Eds FF v Åsebro IF 04.03.2024

 

Mandag 04.03.2024: Eds FF v Åsebro IF

Kalenderen viste nå faktisk mars måned uten at jeg foreløpig hadde sett kamp på en eneste ny bane hittil i det nye året, og det er sannelig ikke i henhold til tradisjonen. På dette tidspunktet av året har jeg jo ofte allerede hatt en god del nye baner på samvittigheten, og en kikk i arkivene viser at vi – om vi ser bort fra Covid-året 2021 – må helt tilbake til 2008 for å finne sist gang jeg ikke hadde noen ny bane i løpet av årets to første måneder (og for ordens skyld den første). Vi skal altså tilbake til en tid før jeg i det hele tatt begynte med banehopping. Det var selvsagt på sin plass å gjøre noe med dette, og selv om jeg hadde hanglet ørlite i noen dager, var ikke formen verre enn at jeg valgte å sette kursen over grensen, slik planen også hadde vært. Årets første nye bane skulle nå nemlig besøkes, og det skulle skje i Sverige; nærmere bestemt i Ed.

I fjor sommer toget jeg til Ed på den svenske nasjonaldagen for besøke Eds FFs hjemmebane, Bergslätt IP, og nå hadde jeg for lengst blinket meg ut en treningskamp mellom Eds FF og Åsebro IF på deres nye kunstgressbane som ligger på den andre siden av tettstedet. Planen var nok en gang å ta toget begge veier, siden det også lot seg gjøre å ta seg tilbake derfra etter kamp på den måten. Jeg busset etter hvert opp til Sarpsborg for å komme meg 16.45-toget mot Göteborg, og et par små minutter før klokka slo 18 steg jeg av på stasjonen i Ed, som er dette togets første stoppested etter å ha forlatt Norge og entret Sverige. Det var en times tid til kampstart, og jeg hadde ifølge Google Maps et drøyt kvarters gange foran meg. For sikkerhets skyld tok jeg også ut noen svenske kontanter på veien, uten at det skulle bli behov for de denne gang.

Jeg befant meg nå i Västra Götalands len, men i landskapet Dalsland. Tettstedet Ed har i dag rundt 3 000 innbyggere, og det er omtrent tre fjerdedeler av innbyggerne i Dals-Eds kommune, der Ed er kommunesentrum. Tettstedet ligger mellom de to innsjøene Stora Le og Lilla Le, og den største av disse to er for øvrig en av Sveriges dypeste innsjøer. Ed har vært et turiststed fra tidlig på 1900-tallet, med natur, friluftsliv og rekreasjon som trekkplaster. Det er på det rene at Karl XII i sin tid også overnattet her i området, og slikt vet man å bruke i markedsføring. Han har til og med fått sitt eget museum i Ed, og ‘Karl XII-stugan’, som dog sies å ha blitt bygget først rundt 50 år etter hans død i 1718. Det er også en god del andre fornminner i området, men nå var det fotballen jeg hadde kommet for.

Den nye kunstgressbanen i Ed ligger øst for sentrum, slik at jeg fra stasjonen nå spaserte i motsatt retning i forhold til mitt besøk på Bergslätt IP. Den nye banen har selvsagt fått et sponsornavn, men jeg velger å referere til den som Nya Hagavallen, og den ligger rett ved siden av en innendørshall. Selve banen er gjerdet inn, men på bortre langside er det en skråning der man fra kan se kampen fra elevert posisjon, og der har man installert både en trapp og en rekke benker. Angående kunstgress så har man jo også det i Sverige, men der er mann i langt større grad enn i Norge flinke til å ta vare på gressbanene, og mange steder har man både naturgress og kunstgress, men bruker kunstgressbanen i A-lags-regi kun når været ikke tillater bruk av naturgresset.

Dagens treningskamp var for øvrig mellom to klubber som hører hjemme i Division 4 Bohuslän Dalsland, som er ensbetydende med nivå seks av svensk fotball. I den divisjonen ble Eds FF i fjor nummer tre, mens Åsebro IF ble nummer sju. Allerede etter et par minutter var hjemmelaget nære på å ta ledelsen da de prøvde seg fra distanse. Åsebro-keeperen hadde tydeligvis langt mindre kontroll på skuddet enn det han tilsynelatende trodde, for ballen traff begge stolpene før den spratt i sikkerhet. Ed var gjennom store deler av kampen flinke til å bruke kantene, og kom ofte til innlegg eller skar inn derfra. I det 19. minutt var det nettopp på denne måten ledermålet kom. Innlegget inn foran mål ble av Måns Wennerström styrt inn via stolpen, og det sto 1-0. Det var kort fortalt også stillingen ved pause, og det var ikke ufortjent.

Fem minutter ut i andre omgang var Ed farlig frempå igjen med et skudd som sneiet stolpen, men i perioden etter dette viste Åsebro at de nå var langt mer med i kampen, og i det 58. minutt fikk de uttelling i målprotokollen. Også for gjestene var oppskriften et innlegg fra høyre kant, og Stefan Flood headet inn utligningen til 2-2. Det var imidlertid ingenting å si på at Ed tok tilbake ledelsen i det 70. minutt, da Filip Hagberg satt inn 2-1 med et utsøkt skudd fra bortimot 25 meter. Med ti minutter igjen sørget et selvmål for at det sto 3-1, og noen få minutter senere fastsatt Pontus Johannesson sluttresultatet til 4-1 da han ladet kanonen og scoret direkte på frispark fra drøyt 20 meter.

En fortjent seier til Eds FF, og det var ikke noen grunn til å stå igjen å henge i kveldskulda, så jeg langet nå ut for å rekke en tur innom et av Eds supermarkeder før stengetid. 21.28-toget tilbake viste seg å være drøyt ti minutter forsinket, så det var bare å prøve som best man kunne å holde varmen mens jeg ventet på perrongen. Det var deilig å omsider komme seg inn i varmen på toget, men da jeg gikk av i Sarpsborg mistet jeg akkurat bussen med et par minutter, og i stedet for å stå hutrende og vente, spaserte jeg til bussterminalen for å holde meg i bevegelse, og tok bussen hjem derfra. En ny bane hadde blitt besøkt, så det måtte jeg si meg fornøyd med. I skrivende stund har jeg bestilt meg en aldri så liten tur til Storbritannia, så neste nye bane blir å finne der borte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 52:
Eds FF v Åsebro IF 4-1 (1-0)
Friendly
Nya Hagavallen, 4 March 2024
1-0 Måns Wennerström (19)
1-1 Stefan Flood (58)
2-1 Filip Hagberg (70)
3-1 Own goal (81)
4-1 Pontus Johannesson (85)
Att: 69 (h/c)
Admission: Free

Next game: 05.03.2024: Greåker v Lisleby
Next swedish game: ???
Previous game: 02.03.2024: Selbak v Tistedalen
Previous swedish game: 10.02.2024: Grebbestads IF v Fredrikstad (@ Tanums IF)

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg