Begby v Selbak 29.09.2023

Fredag 29.09.2023: Begby v Selbak

Etter at torsdagskvelden ble tilbragt med ishockey i Stjernehallen, der Stjernen slo Lillehammer, var det denne fredagen egentlig aldri noen tvil om hvor jeg skulle dra. På Begby var det nemlig duket for et lokaloppgjør mellom Begby og Selbak i kretsens 5. divisjon. Kampen skulle spilles på den nye kunstgressbanen til Begby, og noen vil huske ståheien da planen var å innvie banen på slutten av fjorårssesongen. Det ble den ikke helt klar til, så banehopperne var den gang noe skuffet, men måtte smøre seg med tålmodighet. Jeg var selv til stede på det som vel ble den første kampen der, og den gang var det litt tilfeldig, for jeg hadde dratt opp i tro om at det skulles spilles på den gamle banen, men sannelig ble det ikke den nye. Det var en treningskamp mot Rakkestad som ikke akkurat var noen festforestilling, og siden den gang hadde jeg faktisk ikke vært tilbake, men nå skulle jeg også få med meg obligatorisk kamp der.

Tabellen for 5. divisjon ble toppet av trioen Selbak, Greåker og Drøbak/Frogn 2, som alle hadde sanket 37 poeng på sine 18 kamper hittil (sistnevnte ville for ordens skyld ikke kunne rykke opp så lenge deres førstelag heller ikke gjorde det i divisjonen over, der Råde suste mot tittelen). Deretter fulgte Idd med 35 poeng på 19 kamper og Ekholt med 32 poeng på 18 kamper. Det var disse fem som kjempet om tittelen og opprykk. Begby lå på sin side på en åttendeplass med 23 poeng på 18 kamper. I den grad de var kikket seg over skulderen, var det nok med tanke på at 12. plassen (som er tredje siste) kan bety nedrykk, og dit ned var det fem poeng, og med såpass med lag mellom skulle det vel uansett godt gjøres om Begby skulle ble alvorlig innblandet der.

Det bød nok uansett ikke på store problemer å motivere spillerne når Selbak nå kom på besøk, før Begby-trener Jørgen Fog hadde selvsagt ingen verdens ting imot å stikke kjepper i hjulene for et opprykksjagende Selbak; noe han også innrømmet glatt under oppvarmingen. Skråningen mellom klubbhuset og den nye banen hadde ved mitt forrige besøk vært et eneste stort gjørmebad, men nå var den dekket av gress. Så får vi se om det etter hvert også kommer opp en tribune her, slik det visstnok var planlagt, eller om det utgår, slik jeg hadde hørt noen mene. Etter å ha sett spillernes innmarsj fra denne siden, gikk jeg over på motsatt langside og så kampen derfra med noen Selbak-kjenninger.

I kampens 13. minutt funket det dårlig for Begby når de skulle spille seg ut bakfra, for Sivert Thorsen på topp for Selbak jaget der fremme, og Begby-keeperen endte opp med å klarere ballen rett i Thorsen og i mål til 0-1. Min sidemann Sten kunne dermed juble over nettkjenning før sønnen og Selbak. Noen minutter senere var Begby skummelt frempå, men skuddet med skummel retning ble blokkert. Vi nærmet oss halvspilt omgang da Thomas Kolseth skjøt i stolpen for Selbak. Et drøyt kvarter senere var Selbak frempå igjen med en kjempesjanse der det ble headet i tverrliggeren før returen ble blokkert av keeper. I omgangens siste ordinære minutt var det Begby som fikk en stor sjanse. Et herlig gjennomspill, og et godt mottak, men alene med keeper gikk avslutningen utenfor. Det sto 0-1 halvveis.

Begby fikk en pangstart på den andre omgangen, for kun rundt 20 sekunder var spilt da et innlegg foran mål ble styrt inn av Benjamin Jensen, som utlignet til 1-1. Ti minutter ut i omgangen var imidlertid Selbak tilbake i føringen etter at Herman Blystad sørget for 1-2 med et skudd fra distanse. I det 64. minutt ble det blåst straffespark til Begby, og Petter Blomqvist steg frem, men Selbak-keeper Daniel Ekman reddet mesterlig. Det ble etter hvert også høy temperatur og nokså ampert både på og rundt banen, og Selbak-trener Flemming Johansen som hadde fått advarsel tidlig i kampen fikk med tjue minutters tid igjen rødt og måtte forlate laglederbenken. Det skulle ikke stoppe der.Noen minutter senere fikk Stian Børresen rødt kort, slik at Selbak ble redusert til ti mann. Mange rundt meg så ut som spørsmålstegn, og heller ikke jeg hadde sett noe galt der inne i feltet, men i ettertid ble det sagt at han fikk rødt kort for et slag. Man kan jo godt si at dersom en flerfoldig norgesmester i boksing hadde slått, ville man nok fått det med seg, og Begby-spilleren ville muligens ikke kommet seg så raskt på bena, men det blir en annen debatt.

I det 78. minutt utlignet uansett Begby etter å ha lagt press på Selbak inne i feltet, og etter et par skumle situasjoner der inne ble ballen satt i mål av Morten Engebretsen som utlignet til 2-2. Kamplederne hadde nå dessuten fått nok av en delegasjon med Selbak-fans, men siden de ikke ville følge linjemannens gjentatte pålegg om å gå på utsiden av gjerdet, kom etter hvert en Begby-leder for å be alle som sto der om å flytte seg på utsiden. Det kokte bra på Begby nå. Selbaks Sivert Thorsen hadde helt i starten av kampen fått gult kort, men byttet seg selv innpå igjen mot slutten. Et par minutter på overtid måtte han ta kyniske midler i bruk da han stoppet en farlig Begby-kontring, og det resulterte i hans andre gule og dermed rødt. Samtidig kan han meget vel ha hindret baklengs og tap, for selv om Selbak avsluttet med kun ni mann, endte det med 2-2 og poengdeling. Jeg hadde gjort et forsøk på å telle tilskuere, og endte opp med 171, som må sies å være bra i 5. divisjon. Det hadde da også vært en artig kamp å bivåne, men nå var det bare å etter hvert komme seg hjemover, og jeg takket gladelig ja til Stens tilbud om å svippe meg hjem.

Begby v Selbak 2-2 (0-1)