FC Helsingør v Brønshøj BK 06.03.2020

 

Fredag 06.03.2020: FC Helsingør v Brønshøj BK

Turen skulle avsluttes med en helg i København, så nå var det bare nok en gang krysse både Lillebælt og Storebælt for foreløpig siste gang. Reisen fra Randers skulle igjen foregå med tog, og jeg hadde på forhånd betalt 106 kroner for en billett som tok meg helt fra Randers til den danske hovedstaden. Med innkjøpt frokost fra en Netto tok jeg plass på 08.59-toget og fikk meg litt ekstra søvn på veien. Snaut fire timer senere kunne jeg stige av i kongens by og spasere ut av hovedbanegården. Jeg unnet meg en Krenkerup IPA på Jernbanecafeen mens jeg ventet på at klokken skulle nærme seg 14.00 slik at jeg kunne sjekke inn, og litt før den tid rundet jeg hjørnet til Istedgade og fikk sjekke inn på City Hotel Nebo, der jeg hadde betalt den nette sum av 860 kroner for to netters overnatting.

Med unntak av situasjonen ved mine to overnattingssteder de to foregående dager, hadde jeg overhodet ikke merket noen verdens ting til konsekvenser av Corona-viruset hittil, og var foreløpig ikke engang inne på tanken om at det skulle påvirke noen av mine kamper. Men nå var åpenbart hysteriet i ferd med å bre seg, for jeg skal innrømme at jeg på dette tidspunktet fortsatt anså det som fullstendig hysteri. I BTs gratisavis hadde jeg kunnet lese at en Superliga-klubb hadde minst én av sine spillere smittet, og da var det selvsagt grunn til bekymring rundt hvorvidt man nå ville gjennomføre kampene og på hvilken måte. Mens jeg hadde sittet på toget hadde man ganske riktig også bestemt seg for at kamper i de to øverste divisjonene nå skulle spilles uten tilskuere, og da begynte jeg virkelig å få bange anelser.

Ikke bare ville det påvirke mitt kampprogram både lørdag og søndag, men selv om det denne kvelden var snakk om 2. divisjon, fryktet jeg også for fredagskampen i Helsingør, i og med at det var ventet en del tilskuere. Den nevnte avgjørelsen fikk også konsekvenser for Kolding-fansen, som var på vei til en bortekamp mot Roskilde. Sistnevntes bane var visst ennå ikke klar for spill denne våren, og dermed hadde man lånt banen til Fremad Amager og flyttet den til fredag klokken 15.00. På det tidspunktet man bestemte seg for at kampene skulle spilles uten tilskuere, var allerede Kolding-fansen godt på vei, og jeg synes nå man kunne sluppet de inn da de likevel endte opp med å måtte se kampen fra utsiden av Sundby IP, der de klatret opp på containere etc.

Med tanke på min kamp måtte jeg nå sjekke status, og fant ut at man der ville slippe inn publikum, men at man ville begrense tilskuertallet til 1 000. Således ble man oppfordret til å kjøpe billett på forhånd via hjemmesiden til FC Helsingør, og det var akkurat det jeg gjorde før jeg gikk til innkjøp av et 48 timers City Pass Large som ville være gyldig helt til Helsingør, Da var det bare å komme seg på toget igjen, med Helsingør som neste destinasjon, og der ville jeg naturligvis benytte litt tid til å forlyste meg i et lite utvalg av byens vannhull. Som sagt så gjort, og da jeg ankom Helsingør stasjon med fortsatt noen timer til kampstart, var det ingen grunn til å ikke kose seg i det som nå også var et deilig vær til tidlig mars å være.

Helsingør bør være kjent for de fleste, og mange har sikkert tatt ferje mellom Helsingborg og Helsingør; spesielt før man fikk Øresundforbindelsen med bro. Byen ligger der Øresund-stredet er på sitt smaleste, og er også kjent for Kronborg slott som på 1400-tallet ble bygget rundt fortet Krogen. Det var viktig å ha et fort her for å kontrollere innseilingen til Østersjøen, og Kronborg går også for å være et av de viktigste renessanseslottene i det nordlige Europa – noe en plass på UNESCOs verdensarvliste bekrefter. Handlingen i Shakespeares skuespill Hamlet skal også utspille seg her (Elsinore er byens engelske navn), og årlig settes dette skuespillet opp på nettopp Kronborg. Innføringen av Øresundstollen på 1400-tallet bidro til sterk vekst, og byen var på et tidspunkt Danmarks tredje største. Da denne tollen ble fjernet i 1857 ble det økonomisk krise, men snart fulgte industrialisering med skipsverft. I dag bor det drøyt 47 000 i selve byen, og kulturturisme virker å ha tatt over som en viktig næringsvei.

Mitt første stopp ble Københavneren, før jeg forflyttet meg til uteserveringen på Axelhus Bodega. Da sola forsvant bak skyene og det begynte å dryppe litt fra oven, tømte jeg glasset med Lagunitas IPA og tok meg videre til et sted jeg hadde sett frem til å besøke; nemlig SKUM Ølbar. Stedet svarte til forventningene, og valget falt på en Yakima IPA som falt godt i smak. Nesten like god var Union Jack IPA, men deretter var det på tide å komme seg mot kveldens kamparena, så jeg tuslet bort til en bussholdeplass et steinkast unna for å la en av de lokale bussene skysse meg ut til FC Helsingørs nye bane. For ja, jeg måtte dessverre innse at klubben ikke lenger spiller på gamle Helsingør Stadion som jeg hadde sett flotte bilder fra. I august 2019 innviet man nemlig nytt stadion, så da måtte jeg ‘ta til takke med’ et besøk her til deres nye hjemmebane.

Bussen slapp meg av rett på utsiden av Helsingørhallen; et steinkast fra banen. Med en halvtimes tid til kampstart kunne jeg vise frem billetten jeg hadde betalt 85 kroner for og passere innenfor portene. På innsiden fant jeg borte ved matutsalget stativ der man kunne forsyne seg gratis med kveldens kampprogram. Det var en nokså enkel 8-siders affære som dog hadde det viktigste av informasjon, som en tabell og en side med noen ord fra trener Morten Eskesen før kampen. Det lå som vanlig også fristende pølser på grillen, så jeg benyttet anledningen til å få litt påfyll av næring ved å kvittere ut en pølse og en øl som ble inntatt mens jeg leste i programmet og kikket meg litt rundt på kveldens kamparena.

FC Helsingør føyer seg inn i rekken av dansk fotballs etter hvert mange fusjonsklubber, og med fare for å måtte vaske munnen min grundig med grønnsåpe, kan det hele minne litt om et slags dansk svar på Sarpsborg 08. Byens tradisjonelle klubb er Helsingør IF som ble stiftet i 1899. I 1933 fikk de selskap av Helsingør FC, og man kan tenke seg at dette til tider kanskje har vært litt av et derby? I 2005 fusjonerte disse to klubbene sammen med Vapnagaard FK 72 og stiftet dagens satsningsklubb under det ikke spesielt sjarmerende navnet Elite 3000. Siden den gang har de i tur og orden har fått med seg Hornbæk IF, Frem Hellebæk, Espergærde IF, Borsholm Skibstrup IF, Snekkersten IF, Tikøb IF, Kystgaard IF og Gurre IF, så det er sannelig litt av et sammensurium av klubber som nå er involvert – spesielt når man vet at de i tillegg også har en rekke lokale samarbeidsklubber.

Elite 3000 skiftet i 2012 navn til dagens FC Helsingør, og de spilte seg etter hvert opp i 1. division – altså nivå to. Der hadde de oppholdt seg i to sesonger da de i 2017 kunne feire opprykk til Superligaen etter å ha fulgt opp en tredjeplass med å beseire Viborg i kvalik. Det endte med umiddelbart nedrykk tilbake til 1. division, og sannelig fulgte de ikke opp med å i 2019 rykke ned for andre sesong på rad, slik at de nå er å finne i 2. division. Den er som kjent delt inn i to avdelinger, og FC Helsingør spiller denne sesong i Pulje 1, som de toppet suverent. På 16 kamper sto de med imponerende 13-2-1, og hadde henholdsvis 11 og 12 poeng ned til toer Vanløse og treer Brønshøj. Nå skulle de imidlertid opp mot nettopp Brønshøj, og FCH-trenerens påstand om at dagens gjester var et meget godt lag kunne slå alle andre i divisjonen ble bekreftet av det faktum at det var de som påførte Helsingør deres foreløpig eneste ligatap denne sesongen.

Det var som sagt først under planleggingen av denne turen at jeg oppdaget at FC Helsingør har fått ny hjemmebane, da jeg så denne fredagskampen og rutinemessig sjekket ut kamparenaen. Helsingør Stadion hadde vært hjemmebane for Helsingør IF siden åpningen i 1923, men 2017/18-sesongen i Superligaen bekreftet nok at den ikke var ideell til spill på et slikt nivå. Selv om planene om nytt stadion skal ha strukket seg lenger tilbake i tid, var det nok dette som var den utløsende faktor, og Nye Helsingør Stadion åpnet altså i fjor høst. Planen er visst at den nå skal oppfylle kravene for 1. division, for senere å oppgraderes med høyere kapasitet for også å oppfylle krav for Superligaen. Hva gjelder den gamle stadion, så bruker så vidt jeg ble fortalt det danske landslag den som treningsbane ved landslagssamlinger, og det kan også se ut som om minst én av fusjonsklubbens moderklubber fortsatt benytter den til kamper for sine lag under egne navn langt nedover i divisjonene.

Når jeg på nytt kikker på bilder av gamle Helsingør Stadion, er det nok den fine gamle hovedtribunen som har gitt meg litt vann i munnen. Rent bortsett fra den – og selvsagt naturgresset der – er det nok liten tvil om at klubben har oppgradert seg og fått et fint nytt stadion som bedre passer deres behov og ambisjoner. Foreløpig er tribunefasilitetene begrenset til en sittetribune på den ene langsiden der klubbhuset står med et tak som strekker seg litt utover uten å gi le til altfor mange av tilskuerne her, samt avsatser for stående tilskuere på motsatt langside. På begge kortsider er det voller man beveger rundt banen på toppen av, og her kan man enkelt bygge ut nye tribuner for å ferdigstille anlegget slik planene har vist. Dette var på ingen måte noe dårlig sted å se fotball, selv om dagens kamp dessverre skulle spilles med kunstgress som underlag. Det var for øvrig tydelig at jeg ikke var på norgesferie, for det var først nå på turens niende dag med kamper hver dag at jeg støtte på en kunstgressbane.

Helsingør og Kronborg er kjent som det siste hvilestedet til den danske sagnhelten som ifølge historien skal våkne opp og hjelpe Danmark når landet er i den ytterste nød, men FC Helsingør ser ikke ut til å trenge hans hjelp denne sesongen. Også denne kvelden tok de initiativet og førte kampen, og hadde hatt flere sjanser da Nikolaj Steen Hansen i det 22. minutt headet inn 1-0 på et hjørnespark. Noen minutter senere så det ut til at Nicolas Mortensen hadde doblet ledelsen, men linjemannen vinket for offside, og i stedet gikk gjestene rett i angrep og scoret i motsatt ende av banen; om enn med litt hjelp ra hjemmelaget. Andreas Holm sitt tilbakespill til FCHs debutant-keeper Kevin Stuhr Ellegaard var altfor løst, og ble snappet opp av Mads Rønne som utlignet til 1-1. To minutter senere fikk FCH også Daniel Norouzi utvist da han i forbindelse med litt tumulter på idiotisk vis sparket ut etter en motspiller. Hjemmelaget måtte nå spille over en time med ti mann, og Brønshøj må ha øynet et håp om å kunne gjenta bedriften fra forrige møte.

Brønshøj-trener Michael Madsen hadde før kamp varslet at han ville se sitt lag angripe FCH og spille om seieren, men inntil utligningen og utvisningen hadde det vært lite som tydet på noe slikt da de lå lavt og avventende. Nå når de var i overtall kom de imidlertid høyere i banen og begynte å styre mer, og det kampbildet fortsatte både frem til pause og etter oppstarten av andre omgang, men sjansene uteble foreløpig i begge ender av banen. Det måtte et selvmål til da Nicolai Mortensen sendte ballen inn foran Brønshøj-målet og Nikolai Clausen var uheldig og satt ballen i eget mål. 2-1 til FCH. Selv mot ti mann hadde gjestene problemer med å bryte gjennom i jakten på ny utligning, og med et drøyt kvarter igjen sto det 3-1 etter at toppscorer Mortensen hadde blitt felt, tatt straffen selv og scoret sitt mål nummer 18 for sesongen. Med ti minutter igjen fikk Brønshøjs Jacques Bang Sørensen noe strengt sitt andre gule slik at begge lag nå spilte med ti mann, og helt på tampen fastsatt Hans Christian Bonnesen sluttresultatet til 4-1 på iskaldt vis etter et flott raid fra sin venstreback.

Topplaget fosset altså videre, og heller ikke restriksjonene på antall tilskuere hadde bydd på nevneverdige problemer da 908 tilskuere var vel innenfor. Noen av disse så tydeligvis likevel sitt snitt til å få ut litt aggresjon, for mens jeg gikk ned til bussholdeplassen for å vente på bussen tilbake var det passerende politibiler med sirener og blålys. Min sidemann i busskøen mente det nok måtte dreie seg om personer fra supportergruppen ‘Kronborgdrengene’ som ifølge ham var nokså beryktet. Det ble uansett en lang ventetid i og med at den oppsatte bussen aldri kom, men etter rundt tre kvarter i duskregnet og kveldskulda kom en buss som skysset meg tilbake til Helsingør stasjon der jeg kunne hoppe på første tog til København. Tilbake i hovedstaden ble kvelden avsluttet med en tur på Freddy’s Bar og til slutt sannelig også en kikk innom Thai Corner Bar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danish ground # 20:
FC Helsingør v Brønshøj BK 4-1 (1-1)
2. Division, Pulje 1
Nye Helsingør Stadion, 6 March 2020
1-0 Nikolaj Steen Hansen (22)
1-1 Mads Rønne (27)
2-1 Nicolai Clausen (og, 58)
3-1 Nicolas Mortensen (pen, 74)
4-1 Hans Christian Bonnesen (88)
Att: 908
Admission: 85 DKK
Programme: Free

Next game: 07.03.2020: BK Union v BK Skjold
Previous game: 05.03.2020: Randers FC v SønderjyskE

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg