Fengersfors IK v Ärtemarks IF 10.05.2024

 

Fredag 10.05.2024: Fengersfors IK v Ärtemarks IF

Denne fredagen var det nok en gang flere muligheter til å få med seg kamp på en ny bane over grensen, og i bakhånd hadde jeg også oppgjøret mellom Torp og Ekholt, men det viste seg at Jon Erik var klar for en tur til Sverige denne dagen, og med oss fikk vi også Erik Syversen. Det sto til slutt mellom to destinasjoner som begge var i Dalsland; nemlig Fengersfors og Färgelanda. Vi tittet litt på bilder og avstander og diskuterte litt, og etter en rask votering ble det til slutt Fengersfors vi denne gang valgte oss, og dermed var det bare å sette kursen mot svenskegrensen og Dalsland for å se Fengersfors IK mot Ärtemarks IF i Division 5 Dalsland.

På vår vei langs de dalslandske veier stoppet vi etter hvert i Billingsfors, der vi både fikk tatt ut noen svenske kontanter og kjøpt oss noe å leske strupen med. Snart tok vi inn på en enda mindre vei og den førte oss til Fengersfors, som er et lite tettsted i Åmål kommune, i det nordøstlige Dalsland. Stedet har en lang historie med produksjon av jern, papirmasse og papir, og het tidligere Lisefors, etter kona til en av industriherrene. Da Göteborg-mannen Johan Fenger-Krog overtok hjørnesteinsbedriften, stiftet han Fengersfors Bruks AB, og stedets navn ble snart endret til Fengersfors. Bruket dominerte stedet i rundt 150 år, men etter en konkurs i 1978, er i dag Fengersfors Bruk omgjort til et senter for kunst og kultur, og fremstår dessuten som et bevart industriminne.

Fengersfors har i dag kun rett i overkant av 300 innbyggere, men skal faktisk være Dalslands tredje mest besøkte turistmål. Jeg vil tro at de fleste av disse ganske sikkert kommer for helt andre ting enn fotballen og et besøk ved Fengershof, men det var altså det som var vår intensjon, og med omtrent 25 minutter til avspark hadde vi parkert utenfor Fengershof og var klare til å avlevere våre 60 svenske kroner til karene som sto klare ved flotte inngangspartiet og også delte ut fra en bunke med kampprogram (en 4-siders affære med en tabell og lagets tropper ville kanskje ikke gått for å være en fullverdig program alle steder, men sammenlignet med det vi har blitt vant med her hjemme, er det jo helt topp, og alt er bedre enn ingenting, samtidig som det også var gratis).

Det har ikke vært helt enkelt å finne ut noe særlig om Fengershof IK, og klubben har tilsynelatende heller ingen hjemmeside, samtidig som deres Facebook-side ikke nevner noe om deres historie. Jeg kom over en artikkel fra slutten av 2020 skrevet av en lokalavis, og der nevnes det i ingressen at klubben har feiret 100-årsjubileum. Dessverre virker det som om samtlige artikler der er bak betalingsmur, men det kan jo uansett tyde på at klubben ble stiftet i 1920. Jeg ser imidlertid at de så sent som i 2019 spilte i Division 6, men etter to strake opprykk var de å finne i Division 4 Bohuslän Dalsland i 2021. Etter to sesonger der måtte de dog ta turen ned igjen ett nivå til ‘Dalslands-femman’, men forrige sesong var de laget som var nærmest suverene Ellenö IK.

Dagens bortelag var Ärtemarks IF, og de var ikke et helt nytt bekjentskap for meg, om man kan si det slik. Da jeg en mai-dag i 2019 så kamp på vakre Lövåsvallen i Billingsfors, stilte nemlig den gang hjemmelaget som Ärtemarks IF/Billingsfors IK. Hverken Billingsfors IK eller Ärtemarks IF hadde klart å stille lag på egen hånd, og stilte derfor noen år lag sammen, frem til Ärtemarks IF for et par år siden fant ut at de igjen ville stille på egne ben. Det har for øvrig gjort at Billingsfors IK nå ikke har noe lag, og det er jo intet mindre enn tragisk når det er snakk om en klubb som tross alt har spilt en sesong i Allsvenskan(!), og når det betyr at flotte Lövåsvallen står der ubenyttet.

Noe annet som for tiden heller ikke er operativt er Division 6 Dalsland, som jeg den gang hadde sett kamp i. Det er Division 5 som nå offisielt er laveste divisjon i Dalsland, selv om det skal nevnes at de også har en såkalt «utvecklingsserie» som noen omtalte som en slags Division 6. Men det var en avsporing, så la oss holde oss til ‘Dalslands-femman’, som nylig hadde startet, og hvor begge lag sto uten poeng hittil. Fengersfors hadde tapt sin sesongåpning hjemme mot Bengtsfors, og deretter gått på et nytt tap borte mot Frändefors. Ärtemarks IF hadde på sin side kun spilt én kamp, men hadde til gjengjeld tapt den med hele 0-17 hjemme for Färgelanda. Så var jo det naturlige spørsmålet om hvorvidt det resultatet sa mest om Ärtemark eller om Färgelanda.

Siden Färgelanda tross alt også hadde tapt for Frändefors, mistenkte jeg at det sannsynligvis sa aller mest om hvor svake Ärtemark er, og det ble støttet av en kar som Jon Erik etter hvert hadde kommet i prat med. Det var ingen hvemsomhelst, for Lennart ‘Kral’ Andersson har lang fartstid som trener i en rekke svenske klubber, og var for øvrig assistent under (tidligere FFK-trener) Lars-Olof Mattsson da sistnevnte var landslagstrener for Sierra Leone. Vi hadde etter hvert en hyggelig passiar med Andersson, som mente at IFK Åmål må finne seg i å ha stempelet som favoritter i divisjonen. Vi holdt ellers hjemmelaget Fengersfors som favoritter til å ta sesongens første tre poeng denne kvelden.

Fasilitetene ved Fengershof finnes på den ene langsiden, der vi raskt var en tur innom kiosken. Der har man en overbygd altan som er nokså romslig, og der sto det noen bord og stoler i forkant, mens man lenger bak har et par trinn med benkerader. Det står ellers noen benker i den lille skråningen bortover denne langsiden. I det fine været viste Fengershof seg rett og slett å være et meget trivelig sted å se fotball denne mai-kvelden. I tillegg hjelper det selvsagt på at man også har en deilig naturgressmatte, og også på det området er jo som kjent svenskene en god del flinkere enn oss her hjemme. Vi hadde først slått oss ned på en benk under åpen himmel, men Jon Erik ville snart vekk fra det han mente var en trekk i nakken, og dermed slo de seg ned på den nevnte terrassen og kom i prat med nevnte ‘Kral’ mens jeg tok meg en liten runde og spillerne gjorde seg klare for avspark.

Det var altså to lag som sto uten poeng hittil, men det var likevel ikke helt overraskende at det var Fengersfors som tidlig tok initiativet. De brukte åtte minutter på å gå i ledelsen, og det var Eron Hajzeri som fra like utenfor 16-meteren sendte i vei et skudd som snek seg i mål. Dermed 1-0, og hjemmelaget fortsatte å dominere banespillet. Spesielt Isac Myrberg på deres midtbane virket å holde et høyere nivå enn alle de andre på banen. Vertene måtte imidlertid vente til det 37. minutt før de doblet ledelsen. En tversoverpasning til Markus Bryntesson kunne enkelt bredsides inn, og det sto 2-0. Det var da heller ikke på noen måte ufortjent, men da det også var stillingen ved pause, var det i hvert fall ingen ting som foreløpig varslet om at Ärtemark skulle gå på nok en stygg kjempesmell slik som i sin første kamp for sesongen.

Også i andre omgang var kampbildet det samme, med et Fengersfors som dominerte banespillet nokså kraftig og skapte en god del halvsjanser, men med en effektivitet som var så som så. Ledelsen burde vært langt større, men det skortet litt på noe der fremme. Det var kampens store spiller som måtte dra noe spesielt opp av ermet for at vi skulle få ytterligere nettsus, og det gjorde da Isac Myrberg på meget flott vis da han i det 82. minutt selv tok ansvar og sendte i vei et herlig skudd som fant veien til krysset. Gjestene hadde nokså lite å komme med offensivt, men hadde i hvert fall forsvart seg med nebb og klør, og slapp en nytt ydmykende stortap. 3-0 endte det nemlig til slutt, og selv om seieren nok burde vært noe større, hadde Fengersfors i det minste tatt årets første poeng. Vi så oss også fornøyd og satt raskt kursen hjemover etter en fin tur tur til Sverige, Dalsland og Fengersfors.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 60:
Fengersfors IK v Ärtemarks IF 3-0 (2-0)
Division 5 Dalsland
Fengershof, 10 May 2024
1-0 Eron Hajzeri (9)
2-0 Markus Bryntesson (37)
3-0 Isac Myrberg (82)
Att: 58 (h/c)
Admission: 60 SEK

Next game: 11.05.2024: Selbak v Sarpsborg FK
Next swedish game: 18.05.2024: Ärtemarks IF v IFK Åmål
Previous game: 09.05.2024: Yven v Skjeberg Sport
Previous swedish game: 04.05.2024: Hamburgsunds IF 2 v Bovalll-Hunnebo

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg