BK Union v BK Skjold 07.03.2020

 

Lørdag 07.03.2020: BK Union v BK Skjold

København skulle fortsatt være min base frem til søndag ettermiddag, så jeg hadde intet behov for å forflytte meg denne morgenen eller formiddagen. Imidlertid hadde jeg planlagt en dobbel der første kamp skulle gå av stabelen allerede klokken 11.00, så det var bare å komme seg opp, få seg litt frokost og komme seg på kamp. Nå hadde jeg jo dagen før fått erfare at Covid19 begynte å påvirke fotballen, og beslutningen som da kom om at kamper i de to øverste divisjonene skulle spilles uten tilskuere, gjorde at jeg måtte gjøre om litt på kampplanene for turens to siste dager. Foreløpig fikk tilsynelatende alt under de to øverste divisjonene gå som normalt, så jeg fant alternative løsninger for både lørdag ettermiddag og søndagen.

Kampen jeg hadde funnet lørdag formiddag skulle slik jeg forsto det bli påvirket av dette, men i og med at det var snakk om en treningskamp, var jeg ikke 100% sikker på at man ikke likevel hadde valgt å avlyse grunnet situasjonen som nå hadde oppstått. Det var snakk om BK Union som skulle spille oppkjøringskamp mot København-kollega BK Skjold, og jeg forsøkte kvelden før å få svar fra hjemmelaget på hvorvidt det ville bli kamp. Heldigvis svarte de raskt, og svaret var også positivt. Joda, det ville bli kamp som planlagt klokken 11.00 på Genforeningspladsen ved Bellahøj. Derfor var det nå ditt jeg satt kursen.

Turen gikk med S-tog fra København H til Flintholm, og derfra tok jeg meg videre med en buss som slapp meg av ved holdeplassen Grøndal Centret; få minutters gange fra stedet der formiddagens kamp skulle spilles. For å plassere stedet ytterligere, befinner vi oss nordvest for København sentrum; ikke altfor langt fra kanskje noe mer kjente Nørrebro. Bellahøj var forresten det første stedet i Danmark der man bygget høyblokk-bebyggelse da man i årene etter andre verdenskrig opplevde boligmangel. Men nå var det fotball det skulle dreie seg om, og jeg kunne med en halvtimes tid til kampstart dreie til høyre inn på Genforeningspladsen og se spillerne fra hjemmelaget BK Union gjøre unna sine forberedelser.

Denne klubben ble stiftet i 1900 under navnet Nordvestkvarterets Kristelige Ungdomsforenings Boldklub (N.K.U.B.), og det man hadde åpenbart visse kriterier til medlemmene som betalte 10 øre per måned i sommerhalvåret og 5 øre per måned i vinterhalvåret. Etter treninger og kamper skulle man samles før bønn og allsang. Klubben var en av de såkalte ‘fælledklubber’ – en gruppe av klubber som fikk base i Fælledparken, i området utenfor dagens Parken Stadion. I 1913 åpnet man klubben opp for alle, og navnet ble samtidig endret til Boldklubben Union. I 1955 flyttet klubben inn på Genforeningspladsen, og siden den gang har de spilt seg opp via Københavnerserien til sin nåværende posisjon i Danmarksserien som for ordens skyld er fjerde nivå av dansk fotball.

Det var som jeg nevnte altså i 1955 at BK Union flyttet inn på Genforeningspladsen, men denne idrettsplassen er eldre enn som så. Den ble anlagt av København kommune i 1922-1923, og fikk nok ganske sikkert sitt navn til ære for gjenforeningen i 1920, da Sønderjylland kom tilbake på danske hender etter 56 år under prøyssisk herredømme. Genforeningspladsen ligger tilknyttet en liten park, men også i et tett bebygget boligområde med bygårder som bakteppe. Det kanskje mest spesielle med anlegget er at det på vinteren også er Danmarks eneste arena for hurtigløp på skøyter; som ikke akkurat kan sies å være noen dansk paradegren. Skøytebanen hadde visst av en eller annen grunn også vært stengt i 2019/20-sesongen, og aktørene som nå befant seg på stedet hadde fotballsko på beina – ikke skøyter.

Da jeg entret anlegget fra Hulgårdsvej, levnet klubbens navn over inngangen i gjerdet liten tvil om at jeg hadde kommet til rett sted, og vel innenfor kunne jeg ta en nærmere kikk i påvente av kampstart. Genforeningspladsen har ikke akkurat voldsomt med tilskuerfasiliteter, men på den ene langsiden er det en voll hvor man har anlagt noen avsatser som tilskuere kan stå eller sitte på. Ellers er det rundt på anlegget en og annen benk av typen man gjerne finner på eksempelvis rasteplasser. Selve banedekket ble dessverre byttet ut med kunstgress i 2013, og det jeg først et lite sekund trodde var løpebaner rundt banen er nok heller de nevnte ‘fasiliteter’ for skøyteløp. Som ventet var det intet kampprogram og heller ikke inngangspenger for å få komme inn. Vel innenfor kom jeg dog i prat med den danske banehopper Klaus, som via Twitter hadde fått med seg at jeg var på en tur rundt i Danmark.

Sammen med ham så jeg lagene innta banen, og bortelag denne formiddagen var en annen ‘fælledklub’ – nemlig BK Skjold. Jeg nevnte at BK Union spiller i Danmarksserien, som er inndelt i fire puljer, og i deres Pulje 2 hadde de kun Greve bak seg på tabellen. BK Skjold på sin side befinner seg på nivået under, i Københavnsserien, men la der beslag på andreplassen, så det var kanskje ingen soleklar favoritt før denne treningskampen. Disse to spiller altså begge nivåer som på dette tidspunktet ikke hadde startet opp igjen med vårsesongen, og kampen skulle da også bære preg av å være en treningskamp eller oppkjøringskamp.

Som en av det jeg etter hvert talte meg frem til å være 46 fremmøtte tilskuere fikk jeg se en kamp som må kunne sies å ville gå inn i glemselen nokså raskt, og da jeg ikke heller hadde noen forutsetning for å sette meg inn i de to lags utvalgte, skal jeg begrense kampreferatet til å si at det skjedde nokså lite foran de to målene. Jeg fikk tidlig en følelse av at dette kunne bli et målløst oppgjør, og det viste seg å stemme da ingen av lagene klarte å overliste motstanderens keeper. Det meste foregikk mellom de to 16-meterne, og jeg kan vel i ettertid ikke huske mange ganger jeg overvar en situasjon der jeg så muligheter for nettsus.

Det endte altså 0-0, men forhåpentligvis fikk de to lagenes trenere litt mer ut av formiddagens dont. Nå ble det jo slik at disse to aldri kom i gang med sin vårsesong som planlagt. Så gjenstår det å se om disse nivåene i det hele tatt kommer i gang igjen og får fullført sesongen eller ikke. Det vil vel overraske meg, i og med at de etter planen skal starte en ny sesong allerede i august. Jeg har ikke sjekket ut hvordan de tenker å gjennomføre dette, men det går sikkert an å finne ut av med et søk på nettet for de som måtte spesielt interessert. Uansett takket jeg Klaus for godt selskap og travet av gårde til togstasjonen Fuglebakken for å komme meg mot neste kamp, og det var som nevnt en kamp der jeg måtte frem med en plan B.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danish ground # 21:
BK Union v BK Skjold 0-0 (0-0)
Friendly
Genforeningspladsen, 7 March 2020
Att: 46 (h/c)
Admission: Free
Programme: None

Next game: 07.03.2020: Frederiksberg Alliancen 2000 v Skovshoved IF
Previous game: 06.03.2020: FC Helsingør v Brønshøj BK

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg