Färgelanda IF v Tösse IF 07.09.2024

 

Lørdag 07.09.2024: Färgelanda IF v Tösse IF

Denne lørdagsmorgenen var jeg tidlig oppe, for jeg hadde tenkt meg på en utflukt til Sverige på egen hånd. Ved hjelp av kollektivtransport skulle jeg nemlig forsøke å huke av en ny bane i Dalsland. Dermed valgte jeg bort både Stjernens treningskamp mot Lørenskog i Stjernehallen og FFK 2 sin hjemmekamp mot Kongsvinger 2 på Fredrikstad Stadion. I Sarpsborg skulle Sparta ha tidlig avspark klokken 13.00, mens Sarpsborg FK skulle møte Selbak på Sarpborg Stadion (mens det ble lagt nytt kunstgress på Kurland) to timer senere, men også den mulige dobbelen utgikk til fordel for en tur over grensen. Der sto det mellom to kamper som begge hadde avspark klokken 13.00. Färgelanda IF skulle spille hjemme mot Tösse IF i Division 5 Dalsland, mens Brålanda IF hadde hjemmekamp mot Rosseröds IK i Division 4 Bohuslän Dalsland.

Jeg valgte meg ut kampen i Färgelanda som plan A, og like før halv ni strøk jeg på dør og busset opp til Sarpsborg for å ta Göteborg-toget derfra klokken 09.27. Jeg skulle med så langt som til Ed, der jeg steg av og skulle fortsette ferden med buss. Det var rute 700 mot Vänersborg som skulle frakte meg den neste etappen, og den sto og ventet da jeg kom av toget. Noen minutter senere gikk ferden mot Bäckefors, der jeg etter tjue minutter kunne gjøre et bussbytte til rute 730 mot Uddevalla. Sistnevntes avgang fra Bäckefors var på nøyaktig samme tidspunkt som min ankomst dit, og det hadde gjort meg litt skeptisk, men jeg regnet med at de to nok var ment å vente på hverandre, og det virket heldigvis også å være tilfellet. I motsatt fall hadde plan B vært å bli med 700-bussen videre mot Brålanda, men nå var Färgelanda neste stopp for meg, og etter en ny snau halvtime kunne jeg stige av der med omtrent en time og tre kvarter til kampstart.

Färgelanda er et lite tettsted som også er administrasjonssenter for kommunen med samme navn. Den ligger som nevnt i landskapet Dalsland, og i Västra Götalands län. I 1895 åpnet den såkalte ‘Lelångenbanan’ mellom Uddevalla og Bengtsfors, og det ble i den forbindelse anlagt en jernbanestasjon ved navn Färgelanda. Omtrent et tiår senere ble det åpnet et sagbruk her, og Färgelanda var også tidlig ute med å produsere og selge monteringsferdige trehus. Det ble det imidlertid slutt på allerede i 1920, mens sagbruket holdt det gående frem til 1990. Det bor i dag omtrent 2 000 personer i tettstedet Färgelanda, og det var tydeligvis ikke altfor mye å gjøre der i tiden frem mot kampstart, så etter å ha kjøpt en korv og hamstret litt sigaretter ved Håkans Hörna, tuslet jeg rett og slett opp mot dagens kamparena.

Det var med en drøyt time til avspark at jeg ankom Högalid IP, som er hjemmebanen til Färgelanda IF. Inngangspartiet var foreløpig ikke bemannet, skjønt det var noen folk der allerede, som i stor grad virket å være ledere og frivillige etc. Det var bare å titte seg litt rundt mens lagene var i ferd med å starte sin oppvarming. Högalid har fått sitt navn fordi det blant annet er et høyt punkt i Färgelanda, og her har Färgelanda IF et fint anlegg med blant annet to gressbaner og en kunstgressbane. Den første gressbanen ble anlagt her i midten av 1950-årene, mens den andre åpnet i 1996. I 2018 åpnet man dessuten flerbruksarenaen Färgelanda Arena som kunstgressbanen er en del av. Sistnevnte driftes ikke av Färgelanda IF, men av Valbo Sportunion, som omfatter alle fotballforeningene i Färgelanda kommune.

Färgelanda IF ble stiftet i 1933, men også i deres tilfelle er det vanskelig å finne noe særlig info om deres historikk og historie tilbake i tid. Jeg har imidlertid funnet tabeller tilbake til årtusenskiftet, og kan se at de i 2000spilte i – og rykket opp fra – Division 6 Dalsland. De holdt seg i ‘Dalslands-femman’ frem til 2012, da de rykket opp i Division 4, men har etter det flere ganger rykket opp og ned mellom Division 4 og Division 5. Så sent som i fjor var de nyopprykket til Division 4, men rykket da ned igjen med en gang, og håper nå på å returnere med nytt opprykk på første forsøk. Mer om akkurat det om litt.

Banen man nå skulle benytte, er den nederste av de tre, og den jeg vil anta er den originale. I hjørnet på den ene kortsiden har man klubbhus med kiosk og en liten plattform man kan se kampen fra. På den ene langsiden er det en liten gressvoll opp mot den andre gressbanen, og midt på denne langsiden har man et lite parti med åpen tribune der man kan sette seg. På motsatt langside har man laglederbenkene, men også flere benker etc. Dette er i det hele tatt et trivelig sted å se fotball, og jeg kom snart i prat med en av Färgelanda-lederne. Han var enig i at det har vært en trist utvikling i Dalslands-fotballen, der Division 5 nå faktisk er laveste nivå. Han nevnte lokale rivaler som Ödeborgs IF, Stigens IF og Rådanefors IF, som er blant de som ikke lenger klarer å stille lag. Man kan jo for så vidt også ta med klubber som Rölanda IF, Kroppefjälls IF, Dals Långeds IK, Billingsfors IK, Grane IK og Gestad SK, for å nevne noen. Og nå har jo også Ärtemarks IF dessverre trikket seg fra årets serie.

Av de kun åtte som nå var igjen i årets utgave av Division 5 Dalsland, var det Färgelanda som ledet an på toppen av tabellen. Etter at de tapte serieåpningen hjemme mot Frändefors IF, hadde de radet opp åtte seire av åtte mulige, og med sine 24 poeng ledet de nå to poeng foran den kanskje største forhåndsfavoritten; IFK Åmål. De to skal møtes igjen i Åmål i nest siste serierunde, så det kan bli veldig spennende. To poeng bak IFK Åmål igjen fulgte Håfreströms IF, og det var disse tre det sto mellom. Bortelaget Tösse IF lå nest sist av de åtte gjenværende, med kun poengløse Bäckefors IF bak seg. Selv om min samtalepartner fra tidligere forsikret om at det ikke var nødvendig, oppsøkte jeg etter hvert det nå betjente inngangspartiet for å bidra med 60 kroner til klubbkassa. Der så jeg også en bunke med kampprogrammer, men det viste seg å ikke være spesifikt til dagens kamp. Jeg fikk likevel et eksemplar av det som fremsto som en årlig utgave ved sesongstart, og som først og fremst var full av reklame.

Nå var jeg uansett klar for kamp, og det var også hjemmelaget, for de tok oppskriftsmessig en tidlig ledelse i kampens sjuende minutt. Tösse surret i eget forsvar, Färgelanda stjal ballen, og Kevin Abrahamsson skjøt i mål fra like utenfor 16-meteren. Det var vertene som var best og som presset, men plutselig glapp det defensivt også hos de, og Tösse var på vei alene gjennom. Spilleren ble imidlertid presset litt av en forsvarer, og avslutningen ble reddet av keeper. Färgelanda var deretter frempå med gode skudd ved et par anledninger, og de fikk også en scoring annullert for offside, men med rett i overkant av ti minutter til pause satt den endelig igjen. Det ble spilt ut til Douglas Aronsson på høyrekanten, og han trakk seg innover i banen og avsluttet flott i mål til 2-0. Hjemmelaget kunne puttet ytterligere noen minutter før pause, da det etter trykk i boksen ble lagt tilbake og skutt fra god posisjon, men avslutningen gikk over, og dermed sto det fortsatt 2-0 da det skulle byttes side.

Det tok tjue minutter før det skjedde noe av voldsom interesse i den andre omgangen, men da Elias Gunberg inn en corner og økte til 3-0. Det ble mer og mer Färgelanda de siste 25 minuttene av kampen, og de en rekke sjanser. De hadde bommet alene med keeper et lite minutt tidligere da de i det 77. minutt kom to mot én. Det ble spilt tversover til Victor Elefant Karlsson som økte til 4-0. Fire minutter senere var det hans nesten-navnebror Viktor Carlsson som ble kreditert 5-0, selv om det som så mest ut som et innlegg tydelig endret retning i en forsvarer før den gikk i mål. Med fem minutter igjen headet Victor Andersson inn 6-0, og helt på tampen hadde Färgelanda noen store muligheter til å øke ytterligere, men keeperen gjorde blant annet en herlig fotparade. Det endte 6-0, og Färgelanda IF tok tre viktige poeng i tetkampen, mens Tösse måtte dra tomhendte tilbake til traktene sør for Åmål.

Selv dro jeg ikke tomhendt hjemover, men jeg hadde uansett tid til en rask matbit på 172:ans pub & restaurang mens jeg ventet på bussen. Jeg hev i meg en pizza, og kunne deretter etter hvert stige på buss 730 mot Uddevalla. Vel fremme ved endestasjonen utenfor Uddevallas togstasjon, rakk jeg det planlagte 16.09-toget til Trollhättan, og kunne derfra starte neste etappe hjemover mot Norge med toget klokken 16.43. Etter å ha hoppet av i Sarpsborg, mistet jeg akkurat bussen derfra med noen små minutter, men kom meg i stedet hjemover med 19.00-bussen, og kunne etter hvert låse meg inn hjemme elleve timers tid etter at jeg hadde gått ut døren den morgenen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 68:
Färgelanda IF v Tösse IF 6-0 (2-0)
Division 5 Dalsland
Högalid IP, 7 September 2024
1-0 Kevin Abrahamsson (7)
2-0 Douglas Aronsson (35)
3-0 Elias Gunberg (66)
4-0 Victor Elefant Karlsson (77)
5-0 Viktor Carlsson (81)
6-0 Victor Andersson (86)
Att: 88
Admission: 60 SEK

Next game: 08.09.2024: Sverige U18 v Nord-Irland U18 (@ Lisleby)
Next swedish game: 21.09.2024: Svarteborg FK v Hogstorps IF
Previous game: 05.09.2024: Torp v Tistedalen
Previous swedish game: 01.09.2024: Ellenö IK v IFK Uddevalla

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg