Navestad v Rygge 10.10.2021

 

Søndag 10.10.2021: Navestad v Rygge

Lørdagen hadde blitt tilbragt i Stjernehallen, der Stjernen noterte en deilig seier 4-1 over smurfene fra Sarpsborg, men denne søndagen skulle igjen stå i fotballens tegn. Det er ikke altfor ofte at en søndag byr på muligheter til å huke av en ny bane i breddefotballen her i distriktet, så jeg valgte å benytte meg av anledningen når Navestad denne dagen skulle ta imot Rygge til dyst i 6. divisjon Østfold avdeling 1. Jeg hadde så vidt nevnt det for min kompis Jon Erik, men da han virket litt ubesluttsom, tenkte jeg ikke særlig mer over det, og dro alene oppover med bussen mot ‘den andre byen’ (Sarpsborg).

‘Bevæpnet’ med en paraply jeg egentlig ikke skulle ha voldsomt behov for hoppet jeg av ved holdeplassen Torpebaugen, og tok apostlenes hester fatt. Derfra hadde jeg rundt 20 minutters spasertur foran meg langs Navestadveien før jeg spankulerende ankom Navestadbanen med en liten halvtime til kampstart. Navestad ligger noen kilometer sørøst for Sarpsborg sentrum, og har vel nærmest vokst sammen med boligfeltet på Bede, slik at de to for en utenforstående synes å gå litt over i hverandre. Ute på banen som heldigvis fortsatt har naturgress var spillerne fra begge lag uansett i full gang med oppvarmingen.

Navestad IF ble stiftet i 1946, men det er ellers ikke altfor mye jeg kan fortelle om deres historie og eventuelle meritter, annet enn at deres store dag var i 1975, da de som 4. divisjonslag møtte selveste Fredrikstad i cupens første runde og til og med vant 3-2 på hjemmebane. Navestad tok seg til Ullevål det året, men det var fordi de etter å ha påført FFK det forsmedelige tapet ble satt opp mot Skeid i andre runde. Også der imponerte de, og etter 2-2 måtte det omkamp til før Skeid vant 3-1. Ellers kan FFK-legende Åge Johansen, som også har vært trener for Navestad, fortelle meg at han mener å huske en periode der Navestad spilte i 3. divisjon. Akkurat det er de nokså langt unna nå om dagen…

Hva gjelder Navestadbanen så er det en nokså enkel affære, der man ved sin ankomst ser klubbhuset foran seg på den ene kortsiden. Det har et ørlite overbygg ved inngangen til garderobene, om man må søke ly for regnet. Ellers er det lite av tribunefasiliteter, men på begge langsidene er det et tregjerde man kan lene seg mot, og på et utkikkspunkt oppe i skrenten bak det bortre målet er det faktisk til og med noen som har satt opp en liten benk. Bortenfor banen har klubben også en grusbane som nå brukes som parkeringsplass, men denne grusbanen var nå gjenstand for litt nysgjerrighet fra undertegnede.

Det hadde seg nemlig slik at ‘Navestad grus’ sto oppført som arena for klubbens siste hjemmekamp for sesongen, tirsdag 26. oktober, da de skulle avslutte sesongen mot Sarpsborg FK 2. Det stilte jeg meg imidlertid noe tvilende til, selv om kamp på grusbanen der ikke hadde vært meg imot. Jeg måtte imidlertid forhøre meg, og selv om en av Navestad-spillerne ikke skjønte hvorfor det skulle være noe problem, tvilte jeg på om majoriteten av aktørene i dagens fotball ville gledet seg til en slik kamp. Det var klokkeslettet og mangelen på flomlys på Navestadbanen som var utfordringen, og mens Navestad ville flytte kamptidspunktet, ville SFK 2 visstnok flytte kampen til en annen bane, slik jeg forsto det. Så kanskje var det derfor Navestad inntil videre hadde satt den opp på grusen i et forsøk på å tvinge SFK i kne?

Det som vel viste seg å være Navestads baneansvarlige sa da til sist også at han nærmest kunne garantere at kampen ville bli flyttet til eksempelvis Skjeberg (nå i ettertid har den til og med blitt omberammet til SFKs hjemmebane på Kurland). Nå var det uansett gressbanen som skulle være åsted for tvekampen om poeng i dagens kamp, og jeg ante allerede før kampstart at det kunne bli litt stygt for Navestad, som kun hadde ett poeng hittil i sesongen. Rygge på sin side jaget hakk i hæl på tetlaget Ekholt, så en klink B ville neppe gitt særlig høy odds om jeg hadde hatt mulighet til å sette penger på det.

Mens spillerne gjorde seg klare for avspark og jeg benyttet anledningen til en ny liten runde rundt banen, var det noen bak meg som ropte på meg, og der kom jaggu Jon Erik, som åpenbart hadde kjedet seg hjemme og likevel bestemt seg for å ta turen. Da fikk jeg likevel selskap under kampen, og for å foregripe begivenhetenes gang noe, ble det etter hvert også en lengre prat med ‘banemannen’ som viste seg som en interessant samtalepartner som blant annet også kunne ta oss i skole hva gjaldt grensene mellom Navestad og Bede, samt gi en aldri så liten statusrapport om ståa i Navestad IF sånn ellers.

Det ble tidlig klart hvor det bar ute på gresset, og allerede i kampens fjerde minutt sto det 0-1 etter et selvmål. Sju minutter senere ble et Rygge-innlegg styrt i eget mål av en Navestad-spiller, og selv om Rygge-spilleren senere offisielt ble kreditert var det liten tvil om at den neppe hadde gått inn uten ‘hjelp’. Henrik Wold økte til 0-3 på straffespark i det 27. minutt, og med fem minutter til pause var det sannelig nok et selvmål da en Navestad-spiller headet ballen over egen keeper og i mål. 0-4 sto det da på resultattavla, og det holdt seg også til pause. Det virket ikke som om Rygge-spillerne hadde latt seg skremme av skiltet med teksten «Velkommen til Bede. Navestad IF» på vei inn i garderobene.

Navestad holdt ut i ti minutter etter hvilen, men da økte Henrik Wold ytterligere, og fire minutter senere sto det 0-6 da Peter Syverud tegnet seg på scoringslisten. Rygge hadde flere store sjanser før nok et selvmål(!) sørget for 0-7 med et snaut kvarter igjen. Med drøyt fem minutter igjen økte Magnus Aakvaag, og i kampens siste ordinære minutt fikk vi utrolig nok servert ytterligere et selvmål(!!) fra Navestad, slik at det endte 0-9. Fem selvmål i én og samme kamp (selv om det ene litt merkelig i ettertid har blitt kreditert en Rygge-spiller) har jeg aldri tidligere vært i nærheten av å oppleve, og tviler på at jeg vil oppleve det igjen! For Navestad sin del kan de vel uansett ikke rykke ned i og med at både Borgen2 og Selbak 2 har trukket lagene sine, men det vi så lovet jo uansett ikke så godt for fremtiden. Det var bare å ønske lykke til før vi satt kursen hjemover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norwegian ground # 174:
Navestad v Rygge 0-9 (0-4)
6. divisjon Østfold avd. 1
Navestadbanen, 10 October 2021
0-1 Florent Maxharraj (og, 4)
0-2 Håkon Brøten Paulsen (og, 11)
0-3 Henrik Wold (pen, 27)
0-4 Håkon Brøten Paulsen (og, 41)
0-5 Henrik Wold (56)
0-6 Peter Syverud (60)
0-7 Fluturim Maxharraj (og, 77)
0-8 Magnus Aakvaag Tangenes (85)
0-9 Florent Maxharraj (og, 90)
Att: 16 (h/c)
Admission: Free

Next game: 12.10.2021: Trosvik v Lisleby 2
Previous game: 07.10.2021: Skiptvet v Eika Krapfoss

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg