Blochairn Star v St. Roch’s 31.12.2015


Torsdag 31.12.2015: Blochairn Star v St. Roch’s

Nyttårsaften er ofte en dag da det er usedvanlig vanskelig å finne fotballkamper såfremt det ikke tilfeldigvis er en lørdag, og denne gangen var det i tillegg på en torsdag, som som kjent også er en vrien ukedag. Via en skotsk nettside hadde jeg imidlertid klart å finne det jeg trodde var dagens eneste fotballkamp i Storbritannia. Det dreide seg om en treningskamp der den skotske Junior-klubben St. Roch’s skulle benytte anledningen til å teste formen mot amatørklubben Blochairn Star. Disse klubbene er nære naboer i den østlige delen av Glasgow, og kampen skulle opprinnelig spilles på Provanmill Park, hjemmebanen til St. Roch’s, selv om de tidlig advarte mot at den avhengig av blant annet været kunne flyttes til Blochairn Stars hjemmebane Glenconner Park. Dette passet uansett ganske bra med mine planer, som den dagen gikk ut på å forflytte seg fra Glasgow ned til Newcastle, og jeg bestemte meg for å benytte anledningen til å få med meg denne kampen før jeg midlertidig forlot Skottland.

Etter frokost var det tid til å lese litt i en medbragt bok før jeg sjekket ut og slet meg opp til en bussholdeplass i en av sidegatene til Buchanan Street, ikke langt fra Glasgow Queen Street stasjon. Derfra var det vel buss nummer 19A som fraktet meg østover mens jeg fulgte med på kartet, og etter et drøyt kvarter kunne jeg stige av nesten rett utenfor Provanmill Park – eller James McGrory Park, som er det nye navnet på hjemmebanen til St. Roch’s. Den ble i 2013 omdøpt til ære for mannen som også ble en legende i Celtic og skal inneha den britiske scoringsrekorden med 550 mål – hvorav 485 i den skotske toppdivisjonen (og 408 av disse igjen i ligaen) samt flere andre lignende rekorder. Klubben hadde bedt meg møte opp ved deres hjemmebane, til tross for at det etter hvert ble klart at kampen ville spilles hos Blochairn Star.

Inne i klubbhuset var det allerede noen fremmøtte, og selv om det var meget tidlig takket jeg nei til en kopp te og valgte meg heller en boks Strongbow fra kjøleskapet. Klokka var i ferd med å passere tolv, og dette hadde vært opprinnelig klokkeslett for avspark for dagens kamp, men det ble senere utsatt til 13.45 da det passet folket bedre. Jeg hadde allerede tatt en liten kikk rundt Provanmill Park, hvis gressmatte bar preg av de store nedbørsmengdene den siste tiden, og jeg forsto godt at de ikke ville risikere den ytterligere med å spille en ubetydelig kamp her mens Junior-pyramiden hadde jule- og nyttårs-pause. Jeg hadde heldigvis droppet joggesko for medbragte vintersko for anledningen, men de fikk unngjelde nokså heftig i det som noen steder var et lite gjørmebad. Provanmill Park er er koselig lite anlegg, som visse steder fremstår som temmelig forsømt og falleferdig, men med en solid dose karakter. En nøyere beskrivelse får imidlertid leses et annet sted. Etter dette forklarte noen av klubbrepresentantene at de hadde noen frivillige som ville gjøre visse utbedringer og oppgraderinger, og de pekte og forklarte hva de hadde i tankene, før jeg ble vist rundt i klubbhusets indre.

Selv om kampen nå ikke skulle spilles her, møttes man for å skifte her for deretter å kjøre den korte turen ned til det langt mer spartanske anlegget ved Glenconner Park. St. Roch’s-manager Andy Cameron var også involvert i klubbens styre, og virket som en virkelig ildsjel med et utall jern i ilden i driften av klubben. Han var også identisk med karen som jeg hadde vært i dialog med på Twitter, og mannen som hadde gitt meg en liten omvisning, og nå fortalte han at jeg ville få skyss av Tam(?). Dette viste seg å være nok en trivelig kar som jobbet som taxisjåfør i Glasgow, og jeg kastet omsider bagen min inn i hans drosje før vi kjørte de få minuttene ned til Glenconner Park. Dette er et meget spartansk anlegg av typen som etter sigende blir mer og mer vanlig i spesielt amatørfotball, og som i Storbritannia gjerne kalles caged ground. Det er kort fortalt en nitrist kunstgressbane som er rammet inn av et høyt gjerde, og totalt uten tilskuerfasiliteter slik at publikum rett og slett står langs sidelinjen. Således var det også vanskelig å skille klubbrepresentanter fra ordinære tilskuere når man skulle telle de fremmøtte, men jeg falt til slutt ned på 44, og det var for øvrig gratis inngang.

Siden kampen nå ble spilt på hjemmebanen til Blochairn Star, velger jeg å anse de som hjemmelag, og det lille jeg kan fortelle om den klubben er at de spiller i amatørligaen Strathclyde Saturday Morning League, og man forventet ikke at de skulle kunne gi voldsom motstand til et St. Roch’s som spiller sin Junior-fotball i West Region Central District First Division, der de er nyopprykket etter tredjeplassen i Division Two forrige sesong. Da amatørlaget tydeligvis hadde hatt visse utfordringer med å stille fullt lag, var det en håndfull St. Roch’s-spillere som for anledningen spilte for motstanderen, og det gjorde jo sitt til at kampen i seg selv nok fikk ytterligere begrenset interesse. Jordan Logan sendte St. Roch’s i føringen i det 18. minutt, og ti minutter senere doblet Martin Shiels ledelsen slik at Junior-klubben ledet 2-0 til pause. I løpet av første omgang hadde jeg blitt kontaktet av Scott Struthers via Twitter, da han hadde fått meg seg at jeg var der. Han er delegat for skotske FA og UEFA, og jobber blant annet med å gradere stadioner, i tillegg til å være groundhopper.

Han kom i pausen over for en prat, og kunne til og med låne meg en ekstra paraply når det begynte å regne. Han kunne fortelle at man her tidligere hadde en av mange såkalte «black ash pitches» som var vanlige i Glasgow, og spesielt øst i byen var dette underlaget fra 1920-tallet meget utbredt, til tider langt mer enn gress. En slags variant kan ses her eller her. Dette var nytt for meg, og det var interessant å høre mer om dette. Mon tro om han ikke fortalte at selv Celtic Park lenge hadde slikt underlag. Han kunne også fortelle at man noe tidligere denne dagen hadde spilte en treningskamp også hos Petershill, som ikke er langt unna. Tilbake til nåtiden startet andre omgang ute på kunstgresset på Glenconner Park økte St. Roch’s til 3-0 ved Chris McFadyen, før amatørklubben fikk et trøstemål ved St. Roch’s spiller Darryl Naismith som reduserte mot egne lagkamerater. Kampen hadde som sagt begrenset interesse, men jeg fikk i hvert fall med meg en kamp for jeg forlot Glasgow. Det gjorde jeg ved at Tam tilbud seg å skysse meg til Glasgow Queen Street i taxien sin, og jeg takket for meg etter et møte med mange en rekke trivelige mennesker. Etter et togbytte i Edinburgh kom jeg meg til Newcastle sent på ettermiddagen, og til tross for at det var litt fristende å feire nyttårsaften ute på byens vanvittige uteliv, valgte jeg en stille og rolig kveld på Express Rooms, der jeg hadde betalt £52 for to natters overnatting.

Scottish ground # 5:
Blochairn Star v St. Roch’s 1-3 (0-2)
Friendly
Glenconner Park, 31 December 2015
0-1 Jordan Logan (18)
0-2 Martin Shiels (28)
0-3 Chris McFadyen (53)
1-3 Darryl Naismith (69)
Att: 44 (h/c)
Admission: Free
Programme: None
Pin badge: n/a

Next game: 01.01.2016: Heanor Town v Shepshed Dynamo
Previous game: 30.12.2015: Motherwell v St. Johnstone

More pics

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg