Frederiksberg Alliancen 2000 v Skovshoved IF 07.03.2020

 

Lørdag 07.03.2020: Frederiksberg Alliancen 2000 v Skovshoved IF

Jeg hadde allerede fått med meg én kamp denne lørdagen, men da jeg forlot Genforeningspladsen etter formiddagens målløse treningskamp mellom BK Union og BK Skjold, hadde jeg ytterligere en kamp på menyen. Nå måtte jeg for første gang på turen fram med en reserveløsning og plan B, for situasjonen var jo slik at Covid19 hadde stukket kjepper i hjulene for mine planer. Dagen før hadde dette for første gang berørt mine kampplaner da jeg skulle se kamp i Helsingør. Mens det på fredagen ble vedtatt at de to øverste divisjonene skulle spille uten tilskuere, fikk kampene i 2. division gå bortimot som normalt med en begrensning på 1 000 tilskuere, men mistanke om at det kunne ble overskredet i Helsingør gjorde at de oppfordret til forhåndskjøp av billetter. Jeg fulgte rådet, og fikk som en av 908 tilskuere sett kampen, men det var liten tvil om at Covid19 ville skape problemer.

Planen min denne lørdagen hadde vært å etter formiddagskampen dra til Hvidovre for å se Hvidovre v Vejle i 1. division. Jeg hadde jo allerede sett begge to i aksjon på denne turen – Hvidovre borte mot Viborg, og Vejle hjemme mot HB Køge. Men når den nå ville bli spilt uten tilskuere, var det lite annet å gjøre enn å sjekke kamputvalget for å finne alternative kamper. Heldigvis er det ofte nok å ta av i København-området, og selv om fotballen under de tre øverste nivåene ennå ikke hadde startet opp igjen sin vårsesong slik at det måtte bli kamp i 2. division, hadde jeg et par muligheter. Den klart beste og mest praktiske var kampen mellom FA 2000 og Skovshoved IF på Frederiksberg Stadion, og det var derfor dit jeg nå satt kursen.

Fra Genforeningspladsen spaserte jeg den ikke altfor lange veien til Fuglebakken stasjon for å la et av S-togene frakte meg videre, og jeg hoppet av på stasjonen KB Hallen. En kort spasertur derfra ligger nevnte Frederiksberg Stadion, der jeg ankom med flust av tid til avspark. Frederiksberg er forresten noe for seg selv, for selv om det i dag fremstår som en København-bydel, er det en selvstyrende kommune som er omkranset av København på alle kanter. Det var opprinnelig en egen by som etter hvert ble ‘spist opp’ av København, og til tross for at alle de andre nabokommunene på et tidspunkt lot seg innlemme i København, var det altså ikke tilfelle med Frederiksberg. Om man likevel skulle se på det som en København-bydel, vil det med sine rundt 105 000 innbyggere på 8,7 kvadratkilometer være den mest folkerike, samtidig som det er Danmarks tettest befolkede kommune.

Ved inngangspartiet fikk jeg avlevert mine 60 kroner i inngangspenger, og fikk stukket et eksemplar av dagens kampprogram i neven. Det dreide seg om noe som enkelt som en 4 siders affære, som et A4-ark brettet i to. Jeg har til det kjedsommelige sagt til folk hjemme i Norge, der majoriteten av klubbene åpenbart synes at et kampprogram er altfor mye bryderi, at det egentlig ikke er mer som skal til. FA 2000 hadde til og med fått med en imponerende mengde informasjon på disse få sidene, og det var kun baksiden som var forbeholdt reklame. Midtsidene hadde både hjemmelagets tropp, klubbens kampprogram for vårsesongen, naturligvis en tabell, helgens kamper i avdelingen, en spalte der man ble ønsket velkommen og fikk litt forhåndsinfo før kampen, og til og med en kort gjennomgang av bortelagets historikk.

Igjen, dette er noe man burde bli bedre på i norsk fotball, og spesielt da på Østlandet – for ikke å snakke om klubbene i toppfotballen, som burde ha ressurser til å lage gode kampprogrammer. I Norge tror man tydeligvis ikke det er av interesse for tilskuerne, men der tror jeg de tar grundig feil. Samtidig vil noen påpeke dette med at det koster penger å trykke opp kampprogram, men de klubbene som faktisk yter denne servicen i Norge – og de er det ikke altfor mange av, tar jo gjerne betalt for programmet. Det blir sjelden mange norske kampprogram på meg i løpet av en sesong. Om man skal sammenligne det med vårt skandinaviske naboland Danmark, så jeg på denne turen ni offisielle kamper hos klubber fra de tre øverste nivåene, og på samtlige bortsett fra én var det et kampprogram. Av disse igjen var det kun programmet til Vejle BK som kostet 10 kroner – resten var gratis. ‘Rant over’, som det heter…

FA 2000 er en forkortelse for Frederiksberg Alliancen 2000, og denne klubben ble som navnet tilsier stiftet i det herrens år 2000. Det skjedde ved en fusjon der klubbene B 1972 (stiftet 1972), BK Dalgas (stiftet 1922) og Frederiksberg Kammeratenes Idræts Forening (stiftet 1930) slo seg sammen. Av disse tre hadde BK Dalgas tidligere hatt et flyktig besøk på nivå tre, mens de to andre aldri hadde vært så høyt oppe. Den nye klubben startet opp i KBU’s serie 2, og spilte seg først i 2011 opp i Københavnsserien. Det fulgte de opp med et andre strake opprykk til Danmarksserien året etter. I 2016 måtte de ta turen ned igjen i Københavnsserien, men returnerte på første forsøk og sikret seg forrige sesong tittelen i sin avdeling, slik at de denne sesongen er å finne som nyopprykket klubb i 2. division.

FA 2000 spiller sine hjemmekamper på Frederiksberg Stadion – eller Frederiksberg Idrætspark – og har vel gjort det siden starten. Såfremt det ikke har endret seg den siste tiden, er dette også hjemmebane for KB (Kjøbenhavns Boldklub) og FB (Frederiksberg Boldklub). KB er jo som noen sikkert vil vite den mestvinnende danske klubb med sine 15 danske ligatitler, og påberoper seg også å være fastlands-Europas eldste fotballklubb (stiftet 1879). Dette var selvsagt før de ble en del av fusjonsklubben FC København og fotball under KB-navnet ble henvist til å spille langt nedover i systemet. Men tilskuerrekorden på 7 000 stammer fra en kamp mellom KB og AaB i 1952, og sto på ingen måte i fare for å bli slått denne dagen.

Det var uansett en ørliten avsporing, men faktum er at Frederiksberg Stadion viste seg å være en aldri så liten positiv overraskelse etter at det i utgangspunktet hadde vært en reserveløsning. Det er nemlig rett og slett et nokså koselig sted å se fotball, for man har nærmest følelsen av å være i en park, der deler av anlegget omkranses av en gangvei med benker og skikkelige grøntområder med busker og trær…og til og med en statue eller to. Anlegget domineres ellers av den fjonge hovedtribunen som på den ene langsiden er bygget opp mot et murbygg på utsiden, og som visstnok skal romme 1 008 tilskuere som kan hvile sine akterspeil på trebenker. På motsatt langside er det en ‘brakke’ som har et lite overbygg. Banen er for øvrig omkranset av løpebaner, og dessverre har også kunstgresset funnet veien hit, for og det har man visst vært belemret med siden 2013.

I et land der jeg inntil nå ikke hadde støtt på særlig mange kunstgressbaner, skulle jeg nå utrolig nok se min tredje kamp på rad på et slikt underlag, og for tredje gang på under et døgn. Hadde det ikke vært for at jeg sto med et kampprogram i hånda og registrerte at man solgte øl fra tappekranene og deilige frankfurter-pølser fra grillen, kunne jeg muligens tatt meg i å tenke at jeg var på fotballtur i Norge. Hva gjelder ølet og pølsene burde det vel strengt tatt ikke være nødvendig å legge til at jeg naturligvis også måtte smake på begge deler. Man skal kose seg på kamp, og det gjorde jeg nå, mens det stadig kom både hjemme- og bortesupportere til og det sakte men sikkert dro seg mot avspark.

Bortelaget Skovshoved IF er neppe et særlig kjent navn for folk her hjemme i Norge, og mange vil nok bli overrasket over å høre at de ikke bare spilte i den danske toppdivisjonen frem til 1961, men at de også to ganger har tatt liga-sølv (i 1927 og 1953). Det var altså en klubb med en stolt fortid som kom på besøk, men kampprogrammets tabell så ikke spesielt lystig ut for de tilreisende. I 2. division Pulje 1 hadde de nemlig kun sanket usle 9 poeng på de 16 kampene i høstsesongen, og befant seg med det helt sist, tre poeng bak nestjumbo Slagelse B&I og med ytterligere fire poeng opp til duoen Hillerød og Holbæk B&I. Det gjensto nå seks runder før tabellen skulle deles på midten, og for vertskapets del lå de på en 8. plass av de 12 lagene. Med deres 19 poeng hadde de fire poeng opp til Avarta som lå beslag på den siste plassen over streken. Således skulle man muligens tro at en hjemmekamp mot bunnlaget Skovshoved ville være en nokså takknemlig oppgave.

Det skulle det vise seg å ikke være, for gjestene fra kysten nord for København fikk en drømmestart da de tok ledelsen allerede i kampens tredje minutt. Et par av bortesupporterne fortalte meg at de er kjent for sin dødballstyrke, og det var etter et langt innkast at Dino Karjasevic utnyttet passivt forsvarsspill og satt inn 0-1. FA 2000 hadde problemer med å finne ut av sin motstander og slet voldsomt med å skape sjanser til tross for en god del ballinnehav. Det ble blant annet for mange feilpasninger, og Skovshoved hadde på sin side flere gode muligheter til å doble sin ledelse, men det sto fortsatt 0-1 da dagens kampleder blåste i sin fløyte for å signalisere at det var tid for en pause.

Om hjemmefansen forventet at deres helter skulle komme ut med skumle hensikter om å snu kampen, ble de skuffet, for Skovshoved så ut til å spille med mer innsats og var fortsatt det beste laget. Det nærmest FA 2000 kom en stor sjanse gjennom hele kampen var egentlig en avslutning fra Hocine Derrar som bortekeeperen ikke hadde de største problemer med. I stedet doblet gjestene ledelsen et snaut kvarter etter hvilen, og igjen var det et langt innkast inn i feltet som ble utnyttet. Resultatet var det samme, men denne gang var det Silas Trier Madsen som fikk ballen i mål til 0-2. Etter dette var det kun noen gode redninger fra keeper Jonas Elkjær som hindret Skovshoved i å øke ytterligere, og det endte 0-2 foran 275 tilskuere. Vertenes håp om å havne på øvre halvdel var i ferd med å for alvor svinne hen, men gjestene hadde fått fornyet håp om å klare seg.
Etter dagens andre kamp var fortsatt ikke klokken mer enn at det var flust av tid til å forlyste seg i den danske hovedstad, og neste stopp ble Domdal Bodega før jeg lot S-toget frakte meg fra Peter Bangs Vej til Carlsberg. Derfra la jeg ut på en liten rundtur med buss for å teste ut noen serveringssteder jeg hadde merket meg. Min destinasjon var nå Tap 21, der et glass Vacuum IPA fra Gamma Brewing fikk en score sånn litt over midt på treet. Etter å ha busset en ørliten tur videre oppover H. C. Ørsteds Vej, scoret Jacobsens Forårsbryg ørlite bedre da Ølsnedkeren ble neste stopp. Deretter var det tilbake i retningen jeg hadde kommet fra og en tur innom Trows, der Twisted Grapefruit IPA fra Belhaven fikk dagens soleklart høyeste score.
Siden bussen jeg hadde benyttet gikk ned til Sydhavnen, tenkte jeg nå å ta en tur ned på gamle trakter. I noen år fra siste halvdel av 1990-årene besøkte jeg mange ganger en dansk kompis som jeg de siste årene har mistet kontakten med, og vi tilbragte mye tid på Sjælør Bodega. Nå har en av stamkundene fra den gang tatt over som eier, og selv om Morten ikke var der, visste han godt hvem han var og sa han ville overbringe en hilsen fra meg. Jeg måtte nesten også svippe innom Café Ellebo før jeg tok et tog fra Sjælør til København H. Kvelden ble igjen avsluttet med en tur på Thai Corner Bar, og nå gjensto kun én kamp av min store Danmarks-tur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danish ground # 22:
Frederiksberg Alliancen 2000 v Skovshoved IF 0-2 (0-1)
2. Division, Pulje 1
Frederiksberg Stadion, 7 March 2020
0-1 Dino Karjasevic (3)
1-1 Silas Trier Madsen (59)
Att: 275
Admission: 60 DKK
Programme: Free

Next game: 08.03.2020: BK Avarta v B 93
Previous game: 07.03.2020: BK Union v BK Skjold

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg