Ørje v Mysen 17.09.2021

 

Fredag 17.09.2021: Ørje v Mysen

Torsdagen hadde stått i ishockeyens tegn og bydd på et gjensyn med Sparta Amfi, der det ble deilig seier i sudden death over smurfene fra den andre byen, slik at Stjernen fortsatte sin gode sesongstart. Nå var det imidlertid tilbake til fotballen, og sammen med min groundhopper-kompis Stig-André Lippert skulle jeg besøke en Østfold-bane som kan være blant de mer kronglete, men vi var vel ikke helt klar over hva vi hadde i vente da vi satt av gårde. Siden Årumkrysset for tiden er en eneste stor byggeplass, hadde vi avtalt bussholdeplassen ved Hafslund hovedgård som møteplass, og derfra satt vi kursen mot Ørje.

De aller fleste som har krysset grensen mellom Norge og Sverige ved å kjøre E18, vil selvsagt kjenne til Ørje som et tollsted der man sikkert kan småsvette litt om man har med seg mer enn kvoten. Ørje er også navnet på administrasjonssenteret i Marker kommune, og tettstedet har rett i underkant av 1 900 innbyggere. Det er også kjent for sitt kanalmuseum og sin dampbåtklubb, og det var ikke minst her Engebret Soot i 1849 anla Norges første sluseanlegg. Disse er plassert mellom Rødenessjøen og Øymarksjøen, og er en del av Haldenvassdraget. Mellom de to sjøene renner Ørjeelva, som ble kanalisert i 1860, og det er der man finner tettstedet Ørje, der vi altså skulle på kamp denne kvelden.

Vi hadde derimot tid til en liten avstikker før kamp, og det var uansett ikke altfor lange omveien da det var rett i nærheten av kveldens kamparena. Ikke altfor langt unna ligger nemlig gamle Marker Stadion, som jeg selv husker å ha spilt kamp på i 1980-årene, og den måtte vi selvsagt ta en kikk på når vi først var i området. Det dreier seg om et stadion med løpebaner rundt men en matte av deilig naturgress. I skråningen på den ene langsiden er det en gammel og etter forholdene stor tretribune, og dette sammen med naturgresset fikk også min turkamerat til å uttrykke hvor synd det var at kveldens kamp ikke skulle spilles her. Den brukes visst imidlertid kun til barne- og aldersbestemt fotball i disse dager, og kampen vi skulle se ville spilles på plastikken på Ørje Idrettsplass.

Ørje Idrettslag ble stiftet i 1917, og driver i tillegg til fotball med idretter som håndball og langrenn. Klubbens mest kjente utøver må vel også sies å være en skiløper; nemlig langrennssprinteren Ola Vigen Hattestad. Men nå var det heldigvis fotball det skulle dreie seg om, i den idretten hadde Ørje IL sin ‘storhetstid’ i 1970-årene, men har etter dette hovedsakelig spilt i 5. og 6. divisjon, og det er i sistnevnte at de nå for tiden opererer. Vi ankom Ørje Idrettsplass, der det var tydelig at hjemmelaget hadde planlagt for fest, og vi fikk oss en aldri så liten overraskelse da vi så antallet fremmøtte som fortsatte å strømme på. Hverdagskost er det heller ikke med inngangspenger i norsk 6. divisjon, men vi betalte gladelig de 50 kronene vi ble avkrevd.

Vi tenkte ikke i det baner at dette ville være sesongens store derby-kamp for Ørje, og hadde vel heller ikke sett for oss i hvilken grad hjemmelaget har klart å spre entusiasme i sitt lokalområde. Her er det åpenbart god lokal oppslutning om Ørje IL, som selv virker å ha ildsjeler som står på og gjør den ekstra innsatsen. Rundt banen var det hengt opp en haug av grønne og røde Ørje-flagg, og lagene inntok banen akkompagnert av pyro i form av rød og grønn røyk. Det var i det hele tatt en solid ramme rundt kampen, og noe som uten tvil overgikk det vi hadde forventet oss av kveldens oppgjør i 6. divisjon Østfold avdeling 1. Jeg gjorde et forsøk på å telle antall tilskuere, men noen minutter ut i kampen oppdaget jeg at det hadde fortsatt å strømme på med folk bak meg, og siden jeg på dette tidspunktet akkurat hadde passert 250, får vi si at det var et sted opp mot 300 skuelystne.

Da vi nærmet oss halvtimen, fikk de omsider også noe å juble for. Ørje fikk straffespark, og Christopher Sjøberg gikk frem. Hans straffe ble reddet av Mysen-keeperen, men returen satt han i mål, og dermed 1-0. Mysen var nær en utligning et par minutter før pause, men avslutningen gikk i tverrliggeren. Sju minutter ut i andreomgangen var det Mysen sin tur til å få straffespark, men det ble satt over. Likevel utlignet de til 1-1 seks minutter senere, da et glimrende direkte frispark fra Aymen Zebari gikk rett i mål. Ørje hadde kort etter en god mulighet med en heading som gikk like over, og etter halvspilt andre omgang var de igjen i føringen. Mysen-keeperen måtte gi en retur, og Stian Foyn Sandli satt inn 2-1. Med drøyt fem minutter igjen av ordinær tid avgjorde Christopher Sjøberg med sitt andre og Ørjes tredje, og fastsatt med det sluttresultatet til 3-1.

Det hadde vært noe bortimot en folkefest på Ørje Idrettsplass, og det er imponerende å se at man klarer å skape såpass entusiasme blant de lokale selv om man spiller i 6. divisjon. Nå hjelper det nok kanskje også litt med et stort omland og få lokale rivaler, men vi lot oss uansett imponere av Ørje IL. På vei ut påtraff vi også FFK-spiller Ludvig Begby, som for tiden var skadet. Da vi slo av en kort prat med ham, kunne han røpe at han var der sammen med sin kjæreste for å se på en av hennes venner eller familiemedlemmer. Vel, vi måtte komme oss hjemover, og igjen ble jeg sluppet av ved Hafslund hovedgård, hvor jeg snart kunne hoppe på en av bussene mot Fredrikstad og komme meg hjem etter en ny fin utflukt med Mr. Lippert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norwegian ground # 165:
Ørje v Mysen 3-1 (1-0)
6. divisjon Østfold avd. 1
Ørje Idrettsplass, 17 September 2021
1-0 Christopher Alexander Sjøberg (pen, 29)
1-1 Aymen Zebari (59)
2-1 Stian Foyn Sandli (68)
3-1 Christopher Alexander Sjøberg (85)
Att: 250-300 (est)
Admission: 50 NOK

Next game: 18.09.2021: Sarpsborg FK v Drøbak/Frogn
Previous game: 15.09.2021: Høybråten og Stovner v Ellingsrud

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg