AFC Fylde v Skelmersdale United 13.04.2014 (@ Stockport County)

Søndag 13.04.2014: AFC Fylde v Skelmersdale United

Jeg bråvåknet og oppdaget til min store forskrekkelse at jeg hadde vært litt vel ivrig med snooze-funksjonen. Kanskje hadde det også blitt litt vel mye gyllen nektar dagen før, for klokka viste 08.20, og jeg innså vel umiddelbart at jeg hadde svært liten mulighet til å rekke 08.38-toget til London, som var første etappe på veien nordvestover til Manchester og Stockport. Planen hadde vært å først sjekke inn på hotellet i Manchester for deretter å dra ut igjen til Stockport, der jeg skulle se finalen i Northern Premier Leagues ligacup. Alternativet var å ta 09.29-toget og heller dra rett på kamp med bagasjen.

Kun to minutter etter at jeg hadde våknet slang jeg imidlertid bagen over skulderen og fant en taxi ventende på utsiden. Dessverre var den allerede booket, men sjåføren bestilte en ny til meg. Og da den få minutter senere svingte rundt hjørnet hadde jeg igjen håp om å kunne rekke toget jeg hadde blinket meg ut. Lyskryss og andre trafikale hindringer var nå en voldsom irritasjon, men da jeg hoppet av utenfor Brighton stasjon hadde jeg fortsatt fire minutter på meg, og rakk mot alle odds å kaste meg på toget et lite minutt før det trillet ut av perrongen. En stressende start på dagen, men nå kunne jeg altså puste lettet ut.

En times tid senere steg jeg av på London Victoria, og da jeg hadde 50 minutter på meg til å rekke det planlagte Manchester-toget fra London Euston hadde jeg tid til både røykepause og å få kjøpt meg et eksemplar av Non-League Paper før tubens Victoria Line fraktet meg de fire stasjonene nordover til Euston. Derfra startet ferden nordover, og de snaue to timer og tjue minuttene til Manchester Piccadilly gikk nokså radig unna med nyinnkjøpt lesestoff som reiseledsager. Britannia Sachas har en flott beliggenhet rett ved Piccadilly Gardens midt i sentrum av Manchester, og jeg fikk sjekket inn til tross for at innsjekking egentlig ikke er før klokka 14.00 (mot at jeg godtok et røykerom, som var det eneste de hadde klart). Med det unnagjort kunne jeg kaste fra meg bagen på hotellrommet og ta den korte togturen ut igjen til Stockport, der jeg snart tilbakela den rundt ti minutter lange spaserturen fra Stockport stasjon til Edgeley Park.

Stockport County hadde tatt på seg jobben med å arrangere NPLs ligacupfinale, og på en dag der det eneste reelle alternativet (jeg anså ikke PL-kamper i Liverpool eller Swansea, eller FA-cup semien mellom Sheffield United og Hull CITY på Wembley som spesielt aktuelt) var Kent Senior Cup-finalen i Tonbridge, skulle jeg endelig besøke en av de stadioner jeg hyppigst har sett gjennom togvinduene. Det var en times tid til avspark da jeg svingte inn i Hardcastle Road og kunne beskue hovedtribunens nokså flotte eksteriør. Samtidig ankom en busslast med Skelmersdale United-supportere.

Begge klubbens spiller jo til daglig i Northern Premier League Premier Division, og et par representanter for Skelmersdale-fansen som jeg snakket kort med var forsiktige optimister hva gjaldt dagens finale, men uttrykte mer skepsis med tanke på ligaen der de hadde gått fra å være tittelutfordrere til å muligens gå glipp av playoff (noe de også gjorde). Supporterne mente at hovedgrunnene til dette er salget av Matty Hughes til Fleetwood Town, i tillegg til en vanvittig skadeliste man hadde slitt med de siste par månedene. Det virker muligens noe merkelig at en enkeltspillers exit skal ha så mye å si, men de hevdet at Matty Hughes faktisk var SÅ viktig for klubben.

Supportere fra AFC Fylde strømmet også på, og de har jo som kjent store ambisjoner med uttalt mål om spill i Football League innen 2022. De hadde på dette tidspunktet innsett at automatisk opprykk ville bli vel tøft, men de har denne sesongen vist seg som et godt cuplag med triumf også i Lancashire Challenge Trophy etter sterk finaleseier 4-1 over Chorley en måned tidligere, så de kan bli å regne med i playoff. For øvrig vil noen vite at klubben er identisk med den som i 2008 vant FA Vase under navnet Kirkam & Wesham. Det satses jo også heftig med planer om nytt stadion, så ambisjonene er det intet i veien med.

Jeg betalte mine £8 for inngang og ytterligere £2 for et offisielt kampprogram, og vel innenfor portene kunne jeg ta en kikk på det tidligere Football League-anlegget. I anledning denne kampen var det kun Edgeley Parks hovedtribune som ble benyttet, og de tre andre tribunene var følgelig sperret av. Vi kom inn nederst på langsiden ved siden av hovedtribunen, og med den åpne Railway End på vår venstre hånd. Anlegget har nå dessverre blitt all seater, og på nevnte Railway End har de rett og slett boltet fast seter i betongavsatsene. Dette er normalt der bortesupporterne blir plassert under åpen himmel, men avhengig av antall og vær kan de også bli plassert på Popular Side som er tribunen på den bortre langside. Bak mål på vår høyre side ruvet den store Cheadle End tribunen, og en vakt ga meg lov til å løpe raskt over dit for å få tatt et ordentlig bilde av Main Stand. Sistnevnte er anleggets flotteste og mest klassiske, og strekker seg noe slikt som drøye to tredjedeler av banens lengde.

Mens jeg sto der og knipset noen bilder ble jeg oppsøkt av en kar som spurte om jeg var den norske Vikinghopper; noe jeg måtte svare bekreftende på. Det var groundhopperen Anthony som hadde tatt turen ned fra Preston, og jeg ble sittende og se kampen sammen med ham. Han hadde for øvrig en nokså interessant teori om hvorfor AFC Fylde foreløpig sliter noe med å tiltrekke seg de helt store tilskuermassene fra sitt omegn. Geografisk hører de jo hjemme i Lancashire-landskapet mellom Preston og Blackpool, og han mente navnebyttet til AFC Fylde vil kunne støte fra seg folk med Preston-sympatier, som det finnes en rekke av i de traktene. Dette begrunnet han igjen med at navnet Fylde umiddelbart vil gi Preston-folket assosiasjoner til Blackpool, og de som har litt kjennskap til rivaliseringer i engelsk fotball vet at det mellom disse to er neget bitre følelser og ondt blod. Om ikke annet en interessant teori..

Det ble tidlig klart at finalen neppe ville bli noen festforestilling, til tross for at AFC Fyldes Sean Cooke hadde en halvsjanse i det første minuttet. Det tok drøye kvarteret før keeperne måtte i aksjon på avslutninger. Uniteds Sean Miller prøvde seg, men Fylde-keeper Ben Hinchliffe hamlet greit opp med skuddet. Sean Cooke var hele kampen den toneangivende offensive spilleren for Fylde, og han var igjen frempå, men Zav Hibbert i Skem-målet hadde tilsvarende kontroll. Det første halvtimen var det stort sett midtbanekamp, men Brad Barnes, Joe Booth og Harry Winter så ut til å vinne akkurat den kampen for hvitkledde AFC Fylde. De virket også å ha meget god defensiv kontroll, og mens midtstopperne Josh Langley og Andy Russell ruvet i forsvaret virket Fylde også noe skumlere når de kom fremover.

Det var likevel ingenting som tydet på at noen scoring lå i lufta da vi nærmet oss halvtimen, og vi fikk allerede bekreftet at kampen ville avgjøres denne dagen, om nødvendig med ekstraomganger og straffesparkkonkurranse. Men vi hadde ikke før sjekket opp dette før Fylde startet en meget god periode der de spilte seg frem til flere gode muligheter i løpet av kort tid. Danny Lloyd-McGoldrick sendte i vei et skudd fra god posisjon, men ballen gikk marginalt utenfor. Cooke var igjen involvert kort etter da han trakk seg fri på kanten, og hans innlegg traff hodet til Harry Winter som headet kontant i mål til 1-0 med ti minutter til pause. Skem hadde en mulighet til å utligne da Sean Miller fyrte løs minuttet før pause, men en god Josh Langley kastet seg frem og fikk blokkert skuddet som virket å ha skummel retning. Dermed sto det 1-0 til AFC Fylde da dommeren blåste for pause.

Ved utgangen var det en rekke illsinte supportere som kjeftet og smalt og klaget sin nød over at vaktene nektet å slippe ut folk for å røyke. De begrunnet dette med at det er en liga-regel, men jeg kjenner ikke til noen slik regel hverken i Conference (som hjemmebanens eier Stockport er medlem av) eller i Northern Premier League, og selv i Football League har jeg denne sesongen opplevd at man fortsatt tillater dette både hos Carlisle, Plymouth og Port Vale, så det er nok heller en dårlig unnskyldning for at de ikke gidder. Jeg gadd uansett ikke å melde meg på i gruppen som kranglet med vaktene, og benyttet heller tiden til å kjøpe meg en pai med brun saus over (men dessverre uten mushy peas, eller ertestuing som man vel kaller det på godt norsk). Med maten og en flaske 7 Up fant jeg tilbake til tribuneplass i god tid før andre omgang startet.

Den startet som den første hadde, med midtbanekrig og en sjansefattig affære der de to lags forsvarere stort sett tok brodden av angrepene. Omgangens første reelle sjanse kom 20 minutter ut i omgangen, og det var Fylde som var nære på å øke da kampens store spiller Cooke la inn til Karl Noone som headet like utenfor. Det var først i de siste drøye ti minuttene at publikum begynte å få noe som minnet om underholdning. Skem-forsvarer Lewis Field kom fremover på et flott raid som for en gangs skyld skapte litt forvirring i Fylde-forsvaret, men Mark Jackson klarte ikke å omsette pasningen i scoring da hans skudd gikk utenfor. Men Skelmersdale måtte nå fremover, og det åpnet opp for kontringer andre veien.

På en av disse kontringene avsluttet Brad Barnes like utenfor. Sean Miller ga i hvert fall aldri opp, og nedla en solid arbeidsinnsats på topp for Skelmersdale. Han tvang frem en sjelden feil hos Fylde-forsvarer Andy Russell og var nære på å få belønning for innsatsen med drøye fem minutter igjen, men hans avslutning gikk også den utenfor. Adam Mourning fikk Skems siste sjanse idet sekundene tikket mot full tid, men hans avslutning led samme skjebne. Og da dommeren blåste av var det hvitkledde Fylde-spillere som kunne strekke armene i været og slippe jubelen løs. The Coasters hadde vunnet sin andre cupturnering for sesongen, og nå ble det rett bak vår posisjon gjort klart for utdeling av medaljer og pokal. “Well done to Fylde! Fantastic game!” annonserte speaker; og den siste påstanden fikk flere rundt oss til å lattermildt spørre seg hvilken kamp han hadde sett.

Etter at slukørede Skem-spillere hadde hentet sine trøstepremier kunne AFC Fylde komme opp for å motta publikums hyllest, og Brad Barnes løftet trofeet til stor jubel fra sine supportere og høflig applaus fra Skem-folket. Deretter var det tid for fotoseanse ute på banen, der de poserte med trofeet. Jeg tok snart farvel med Anthony og spaserte tilbake til Stockport stasjon for å ta toget tilbake til Manchester. Der ble det en stille og rolig kveld med TV-kikking og litterær underholdning i form av en medbragt bok; kun avbrutt av en tur ut for å innta en tradisjonell engelsk søndagsmiddag – roast pork med tilbehør. Og nå hadde jeg heller ingen tidlig avreise i vente dagen etter..

English ground # 157:
AFC Fylde v Skelmersdale United 1-0 (1-0)
Northern Premier League League Cup, Final
Edgeley Park (at Stockport County), 13 April 2014
1-0 Harry Winter (35)
Att: 358
Admission: £8
Programme: £2

Next game: 14.04.2014: Rochdale Town v Northwich Flixton Villa
Previous game: 12.04.2014: Worthing United v Pagham

More pics

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg