Coventry Sphinx v Worcester City XI 18.07.2015


Lørdag 18.07.2015: Coventry Sphinx v Worcester City XI

 

Fra Westbrook House B&B er det ikke mer enn rundt ti minutters gange til jernbanestasjonen i Spalding, men vertskapet hadde ikke bare insistert på å stå opp tidlig for å diske opp frokost. Det eldre ekteparet hadde også gitt klar beskjed om at de ville gi meg skyss til stasjonen. Da jeg ved sengetid kvelden før oppdaget at jeg hadde sett en time feil på timeplanen og måtte snike meg ut en time tidligere, fikk jeg nesten dårlig samvittighet. Da alarmen ringte like før klokka 06.00 lørdag morgen, rakk jeg en kjapp dusj før jeg skrev en høflig lapp der jeg beklaget at de grunnet meg hadde måttet stå opp så tidlig forgjeves. Rundt klokka halv sju gikk jeg ned og var i ferd med å legge notatet på bordet i gangen da jeg hørte husfruen romstere på kjøkkenet. Hun beroliget med at hun uansett hadde stått opp, men insisterte fortsatt på å kjøre meg til stasjonen, der jeg skulle ha 07.00-toget til Peterborough.

 

Dagens første tog var i rute, og 22 minutter senere steg jeg igjen av i Peterborough, der jeg hadde en halvtime på meg før neste tog. Nå når jeg vel kan karakterisere meg selv som en ikke-røyker, er det ikke lenger like lett å fordrive slike ventetid, men snart kom uansett toget som skulle frakte meg så langt som Nuneaton. Rundt en time og et kvarter senere hoppet jeg av der, og nå gjensto kun et kjapt togbytte og de drøyt tjue minuttene ned til Coventry, der jeg skulle se dagens første kamp. Jeg hadde nemlig klart å spore opp en mulig dobbel denne dagen, og den første skulle spilles på Sphinx Park, der treningskampen Coventry Sphinx v Worcester City skulle ha avspark allerede klokka 11.00.

 

Coventry er en stor by med et anslått innbyggertall i underkant av 340 000. Geografisk ligger den som mange vil vite helt øst i grevskapet West Midlands, men det er nok færre her hjemme som vet at Coventry i flere korte perioder på 1400-tallet fungerte som Englands hovedstad. På den tiden var byen også et senter for tekstilproduksjon, før bil- og sykkelindustrien tok over som viktigste næringsvei i langt nyere tid. Dette og annen industri med tilknytting til forsvaret var grunnen til at Coventry under andre verdenskrig var en av de engelske byene som ble hardest rammet av tyske bomber. En artig sak er ellers det engelske uttrykket «sent to Coventry», som betyr noe sånt som å bli utstøtt. Dette skal ha bakgrunn i borgernes svært kjølige holdning til rojalistiske fanger som ble plassert her under den engelske borgerkrigen. En siste liten dose med ubrukelig trivia får være at Coventry sies å være den engelske by (i hvert fall med city-status) som befinner seg lengst fra kysten.

 

Fra jernbanestasjonen i Coventry er det imidlertid godt over tre kilometer, så jeg unnet meg en taxi for meg og bagen min. Med over en time til kampstart ankom jeg Sphinx Drive, der oppkjørselen ender i en parkeringsplass utenfor et stort murbygg i anleggets ene ende. Anlegget har for øvrig også flere baner, i tillegg til at de har fasiliteter også for flere andre idretter slik som cricket, tennis og lawn bowls. Til og med egen golfbane har de visst her! Spillerne hadde tydeligvis nettopp ankommet, men inngangspartiet var ennå ikke bemannet. Derfor tok jeg meg opp i andre etasje på det nevnte murbygget, der man finner klubbhusets overraskende flotte bar. Siden det var såpass tidlig valgte jeg å stå over pinten og heller leske strupen med en flaske j2o mens jeg tygget på noen chili-peanøtter.

 

Det var heller ikke her særlig aktivitet, så jeg gikk snart for å ta en nærmere kikk på anlegget, og nå var sannelig inngangspartiet i ferd med å bli bemannet også. Jeg betalte meg inn med £3, og ble gledelig overrasket da jeg også fikk overrakt et gratis program – skjønt det var i realiteten «kun» et A4-ark brettet i to med en velkomst-spalte og litt info om diverse ting. Man kommer altså inn på den ene kortsiden, like bortenfor klubbhuset. Spillerne har for øvrig også garderober i klubbhuset, og må også de gå denne veien. Sphinx Drive domineres av anleggets eneste tribune, og den står midt på bortre langside.

 

Dette er en blanding av sittetribune og ståtribune, der delen nærmest klubbhuset byr på sitteplasser i form av trebenker, og her står ved siden av tribunen de to blåmalte laglederbankene. Den andre delen av tribunen byr på ståplasser under tak. Tribunen har nå fått navnet Willie Knibbs Memorial Stand, til ære for en tidligere manager som på vei hjem fra en bortekamp omkom i en trafikkulykke. Bortsett fra denne tribunen, består fasilitetene (eller mangelen på slike) av såkalt hard standing. På den ene langsiden har man for øvrig en annen bane rett ved siden av, mens det bak tribunen var en haug med ungdommer som spilte kamp på en mindre bane der.

 

Sphinx-navnet virker nok for mange noe merkelig, men det har å gjøre med at klubben i 1946 ble stiftet under navnet Armstrong Siddeley Motors, som et bedriftslag for firmaet med samme navn. Etter en lang rekke fusjoner og navnebytter ble for øvrig dette firmaet senere en del av Rolls-Royce, men det er en annen historie. Saken er at denne bilfabrikantens logo rett og slett var en sfinx, og dette har klubben beholdt opp gjennom årene. Den første tiden ble tilbragt i bedriftsligaer, men da de i 1993 kom med i Midland Combination var det da også under navnet Sphinx FC. Der slo de umiddelbart til med to strake opprykk, og da de dermed tok turen opp i denne ligaens Premier Division, markerte de det ved å ta navnet Coventry Sphinx.

 

Etter å ha blitt nummer to ved fire anledninger (en gang på målforskjell) klarte de omsider å vinne Midland Combination i 2007, og sikret seg dermed opprykk til Midland Alliance. Disse to ligaene har jo nå slått seg sammen til Midland League, der Coventry Sphinx er å finne i Premier Division. Noen vil kanskje huske at klubben for noen få sesonger siden var innblandet i toppkampen i Midland Alliance og søkte om opprykk til step 4, for deretter å trekke søknaden. Jeg var litt interessert i høre mer om dette, og en representant for vertskapet var etter hvert meget behjelpelig i så måte. Han kunne fortelle at listen man den gang hadde fått fra FAs utsendte «graderingsmann» hadde vært så lang og omfattende at de ikke så noe poeng, men at man siden den gang har gjort en rekke utbedringer ved anlegget.

 

Jeg begynte å ane at ambisjonene om opprykk til step 4 er tilbake, og det kunne han bekrefte da han på direkte spørsmål innrømmet at sannsynligheten er stor for at de denne sesongen vil søke, samtidig som han mente at manager Luke Hopkins har samlet sammen en tropp som vil kunne kjempe helt i toppen og dermed forhåpentligvis kvalifisere seg sportslig. Hopkins har forresten fått med seg Craig Herbert som assistent, og mannen som har hatt tilsvarende jobb i Rugby Town har lokket med seg flere av spillere fra sin tidligere arbeidsgiver. Man forventer imidlertid en tøff kamp i toppen av tabellen, der mange vil holde den nye føniksklubben Hereford FC som favoritt i kraft av navnet og ressursene et firesifret antall tilskuere vil gi.

 

Oksene fra Hereford var imidlertid kun en av utfordrerne som ble nevnt. Heanor Town forventes å gjøre det godt etter at de ble flyttet sidelengs fra NCEL. Samme vei kom Basford United i fjor, og de endte jo opp som mester, slik at mange mener Heanor har ønsket dette for å få det de tror er en enklere vei til step 4. Ellers ble det advart mot Coleshill Town, samtidig som jeg ble fortalt at både Alvechurch og Shepshed Dynamo er kraftig forsterket foran kommende sesong. Det blir uansett spennende. Nevnes skal det kanskje også at Sphinx Drive denne sesongen også vil være hjemmebane for Coventry United – klubben som ble stiftet så sent som i 2013 i protest mot Coventry Citys eksiltilværelse i Northampton, og som siden den gang har sikret seg to opprykk på to sesonger. De skal banedele der da deres hjemmebane med kallenavnet ‘The Cage’ ikke oppfyller kravene til Midland League Division One.

 

Men nå var det Coventry Sphinx det dreide seg om, og de skulle være vertskap for Worcester City fra Conference North. Noen vil kanskje huske at den for tiden hjemløse Worcestershire-klubben hadde en eventyrlig dag da de besøkte en større og mer kjent Coventry-klubb forrige sesong, for de var ikke snauere enn at de slo ut hjemmelaget Coventry City av FA Cupen foran BBCs TV-kameraer. Enkelte hos Sphinx-folket uttrykte imidlertid nå skuffelse over at Worcester City ikke hadde sendt sitt førstelag, slik det vel hadde blitt varslet, men et ungt reservelag. Det var vel når sant skal sies kanskje ikke helt uventet, da de også skulle spille bortekamp mot Stratford Town klokka 15.00.

 

Før avspark rakk jeg også å oppsøke en liten provisorisk klubbsjappe som kun besto av et lite bord, og der fikk jeg byttet £3 mot en pin. Med det som skulle vise seg å være 56 tilskuere til stede klarte Coventry Sphinx altså det som Kidsgrove Athletic nektet å gjøre eller ikke så behov for med nesten tusen tilskuere tilstede. Det eneste jeg – og sikkert flere av de andre groundhopperne – savnet var en stensil med lagoppstillingene, men med den kyndige Sphinx-karen fra tidligere ved min side, fikk jeg raskt kloret ned korrekt lagoppstilling. De unge gjestene var kvikke og teknisk gode, og etter en jevn og sjansefattig start der mye av spillet foregikk på midtbanen, fikk de kampens første store sjanse, men Sphinx-keeper Scott Dutton fikk slått skuddet i tverrliggeren og over. I stedet var det vertene som på sin første sjanse tok en (på dette tidspunktet) noe ufortjent ledelse etter halvspilt omgang, og midtbanespiller Mitch Thomson var målscorer.

 

En hardtarbeidende Jacob Dodds hadde gjort forarbeidet, og snart var han på ferde igjen, men den unge bortekeeperen avverget hans forsøk med en god redning. Sphinx hadde nå en svært god periode og tok et klart initiativ der de spilte seg frem til en rekke muligheter, men hverken Mitch Piggon, Tom Bates eller Jackson Downie klarte å doble ledelsen. Robbie Banks er en av nykommerne fra Rugby Town, og har blitt utnevnt til Sphinx’ nye kaptein, men han måtte kaste inn håndkledet allerede etter en drøy halvtime, uten at vertene lot seg affisere. På tampen av omgangen var det igjen Dodds som var mannen bak da hans innlegg ble lagt tilbake til Mitch Thomson som dundret inn sitt og hjemmelagets andre. Det sto 2-0 til pause, og det var ikke lenger på noen måte ufortjent, selv om gjestene kunne utlignet like før det andre målet.

 

Jeg benyttet pausen til å igjen sjekke togtidene da jeg var avhengig av å komme meg raskt avsted etter kamp, og tok til slutt sjansen på å bestille taxi til kvart på ett, i håp om å rekke 13.02-toget. Snart ble andre omgang sparket i gang, og ikke mange sekundene var spilt da Sphinx kunne økt ytterligere. Richard Blythe spilte gjennom Tom Bates, men Worcester-keeperen vartet opp med en flott redning. Men vi hadde ikke mer enn såvidt gått over i omgangens andre minutt før Mitch Thomson fullførte sitt hattrick, og kampen virket nå avgjort. Omgangen bar snart preg av en rekke bytter, og Worcester hadde åpenbart ikke gitt helt opp, men i stedet satt Mitch Piggon inn 4-0 etter en snau times spill.

 

Det var på ingen måte ufortjent at hjemmelaget ledet, men 4-0 var kanskje litt i overkant, selv om de i store deler av kampen hadde vært imponerende. Piggon kunne også puttet ytterligere, men ble stoppet av en benparade, og mens jeg tuslet mot utgangen ebbet kampen ut med 4-0 som sluttresultat. Fra utsiden av gjerdet kunne jeg høre dommerens fløytestøt signalisere kampens slutt, og jeg hadde som sagt tidvis latt meg imponere av Sphinx, men jeg er noe usikker på hva slags målestokk dette unge Worcester-laget var. De var vel heller ikke fullt dårlige som resultatet skal ha det til, men Sphinx var gode og effektive.

 

Det var bare å ta med meg bagen å la drosjekusken frakte meg til Coventry jernbanestasjon. Etter kjøreturen på i underkant av ti minutter, fikk jeg en gledelig overraskelse i form av at det forrige toget mot Birmingham hadde vært forsinket og nå var på vei inn på perrongen. For en gangs skyld var forsinkelse en god ting for meg, for dette betød at jeg kanskje kunne rekke et tidigere tog videre fra Birmingham New Street til Redditch, der jeg skulle se dagens andre kamp. Men den historien får fortsette i neste kapittel.

English ground # 267:
Coventry Sphinx v Worcester City XI 4-0
Pre season friendly
Sphinx Drive, 18 July 2015
1-0 Mitch Thomson (22)
2-0 Mitch Thomson (44)
3-0 Mitch Thomson (47)
4-0 Mitch Piggon (59)
Att: 56
Admission: £3
Programme: Free (leaflet of folded A4 page)
Pin badge: £3

 

Next game: 18.07.2015: Redditch United v Stourbridge
Previous game: 17.07.2015: Spalding United v Stamford

 

More pics

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg