Hønefoss BK v Lørenskog 17.07.2021

 

Lørdag 17.07.2021: Hønefoss BK v Lørenskog

Det var tid for en ny innenlands dagstur av et visst format, tatt i betraktning at jeg ville reise kollektivt, og det var en spesiell grunn til at jeg denne dagen hadde valgt meg Hønefoss som destinasjon. Der skulle nemlig Hønefoss BK spille treningskamp mot Lørenskog, og det skulle skje på deres gamle hjemmebane, der man også har deilig naturgress. Den sjansen valgte jeg å benytte meg av, og sto derfor tidlig opp for å komme meg til Fredrikstad stasjon og sette meg på toget nordover.

Det er tydeligvis ingen sommer uten buss for tog pga omfattende arbeid på Østfoldbanen, så vi måtte hoppe av og bytte til buss i Rygge, men jeg kom meg da omsider til Oslo, der jeg spaserte til bussterminalen for å få bli med til Hønefoss. Mens Brakar fraktet meg mot Ringerike, fordypet jeg meg i en medbragt bok, og før jeg visste ord av det var det på tide å trykke på knappen for å signalisere at jeg ville av. Jeg hadde flust med tid, så i det fine været slentret jeg i bedagelig tempo mot Hønefoss Idrettspark, der det fortsatt var en snau time til avspark. Det vil si, det var det jeg da fortsatt trodde…

Hønefoss er vel kjent for de fleste, men er altså en innlandsby i Buskerud, beliggende omtrent 60 kilometer nordvest for Oslo. Her vokste et tettsted frem rundt Hønefossen (som fikk sitt navn etter storgården Hønen). På første halvdel av 1800-tallet lanserte man planer om å anlegge en by her, og i 1852 fikk man omsider bystatus. Jernbanens ankomst i 1868 gjorde at utviklingen skjøt fart i det som hadde vært et lite samfunn knyttet til sagbruk og næringsvirksomhet rundt fossen, og byens industri og handel fikk nå vind i seilene. Hønefoss by har i dag rundt 16 300 innbyggere, og er administrasjonssenter for Ringerike kommune, i tillegg til å være regionens handels- og servicesentrum.

Undertegnede hadde jo tidligere besøkt Hønefoss BK, og det var skjedde faktisk på vei hjem fra en av mine turer til Storbritannia i 2018. Den gang var det duket for 16. mai-kamp mellom Hønefoss BK og FFK da jeg landet på Gardermoen etter en tur på balløya, og jeg la i den forbindelse kursen om Hønefoss for å få med meg den kampen. Den gang var det imidlertid på deres nye Hønefoss Stadion, som da for lengst hadde tatt over som hjemmebane. At de nå skulle bruke den gamle banen rett ved siden av som kamparena for dagens kamp, hadde altså fristet meg hit opp, og jeg tok en aldri så liten runde mens klokka tikket mot avspark (eller det jeg trodde var avspark).

Hønefoss Ballklubb mener seg stiftet allerede i 1895, og det ville gjort de til en av Norges eldste fotballklubber, men dette er en sannhet med visse modifikasjoner. Det var nemlig IF Liv som ble stiftet i 1895, og i 1987 slo den klubben seg sammen med den noe yngre Fossekallen IF under navnet Liv/Fossekallen (noen vil dermed si at det er dette som er det naturlige året å regne som stiftelsesår for dagens klubb). Ti år senere ble dette til L/F Hønefoss, før de i 2002 endelig ble hetende Hønefoss BK. Uansett er det vel først i de senere år at Hønefoss BK har gjort seg bemerket på den nasjonale arena.

I 1998 spilte L/F Hønefoss seg opp i 1. divisjon, og etter at de i flere sesonger hadde kjempet like bak opprykkssonen, rykket de i 2009 endelig opp til Eliteserien. Det endte med umiddelbart nedrykk, men de returnerte på første forsøk, og 13. plassen i 2012 står som deres beste plassering, før det året etter ble nytt nedrykk i 2013. I 2015 rykket de ned på nivå tre, og det er liten tvil om at noe har gått virkelig galt der oppe på Ringerike, for i 2018 rykket de forsyne meg ned igjen til nivå 4, og de er fortsatt å finne i 3. divisjon. På samme nivå spiller Lørenskog, som de denne dagen hadde avtalt å møte for å måle krefter med, men de vil for ordens skyld være i to forskjellige avdelinger.

Den gamle kamparenaen som i dag skulle benyttes, domineres av hovedtribunen på den ene langsiden. Den byr på plastseter, og strekker seg omtrent halve banens lengde. Til siden for denne fortsetter seksjonene med betongavsatser under åpen himmel ned mot dødlinjene, og også på deler av disse er det boltet fast plastseter. På motsatt langside er det en gressvoll, og her har man bygget en åpen tribune inn i deler av denne. Bak de to mål er det intet av tilskuerfasiliteter, og banen har forresten også løpebaner, og ikke minst deilig naturgress. Tilskuerrekorden her er fra august 2005, da 3 773 tilskuere så en cupkamp mot HamKam, og to år senere flyttet klubben inn på sitt nye anlegg rett ved siden av.

Fra der jeg hadde satt meg ned i skyggen av hovedtribunen, så jeg et kjent fjes ankomme og stige ut av bilen sin, og snart hadde jeg fått selskap av min groundhopper- og FFK-venninne Elisabeth. Etter hvert som det nærmet seg tidspunktet for avspark, stusset jeg over mangelen på aktivitet ute på banen, og en lagleder kunne snart fortelle at kampstart (uvisst av hvilken grunn) hadde blitt utsatt en halvtime. Det var bare å smøre seg med tålmodighet, men det stakk visse kjepper i hjulene for min retur, så jeg fikk i stedet avtalt skyss tilbake til hovedstaden med Elisabeth.

Da de endelig kom i gang på gresset i Hønefoss, var det lenge en jevnspilt affære som må sies å bære litt preg av å være en treningskamp. Det som kom av sjanser før pause ble ikke omsatt i mål, selv om Lørenskog riktignok hadde en ball i nettet. Den ble annullert for offside, mens vertene på sin side hadde et par gode muligheter som ble reddet av keeper. Dermed var det fortsatt målløst halvveis.

Jeg har på et eller annet vis klart å slette deler av mine ‘notater’ fra denne kampen, slik at jeg ikke lenger kan redegjøre for målscorere, men Lørenskog tok i hvert fal over mye av spiller de siste 45 minuttene, og tok da også ledelsen seks-sju minutter ut i andre omgang. Mot slutten puttet de på ytterligere to ganger, og vant dermed 3-0. Det må sies å ha vært en fortjent seier, først og fremst sett på bakgrunn av andreomgangen. Og med det satt vi kursen mot Oslo, der Elisabeth slapp meg av ved Lysaker stasjon. Det var bare å komme seg hjemover mot plankebyen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norwegian ground # 146:
Hønefoss BK v Lørenskog 0-3 (0-0)
Friendly
Hønefoss Idrettspark, 17 July 2021
0-1 ??? (52)
0-2 ??? (84)
0-3 ??? (90)
Att: 94 (h/c)
Admission: Free

Next game: 18.07.2021: Fredrikstad v Bryne
Previous game: 15.07.2021: Pors v Halsen

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg