Leirsund v Lillestrøm 3 19.09.2023

Tirsdag 19.09.2023: Leirsund v Lillestrøm 3

I forbindelse med en legetime i Drøbak på onsdagen, hadde jeg lagt kampplaner i Oslo og Akershus på tirsdagen. Jeg så raskt en mulig dobbel jeg lot meg friste av, og det var også denne jeg til slutt bestemte meg for å forsøke meg på. Jeg ville dra hjemmefra og rett på kamp i Leirsund, der det var tidlig avspark, for så å ta med videre til neste kamp på Veitvet, og til slutt fra til Drøbak derfra for å ligge over hos min mor. Planen var lagt, og med det var det bare å pakke snippesken og komme seg inn til Fredrikstad stasjon for å ta toget derfra til Oslo S. Videre derfra ble jeg meg et lokaltog nordover så langt som til Leirsund.

Leirsund er et tettsted som nå sorterer under den nye storkommunen Lillestrøm. Stedet har fått sitt navn etter elven Leira, som det ligger ved. Vi befinner oss her sju kilometer nord for Lillestrøm og 27 kilometer nordøst for Oslo sentrum. Det bor i dag rett i underkant av 1 500 innbyggere i Leirsund, som altså har togstasjon med stopp på Hovedbanen. Det er Norges eldste jernbanestrekning, og åpnet i 1854 for trafikk mellom Oslo og Eidsvold, mens Leirsund ble stoppested i 1859, og fikk stasjonbygning som åpnet i 1865. Det var fra denne stasjonen jeg nå gikk mot Leirsund Stadion, og krysset broen nettopp elven Leira tidlig på den rundt ti minutter lange spaserturen dit bort.

Leirsund Idrettslag ble stiftet i 1932, og er som mange andre klubber i Norge et fleridrettslag. Om vi holder oss til fotballen, ser jeg at de så sent som i 2011 var en tur nede i 7. divisjon, men rykket direkte opp igjen derfra, og etter et nytt opprykk som vinner av Akershus-kretsens 6. divisjon i 2016, holdt de seg i 5. divisjon frem til de i 2021 rykket ned på det som må kunne kalles temmelig dramatisk og spesielt vis. Etter ferdigspilt sesong skulle man ut fra tabellen nemlig tro at de hadde klart seg med nød og neppe, men så enkelt var det ikke, for nå skjedde rett og slett noe meget spesielt.

I en kamp mot tabelljumboen Flisbyen hadde Leirsund blitt tilkjent seieren 3-0 på walkover etter at Flisbyen ikke klarte å stille lag. Både Skårer, Leirsund, Bjerke og Skedsmo 2 hadde alle endt på 10 poeng, og ved poenglikhet mellom to eller flere lag, skal det som kjent ses på målforskjell. Om én eller flere av klubbene har fått tildelt en seier med walkover og 3-0, skal imidlertid da også det samme gjøres med de øvrige. Kort fortalt endte det opp med at Skårer gikk forbi, og Leirsund rykket ned. Man kan si at de kan ha rykket ned på at de ikke fikk møte Flisbyen, og dette er et godt eksempel på hva slags problemer det i ytterste konsekvens kan føre med seg når lag ikke klarer å stille. Et tankekors som også er knyttet til disse andrelagene som i hvert fall i Østfold-fotballen synes å ha vært litt verstinger rundt akkurat dette i senere tid.

Nå kunne imidlertid Leirsund rykke opp igjen til 5. divisjon, for med fire kamper igjen lå de på en andreplass med 11 poeng ned til treer Fjellhamar 2, og ville derfor sikre seg opprykk med seier denne kvelden. Tabellen ble for ordens skyld toppet av Funnefoss/Vormsund 2, som hadde seks poengs luke ned til Leirsund, men også én kamp mer spilt. Dagens bortelag var ikke et andrelag, men til og med et tredjelag, og Lillestrøm 3 la beslag på sjuendeplassen i 6. divisjon Akershus. Avspark var klokken 17.45, og jeg ankom i god tid før det, mens spillerne var i ferd med å avslutte oppvarmingen.

På Leirsund Stadion spilles det heldigvis fortsatt på det deilige naturgresset man har blitt velsignet med fra naturens side, så det var ytterligere en grunn til å se frem til denne kampen. Klubbens anlegg består av flere baner i forskjellige størrelser og varianter, men hovedbanen er et nokså trivelig sted å se fotball på en fin dag, selv om det ikke er noen tribunefasiliteter her. På den ene langsiden har man laglederbenkene, og også en liten gressvoll som folk kan se kampen fra. En lignende gressvoll finnes også på den andre langsiden. Litt tilbaketrukket bak det ene målet ligger et klubbhus, men jeg la ikke merke til om det var noen åpen kiosk, da jeg heller ikke kikket veldig aktivt etter dette.

Leirsund fikk en god start på kampen, og i det femte spilleminutt sendte Alexander Njøs de i ledelsen 1-0 med et kontant skudd fra litt skrått hold. Noen minutter senere var de nære på å doble ledelsen, men LSK-keeperen fikk slått til corner, og i det 10. minutt kontret gjestene. Det glapp i hjemmelagets forsvar, og Karl Olafsen kom seg alene gjennom og utlignet til 1-1. Ti minutter senere var vertene tilbake i ledelsen. En frekk vipp gjennom, og selv om gjestene ropte på offside, fikk spillet fortsette, og innlegget ble møtt med en halvveis avslutning som ble blokkert. Returen ble derimot satt inn av Sebastian Juan Urdalen, og dermed 2-1.

Leirsund hadde deretter en god sjanse, der et skudd ble parert av LSK-keeperen. Returen havnet hos en Leirsund-spiller som var nærmest på blank, men han fikk ikke stokket bena. Litt senere sendte Leirsund en lang ball opp mot en av sine spillere som gikk til dødlinja, gikk innover mot mål, og forsøkte å trekke seg ut og runde keeperen fra nærmest død vinkel, men han gikk seg til slutt fast. Det var uten tvil Leirsund som styrte, og i første omgangs siste minutt kom de igjen. Etter et fikst gjennomspill, ble det vendt opp og skutt, men avslutningen var svak og gikk utenfor. Det sto 2-1 halvveis, og Leirsund var nå 45 minutter fra opprykk.

I det 59. minutt hadde Leirsund fått et hjørnespark, og det ble headet i mål av Jonas Gulbrandsen, som med det økte til 3-1. Etter drøyt halvspilt omgang fikk de en ny stor sjanse da de stjal ballen etter slurv i borteforsvaret, men avslutningen ble reddet, og returen blokkert og klarert. På tampen åpnet raknet det litt for gjestene, for i det 85. minutt økte Runar Svorkmo til 4-1, og tre minutter senere var det bare å gratulere Leirsund med opprykk da Martin Paulsen satt inn 5-1. På overtid fikk Sander Olsen runde av ved å fastsette sluttresultatet til 6-1, men mens Leirsund feiret opprykk, hastet jeg mot togstasjonen for å komme meg med toget og sette kursen mot neste kamp.