Kråkerøy v Sprint-Jeløy 20.07.2021

Tirsdag 20.07.2021: Kråkerøy v Sprint-Jeløy

Da pandemien satt en stopper for breddefotballen i fjor, fikk etter hvert fortsatt aldersbestemte lag fortsette inntil videre, og jeg benyttet da anledningen til å besøke Kråkerøy Stadion for å se deres G19-lag. Når Kråkerøy nå hadde invitert Sprint-Jeløy til ‘Blomsterøya’ for en treningskamp, var det tid for å få huket av banen ‘skikkelig’ med en seniorkamp. Med denne planen busset jeg ut til Kråkerøy og gikk av ved Kråkerøy kirke for å gå derfra til Kråkerøy Stadion, som ligger litt bortgjemt ved siden av Kråkerøy ungdomsskole, der klubben for øvrig har flere baner.

Kråkerøy er som navnet tilsier en øy som ligger i Fredrikstad kommune, og den nordlige delen der man finner blant annet (nye) Fredrikstad Stadion fremstår i dag nærmest som en del av Fredrikstad Sentrum. Kråkerøy var tidligere en egen kommune, men ble i 1994 slått sammen med Fredrikstad, Borge, Rolvsøy og Onsøy for å bli en del av den nye storkommunen Fredrikstad. Her var det tidligere arbeiderstrøk, og Fredrikstad Mekaniske Verksted var på et tidspunkt Skandinavias største skipsverft. Kråkerøy har også en rekke oldtidsminner, og selv har jeg for ordens skyld min familie på farssiden fra Kråkerøy.

Fotballklubben er en del av Kråkerøy IL som ble stiftet i 1937, og i senere år har vel så vidt jeg vet klubben tatt over rollen som kommunens største idrettslag målt i antall medlemmer. Det er i de senere år at fotballklubben først og fremst har gjort seg bemerket, og opprykk fra 5. divisjon i 2010 ble fulgt opp av nytt opprykk i 2012. KIL har nå dermed spilt i 3. divisjon siden 2013, og den divisjonen vant de faktisk også i 2016, men det var utgjort nok det ene året da det ikke var noe opprykk grunnet omlegging av seriesystemet.

Kråkerøy IL sitt A-lag har i noen år også benyttet Fredrikstad Stadion som sin hjemmebane mens man har utført arbeid på Kråkerøy Stadion, men nå er de hjemme igjen på sin egen bane. Det er et nokså spartansk stadion der det eneste av ‘tribunefasiliteter’ er noen benkerader i skrenten på den ene langsiden. Her er det også noen små fjellknauser som går over i en gressbakke. I skrenten på motsatt langside har de bygget en ‘plattform’ som nok er forbeholdt klubb-folk og de som filmer kampen etc. Det ville neppe være like store muligheter for å spasere fritt rundt og ta en nøyere kikk på (og bilder av) anlegget når FFK skulle hit i cupen, så det var bare å benytte sjansen nå mens man kunne.

Kråkerøy skal som sagt altså spille i 3. divisjon også i år, mens dagens motstander Sprint-Jeløy nå hører hjemme på nivået under, i 4. divisjon, der de gjerne har blitt trukket frem som den kanskje fremste utfordreren til favoritten Råde. Jeg hadde to-tre uker tidligere vært på Jeløya og sett de spille uavgjort med en annen utfordrer i Drøbak/Frogn, og var nå litt nyfiken på hva de kunne by 3. divisjons-laget Kråkerøy av motstand. Jeg var også litt spent på hva Kråkerøy sto for, og om de kan gjøre seg forhåpninger om å igjen kjempe på øvre del av tabellen i sin divisjon. Rett før avspark traff jeg også på banehopper Tom Børkeeiet, og ble stående store deler av kampen i passiar med ham.

Noe overraskende for meg var det gjestene fra 4. divisjon som i kampens femte minutt tok ledelsen ved Alban Ramadani, men Kråkerøy utlignet ved Elias Huth drøyt fem minutter senere. Bortelaget var dog snart i ledelsen igjen, da Tim Reinback satt inn 1-2 i det 19. minutt, og det var ingen ufortjent ledelse, for Sprint skapte mye hodebry for Kråkerøy. Fem minutter før hvilen sto det også 1-3 etter at Antonio Fosser hadde økt ledelsen, og om det ikke var akkurat det jeg hadde forventet før avspark, var det liten tvil om at resultatet ikke løy.

Om Kråkerøy hadde forhåpninger om å hente opp ledelsen etter pause, fikk de seg et nytt skudd for baugen da Ervin Kozica økte bortelagets ledelse til 1-4 sju-åtte minutter ut i andre omgang, og når Henrik Stokkebø fire minutter senere satt inn 1-5, begynte det nok rett og slett å bli litt pinlig for hjemmelaget. Foran det jeg talte meg frem til å være 67 tilskuere ble det aldri flere mål, og jeg vil tro at Kråkerøy hadde fått noe å tenke på. Nå skal man jo legge altfor mye i en treningskamp, men jeg var om ikke annet styrket i troen på at Sprint vil kunne være en seriøs utfordrer til Råde. For Kråkerøy sin del var jeg imidlertid mer usikker etter dagens kamp. Det var uansett bare å traske tilbake til bussholdeplassen for å komme seg hjemover.