FC Midtjylland v AGF Aarhus 15.12.2019

 

Søndag 15.12.2019: FC Midtjylland v AGF Aarhus

Etter å ha besøkt AC Horsens og sett vertskapet beseire Sønderjyske, kom jeg meg raskt tilbake til Horsens stasjon, for jeg hadde ytterligere en kamp planlagt denne dagen. Dermed var det bare å komme seg til Herning, og det betød en snau halvtimes togtur opp til Skanderborg, et raskt togbytte og ytterligere en times tid med tog til Herning. Det er en by beliggende i Midtjylland, og som så sent som på midten av 1800-tallet var et liten husklynge. Stedet vokste frem langs landeveien mellom Ringkøbing og Silkeborg som ble anlagt på den tiden, og så senere en ytterligere befolkningsøkning ved jernbanes ankomst. Herning og de nærliggende områdene på hedene i Midtjylland hadde tradisjon for ullproduksjon, og dette utviklet seg til en omfattende tekstilindustri. Herning har med sine drabanter i dag rundt 50 000 innbyggere, og er nå kanskje først og fremst kjent som en messeby takket være Messecenter Herning.

Ved ankomst Herning gikk jeg sporenstreks til puben Fox & Hounds, som hadde blitt blinket ut som åsted for oppladning til kamp. Fotball-monsteret FC Midtjylland skulle ta imot AGF Aarhus, og min Aarhus-kompis Morten som jeg hadde spist frokost med den morgenen ville også ta seg til Herning, men ga beskjed om at han ville komme rett til stadionet like før avspark. Han ga meg dog nummeret til AGF-er Thomas, og da jeg etter å ha kjøpt meg en Founders All Day IPA ringte ham, viste det seg at han faktisk allerede satt innerst i lokalet på Fox & Hounds sammen med en gjeng andre AGF-ere. Flere av de hadde jeg truffet tidligere, og med trivelig samtale hygget vi oss der en times tid før det var på tide å sette kursen mot MCH Arena. Jeg fikk tilbud om skyss med de, og slapp således å gå for å ta bussen.

FC Midtjylland føyer seg inn i rekken av danske fusjonsklubber, og ble stiftet så sent som i 1999, etter at Herning Fremad og Ikast FS slo seg sammen (begge har naturligvis fortsatt under eget navn i breddefotballen). Av disse var sistnevnte den tradisjonelt beste, med en rekke sesonger i toppdivisjonen, som de har ‘medaljer’ fra i premieskapet. Den nye klubben rykket allerede i sin første sesong opp til Superligaen etter en suveren 1. Divisions-tittel. FCM har som kjent deretter etablert seg og blitt en av de dominerende krefter i dansk fotball. Allerede i 2004 ble de den første danske klubben til å opprette et eget fotball-akademi. Ti år senere var man nære på konkurs, men med frisk kapital sprøytet inn slo de kraftig tilbake, og etter flere andre- og tredjeplasser vant de endelig sin første ligatittel i 2015. Det gjentok de i 2018, og året etter vant de den danske cupen, der de nå følgelig er regjerende mestre.

I gjørma på den store parkeringsplassen utenfor MCH Arena traff vi tilfeldigvis også på Morten, og sammen med en stort følge med AGF-fans gikk vi for å ta plass på bortetribunen. MCH står for MesseCenter Herning, og det er også navnet på anleggets eier. Fotballstadionet ligger tilknyttet en næringspark som også huser både dette messesenteret og hallen Boxen som håndball-fans her hjemme nok vil kjenne som ‘boksen i Herning’. Stadionet ble åpnet i 2004, og klubben hadde i årene frem til åpningen brukt den tilsynelatende flotte hjemmebanen til Ikast FS. MCH Arena er en typisk moderne og funksjonelt sett flott stadion. Da anlegget i 2011 var en av banene som ble brukt i U21 EM, benyttet UEFA navnet Herning Stadion, men jeg tror jeg skal styre klar av den fristelsen i og med at det også er navnet på et annet anlegg i byen. Uansett kom vi oss innenfor, fikk tak i programmer, kjøpt inn pølser og øl, og var dermed klar for avspark.

Dette var siste serierunde før Superligaen skulle ta vinterpause, og på tabellen var det FC Midtjylland som tronet på toppet og så ut til å være på god vei mot en ny ligatittel. De hadde nemlig sju poeng ned til toer FC København, og fra de to fotball-monstrene var det en enda større luke ned til treer AGF Aarhus. Dagens bortelag hadde ti poeng opp til FCK og dermed altså hele 17 poeng opp til FCM. De var nok derfor kanskje mest opptatt av å holde Brøndby bak seg, for de blågule fra Vestegnen startet helgen kun to poeng bak aarhusianerne. Vertene var solide favoritter, og tok ikke overraskende et initiativ, men AGF var skumle på kontringer og fikk den første store sjansen. Likevel tok FCM ledelsen 1-0 ved Awer Mabil med ti minutter til pause. Ikke helt ufortjent, og det lå an til å bli ‘business as usual’ for FCM da dette også var stillingen ved pause.

Serielederne skulle imidlertid få seg en formidabel kalddusj etter hvilen, for før halvminuttet av andre omgang var spilt, lå ballen i nettet bak deres keeper. Casper Højer fyrte løs, og FCM-spiller Erik Sviatchenko var uheldig og styrte ballen i eget mål. Dermed 1-1, og dette rystet åpenbart vertene, for drøyt fem minutter senere steg Jon Thorsteinsson til være og headet inn 1-2. Voldsom jubel blant AGF-fansen, og allerede et drøyt minutt senere skulle de få enda mer å juble for da Bror Blume satt inn 1-3 etter forarbeid av Mustapha Bundu. AGF hadde snudd med tre mil på ni minutter. De 11 009 tilskuerne kunne knapt tro det de så, og kun et par minutter etter kunne Bundu ha økt til 1-4. De holdt dog på tomålsledelsen, og et rystet hjemmelag klarte aldri å svare ved å true AGF-målet seriøst. Dermed endte det med 1-3 og en overraskende, men desto mer gledelig, borteseier.
I nærheten av messesenteret er det en jernbanestasjon der togene visstnok kun stopper ved visse tilstelninger, men det skulle være et tog derfra etter kamp, og det hadde jeg blinket meg ut. Imidlertid skulle Morten i likhet med meg tilbake til Aarhus og tilbød meg skyss som jeg gladelig takket ja til. Dermed kom vi oss greit tilbake, via et stopp på en bensinstasjon der vi fikk raidet pølsedisken. Etter å ha kjørt hjem de øvrige passasjerene, slapp han meg av utenfor mitt hotell i Aarhus-utkanten Viby, og der tok vi farvel for denne gang. Den lille desember-turen gikk mot slutten, men dagen etter skulle jeg først tilbake til København for å avslutte turen med ytterligere en kamp (en revisit) og overnatting der. Ved retur til hotellet i Viby var jeg inne på tanken om å ta en tur inn til Aarhus for å oppsøke en pub eller to, men valgte til slutt heller å trekke meg tilbake og finne senga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danish ground # 13:
FC Midtjylland v AGF Aarhus 1-3 (1-0)
Superligaen
MCH Arena, 15 December 2019
1-0 Awer Mabil (35)
1-1 Erik Sviatchenko (og, 46)
1-2 Jon Thorsteinsson (52)
1-3 Bror Blume (54)
Att: 11 009
Admission: 105 DKK
Programme: Free

Next game: 16.12.2019: FC København v Odense BK
Previous game: 15.12.2019: AC Horsens v Sønderjyske

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg