Søndag 01.10.2023: Fredrikstad v Raufoss

Kalenderen viste nå oktober, og denne søndagen var jeg det man kanskje kan kalle programforpliktet til å dra på Fredrikstad Stadion for å se 1. divisjons-oppgjøret FFK v Raufoss, for jeg hadde mer eller mindre lovet å bli med på det, med tilhørende oppladning på Lille Dragen først. Det var derfor dit noen av oss satt kursen etter å ha busset inn til Fredrikstad (med bussene som for øvrig starter litt for sent i helgene, akkurat som de avslutter altfor tidlig på kveldene alle dager i uka), og det var allerede en del folk der da vi ankom. Etter å ha ladet opp der et par timer, brøt vi omsider opp, krysset elva, og gikk bort til Fredrikstad Stadion. Der tok vi plass på ståtribunen på Sørsia med i underkant av et kvarter til avspark.

Etter at man tidlig i sesongen fikk kritikk for ikke å akkurat levere festfotball, hadde FFK også begynt å få litt mer skikk på spillet sitt, og det er uansett ikke å komme bort fra at rødbuksene har gjort en kjempesesong. De toppet 1. divisjons-tabellen med fire poeng ned til toer KFUM Oslo (med én kamp mindre spilt) og åtte poeng ned til treer Kongsvinger. FFK marsjerte utvilsomt mot opprykk, for det skulle mye til å snuble nå. Raufoss jaktet imidlertid en kvalifiseringsplass, så de led nok ikke av mangel på motivasjon foran denne kampen. Likevel vil FFK ha vært en klar favoritt på de flestes tippekupong.

Raufoss la seg i forsvar, men allerede etter et drøyt minutt var hjemmelaget frempå, og Joannes Bjartalid kom seg fri, men skuddet fra kort hold gikk over mål. Hans landsmann Brandur Hendriksson fikk deretter to gode muligheter, men heller ikke han traff målet på første forsøk, og på det andre reddet Raufoss-keeper Ole Kristian Lauvli hans kanon fra kort hold. Heller ikke Oscar Aga klarte å overliste totningenes sisteskanse, og de 4 332 tilskuerne kunne konstatere at det sto 0-0 til pause. Spillerne fikk visst en dose med kjeft i garderoben i pausen, og det hadde tydeligvis fungert, for i andre omgangen ble det enda mer fart i hjemmelaget.

I andre omgangs andre minutt kjempet Stian Stray Molde inn 1-0, og det var nok befriende, for nå måtte et lavtliggende Raufoss fremover. Fem minutter senere vartet FFK opp med festfotball og et fantastisk angrep som ble avsluttet av Sondre Sørløkk, som kunne trille inn 2-0. Hjemmelaget hadde full kontroll, og med snaut tjue minutter igjen av ordinær tid fikk de straffespark da Oscar Aga gikk i bakken. Joannes Bjartalid var sikker som banken og økte til 3-0. Etter en lang ball opp fra keeper Håvar Jenssen kom Henrik Kjelsrud Johansen etter hvert alene mot Raufoss-målet, men avsluttet over. FFK hadde uansett få problemer med å kontrollere inn seieren, og opprykket kunne nå sikres med seier i bortekampen mot Åsane neste helg. Det var også en av to baner i divisjonen som jeg fortsatt ikke hadde besøkt, så tur til Bergen var allerede bestilt.

Fredrikstad v Raufoss 3-0 (0-0)