Fredrikstad v Brann 22.10.2022

Lørdag 22.10.2022: Fredrikstad v Brann

Jeg hadde på et tidspunkt funnet at det kunne være klokt å trekke seg tilbake fra Rodgers Pub, og selv Tom Morken hadde deretter klart å komme seg tilbake til Fredrikstad sentrum på egen hånd ved hjelp av en taxi, i og med at han på det tidspunktet hadde ment at kvelden fortsatt var ung. Nå var det duket for FFK v Brann og årets siste hjemmekamp for FFK, og vi hadde noen planer i den forbindelse. Selv om løgnaktige personer i ledelsen i ettertid nekter hardnakket på at de hadde den minste kjennskap til dette, var det etter dialog med (og til og med bistand fra) personer i administrasjonen at vi hadde planlagt å ha med en rekke bluss, røykbomber og blinkers som ble smuglet inn.

Dette var i ettertid også grunnen til at FFKs dyktige sikkerhetssjef trakk seg, da de hadde gått bak ryggen på ham og i tillegg visstnok gitt Brann-fansen tillatelse til å blusse, stikk i strid med NFFs reglement (noe de også benekter konsekvent, selv om det visstnok skal være personer i Bergen som sitter med skriftlig bevis på dette). ‘Avtalen’ vår med ledelsen hadde vært at ‘straffen’ skulle være å hjelpe til med å flytte seter i forbindelse med en planlagt utvidelse av ståseksjonen på Sørsia. Uansett var vi nå borte på stadion for å ordne litt rundt dette med noen timer til kampstart. Deretter ble det en oppladning på Havnelageret, der vi snart også fikk selskap av bergenser, Brann-fan og groundhopper Tom Morken.

Etter en svak sesong hadde Fredrikstad i hvert fall allerede sikret plassen i 1. divisjon for neste sesong, men siden min forrige FFK-kamp hadde ‘Bummen’ fått sparken få dager etter at jeg dro til Sør-Amerika, og var erstattet av sin assistent Joakim Klæboe som hadde fått jobben på midlertidig basis. Klæboe er en usedvanlig trivelig kar, men det var flere som spurte seg om dette ville være hans siste hjemmekamp som hovedtrener for FFK og om klubben i stedet ville velge å hente inn noen utenfra. Det var ingen enkel oppgave som nå ventet, for Brann hadde vært totalt suverene og gikk mot en rekordsesong i 1. divisjon, som de allerede hadde vunnet.

Brann hadde allerede gitt FFK en fotballeksjon to ganger i løpet av 2022, både i serien og spesielt i cupen, og ved begge anledninger på Brann Stadion. På vår tribune kom det uniformerte syndikatet og konfiskerte mesteparten av den pyro de fant, mens Brann-fansen tilsynelatende fikk operere fritt. Etter at røyken omsider hadde lagt seg hang FFK tilsynelatende litt mer med denne gangen, og etter et kvarter fikk de første sjansen. Skuddet ble imidlertid blokkert, og på returen skjøt Thomas Drage like utenfor. Få minutter senere hadde Brann en enda større sjanse da Oscar Jansson var reddende engel ved å redde på streken. Brann virket da også hakket skarpere, og det var ikke helt ufortjent da Ole Didrik Blomberg dukket opp på bakre stolpe og sendte bergenserne i ledelsen med kneet i det 44. minutt. Det sto 0-1 halvveis.

Brann fikk en god start på andre omgang da Sivert Heltne Nilsen headet inn 0-2 fra en corner i det 49. minutt, og drøyt ti minutter senere hadde Brann også et skudd i tverrliggeren. Det var gjestene som kjørte på, og FFK ble flere ganger reddet av Keeper Håvar Jenssen. Ut av intet reduserte plutselig Olav Øby på flott vis til 1-2 på frispark da han fra ca 17 meter limte ballen i krysset. 1-2 med ti minutter igjen, og noen minutter senere hadde FFK faktisk en stor sjanse til å utligne, men avslutningen fra Okeke gikk hårfint utenfor. På overtid satt i stedet Isak Hjorteseth spikeren i kista med kampens siste spark på ballen. 1-3, og lite å si på at FFK tapte for et bedre lag. Nå skulle en del av oss på Stjernen v Lillehammer, og det var satt opp supporterbuss rett opp i Stjernehallen. Tom bestemte seg for å bli med dit han også, og klarte derfor heldigvis å unngå å bli holdt igjen inne på stadion sammen med resten av Brann-supporterne.

Fredrikstad v Brann 1-3 (0-1)