Derby County v Barnsley 08.01.2023

 

Søndag 08.01.2023: Derby County v Barnsley

Mine to dager i Nord-Irland var ikke i henhold til den opprinnelige planen jeg hadde lagt, men nå var jeg egentlig tilbake til det opprinnelige opplegget etter å ha flydd over igjen fra Belfast til Birmingham lørdag kveld. Dermed var det faktisk helt i henhold til planen jeg først hadde sett for meg at jeg nå våknet på et av Travelodge-hotellene i Birmingham. Jeg hadde nemlig nokså tidlig bestemt meg for å benytte denne søndagen til å se kamp hos Derby County når deres FA Cup-kamp mot Barnsley ble berammet til søndagskamp, og hadde derfor også tidlig betalt £10 for en billett på nettet når de ble lagt ut. Usikkerhetsmomentet var etter hvert om det ville gå tog tidlig nok når de denne søndagen skulle starte opp igjen etter noen (nye) dager med togstreik, men det fikk jeg bekreftet at det ville.

Dermed siktet jeg meg inn på 10.03-toget fra Birmingham New Street, men først var det på tide med en frokost på The London & North Western, som er den nye Wetherspoons-puben på Birmingham New Street stasjon. Dermed var det bare å komme seg med jernhesten som planlagt. Derby er en by som ligger sør i grevskapet Derbyshire, og som har et folketall på drøyt 260 000. Den sies å ha blitt grunnlagt av danske vikinger under navnet Deoraby, og vokste flere hundre år senere fra en liten markedsby til et industrielt senter under den industrielle revolusjon. Porselen- og tekstilindustri, og senere jernbaneverksteder og maskinindustri, har vært viktig her. Spesielt er nok Derby nå kjent for flymotorfabrikken Rolls-Royce.

Det var imidlertid fotballen jeg hadde kommet for å se denne dagen, men først ramlet jeg innom puben The Merry Widows, på andre siden av veien fra stasjonen. Deretter var det tid til å også besøke The Victoria Inn rett ved siden av, før det var på tide å bryte opp, krysse gjennom stasjonen for å komme seg ut på motsatt side av jernbanelinjene, og spasere bort til Pride Park som ligger inne på et industriområde med samme navn. Der forsøkte jeg forgjeves å spore opp et eksemplar av dagens kampprogram, men hverken en titt innom klubbsjappa eller en runde rundt hele stadionet på jakt etter en programselger bar frukter, og det var åpenbart at klubben ikke hadde tatt seg bryet med å trykke opp noe kampprogram til dagens kamp (jeg fikk senere bestilt et supporter-produsert program).

Derby County ble stiftet i 1884, og fire år senere var de en av de tolv klubbene som var med å stifte Football League. Til tross for at de i perioden frem mot første verdenskrig hadde en notorisk målscorer i Steve Bloomer (som også scoret 28 på 22 kamper for det engelske landslaget), måtte de nøye seg med en andreplass i 1896 og tre tapte finaler i FA Cupen (på seks år). Det var først i 1946 at de kunne rydde plass til et av de store troféene i premieskapet, etter å ha slått Charlton Athletic 4-1 i den første FA Cup-finalen etter krigen. Men den virkelige storhetstiden skulle komme etter at Brian Clough og hans assistent Peter Taylor tok over. Det skjedde i 1967, da klubben befant seg på nivå to, men etter opprykk i 1969, kunne The Rams feire engelsk seriemesterskap i 1972. Året etter tok Derby seg til semifinalen i den europeiske serievinnercupen, der de tapte for et Juventus som etter kampen ble beskyldt for å ha bestukket dommerne. ‘Cheating bastards‘ var Cloughs ordvalg.

Med et grunnlag lagt av Clough (og hans assistent Taylor) kunne hans etterfølger (og tidligere kaptein) Dave Mackey lede klubben til ytterligere en ligatittel i 1975, som dessuten ble fulgt opp med å vinne den påfølgende utgaven av Charity Shield. Siden den gang har det imidlertid blitt færre troféer å rydde plass til, og i en dessverre stadig mer pengestyrt idrett er det vanskelig for en klubb som Derby å kunne leve opp til merittene fra den tiden. Så sent som i fjor måtte klubben ta turen ned på nivå tre etter en 2011/22-sesong der økonomiske problemer sørget for at klubben ble satt under administrasjon, og hvor de fikk 21 poengs poengtrekk. Når Derby County nå spiller på nivå tre, er det kun deres tredje periode der, og de to foregående gangene har de rykket opp igjen raskt. Så gjenstår det å se om de kan klare det nok en gang.

Da Derby County i 1997 flyttet inn på nybygde Pride Park, var det etter 102 år på gamle, ærverdige og sjarmerende (men temmelig nedslitte) Baseball Ground (som er en av anleggene jeg virkelig ergrer meg over å ikke ha fått besøkt). På deres nye stadion er den ene langsiden West Stand den største, der den med sine to nivåer er høyere enn de tre andre, som er nokså identiske. Pride Park er et typisk stadion fra tiden det ble bygget i, og oser ikke på noen måte av hverken sjarm eller karakter, men klubben har vel i hvert fall fått en mer moderne hjemmebane. Jeg satt nok personlig mest pris på statuen av Clough og Taylor på utsiden, mens jeg ikke fikk sett bysten av Steve Bloomer, som skal befinne seg inne på selve stadionet.

For meg og slike som meg har det allerede en stund vært slik at interessen rundt FA Cupen gjerne begrenser seg til kvalifiseringsrundene og de tidligste rundene, mens det blir mer og mer uinteressant etter hvert som turneringen skrider frem og mindre klubber blir erstattet av de større som ikke engang virker å ta turneringen på det alvor den fortjener. I en stadig mer pengestyrt idrett har det som var det gjeveste man kunne vinne blitt redusert til et forstyrrende element i jakten på den langt viktigere plassen i Europa, den fornyede kontrakten i divisjonen, eller opprykk. Kommentatorer og andre kan gjerne gnåle i det uendelige om FA Cupens magi som fortsatt er til stede, men det tyder jo på noe helt annet når man ser at en klubb som Derby County ikke engang gidder å trykke opp et kampprogram i anledning en tredjerundekamp, og at kun to av fire tribuner er åpne(!). Det er bare trist!

Det var et møte mellom to League One-klubber, og Barnsley-forsvarer Tom Edwards testet tidlig Rams-keeper Joe Wildsmith med en heading fra en corner. Deretter hadde vertenes Lewis Dobbin en heading som gikk via tverrliggeren og over. I en temmelig tam og sjansefattig første omgang måtte vi deretter vente en stund før det skjedde noe, men Derby hadde tatt mer over etter at Barnsley-forsvarer Tom Edwards måtte ut med en skade. Rett før pause fikk Derby straffe etter at Tom Barkhuizen gikk i bakken, og vi var på overtiden da James Collins sendte Barnsley-keeperen feil vei og sørget for 1-0 halvveis. Etter pause var Derby igjen i førersetet, og nølende forsvarsspill ble etter omtrent en times spill utnyttet av Barkhuizen som økte til 2-0. Derfra og ut var det ingen tvil, og i det 79. minutt fastsatt Jason Knight sluttresultatet til 3-0. Derby County kunne juble over avansement…eller eventuelt ergre seg over ytterligere distraksjoner.

Selv hadde jeg faktisk mer på agendaen denne dagen, for nede i Coventry skulle det spilles ishockey denne kvelden. Coventry Blaze skulle være vertskap for Glasgow Clan, og jeg hadde tenkt å innfinne meg der for å gjøre min debut i britisk ishockey. Jeg kom meg med 14.45-toget tilbake til Birmingham, og rakk akkurat også 15.23-toget videre derfra til Coventry. Jeg hadde betalt £19 for en billett i Coventry Skydome, og så der hjemmelaget slå gjestene fra Skottland med 4-1. Noen bilder derfra kan ses her, og så kan jeg legge til at det var en artig opplevelse, men at jeg synes det ble irriterende mye hoiing og skriking fra en speaker som åpenbart trodde at han var midtpunktet og at vi hadde kommet for å høre på ham. Tilbake i Birmingham ble kvelden avsluttet med et pubmåltid før jeg trakk meg tilbake.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

English ground # 556:
Derby County v Barnsley 3-0 (1-0)
FA Cup
Pride Park, 8 January 2023
1-0 James Collins (pen, 45+1)
2-0 Tom Barkhuizen (60)
3-0 Jason Knight (79)
Att: 11 512
Admission: £10
Programme: None

Next game: 09.01.2023: Merstham v Sutton Common Rovers
Previous game: 07.01.2023: Bangor v Tandragee Rovers

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg