Borgen v Råde 22.10.2021

 

Fredag 22.10.2021: Borgen v Råde

Torsdagskvelden hadde blitt tilbragt i Stjernehallen, der vi hadde sett Stjernen slå Lillehammer 8-3 takket være først og fremst en fantastisk midtperiode. Fredagen skulle dog nok en gang stå i fotballens tegn, siden jeg hadde blinket meg ut en kamp på det som ville bli en ny bane for meg. Oppe i Sarpsborg skulle Borgen ta imot Råde til dyst i 4. divisjon, og kampen skulle spilles på Sandbakken. Som mange sikkert vet benytter jo Borgen seg av både naturgresset på Mobakken og kunstgresset på Sandbakken, med Mobakken som deres foretrukne arena når været tillater det, mens Sandbakken ofte tas i bruk når kalenderen tilsier at det kan være kaldt og vått. Det var ikke altfor lenge siden jeg i sommer gjestet Mobakken, og nå sto altså Sandbakken for tur.

Det var bare å komme seg med bussen mot Sarpsborg, der jeg byttet til en annen buss som tok meg mot Sandbakken, og med en halvtimes tid til avspark kunne jeg hoppe av på en bussholdeplass like i nærheten. Spillerne var i gang med oppvarmingen da jeg ankom anlegget som kan beskrives som et enkelt anlegg med en kunstgressbane som ikke har noe som helst av tribunefasiliteter. Anlegget er for øvrig omkranset av skog på tre av sidene, med kortsiden der man ankommer som unntaket. Her traff jeg snart nok en gang også på banehopperen Jørgen Knutsen som hadde valgt seg samme kamp som meg denne kvelden, slik at jeg fikk trivelig selskap.

Med fare for å gjenta meg selv, ble Borgen IL stiftet i 1927, og de ble tidlig en fryktet motstander på fotballbanen, som medlem av Arbeidernes Idrettsforbund. I årene før krigen spilte de seg frem til fire kretsfinaler i klasse A, men alle ble tapt. I tillegg nådde de semifinalen i Arbeidermesterskapet i både 1932 og 1933, og hadde på denne tiden flere landslagsspillere. Klubben hadde tidligere både bandy, håndball, og til og med boksing på programmet, men konsentrerer seg nå åpenbart om fotball. De er visst også et av de største idrettslagene i Sarpsborg. Klubben spiller nå i 4. divisjon, der de nå har vært fast innslag i de senere år.

Det var på dette tidspunktet ikke helt gitt at tilværelsen i 4. divisjon var sikret, for Borgen har hatt en noe skuffende sesong, og kikket seg nok litt nervøst over skuldrene, til tross for at de hadde et lite knippe lag bak seg. Med fasit i hånd vet vi nå at de klarte seg, men det var først lenge etter at de selv var ferdigspilt for sesongen at det ble avklart at de slapp å spille kvalik for å beholde plassen. Det slapp de fordi Sprint-Jeløy rykket opp etter kvalifiseringskamper mot andrelaget til Sandefjord Fotball. En slik ordning må sies å være langt fra ideell, så her har man uten tvil en jobb å gjøre (ikke minst med tanke på å få andrelagene over i egne ligaer).

Mens Borgen fortsatt kikket seg over skuldrene, var bortelaget Råde involvert i en heftig duell med nevnte Sprint-Jeløy om divisjonstittelen og opprykk. Sprint hadde vunnet møtet mellom de to i Råde, og ellers hadde begge lagene vunnet samtlige av sine kamper, slik at Råde måtte fortsette å rade opp seire samtidig som de var avhengige av at Sprint snublet. Det var dermed viktige poeng på spill for begge klubber, men vi hadde ikke overraskende bortelaget Råde som en stor favoritt på Sandbakken denne kvelden. Mens Tom gikk for å sjekke om kiosken hadde åpnet, inntok spillerne banen og gjorde seg klare for avspark.

Råde tok et solid grep om taktpinnen allerede fra start, og hadde allerede vært frempå med en god avslutning da Håvard Haugen Dalseth sendte gjestene i føringen i kampens fjerde minutt. Samme mann doblet etter en halvtime ledelsen med et skudd som gikk i mål via stolpen, og uten at Borgen foreløpig ble ble spilt av banen, var det egentlig liten tvil om hvem som var det beste laget mens undertegnede tok en runde rundt banen. Det må sies å ha vært fortjent at det sto 0-2 da dommeren blåste av omgangen og lagene tok pause. Et par Borgen-entusiaster ga uttrykk for at det ikke var kjørt ennå, skjønt jeg hadde vanskelig for å se hvordan de skulle kunne snu dette.

Snaut ti minutter ut i andre omgang fikk imidlertid Borgen tildelt straffespark etter surr i Råde-forsvaret, og Krister Lorentsen reduserte til 1-2. Var det håp likevel? I så fall fikk det seg et skudd for baugen da Albion Latifi seks minutter senere økte til 1-3 på hel volley, og nå skulle Borgen få kjørt seg. Fire minutter senere sørget nemlig Fredrik Wasenius for 1-4 med et herlig langskudd, og ytterligere to minutter senere scoret Albion Latifi sitt andre slik at det sto 1-5. Det raknet helt for Borgen, og med tjue minutter igjen var det lekestue da Dalseth besørget sitt hattrick og økte til 1-6. Råde hadde scoret fire mål på ni minutter.

Kanskje tok Råde foten litt av gasspedalen, for 1-6 ble også sluttresultatet foran det jeg talte meg frem til å være 53 tilskuere. Borgen måtte fortsette å svette litt til (og lenger enn det som burde vært nødvendig), men klarte seg som nevnt altså til slutt. For Råde sin del vant de alle sine kamper, men som jeg så vidt var inne på snublet Sprint aldri, og tok til slutt både tittelen og opprykket. Råde får prøve igjen neste år. For meg var det på tide å komme seg hjemover, og jeg sa farvel til Jørgen og gikk over mot bussholdeplassen med en ny bane på samvittigheten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norwegian ground # 177:
Borgen v Råde 1-6 (0-2)
4. divisjon Østfold
Sandbakken, 22 October 2021
0-1 Håvard Haugen Dalseth (4)
0-2 Håvard Haugen Dalseth (31)
1-2 Krister Lorentsen (pen, 55)
1-3 Albion Latifi (61)
1-4 Fredrik Wasenius (65)
1-5 Albion Latifi (67)
1-6 Håvard Haugen Dalseth (70)
Att: 53 (h/c)
Admission: Free

Next game: 23.10.2021: Rygge v Ekholt
Previous game: 20.10.2021: Torp v Trosvik

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg