Darvel v Auchinleck Talbot 18.04.2022

 

Mandag 18.04.2022: Darvel v Auchinleck Talbot

Jeg hadde allerede sett én kamp denne mandagen da jeg forlot East Palmersville Sports Pavillion i den nordøstlige utkanten av Newcastle, der jeg så North Shields avslutte sin tittelvinnende sesong med seier over vertene West Allotment Celtic og heve Northern League-troféet. Jeg hadde imidlertid ytterligere en kamp planlagt, for med tidlig avspark i den nevnte Northern League-kampen og kveldskamp hos skotske Darvel kunne jeg få meg en dobbel, og den muligheten aktet jeg å benytte meg av. Derfor satt jeg kursen tilbake mot Glasgow, hvor jeg hadde satt ut fra tidlig denne morgenen. Etter en metro-tur inn til sentrale Newcastle, kom jeg meg med 13.43-toget mot Edinburgh, der jeg byttet til Glasgow-toget.

M

ens jeg planla turen hadde Darvels hjemmekamp denne kvelden vært mot Kilwinning Rangers, men der hadde det nå blitt endringer som jeg ble oppmerksom på tidlig på turen min. Den kampen ble omberammet, men Darvel skulle likevel ha hjemmekamp denne kvelden. Ny motstander var ingen ringere enn Auchinleck Talbot, og det betød også at det var en skikkelig toppkamp jeg nå skulle være vitne til på Recreation Park i Darvel, så det var overhodet ingen grunn til å klage over endringene. Det var imidlertid en nokså kronglete reisevei til Darvel, der jeg først måtte via Kilmarnock for å ha buss derfra. Siden jeg ikke rakk toget jeg hadde håpet å rekke fra Glasgow, ble det buss helt derfra, med bussbytte i Kilmarnock, og jeg fikk kjøpt en returbillett som kostet drøyt £15 for hele strekningen.

Jeg kom meg omsider til Darvel, som er en liten by i East Ayrshire. Den har i under kant av 4 000 innbyggere, og ligger snaut halvannen mil øst for Kilmarnock. Stedet hadde tidligere jernbaneforbindelse, men siste tog gikk så langt tilbake som i 1964, og det var selvsagt også grunnen til at jeg nå måtte ta buss. Darvel ble på siste halvdel av 1800-tallet et sentrum for tekstilindustri, og da spesielt kniplinger. Kniplingene av typen Darvel Lace ble kjent verden over, og den lille byen fikk tilnavnet «Lace Town». Darvel er for øvrig også fødestedet for Sir Alexander Fleming; mannen som ga verden penicillin. Jeg hadde opprinnelig planlagt en stopp ved The Black Bull og/eller Railway Inn, men valgte nå å i stedet gå rett til kveldens kamparena Recreation Park for å betale meg inn.

Darvel FC ble stiftet i 1889, og er en av mange klubber som de senere årene har forlatt den (ikke aldersbestemte!) skotske Junior-pyramiden og tatt plass i den ordinære pyramiden. I 1975/76-utgaven av den gjeve Scottish Junior Cup spilte Darvel seg helt frem til finalen, men måtte der gi tapt for Bo’ness United. Da strømmen av Junior-klubber som i 2020 søkte seg til Lowland League førte til at man opprettet den nye West of Scotland League som en feederliga til nettopp Lowland League, tok Darvel plass på den nye ligaens nivå to, men vant sin divisjon på første forsøk, og de har denne sesongen tatt toppdivisjonen Premier Division med storm, godt hjulpet av en pengesterk investor.

John Gall og hans firma Brownings Bakers var tungt inne i Kilmarnock, og skal ha æren for at ‘Killie Pie‘ ble et begrep og noe supporterne traktet etter når Kilmarnocks Rugby Park ble besøkt. Problemene startet da Gall og hans firma varslet at de ville registrere det som et beskyttet varemerke, mens Kilmarnock allerede hadde fått registrert varemerket ‘Killie‘. Det ble voldsomt ståhei med krangel og offentlig skittentøysvask samtidig som saken ble oversendt rettsapparatet, mens ingen fikk bruke navnet før en endelig dom falt. Gall tok med seg sine penger og kjøpte i stedet Darvel, som har nytt godt av dette og nå kjempet om et andre strake opprykk. Da måtte de først vinne West of Scotland League, og deretter vinne kvalifisering mot vinnerne av East of Scotland League og South of Scotland League.

Inngangspenger pålydende £7 ble betalt, og jeg kunne stikke hodet innenfor portene. Dessverre var det ikke noe kampprogram, og jeg tok meg i å tenke at de her lot en mulighet gå fra seg når tilskuertallet etter hvert skulle vise seg å bli over all forventning. Det var allerede overraskende mange til stede, tatt i betraktning at det var over en time til avspark. Jeg inntok baren, som skal være et av flere nye tilskudd til Recreation Park, som jeg ble fortalt hadde blitt forvandlet nesten fullstendig de siste par årene. Jeg måtte selvsagt også smake på paiene, og to paier ble satt til livs sammen med en boks Strongbow mens det fortsatte å strømme på med folk som ville bivåne kveldens toppoppgjør.

Bortelaget Auchinleck Talbot var jo storheten fremfor noen i Junior-fotballen de siste tiårene, og hadde et betydelig antall fans med seg. Det var nettopp Darvel og Talbot som kjempet om tittelen i Premier Division, og med fem kamper igjen skilte det tre poeng i Talbots favør. På tredjeplass hadde for ordens skyld Pollok fortsatt et teoretisk håp, men med henholdsvis fem og to poeng opp til de to foran og med to kamper mer spilt enn begge, skulle det godt gjøres. Det virket som om det sto mellom de to som nå skulle møtes på Recreation Park, og med en borteseier ville Talbot naturlig nok ta et langt steg mot en tittel de da også har vært favoritter til.

Værgudene skulle vise seg fra sin schizofrene side denne kvelden, for det dukket plutselig opp noen utrolig mørke skyer, og klarværet ble byttet ut med en vanvittig byge som fikk folk til å haste inn i klubbhuset. Snart gikk det over i sludd, før det i noen minutter dundret ned med hagl på størrelse med klinkekuler, og deretter gikk over i øsende regn igjen. Gressbanen fikk fortsatt en dose vann fra oven da det nærmet seg avspark, men plutselig klarnet det opp igjen, og senere skulle sannelig sola titte frem litt igjen også. Minst tre årstider på en snau halvtime hadde vi hatt da det omsider var klart for avspark og jeg tok en kikk på Sammy Cox Memorial Garden, til minne om ‘The Darvel Marvel’ som var herfra og gjorde seg bemerket først og fremst som Rangers-spiller.

Når nedbøren hadde gitt seg, var Recreation Park ikke noe dårlig sted å se fotball, og det skal som sagt ha skjedd mye her den siste tiden. Klubbhuset med baren på den ene kortsiden skal være nytt, og det samme skal et overbygg som gir tak over hodet til stående tilskuere på bortre langside (i forhold til der man kommer inn); på banehalvdelen nærmest klubbhuset. Midt på denne langsiden har man også en eldre tribune, og denne var ifølge en samtalepartner det eneste av tribunefasiliteter inntil nylig. Det er snakk om en liten stittetribune med overbygg, som er bygget opp mot veggen av et murbygg som nok har gjort (eller fortsatt gjør) nytte som garderobe. På motsatt langside er det kun hard standing under åpen himmel, og det samme er tilfelle på bortre kortside, men der har man også en stor gressvoll som naturlig nok blir et fint utkikkspunkt.

Det var nå så mye folk her at det rett og slett var vanskelig å finne et godt sted å se kampen fra. Nærmest rundt hele banen sto folk tett i tett, slik at man hadde noen foran seg nesten uansett hvor man nå tok oppstilling. Det må ha vært en soleklar ny tilskuerrekord på Recreation Park. Kapasiteten her blir oppgitt å være 2 200, mens avisen Daily Record i sin senere omtale av kampen bare beskrev tilskuertallet som ‘well over 2 000‘. Man opererer ikke alltid med offisielle tilskuertall i disse ligaene, og foreløpig har jeg heller ikke sett noe eksakt, men jeg anslo det der og da til å være minst 1 500 og kanskje nærmere 2 000, uten at jeg har noen referansepunkter fra tidligere besøk, så avisens anslag er det neppe noe å utsette på. Det var rett og slett et fantastisk oppmøte, og selv om jeg hadde forventet at det skulle komme en del, var dette fullstendig overraskende på meg.

Hjemmelagets Darren Mill hadde den første sjansen etter fem-seks minutter, men Talbot-keeper Andy Leishman reddet, og sistnevnte måtte igjen i ilden da han måtte slå et skudd fra Lewis Morrison til corner. I det 20. minutt sprakk nullen da Allan Mackenzie rundet keeper Leishman og satt inn 1-0. To minutter senere var vi dog like langt da Keir Samson dundret inn utligningen. Veteranen Graham Wilson kunne deretter sendt gjestene i føringen, men hans heading traff stolpen. Fem minutter før pause var Darvel igjen foran da en kanonkule fra Ian McShane fant nettmaskene og sørget for at det sto 2-1 til pause etter en meget underholdende omgang der de mange fremmøtte virkelig fikk valuta for pengene.

Tjue minutter etter pause var Mackenzie frempå igjen med en avslutning fra kort hold, men bortekeeper Leishman leverte en aldeles vanvittig redning, og rundt fem minutter senere smalt det i stedet i motsatt ende av banen. De oransje og svarte gjestene utlignet igjen da Dwayne Hislop fikk ballen i mål uten av ‘Vale’-keeper Lyke Avci kunne gjøre stort. Begge lag hadde mot slutten av kampen muligheter til å avgjøre, men en herlig kamp endte med 2-2 som sluttresultat, og det passet uten tvil Auchinleck Talbot best. Likevel vet vi nå i ettertid at det faktisk var Darvel som til slutt vant tittelen (men måtte se at Tranent Juniors fra East of Scotland League tok opprykket til Lowland League).

Jeg hadde i løpet av kampen kommet i prat med to skotske groundhoppere som skulle tilbake til Glasgow og tilbød meg skyss, og selv om jeg hadde returbillett med bussen(e) takket jeg ja takk. Tidlig på veien tilbake til Glasgow kjørte vi forresten gjennom et lite sted kalt Moscow, og litt ironisk hadde innbyggerne der hengt opp et ukrainsk flagg på skiltet som ønsket velkommen til landsbyen. Jeg ble sluppet av utenfor puben The Pot Still, der jeg unnet meg en pint etter å ha takket for skyss. Derfra gikk turen videre til The Horseshoe, The Counting House, og til slutt Max’s Bar, der jeg nok en gang lot meg friste til et siste glass rett over veien for hotellet. Nå begynte turen for alvor å gå mot slutten, med to kamper igjen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scottish ground # 50:
Darvel v Auchinleck Talbot 2-2 (2-1)
West of Scotland League Premier Division
Recreation Park, 18 April 2022
1-0 Allan Mackenzie (20)
1-1 Keir Samson (22)
2-1 Ian McShane (41)
2-2 Dwayne Hyslop (71)
Att: Probably 2 000+ (est)
Admission: £7
Programme: None

Next game: 19.04.2022: Penicuik Athletic v Sauchie Juniors
Previous game: 18.04.2022: West Allotment Celtic v North Shields

More pics

This day on a map / This whole trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg