Ekholt v Tune 26.10.2021

Tirsdag 26.10.2021: Ekholt v Tune

Etter en fotballfri mandag, var det nesten på tide med en kamp igjen; spesielt siden jeg hadde blinket meg ut en ny bane å besøke. Ikke nok med det, men kampen mellom Ekholt og Tune ville også være direkte avgjørende i kampen om andreplassen i 6. divisjon Østfold avdeling 1 og dermed muligheten til å få spille kvalifisering om opprykk til 5. divisjon. Jeg bestemte meg tidlig for å dra, men min kompis Jon Erik uttrykte etter hvert interesse for å bli med. Vi ba også med oss min navnebror som takket ja, og dermed var det med to blad Anders Johansen i bilen at Jon Erik loset oss trygt til Ekholtbanen.

Ekholt er et område mellom Ryggebyen og Moss, og hørte tidligere til Rygge kommune, men har siden kommunesammenslåingen i 2020 sortert under Moss kommune. Etter krigen var det boligmangel i Norge, samtidig som det var oppgangstider for industrien i Østfold. Bedriftene søkte arbeidskraft fra andre deler av landet, og man startet i begynnelsen av 1960-årene boligbygging på Ekholt etter den såkalte hageby-modellen. Siden den gang har det vært ytterligere bygging av både boligfelt og ikke minst handelspark og kjøpesentre, i et område som etter hvert kanskje har blitt mer kjent som Høyden.

Ekholt Ballklubb ble først stiftet i september 1974, og som vanlig her til lands er det ikke spesielt enkelt å finne ut av historien og eventuelle meritter til en klubb som dette, slik at det er svært lite jeg kan fortelle om dette. Det som imidlertid kan sies med stor sikkerhet, er at Ekholt BK har vært fast innslag i de lavere divisjoner, og at de allerede i 1986 anla sin første kunstgressbane. For FFK-supportere spesielt er nok klubben i disse dager kanskje mest kjent for å være moderklubben til FFK-keeper Håvar Jenssen, men vi så ikke noe til ham da vi – etter en stopp for å få litt mat på veien – ankom med et kvarters tid til kampstart.

Ekholtbanen er en temmelig enkel affære, og tilskuerfasilitetene begrenser seg til noen benker og en liten avsats eller to på langsiden nærmest naboen Ekholt skole. Laglederbenkene er å finne på motsatt langside, og ellers er det lite annet rundt kunstgressbanen som for øvrig var full av sleipe løv på flere store områder og nok kunne hatt godt av at noen hadde gått over med en rive før kamp. Det virket imidlertid ikke som om noen av aktørene brydde seg nevneverdig om akkurat det da vi tok oppstilling på den ene langsiden og avventet avspark.

Kun tre dager tidligere hadde jeg sett Ekholt som bortelag mot lokalrival Rygge, og den dagen sto det om avdelingstittelen. Ekholt ville med uavgjort tatt tittelen, men det var Rygge som til slutt vant og dermed kunne feire opprykk. Nå måtte Ekholt i stedet konsentrere seg om å sikre andreplassen som ville gi kvalifisering, og igjen ville de klare seg med uavgjort. Motstander Tune lå på plassen bak og ville med seier gå forbi Ekholt på målforskjell og dermed med stor sannsynlighet to kvalik-plassen. Et ørlite forbehold var det også i forbindelse med kampen Navestad v Sarpsborg FK 2, der SFK-reservene også hadde en ørliten mulighet, men de var avhengige av Tune-seier samtidig som de selv tok inn et tosifret antall mål på nettopp Tune, så det virket egentlig såpass usannsynlig at vi langt på vei allerede hadde sett bort fra dette.

Tune hadde tidlig en kjempesjanse, og var deretter frempå igjen med en ny god mulighet, men det var fortsatt målløst da vi passerte halvtimen spilt. Med ti minutters tid til pause fikk Ekholt sin første skikkelig mulighet, og den var til gjengjeld også ganske stor, men Tune-keeperen reddet. I det 42. minutt ble det nettsus, og det var Sakaria Abdirasak Ibrahim som sendte Tune i ledelsen med et utsøkt frispark. 0-1 var ikke helt ufortjent også stillingen til pause, og det var fordel Tune da vi benyttet anledningen til å uten hell sjekke ut om det var noen kiosk på området tilknyttet et av skolebyggene (det var det åpenbart ikke).

Snaut tjue minutter ut i andre omgang ble det enda tøffere for Ekholt, for da doblet Lars Didrik Kaspersen ledelsen for Tune ved å øke til 0-2. Ekholt svarte imidlertid, og tvang først frem en benparade fra Tune-keeperen, før Christian Bretun Ahlsen sørget for ny spenning ved å redusere til 1-2 med ti minutter igjen av ordinær tid. Ekholt presset på i en desperat jakt på den viktige utligningen, men Tune holdt unna, og det var ikke ufortjent at det fortsatt sto 1-2 da dommeren blåste av. På tre dager hadde jeg sett Ekholt først tape det automatiske opprykket og deretter også miste kvalik-plassen. Den var det tilsynelatende Tune som hadde tatt. Eller hadde de nå egentlig det??

På vei hjemover trodde vi fortsatt at vi hadde sett Tune sikre seg kvalik mot Berg, men det hadde kommet meldinger om at man hadde tatt frem kuleramma for å telle mål i kampen Navestad v SFK 2. Der skulle det vise seg at SFK 2 hadde vunnet med hele 14 mål og dermed gått forbi både Ekholt og Tune på målforskjell!! Jeg skal i denne omgang ikke være altfor bombastisk rundt hvorvidt dette sier mer om hvor aldeles håpløse Navestad er for tiden eller om det er et nytt eksempel på håpløse scenarier som følge av at andrelagene får spille i den ordinære ligaen snarere enn en egen reserveliga. Det må uansett ha vært bittert for Tune, men de får prøve igjen neste år. I ettertid vet vi for øvrig også at Berg heldigvis tok seg av SFK 2 i kvaliken (og nå skal møte Lervik i avgjørende kvalik-kamp).