FC Honka v VPS 27.06.2023

 

Tirsdag 27.06.2023: FC Honka v VPS

Det var på tide å avslutte 2022/23-sesongen med en aldri så liten utenlandstur, og jeg begynte først å titte på mulighetene for en tur til de baltiske landene. Deretter kom idéen om å også dra via Finland, men mens jeg vurderte ble de direkte flyvningene til Helsinki såpass dyre at jeg la det litt på is noen dager inntil jeg fant en rimeligere løsning med Air Baltic. Det betød imidlertid at jeg måtte fly via Riga og bytte fly der, men det var i utgangspunktet ikke noe stort problem, og denne tirsdagsmorgenen var jeg på plass i god tid til å komme meg med 08.25-flyet fra Gardermoen til Riga. Derfra skulle jeg ha 13.50-flyet videre til Helsinki, men mens jeg satt og unnet meg en øl på sportspuben Tickerdaze, ble flyvningen til Helsinki forsinket. Jeg skjønte at jeg nå fort kunne få litt dårlig tid med tanke på å rekke kampen jeg hadde planlagt denne kvelden.

Vi var vel forsinket med en times tid da vi endelig tok av, og etter landing mistet jeg med få sekunder første tog inn mot Helsinki sentralstasjon, slik at jeg måtte vente på neste tog. Jeg skulle videre til Tallinn med båten morgenen etter, og hadde betalt 50,85 euro for overnatting ved Eurohostel et par steinkast fra den relevante kaia på Skatudden. Jeg var nå usikker på om jeg ville rekke å først dra dit for å sjekke inn og slenge fra meg bagasjen, men valgte å gjøre et forsøk. En av byens trikker fraktet meg fra holdeplassen Ylioppilastalo til holdeplassen Marsokatu, rett rundt hjørnet for Eurohostel, der jeg raskt ble sjekket inn. Jeg var snart på vei ut døra igjen, og etter en ny trikketur tilbake, byttet jeg til en vestgående metro fra Rautatientori og ble med så langt som til stasjonen Utheilupuiston. Det betyr vel noe slikt som ‘idrettsparken’, så da skjønner man at det ikke var spesielt mange meterne opp til det som var dagens kamparena.

FC Honka var hjemmelaget jeg skulle se i aksjon, og de hører til i byen som heter Espoo på finsk og Esbo på svensk. Denne byen ligger et lite stykke vest for hovedstaden Helsinki, og begynte å vokse voldsomt på midten av forrige århundre. Innbyggertallet har nå passert en kvart million, og nærmer seg raskt 300 000. Den er også Finlands nest største by, og sammen med Helsinki utgjør de nå en metropol med godt over en million innbyggere. Espoo er litt spesiell i den forstand at byen ikke har ett utpreget sentrum, men flere mindre sentrum i de forskjellige bydelene som etter hvert har vokst frem og utgjør Espoo. Et av disse er Tapiola, som på svensk heter Hagalund, og er blant de østlige bydele. Metroen jeg hadde tatt hit fra sentrale Helsinki er den såkalt Länsimetro (Västmetron) som i 2017 ble åpnet som en metro mellom Helsinki og Espoo.

Det var altså Tapiolan Urheilupuisto som var åstedet for dagens kamp mellom FC Honka og VPS, og det svenske navnet på arenaen er Hagalunds Idrottspark. Her ankom jeg nå i grevens tid, og kunne med snaut med minutter til avspark klokken 18.00 passere gjennom inngangspartiet etter å vist frem billetten jeg på forhånd hadde sikret meg. Den hadde jeg kjøpt på nettet, og måtte betale 10 euro i tillegg til ytterligere 1,50 euro i avgift for å få lov til å gjøre jobben selv. Det var uansett her jeg nå skulle gjøre min debut i finsk fotball, for selv om jeg tidligere har vært i Finland, var det på en bilferie for såpass mange år siden at jeg vel ikke engang hadde begynt på skolen og dermed ikke engang husker stort fra den turen.

FC Honka ble stiftet i 1957, under navnet Tapion Honka, som de het frem til de i 1975 tok dagens navn. Før de i 2005 omsider tok steget opp i den finske toppdivisjonen for første gang, hadde de blitt fått rykte på seg som en underpresterende ‘nesten-lag’ i Ykkönen (den nest høyeste divisjonen). Utover i 1990-årene hadde man gått høyt ut og satset hardt på opprykk, men snublet gang etter gang, og var til og med nær konkurs da de i 2005 ble overtatt av nye ressurspersoner. Det medførte omsider suksess som også kom umiddelbart, for den sesongen vant de Ykkönen suverent og rykket opp til toppdivisjonen Veikkausliga. I 2007-sesongen spilte Honka seg frem til den finske cupfinalen, der de tapte for Tampere United (noe som var Honkas tredje cupfinaletap), men siden Tampere United også vant ligaen det året, fikk Honka etter hvert også sin debut i Europa.

Året etter (altså 2008) noterte Honka seg for en andreplass i serien bak FC Inter, og året etter var det HJK Helsinki som ble for sterke da Honka gjentok bedriften. De to andreplassene er fortsatt deres bestenotering i ligaen, og det ble gjentatt igjen i 2013 (også den gang bak HJK). I mellomtiden hadde de også vunnet den finske cupen i 2012, da KuPS ble beseiret i finalen. I 2015 ble Honka imidlertid degradert til det tredje nivået (Kakkonen) grunnet økonomisk rot, men rykket opp igjen derfra i 2016, og ytterligere ett år frem i tid tok det et andre strake opprykk og returnerte med det til Veikkausliga. Siden den gang har de for øvrig også notert seg for en tredje ligacup-tittel (i 2022), i tillegg til flere hederlige plasseringer i ligaen.

Tapiolan Urheilupuisto – eller Hagalunds Idrottspark, om man vil – ble åpnet i 1970, og har senere blitt oppgradert i form av blant annet en utbygging i 2007. Anlegget inkluderer nå også flere kunstgressbaner, i tillegg til tennisbaner og en hall for annen racket-sport. Selve hovedbanen for fotball har heldigvis fortsatt naturgress, og også overbygde tribuner på begge langsidene. På kortsidene er det kun mindre åpne tribuner, og på den ene kortsiden knapt det. Lagene hadde aldri inntatt banen da jeg kom meg innenfor, og sto nå klare til å sparke i gang kampen. I toppen av tabellen var det trioen KuPS, SJK og HJK som hadde skaffet seg en luke, mens Honka lå på en foreløpig femteplass. Jeg mistenkte at de burde ha gode sjanser for poeng mot VPS denne kvelden, for gjestene fra Vaasa (eventuelt Vasa) lå helt sist på tabellen

Allerede et kvarters tid ut i kampen måtte også VPS sin sisteskanse ut med en skade, slik at reservekeeperen måtte innpå. I det 33 minutt var Honka nære på å ta ledelsen, men skuddet gikk i tverrliggeren. Med fem minutter til pause fikk i stedet gjestene en stor sjanse til å ta ledelsen. Et gjennomspill, og ballen ble snublet forbi Honka-keeperen, men den gikk et par små centimetere på feil side av stolpen. Det var dermed fortsatt målløst 0-0 da lagene tok pause og gikk i garderoben mens jeg tok en tur i kiosken og deretter også klarte å finne meg et sted å ta en røykepause. Jeg var nok ikke den eneste som håpet på ytterligere action og helst også litt nettsus i andre omgang, men det skulle aldri bli den helt store festforestillingen.

Jeg benyttet deler av den andre omgangen til å ta noen flere bilder ved å nok en gang bevege meg litt rundt på de deler av anlegget som var tilgjengelig for meg fra min seksjon. Ute på gressmatta derimot presset Honka på for et ledermål, men jeg begynte å ‘frykte’ at det skulle ende målløst i Tapiola. Så, i det 88. minutt, steg Ortiz Lara til værs og headet ballen i mål og sendte med det Honka i føringen med 1-0. Sent, men godt, og det viste seg også å bli kampens eneste mål og dermed seiersmålet. Honka vant altså 1-0 foran 2 052 tilskuere, mens VPS måtte se seg slått og fortsatt lå som jumbo i divisjonen. Med det kunne også majoriteten av de fremmøtte forlate stadion nokså fornøyd.

Selv valgte jeg å ikke ta første metro tilbake, men stakk i stedet innom Tauko Baari for en flytende forfriskning. Da jeg kom meg metroen tilbake mot Helsinki, hoppet jeg etter hvert av ved stasjonen Kamppi. Ikke langt derfra slo jeg med ned en stund på skjenkestedet Praha, og beveget meg deretter over til nabokneipa Kitty’s Public House. Da jeg tok trikken tilbake til Skatudden og holdeplassen Marsokatu var vel hensikten egentlig å trekke meg tilbake til min base. Tilknyttet dette etablissementet fant jeg imidlertid Island- K Bar, og ble fristet til en siste øl der, men var likevel i seng med en medbragt bok i god til før midnatt. Dagen etter skulle reise videre med båten til Tallinn, Estland, så det ble en flyktig visitt i Finland denne gang, men mitt første besøk til Finland i voksen alder ble da i hvert fall også kronet med en fotballkamp i landet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finnish ground # 1:
FC Honka v VPS 1-0 (0-0)
Veikkausliiga
Tapiolan Urheilupuisto, 27 June 2023
1-0 Ortiz Lara (88)
Att: 2 052
Admission: 10 euro (+ 1,50 euro fee)

Next game: 28.06.2023: Levadia Tallinn v Flora Tallinn
Previous game: 26.06.2023: Moss 2 v Tistedalen

More pics

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg