Degerfors IF v AIK 20.05.2023

 

Lørdag 20.05.2023: Degerfors IF v AIK

Med tre kamper i Sverige på torsdagen (som var Kristi Himmelfartsdag) og én på fredagskvelden, kunne man kanskje tro at vi var mettet på fotball i nabolandet på en stund, men vi var slett ikke ferdige for helgen. Jon Erik hadde nemlig planlagt en tur til Degerfors denne lørdagen, og det var med hans AIK-sympatier ikke overraskende fordi nettopp AIK skulle være bortelaget på Stora Valla denne lørdagen. I den forbindelse hadde han også avtalt å møte noen kompiser fra Stockholm før kamp, så det ble en tidlig avreise. Opprinnelig skulle både Geir og Christian også være med, men Geir hadde funnet ut at han skulle i bryllupsfest og hadde fått streng beskjed av kona om at det skulle prioriteres, så derfor ble vi til slutt et trekløver som satt av gårde fra Selbak med noen timer i bil foran oss.

Degerfors ligger omtrent en mil sør for Karlskoga, der vi hadde tatt av E18. Byen tilhører Örebro län, men landskapet Värmland. Den har i dag rundt 7 300 innbyggere i selve byen, som ligger ved sørenden av innsjøen Möckeln. Her har historisk sett det store jernverket vært dominerende, og byens store arbeidsgiver. Vårt avtalte møtested var kultursenteret Berget, i den sørlige utkanten av byen. Her finner man gammeldagse handelsboder, tradisjonelle håndverkere og forskjellige utstillinger og artister, i tillegg til matservering. Herfra går det også stier inn mot naturreservatet Sveafallen, som blant annet byr på en rekke jettegryter og andre spor fra istiden.

Her hadde våre svenske venner på forhånd bestilt mat til oss, og det var en svensk klassiker som snart kom på bordet. Smörgåstårta er en svensk festfavoritt, men kanskje ikke så velkjent her hjemme, og Christian var temmelig skeptisk, men jeg tror den falt i smak hos alle og enhver. Etter at alle var mette og fornøyde, tok noen av oss en liten spasertur langs stiene inn i skogen for å titte på noen av jettegrytene. Det var også deilig å komme seg inn under trærne og få et lite avbrekk fra den stekende solen på årets hittil varmeste dag. Da vi etter hvert brøt opp, var det for å sette kurs for Stora Valla, der Degerfors IF altså skulle ta imot AIK til kamp om poeng i den svenske toppdivisjonen Allsvenskan.

Degerfors IF ble stiftet i 1907, og det var i stor grad arbeidere ved det lokale bruket som startet opp klubben. Våren 1938 hadde Degerfors spilt seg opp på øverste nivå for første gang, etter at Malmö BI ble slått i kvalifiseringen. 1938/39-sesongen ble dermed deres første i Allsvenskan, der de etter hvert har rundt 30 sesonger på merittlisten. Våren 1941 endte de på en andreplass i serien, og den bedriften gjentok de senere i 1963. Tretti år senere – i 1993 – vant de den svenske cupen etter finaleseier over Landskrona BoIS. Det betød deltakelse i den europeiske cupvinnercupen, der de nokså enkelt slo ut maltesiske Sliema Wanderers i kvalifiseringsrunden. I første runde ble det imidlertid tøffere, og italienske Parma ble der for sterke.

Etter årtusenskiftet var Degerfors flere sesonger nede på nivå tre, men returnerte til Superettan, og i 2021 tok de der andreplassen og sikret seg således en retur til Allsvenskan. Degerfors har også forstret flere gode spillere, og Olle Åhlund er den mannen med flest landskamper for Sverige mens han har spilt i Degerfors. Herfra kom også Ralf Edström, som var en av de aller største svenske fotballprofilene i 1970-årene. Fra litt nyere tid kan nevnes spillere som Olof Mellberg og Ola Toivonen. Det var for øvrig også her i Degerfors IF at Sven-Göran Eriksson startet sin trenerkarriere. Etter to strake 13. plasser, vil Degerfors kanskje håpe å forbedre det i år, og unngå en ny nedrykksstrid, men samtidig vil det være sannsynlig å tenke seg at de også vil være fornøyd med å fornye kontrakten for ytterligere en sesong.

Vi ankom Stora Valla med tre kvarters tid til avspark, og Jon Erik hadde på forhånd ordnet billetter til oss pålydende 195 svenske kroner. Vi fant frem til riktig inngang, og kom oss gjennom det flotte inngangspartiet for å ta plass nederst på den ene langsiden, i en stekende sol. Stora Valla ble offisielt åpnet i 1938, og har vært hjemmebane for Degerfors siden den gang. Publikumsrekorden lyder på 21 065, og stammer fra en kamp mot IFK Norrköping i 1963. Slett ikke verst når man vet innbyggertallet i Degerfors, og den rekorden vil nok heller aldri bli slått, spesielt ikke siden kapasiteten siden den gang har blitt redusert betraktelig. Stora Valla er uansett et fint sted å se fotball, og spesielt hovedtribunen på motsatt langside i forhold til der vi sto tar seg flott ut. På kortsiden til venstre for oss hadde den harde kjernen av AIK-fans tilhold, men mange bortefans sto også på den ene delen av langsiden der vi befant oss.

Det vil muligens komme noe overraskende på noen, men kampen vi skulle se var faktisk et bunnoppgjør. Etter 8 runder lå nemlig Degerfors tredje sist, med kun Sirius og Varberg BoIS bak seg på tabellen, mens AIK kun lå foran Degerfors på målforskjell og la beslag på plassen foran. Tredje sist mot fjerde sist, altså. Tabellen ble for øvrig toppet av Malmö FF, som hadde full pott på sine første åtte kamper og allerede hadde en liten luke ned til forfølgerne Elfsborg og Häcken. Det blir fort den trioen som kjemper og tittelen, uten at klubbene vi nå skulle se vil blande seg inn. Det var som nevnt mye lenger ned på tabellen at de skulle kjempe om viktige poeng.

Den åpenbart dårlige stemningen som var blant AIK-supporterne etter den svake sesongstarten ble ikke bedre av at det var Degerfors som startet best og fortjent tok ledelsen. Det skjedde fra straffemerket, og det var den tidligere Jerv-spilleren Diego Campos som sendte vertene i ledelsen med 1-0. Etter dette kom omsider AIK mer med i kampen og tok et aldri så lite initiativ ute på banen, men uten å spille seg til de store sjansene. Det endte stort sett med langskudd fra distanse eller at de gikk seg bort, og flere offensive dødballer førte ikke til stort foran Degerfors-målet. Det gikk mot hjemmeledelse til pause, men i det andre overtidsminuttet dukket John Guidetti opp og utlignet til 1-1, slik at det var balanse i det famøse regnskapet halvveis.

Pausen ble for min del brukt til å ta nok en tur i kiosken for å hente noe drikke å kjøle seg ned med, og det var lange køer til vannkranene og hageslangene som man ble oppfordret til å bruke i hjørnene. Kampen sto og vippet etter pause, men avgjørelsen falt i det 69. minutt, da Justin Salmon sendte hjemmelaget tilbake i ledelsen ved å sette inn 2-1. Et tilsynelatende frustrert AIK klarte ikke å svare på dette, og Degerfors vant fortjent. Det mest overraskende var kanskje at det ikke ble mer protester og aksjoner fra sinte AIK-fans, men det skulle komme noen dager senere. Etter å ha sett Degerfors vinne 2-1, kom vi oss etter hvert i bilen, der jeg var den eneste som ikke var potte sur på veien hjemover. Jeg hadde fått huket av Stora Valla, og hadde overhodet ingen grunn til å være sur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 43:
Degerfors v AIK 2-1 (1-1)
Allsvenskan
Stora Valla, 20 May 2023
1-0 Diego Campos (pen, 13)
1-1 John Guidetti (45+2)
2-1 Justin Salmon (69)
Att: 5 880
Admission: 195 SEK
Programme: Free

Next game: 22.05.2023: Selbak v Ekholt
Next swedish game: 26.05.2023: IFK Valla v Tanums IF
Previous game: 19.05.2023: Bullarens GoIF v Hamburgsunds IF

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg