Vallens IF v Svarteborg FK 30.08.2024

 

Fredag 30.08.2024: Vallens IF v Svarteborg FK

Mest aktuelt for meg denne fredagen hadde vært lokaloppgjøret mellom Greåker og SFK på Moa, og det var den kampen jeg vurderte da jeg hadde vært inne i Fredrikstad sentrum en tur for å ordne nytt telefonnummer. Kun sekunder etter at jeg hadde fått satt i det nye SIM-kortet, mens jeg satt på bussen hjem på vei over Fredrikstadbrua, ringte imidlertid Jon Erik meg på Messenger og lurte på om jeg var lysten til Sverige for å se kamp. Han hadde nemlig blinket seg ut en kamp i Stenungsund, der Vallens IF skulle ta imot Svarteborg FK, og jeg var ikke sen om å si ja til det. Dermed ble det raskt lagt nye planer, og jeg kunne snart hoppe av bussen der han sto og ventet, slik at vi kunne sette kursen sørover mot grensen. Nå som E6 ved Stenungsund har åpnet igjen etter kvikklere-skredet, gjorde det også veien dit litt enklere.

Omtrent en time og tre kvarter senere hadde vi derfor parkert utenfor Store Höga IP, som var åsted for kampen. Stora Höga er et tettsted noen kilometer sør for Stenungsund, og har rundt 3 000 innbyggere. Stenungsund vil naturlig nok være mer kjent for de fleste, og det er senteret for kommunen med samme navn. Vi befinner oss her på den svenske Bohuslän-kysten, på innsiden av øyene Orust og Tjörn. Der ble Stenungsund på 1800-tallet et populært bade- og feriested for blant annet innbyggerne i Göteborg. I 1940- og 1950-årene skjøt den kommersielle og industrielle utviklingen fart; ikke minst med åpningen av et oljekraftverk. Siden det har Stenungsund utviklet seg til et senter for petrokjemisk industri, og huser blant annet Europas største propanlager. Stenungsund hadde i 2020 omkring 15 000 innbyggere.

Vallens IF ble stiftet i 1958, og etter et opprykk til Division 3 i 1998, spilte de fem sesonger på det som da var nivå 4. Da de rykket opp igjen fra Division 4 i 2005, ble de værende på nivå 5 til tross for at de var tilbake i Division 3. Det kan enkelt forklares med at det i forkant av 2006-sesongen ble endringer i det svenske divisjonssystemet med et nytt tredjenivå i form av de nye Divison 1-avdelingene (Norra og Södra). To år senere spilte Vallen på nivå 7, men så sent som i 2015 var de å finne i Division 3 igjen (nivå 5). I 2022 hadde de surret seg ned til Division 6, men rykket opp det året, og spiller nå i Division 5. Klubbens kanskje mest kjente spiller er Martin Pringle som var proff i blant annet både Premier League (med Charlton Athletic) og i Portugusiske Benfica. I tillegg vil noen her hjemme sikkert huske Svante Samuelsson fra hans tid i Brann.

Vallens IF spilte lenge sine hjemmekamper på Ekarvallen, på den andre siden av E6. Gressbanen der ligger nå dessverre ubenyttet, mens man nå benytter kunstgressbanen på nye Stora Höga IP, der man åpnet et nytt anlegg for noen år siden. Alt av fasiliteter er å finne på den ene langsiden, der man på den ene halvdelen har en liten tretribune med noen få avsatser. Bortenfor dette står det dessuten noen benker og bord. Det var 60 kroner å betale per person i inngangspenger, og siden jeg ikke hadde rukket å ta ut noen svenske penger, måtte Jon Erik legge ut for meg foreløpig, men nå var vi klare for kamp. Vi fikk ganske snart også selskap av min kompis Håkan, som i tillegg til å være GAIS-supporter også liker å se fotball rundt i regionen. Tabellen for Division 5 Bohuslän viste at hjemmelaget Vallen toppet ett poeng foran toer Lysekils AIK til tross for å ha én kamp mindre spilt. Bak de og treer Hamburgsunds IF, var det veldig tett, men bortelaget Svarteborg FK befant seg på en sjetteplass, elleve poeng bak serieleder Vallen.

Det var serielederne som tok en tidlig ledelse i kampens sjuende minutt, og Arvid Sandahl var mannen som sørget for hjemmeledelse med 1-0. Det tok imidlertid kun fire minutter for Svarteborg å svare, og det var Kevin Kallin som satt inn utligningen etter drøyt ti minutters spill. Deretter ble det måltørke frem mot pause mens praten gikk mellom oss, og Vallen-trener Joakim Holm var åpenbart ikke fornøyd med det han så, og kalte det i ettertid en av deres dårligste førsteomganger for året. Det hadde nemlig vært nokså jevnspilt selv om Vallen var serieleder. sto 1-1 da dommeren blåste i fløyta for å signalisere pause, så har var fortsatt alt å spille for i de siste 45 minuttene etter hvilen.

Arvid Sandahl var nok en gang frempå tidlig i andre omgang og sendte vertene tilbake i ledelsen, og da August Ahlberg Josefsson fikk godt treff og økte til 3-1 i det 64. minutt, virket det egentlig avgjort. Kun tre minutter senere var det derimot kamp igjen likevel, da Kevin Kallin også ble tomålsscorer ved å på herlig vis heade inn reduseringen til 3-2 på et innlegg. Nærmere kom ikke Svarteborg, som dermed måtte reise hjem til Dingle uten poeng, mens Vallen tok sin sjette strake seier og konsoliderte plassen på toppen av tabellen. Det var bare å ta farvel med Håkan og sette kursen hjemover etter en ny fin tur over grensen med Jon Erik. Det hadde vært nokså lenge siden sist, men denne helgen skulle vi igjen få en solid dose svenske kamper.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 64:
Vallens IF v Svarteborg FK 3-2 (1-1)
Division 5 Bohuslän
Stora Höga IP, 30 August 2024
1-0 Arvid Sandahl (7)
1-1 Kevin Kallin (11)
2-1 Arvid Sandahl (50)
3-1 August Ahlberg Josefsson (64)
3-2 Kevin Kallin (67)
Att: 75
Admission: 60 SEK

Next game: 31.08.2024: IFK Lane v Smögens IF
Previous game: 28.08.2024: Navestad v Berg 2
Previous swedish game: 29.06.2024: IF Elfsborg v Fredrikstad

More pics

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg