FK Tønsberg v Sandefjord Fotball 01.05.2019

 

Onsdag 01.05.2019: FK Tønsberg v Sandefjord Fotball

Det var en snau uke siden jeg kom hjem fra min store utvidede ‘påsketur’, og allerede begynte abstinensene å melde seg. Om det kanskje ikke lenger alltid er like lett for meg å stagge disse her hjemme, hadde jeg i hvert fall denne dagen funnet en fin dobbel i Vestfold. Det dreide seg om to cupkamper, der FK Tønsberg hadde tidlig kampstart i sitt hjemmemøte med Sandefjord Fotball, før Flint tok imot Strømsgodset senere på ettermiddagen. Planen var lagt, og det var bare å komme seg med buss og tog til Moss for å la Bastø Fosen frakte meg over fjorden. Selv om det har blitt gratis for fotpassasjerer, går pengene fort ombord når man finner ut man skal smake på begge deres varianter av svele.

Jeg var da uansett ikke verre stilt enn at jeg ved ankomst Horten kikket meg om etter et vannhull, men dessverre var både Horten Mikrobryggeri og Glassmagasinet stengt og åpnet ikke før sent på ettermiddagen. Dermed var det bare å heller komme seg med neste buss nedover mot Tønsberg, og etter å ha lastet ned den relevante appen, kunne jeg idet jeg så bussen komme betale for billett og stige på. Hadde bussen kjørt fem sekunder tidligere, hadde vi sluppet å krypekjøre etter et marsjerende korps gjennom store deler av Horten sentrum, men musikantene som kanskje øvde seg før nasjonaldagen svingte etter snaut ti minutter av slik at vi kunne fortsette uhindret mot det som anses å være Norges eldste by.

Det sies at Tønsberg ble grunnlagt som by i 871 eller enda tidligere, og det var også gjennom hele middelalderen et politisk maktsenter med flere konger som residerte på festningen Tunsberghus. Denne festningen ble for øvrig inntatt og brent til grunnen av svenske soldater i 1503. Slik skumle hensikter hadde ikke jeg i byen som senere ble et viktig senter for sjøfart og hvalfangst, for jeg var nå mest opptatt av å komme meg av på riktig holdeplass for dagens kamparena Tønsberg Gressbane, der jeg steg av i god tid før kampstart. Det var allerede noe aktivitet utenfor det som fra utsiden så mest ut som et slags kjøpesenter og kontorbygg, og jeg fikk betalt de 100 kronene som på avkrevd i inngangspartiet.

Der jeg skuffende nok også fikk høre at de selvsagt ikke hadde tatt seg bryet med å trykke noe som minnet om et kampprogram i dagens anledning. Det er jo slett ingen overraskelse her til lands, men selv her burde man vel kunne klare å smøre sammen i hvert fall noen få sider når man er vertskap i selveste cupen, selv om jeg for lengst har gitt opp alle forventninger om noe slikt her hjemme. I stedet gikk jeg innenfor for å ta en kikk på banen med det nå så ironiske navnet. Også her har det evinnelige kunstgresset gjort sitt inntog, og navnet Tønsberg Gressbane blir derfor temmelig komisk – eller det kan være en trist påminnelse om man vil.

FK Tønsberg ble stiftet høsten 2001 som en samarbeidsklubb mellom hele 20(!!) klubber i lokalområdet, og det ble bestemt at de skulle ta over plassen til tradisjonsrike Eik-Tønsberg i 2. divisjon. I begge sine to første sesonger endte klubben på andreplass i sin avdeling, men i 2004 tok de endelig tittelen og sikret opprykk til 1. divisjon. Der ble det imidlertid med den ene sesongen og umiddelbart nedrykk tilbake til tredje nivå. Der tilbragte de flere sesonger med å kjempe i toppen uten å klare å sikre retur til nivå to, og etter hvert fikk de i stedet økonomiske problemer som gjorde at spillerne forsvant og med rene amatører klarte de ikke å hindre nedrykk til 3. divisjon før første gang i 2013. Opprykk i 2014 ble fulgt opp av et nytt nedrykk, og klubben er fortsatt å finne i 3. divisjon.

Tønsberg Gressbane ble åpnet i 1937, og var hjemmebane for Eik. Tilskuerrekorden på 16 000 er også fra en av deres kamper, da de møtte FFK i 1958. Eik er i dag dessverre henvist til rollen som samarbeidsklubb og en tilværelse på den kjipere Eikbanen, mens Tønsberg Gressbane ble totalt ombygget i 2003. Dagens tilskuerkapasitet oppgis til 5 600, hvorav 3 820 sitteplasser. Alle de sistnevnte er å finne på anleggets eneste tribune som er å finne på den ene langsiden og som dominerer anlegget totalt. På de tre andre sidene er det faktisk gressbanker eller -skråninger som nok ville fått det engelske FA til å sette i vrangstrupen. Jeg tuslet over dit og slo meg ned på en benk, der jeg snart fikk selskap av et par eldre karer som kunne fortelle litt om Eik og deres storhetstid.

Dagens motstander var lokalrival (og tør jeg si distriktets storebror?) Sandefjord Fotball som med sin tilhørighet i 1. divisjon var naturlig favoritt. Nå er jeg ingen fan av disse samarbeid- eller paraply-klubbene vi ser stadig flere av, og dagens møte var altså et oppgjør mellom to slike. Likevel var det liten tvil om at jeg gjerne så vertene besørge en skrell, og de hadde startet sesongen såpass godt at jeg ikke så det som helt usannsynlig at hvalfangerne igjen gikk på en smell slik de gjorde da jeg for to sesonger siden så de ryke ut av cupen borte mot Ørn-Horten i Lystlunden. Dommeren hadde ikke før rukket å blåse i fløyta før en kjent skikkelse kom spaserende bortover toppen av gressbanken med perfekt timet ankomst.

Det var ingen ringere enn Stig-André Lippert; groundhopperen bak bloggen «På bortebane». Han har etter hvert blitt en nokså fast kompanjong på banehopping her hjemme, ikke minst senere i sommer. Nå var hans tur til Vestfold naturligvis motivert av at hans Strømsgodset skulle spille cupkamp borte mot Flint, men siden han hadde rukket en tidligere ferje tok han turen for å først også holde meg med selskap her hvor det for hans del var snakk om en revisit. Det er alltid hyggelig, og vi har aldri problemer med å finne noe å snakke om. Nå fikk jeg da også skyss videre til Flint slik at jeg slapp å benytte meg av kollektivtilbudet og apostlenes hester.

Håpet om en aldri så liten cup-skrell fikk seg et solid skudd for baugen allerede i kampens fjerde minutt da Erik Mjelde slo 45 grader ut til Mohamed Ofkir somfik stå og luske helt umarkert og dermed hadde få problemer med å sende gjestene i føringen med 0-1. Etter dette er det lenge nokså jevnt, og selv om Sandefjord Fotball har flere gode sjanser som de sløser bort, er også hjemmelaget farlig frempå ved flere anledninger. Slik fortsetter det også etter hvilen, og 1. divisjonslaget er aldri helt sikre før Vidar Ari Jonsson dobler til 0-2 i det 83. minutt. Med det var nok avansementet sikret og frykten for ekstraomganger avverget, og det viste seg å holde stikk da dommeren blåste av uten flere mål. De 930 tilskuerne fikk ingen skrell, men de blåkledde bortesupporterne på tribunen kunne reise fornøyd hjem, mens vi satt kursen mot Tolvsrød og dagens andre kamp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norwegian ground # 95:
FK Tønsberg v Sandefjord Fotball 0-2 (0-1)
Norwegian Cup, 1st round
Tønsberg Gressbane, 1 May 2019
0-1 Mohamed Ofkir (4)
0-2 Vidar Ari Jonsson (83)
Att: 930
Admission: 100 NOK
Programme: None

Next game: 01.05.2019: Flint v Strømsgodset
Previous game: 24.04.2019: Johnstone Burgh v St. Anthony’s
Previous Norwegian game: 24.03.2019: Drøbak/Frogn v Ås

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg