Bryne v Fredrikstad 16.10.2021

 

Lørdag 16.10.2021: Bryne v Fredrikstad

Mens torsdagen hadde vært tilbragt i Stjernehallen (der Stjernen burde avgjort mot Vålerenga allerede etter første periode, men i stedet slapp motstanderen inn i kampen, rotet bort ledelsen og tapte i sudden death), hadde jeg opprinnelig planlagt å ta med meg en fredagskamp før jeg overnattet i Drøbak i forkant av turen til Rogaland og FFKs kamp borte mot Bryne. Jeg hadde blinket meg ut Gjelleråsens oppgjør mot LSK 2, og planla å deretter dra tilbake til Drøbak. Siden været ikke var all verden, og jeg også følte for å heller tilbringe fredagskvelden med min mor og min bror, endte jeg imidlertid opp med å heller dra rett til Drøbak.

Jeg var tidlig oppe for å komme meg med 05.17-bussen fra Drøbak torg, og etter at den hadde fraktet meg inn til Oslo, tok jeg meg til Gardermoen med et av togene til Vy som denne gang heldigvis var i rute. Jeg skulle med Norwegian sitt 08.55-fly til Stavanger, og kom meg dit som planlagt etter å ha duppet av litt på den ikke altfor lange flyturen. Overnatting var booket ved Smarthotel Forus, der jeg hadde betalt 502 kroner for en overnatting, men det var åpenbart ikke klart for innsjekking allerede så tidlig, så jeg dro rett til Bryne med buss til Sandnes og tog videre derfra.

Bryne er en by i Time kommune, og med bystatus fra 2001 er det en av Norges yngste byer. Det bor drøyt 12 000 mennesker der, og de bor som kjent i det som er et utpreget jordbruksområde. Byen ble faktisk etablert som Thime Station som en av mange stasjoner langs Jærbanen, som ble åpnet i 1878, og det vokste snart frem en jordbruksrelatert industri med produksjon av diverse landbruks-maskineri. Senere ble det også et utdanningssenter med blant annet meieriskole. I 1921 ble det vedtatt at Thime Station skulle bytte navn til Bryne, og det har vokst til å bli det største tettstedet på Sør-Jæren.

Da jeg ankom Bryne, var det utestedet som nettopp heter Thime Station som ble første stopp og åsted for dagens første øl. Slett ikke verst, men en halvtimes tid senere hadde klokka passert 12, slik at også Brix Brygghus nå skulle ha åpnet, og siden jeg hadde sett frem til et besøk der, tuslet jeg snart videre dit for å ta resten av oppladningen der. Det viste seg å være et svært godt valg, i tillegg til å teste noen av deres brygg, fikk jeg også kjøpt meg en matbit etter å ha studert godbitene på menyen. Mens jeg kom i prat med en utflyttet bergenser som viste seg som trivelig selskap, slo en gruppe med andre FFK-supportere seg også ned på nabobordet.

Det var etter hvert tid for å bryte opp og gå nedover mot Bryne Stadion, og idet jeg var i ferd med å krysse jernbanelinja via den velkjente undergangen med teksten «ett liv – en klubb», fikk jeg servert en aldri så liten forsmak på værgudenes noe schizofrene humør denne dagen. Himmelen åpnet seg nemlig slik at jeg måtte søke tilflukt i noen minutter, men like snart tettet sola frem slik at jeg foreløpig slapp å fiske frem paraplyen fra bagen. Jeg hadde allerede i forveien betalt 130 kroner for kampbillett, men ble fortalt at jeg måtte gå rundt til den andre siden for å finne bortefeltet. Jeg rasket med meg et eksemplar av deres utgave av «OBOS-liga magasinet» som utgis denne høsten (hver klubb har sin egen forside og et par saker som angår deres klubb, mens det øvrige innholdet er likt for alle) og fant frem dit.

Selv om Bryne FK i dag nok er mest kjent som moderklubben Erling Braut Haaland, var klubben også før hans tid etablert som et kjent navn for de som følger norsk fotball. Det var de for lengst også i 1991, da man endret struktur og fotballavdelingen gikk ut av Bryne IL som egen klubb. Bryne IL ble på sin side stiftet i 1926, og sikret seg i 1975 opprykk til øverste nivå. Klubbens største meritter er seriesølv i 1980 og 1982, og ikke minst cuptriumfen i 1987, da Kolbjørn Ekker ble matchvinner i ekstraomgangene ved å score kampens eneste mål i cupfinalen mot Brann. Året etter rykket Bryne ned, men var tilbake i 1999 og ble da i toppdivisjonen til 2003, som er deres foreløpige siste sesong i øverste divisjon. Ytterligere nedrykk i 2016 betød slutten på et 45 sammenhengende år med spill i de to øverste divisjonene, men etter at de i fjor vant sin 2. divisjons-avdeling, er de nå tilbake på nivå to.

Bryne Stadion har vært klubbens hjemmebane siden den åpnet i 1946, og har nå fått kapasiteten begrenset fra 10 000 til 4 000, hvorav 2 507 er sitteplasser. Dermed skal det nok noe til å slå tilskuerrekorden fra 1980, da hele 13 621 så et oppgjør mot erkerivalen Viking. På den ene langsiden har man hovedtribunen med sitt overbygg, som strekker seg drøyt halve banens lengde og byr på sitteplasser. På motsatt side er det en åpen og mindre tribune, og det var i den ene enden av denne at vi ble plassert, mens hjemmelagets supporterklubb B-Gjengen tok oppstilling i den andre enden av denne tribunen. På de to kortsidene er det lite av fasiliteter. Bortekampen mot Bryne var for øvrig en av to jeg tidlig blinket meg ut og bestemte meg for at jeg skulle på, siden man også her heldigvis fortsatt har naturgress.

Det er dessverre ingen selvfølge her til lands; selv i denne delen av landet, der man skulle tro at man klarte seg fint med det. Planer om nytt stadion har jo også vært tema opp gjennom årene, og så sent som i fjor eller året før var det jo også skumle planer om å legge usjarmerende kunstgress her, men gledelig nok er det fortsatt gress og ikke plastikk som gjelder på Bryne Stadion. Det var dog en åpenbart tung matte som ventet aktørene, og vi skulle få oppleve alle årstider flere ganger i løpet av kampen. Det eneste som manglet var vel snø, og jeg mistet etter hvert tellingen på hvor mange ganger jeg måtte opp og ned med paraplyen (og den ekstra paraplyen som jeg tilfeldigvis hadde med og lånte bort til supporterkoordinator Linda).

Det var de for anledningen sortkledde gjestene fra plankebyen som kom best i gang de første 10-15 minuttene, da både Thomas Drage og kaptein Kjelsrud hadde ok muligheter. Det var litt mot spillets gang at Bryne deretter hadde en dobbeltsjanse som ble reddet av keeper Håvar Jenssen, men etter dette tok Bryne over og pumpet innlegg, lange innkast etc inn i FFK-feltet, der Jenssen flere ganger måtte i aksjon. Vi nærmet oss halvtimen da FFK slo til i en periode der vertene egentlig styrte, og det var Taofeek Ismaheel som igjen markerte seg med en kanon i det bortre krysset. 0-1, og det sto seg til pause selv om Bryne var skummelt frempå ved ytterligere et par anledninger.

FFK hadde måtet gjøre to bytter allerede før hvilen, og i løpet av pausen hadde også Ismaheel blitt byttet ut med Nicolay Solberg, som etter hvert prøvde seg på en brasse som gikk like utenfor. Før det hadde Bryne hatt en stor sjanse da Joacim Holtan kom alene mot Jenssen etter surr i FFK-forsvaret, men sisteskansen ryddet mesterlig opp. Det var mye kriging og lite finspill, men FFK skapte utover i omgangen de største sjansene, og Riki Alba var nære på da han uten hell siktet på krysset. Samme mann headet med rundt ti minutter igjen ballen i mål, men dommeren annullerte uten at jeg klarte å se grunnen. På overtid kriger hjemmelaget seg til en sjanse, men FFK fikk klarert, slik at det endte med 0-1 og tre nye poeng til bortelaget.

Viktig i opprykksjakten med borteseier på Jæren, og det kunne nå feires. Samtidig er Bryne en klubb jeg for øvrig personlig håper klarer seg i årets 1. divisjon. Turen gikk nå for min del til utestedet Mellombels, der jeg testet et par av deres øl, og snart oppdaget at ikke alle FFK-spillerne hadde dratt rett tilbake til Østlandet med kveldsflyet fra Sola. Den danske stopperen Mads Nielsen var nemlig blant gjestene, der han hygget seg med familie (eller kanskje helst svigerfamilie) som bor i området. Etter en kort og trivelig prat med ham på min vei ut, hadde jeg egentlig vurdert en retur til Brix Brygghus, men det hadde allerede vært en lang dag, så jeg valgte å heller dra mot hotellet. Med tog til Gausel stasjon og buss videre derfra, fant jeg etter hvert frem og kunne sjekke inn, og fant umiddelbart senga der jeg snart sovnet allerede før klokka var 22.00.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norwegian ground # 176:
Bryne v Fredrikstad 0-1 (0-1)
1. divisjon
Bryne Stadion, 16 October 2021
0-1 Taofeek Ishaheel (29)
Att: 792
Admission: 130 NOK

Next game: 17.10.2021: Fredrikstad 2 v FK Eik Tønsberg 871
Previous game: 12.10.2021: Trosvik v Lisleby 2

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg