Armadale Thistle v Ormiston Primrose 15.03.2024

 

Fredag 15.03.2024: Armadale Thistle v Ormiston Primrose

Denne fredagen skulle jeg sette kursen nordover og avslutte turen i Skottland, der Glasgow skulle være min base de siste fem netter. Denne helgen var det rett og duket for vårens Scottish Hop, med kamper i East of Scotland League, og den skulle tjuvstarte med en fredagskamp, men før jeg dro nordover var det tid for å starte dagen med en full english breakfast. Etter å ha sjekket ut fra Albatross Hostel i Newcastle, ble den inntatt på Wetherspoons-puben The Mile Castle. Deretter kunne jeg toge opp til Edinburgh, der jeg byttet til tog mot Glasgow. Fra Glasgow Queen Street var det bare å spasere ned til området rundt Glasgow Central, der jeg hadde betalt £375 for fem netters overnatting ved YOTEL Glasgow. Selv om jeg var litt tidlig ute, fikk jeg allerede sjekke inn, og gikk deretter for å unne meg et glass på den nokså nye Rangers-puben Oswald’s, få meter unna, før jeg igjen beveget meg videre.

Nå var det bare å komme seg til Armadale, der kveldens kamp skulle finne sted. I stedet for å spasere tilbake til Glasgow Queen Street, valgte jeg nå å ta et tog fra Glasgow Central til Partick, og byttet der til et østgående tog igjen som trafikkerte linja som Armadale ligger på. Armadale stasjon ligger et stykke sør for byens sentrum, og etter å ha hoppet av jernhesten, tok jeg bena fatt. Etter 20-25 minutters gange dukket Coppies Bar opp på min høyre hånd, og det ble som planlagt derfor første stoppested, men jeg regnet vel ikke med å støte på et kjent fjes allerede der. Ved bardisken der satt nemlig allerede en kompis i form av groundhopperen Luke fra Worthing. Han hadde nok benyttet seg av muligheten til å innlosjere seg hos sin flamme i skotske Dunfermline, og mens han sporenstreks besørget drikke til undertegnede, kunne han fortelle at han nå ventet på at en annen banehopper-kompis skulle ankomme; nemlig Vinny fra Bournemouth.

Armadale er en tidligere gruveby som ligger i det skotske ‘grevskapet’ West Lothian i det skotske sentralbeltet; omtrent tre og en halv mil vest for Edinburgh. Dette var tidligere et landlig, lite jordbrukssamfunn ved navn Barbauchlaw. I 1786 ble det anlagt en ny hovedvei mellom Edinburgh og Glasgow, og Barbauchlaw ble liggende rett ved et sentralt veikryss, som sørget for økt trafikk. Vertshus og tollstasjon kom på plass, og disse ble etter hvert kjøpt av landeieren Sir William Honeyman. Han tok senere tittelen Lord Armadale, og det siste ble også navnet på den lille landsbyen. I 1830 var Armadale åsted for et kjent og stort landeveisrøveri der verdier for over £6 000 ble stjålet fra en verditransport. To av de fire røverne ble dømt til døden, men mens George Gilchrist ble pågrepet og hengt, klarte George Davidson å rømme til Amerika og New York. På første halvdel av 1800-tallet fant man mengder av kull og jernmalm i området, og Armadale ble et gruvesamfunn. I disse dager er gruvene for lengst stengt, men Armadale har i dag rundt 12 800 innbyggere.

Vinny kom ganske riktig etter hvert, og etter ytterligere en runde eller to forflyttet vi oss videre til Krossbar, der vi også fikk selskap av groundhopperen ‘Mad Mick’ og dessuten kunne forlyste oss med noen slag biljard. Jeg gikk etter hvert i forveien til The Regal, og deretter ble The Goth siste stoppested før det var på tide å gå de få meterne til Volunteer Park; hjemmebanen til Armadale Thistle. Der skulle hjemmelaget starte vårens Scottish Hop-arrangement med kamp mot Ormiston Rangers i East of Scotland League Second Division. Jeg hadde denne gang ikke bestilt noe gjennom den offisielle arrangøren, Groundhop UK, siden jeg bestemte meg etter deres deadline, og ville derfor kjøre mitt eget løp. Inngangspenger pålydende £7 ble betalt, og for ytterligere £2 ble jeg eier av et eksemplar av kveldens kampprogram.

Armadale Thistle ble stiftet i 1936, men det har blitt spilt fotball i Armadale lenger enn som så, og da klubben ble stiftet, var det på ruinene av den tidligere ligaklubben Armadale FC. Sistnevnte klubb vant Central Football League både i 1914 og 1915, før første verdenskrig satt en stopper for videre spill. Denne ikke lenger eksisterende ligaen ble i 1921 spist opp av Scottish Football League da den rett og slett ble ligaens nye andredivisjon. Tredjeplassen i debutsesongen 1921/22 ble stående som deres bestenotering, og Armadale slet etter hvert såpass økonomisk at de i løpet av 1931/32-sesongen rett og slett ble kastet ut av ligaen. Det varte ikke lenger før klubben var historie, og en ny klubb ble deretter stiftet; nemlig dagens Armadale Thistle. I motsetning til Armadale FC, valgte Thistle å bli med i den skotske Junior-fotballen (som jeg nok en gang får poengtere ikke har noe som helst med aldersbestemt fotball å gjøre).

Den skotske Junior-fotballen opererer som tidligere nevnt parallelt som en slags skotsk non-league, inndelt i tre regioner, og med eget forbund, men for noen år siden begynte det å skje noe. I 2017 valgte Kelty Hearts å ta steget over i den ‘ordinære’ senior-fotballen etter å ha vunnet SJFA East Superleague, og tok plass i East of Scotland League. Året etter fulgte tretten klubber til fra East Juniors, og snart fulgte i rekke og rad de gjenværende Junior-klubbene fra den regionen, som alle har tatt plass i East of Scotland League. En av disse var Armadale Thistle, som tok spranget etter 2020/21-sesongen. To år senere hadde de sikret seg opprykk til ligaens Second Division, der de følgelig er å finne denne sesongen, Det er for ordens skyld ensbetydende med nivå åtte i den skotske fotballpyramiden, for den ligaens Premier Division er en av feederligaene til Lowland League, som igjen er en av feederligaene til det som i disse dager heter Scottish Professional Football League.

Klubbens hjemmebane, Volunteer Park, har tidligere vært åsted for ligafotball, og har en interessant historie. Her flyttet i 1880 Royal Scots Volunteer Batallion sitt C Company inn, og de brukte plassen til å trene. Det var året etter at den lokale klubben Armadale Stars spurte om lov til å få spille fotball på det som hadde fått navnet Volunteer Field, og de fikk de lov til mot at spillerne sa seg villige til å bli med blant de frivillige i C Company. Klubben tok deretter navnet Armadale Volunteers og forsvinner fra denne delen av historien, mens Volunteer Field etter hvert ble til Volunteer Park. I 1889 flyttet den første utgaven av Armadale FC inn. Denne klubben skal ha blitt stiftet i 1880, og det berettes at de skal ha vært ihuga protestanter og således ble en ‘favoritt for ekte skotter i området’. Den klubben opphørte å eksistere i 1894, men en ny Armadale FC ble stiftet i 1910, og det er klubben som jeg tidligere nevnte og som hadde noen år i den skotske ligaen. I årene etter at denne klubben flyttet inn ble det blant annet bygget en del tribuneseksjoner som dessverre brant ned i 1930-årene.

I en tredjerundekamp i den skotske cupen i februar 1921, skal 12 600 tilskuere ha sett oppgjøret for Albion Rovers (som sesongen før hadde vært tapende finalist), og det antas å være tilskuerrekorden, men det var langt vanligere med langt mer beskjedne tilskuertall. Dette hang nok også sammen med kollapsen i områdets gruveindustri og en høy arbeidsledighet. Man prøvde tydeligvis å spe på inntektene ved å også arrangere hundeveddeløp, uten at det hjalp. Det kom kun 300 tilskuere for å se den siste hjemmekampen før klubben ble kastet ut av ligaen. Da dagens Armadale Thistle flyttet inn umiddelbart etter sin stiftelse, fikk de etter hvert på plass en ny tribune som ble reist i 1950, og fire år senere fikk man flomlys. Den første offisielle skotske Junior-kampen under flomlys ble spilt her i 1956. Dagens anlegg har dessverre fått kunstgress, men det er også visse ting som har vært her siden den gamle senior-klubben spilte ligafotball. Blant annet er seksjonen med terracing bak det ene målet fra denne perioden, og jeg ble av en kar fortalt at det samme også gjelder den dominerende tribuneseksjonen på den ene langsiden, selv om den i så fall ganske sikkert har blitt flikket litt på ved et par anledninger siden den gang.

Det var et trivelig gjensyn med mange gamle kjente som hadde valgt å delta på helgens Hop-arrangement, og vi fikk etter hvert se en nokså underholdende kamp på et av Skottlands eldste fotballstadioner. Tabellen ble toppet av Bo’ness United, som hadde en solid luke ned til nettopp Armadale Thistle på andreplass. Bak jaget imidlertid Thornton Hibs og Edinburgh South med kamper til gode. Ormiston Primrose lå nest sist, og trengte poeng for å sikre plassen. Ti minutter var spilt da Pol Adrian sendte gjestene i føringen, men kun to minutter senere utlignet Kammy Jackson til 1-1 for vertene. Bortelaget tok igjen ledelsen noen minutter før pause, og igjen var det Pol Adrian som var målscorer og sørget for at det sto 1-2 halvveis. Deretter kunne jeg gå til innkjøp av to scotch pies og en kopp Bovril i pausen.

De 436 tilskuerne fikk se en andre omgang der hjemmelaget jaktet utligning, men Ormiston sto lenge imot, og det hadde også vært sjanser begge veier da Armadale Thistle omsider fikk uttelling. I det 83. minutt fikk Colin Strickland ballen i mål og utlignet til 2-2. Etter å først ha fått hull på byllen, gå de seg heller ikke der, for allerede et lite minutt senere hadde de stormet rett i angrep og satt inn 3-2. Kampen var snudd, og Declan Wood var mannen som sto for det som etter hvert skulle vise seg å bli vinnermålet. Armadale Thistle kom sent men godt, vant 3-2, og sikret seg tre viktige poeng i jakten på opprykk. Det hadde vært en fin start på helgens Hop-arrangement. Etter kampen tok jeg en ny tur innom The Regal, der frøkna bak baren etter hvert bestilte en taxi til meg. Den kom lovlig sent, men heldigvis rakk jeg likevel toget tilbake fra Armadale med nød og neppe, og tilbake i Glasgow ble kvelden avsluttet i godt selskap på Oswald’s.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scottish ground # 69:
Armadale Thistle v Ormiston Primrose 3-2 (1-2)
East of Scotland League Second Division
Volunteer Park, 15 March 2024
0-1 Pol Adrian (11)
1-1 Kammy Jackson (13)
1-2 Pol Adrian (43)
2-2 Colin Strickland (83)
3-2 Declan Wood (84)
Att: 436
Admission: £7
Programme: £2

Next game: 16.03.2024: Luncarty v Crossgates Primrose
Previous game: 14.03.2024: Crook Town v Whickham

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg