Rangers v Celtic 02.01.2023

 

Mandag 02.01.2023: Rangers v Celtic

Andre nyttårsdag er helligdag i Skottland, og den skulle også by på en fotball-godbit av dimensjoner. Det var nemlig klart for ‘Old Firm’-derbyet mellom Rangers og Celtic, og Ibrox var kamparenaen. Semifinalen i cupen på Hampden Park i 2022, da Rangers slo erkerivalen etter ekstraomganger, vil bli stående som en av mine største fotballopplevelser, men ville jeg denne gang klare å få billetter til ligamøtet mellom de to. Jeg kunne satset på å igjen oppsøke ‘The Unit’ i Glasgow med håp om å sikre meg en billett der, men det var sannelig ikke sikkert at de ville la seg gjøre, og jeg hadde vurdert å benytte dagen til å få med meg en ny bane i Skottland. Heldigvis kjenner jeg godt noen danske AGF Aarhus-fans som faktisk nå også sitter på sesongkort på Ibrox. Jeg fikk høre av Magnus at de ikke hadde tenkt seg over til Old Firm-kampen, og at jeg kunne låne hans sesongkort, og dermed var det i boks.

Jeg hadde fått sendt over noen kroner til ham som kan gå til fornyelse av hans sesongkort, og fått beskjed om å møte deres nordirske kompis ‘Davie the Dug’ som skulle fly over fra Belfast og hadde sesongkortene. Jeg var i kontakt med Davie, og vi avtalte å møtes på Wetherspoons-puben The Counting House, der jeg inntok en full scottish breakfast – selvsagt med ekstra haggis. Han kom snart som avtalt, og etter at jeg hadde satt til livs maten, brøt vi opp og tok undergrunnen fra Buchanan Street til Ibrox, der vi ladet opp med et glass eller to på The Louden Tavern, som naturligvis var stappfull av Rangers-fans. Selv ute i bakgården var det tett om plassen, så vi gikk etter hvert de få meterne bort til stadionet, der jeg på utsiden fikk betalt £3,50 for et eksemplar av dagens kampprogram. Etter at vi også hadde tittet innom klubbsjappa, tok vi oss innenfor og fant plassene våre på Copland Road Stand, bak det ene målet.

Rangers Football Club trenger neppe noen nærmere presentasjon, men for ordens skyld så ble klubben stiftet i 1872, og har siden den gang radet opp titler. De står med 55 ligatitler (rekord), 34 titler i den skotske FA cupen, og 27 skotske ligacuptitler (rekord). Rangers ble i 1961 den første britiske klubb som nådde en europacup-finale. Det var i UEFA Cupen, og selv om de tapte både da og igjen i 1967, skulle triumfen i Europa komme. Den kom i 1972, da Dynamo Moskva ble slått i finalen av cupvinnercupen. Disse turneringene ble erstattet av Europa League, og der var igjen Rangers tapende finalist i både 2008 og senest i 2022. Siste hjemlige ligatittel kom i 2021, mens de i fjor fulgte opp den nevnte semifinale-triumfen jeg så ved å beseire Hearts i finalen av den skotske FA cupen.

Rangers er jo også kjent for sitt store antall supportere, og skal ha bortimot 700 supporterklubber i mer enn 35 land rundt om i verden. De har også satt flere rekorder i forbindelse med bortekamper, og en av disse knytter seg til Europa League-finalen i Manchester i 2008, da bortimot en kvart million(!!) Rangers-fans invaderte Manchester. Så sent som i fjor var det også rundt 100 000 Rangers-fans som dro til Sevilla i forbindelse med Europa League-finalen der. Det er lange ventetider på å få kjøpt sesongkort på Ibrox, og det er liten tvil om at Rangers er en gigant i skotsk fotball, som de i flere tiår har dominert totalt sammen med erkerivalen Celtic. Derbyet mellom de to er et av de aller heftigste i verden, men deres dominans har når sant skal sies heller ikke bare vært positiv for den skotske fotballen.

For meg er det nok kun Superclasico-oppgjørene mellom Boca Juniors og River Plate i Argentina som kan måle seg med Old Firm-derbyene. Det er rett og slett noe av det aller heftigste fotballverden har å by på, og derbyene har en historie og en rekke ingredienser som gjør det til noe helt unikt. Det var nå duket for det som visstnok var Old Firm-derby nummer 432 i rekken, og Rangers hadde vunnet 168 av disse mot Celtics 162. I ligaen skulle det visst være møte nummer 329, men foreløpig 126 seire til Rangers og 113 til Celtic. Dessverre har Old Firm-klubbene de siste årene redusert antallet billetter man gir sine rivaler, så Celtic-fansen hadde måttet ta til takke med en liten seksjon i det ene hjørnet. Fordelen var kanskje at stanken derfra ikke ble så voldsom som den kunne ha blitt…?

Det var bortelaget som startet best, og igjen var det deres lille horde av japanere som skulle skape en del problemer. Allerede i kampens femte minutt var det Daizen Maeda som snappet opp et hårreisende tversoverpasning fra Alfredo Morelos, satt fart mot mål, og satt inn 0-1 bak Gers-keeper Allan McGregor. Det virket skuffende nok ikke som om Rangers helt hadde våknet, for Celtic styrte mye de første 25 minuttene. Det første frustrerende å se på, men så kom det første tegnet på at noe var i ferd med å skje. Morelos holdt på å gjøre opp for seg ved å presse Celtic-keeper Joe Hart til et dårlig utspill rett i Morelos, og situasjonen endte med at Ryan Kent skjøt i stolpen. Morelos hadde deretter selv et skudd like utenfor, før samme mann headet en corner like til side for stolpen. Rangers hadde avsluttet omgangen godt og tatt over banespillet, men det sto fortsatt 0-1 da dommeren blåste for pause.

I andre omgang var heldigvis Rangers påskrudd allerede fra start, og det var kun spilt rundt halvannet minutt da Ryan Kent utløste jubelscener på Ibrox ved å sende ballen i mål i det bortre hjørnet. Fem minutter senere gikk Fasion Sakala i bakken med Carl Starfelt som synderen, og dommeren pekte på straffemerket. Dommeren pekte på straffemerket, og kaptein James Tavernier var sikker som banken da han dunket ballen i mål. 2-1, og nå kokte det på Ibrox. Det var Rangers som nå var i førersetet, og Celtic måtte gjøre noe. Det gjorde de også, med offensive bytter, men det skapte samtidig som for Rangers, og Malik Tillman kom gjennom på en skummel kontring som kun ble stoppet av en enorm blokkering fra Cameron Carter-Vickers. Det gikk mot en seier for det gode, men mot slutten var det igjen Celtic som presset på, og frustrerende nok falt ballen litt tilfeldig til rette for Kyogo Furuhashi som i det 88. minutt banket inn utligningen til 2-2. Det virket som om lufta gikk litt ut av noen og enhver der og da, og det ble også sluttresultatet.

Dette var uten tvil to tapte poeng for Rangers, og med det forsvant nok siste lille sjanse til å ta igjen Celtic som opprettholdt sin ledelse på ni poeng på toppen av tabellen. I stedet for å stå i voldsomme køer ved Ibrox Subway-stasjon, spaserte vi til Park Bar for å ta en pint der mens det roet seg litt ned. Der traff vi et par andre kjente, og en liten gruppe av oss dra etter hvert videre med undergrunnen fra Cessnock, og mitt forslag om en tur innom ‘The Unit’ fikk gehør, slik at vi gikk av Bridge Street stasjon og unnet oss en stopp der. Etter å ha tatt undergrunnen videre tilbake til Buchanan Street, ble dagen avsluttet på The Auctioneer, inntil vi gikk hver til vårt. Selv satt jeg kursen mot mitt hotell ved å ta undergrunnen til Cowcaddens, men valgte å unne meg en siste pitstop ved Jackson’s.

Nå hadde jeg hatt Glasgow som base i nesten en uke, og dagen etter var det omsider på tide å forflytte seg igjen, selv om jeg alltid stortrives i Skottlands største by. Om ikke resultatet denne gang var helt som jeg hadde håpet på, hadde det uansett vært en fin opplevelse, slik Old Firm-derbyene gjerne er. Og så får jeg naturligvis også huske å igjen takke min danske kamerat Magnus med hjelp i form av utlån av sitt sesongkort. Han skulle selv få benyttet det igjen noen uker senere, da han og et par kompiser skulle over igjen. Det er som nevnt lite – om noe – som overgår Old Firm-kampene, så om man skulle være så heldig å ha mulighet til å få met seg et slikt derby, anbefales det på det sterkeste.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Rangers v Celtic 2-2 (0-1)
Scottish Premiership
Ibrox, 2 January 2023
0-1 Daizen Maeda (5)
1-1 Ryan Kent (47)
2-1 James Tavernier (pen, 53)
2-2 Kyogo Furuhashi (88)
Att: 50 066
Admission: Season ticket
Programme: £3,50

Next game: 03.01.2023: The Spartans v Rangers B
Previous game: 01.01.2023: Spennymoor Town v Blyth Spartans

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg