Randers FC v SønderjyskE 05.03.2020

 

Torsdag 05.03.2020: Randers FC v SønderjyskE

Det var ingenting å se til det hysteriske kvinnemennesket fra dagen før da jeg gjorde meg klar til å pakke sammen og forlate Padborg Hotel, så jeg satt igjen nøkkelen i døra og forlot åstedet for å sette kursen mot en Netto. Der fikk jeg kjøpt inn litt frokost i form av smørbrød med dansk salami og ost, og deretter var det bare å vente på 11.06-toget. Det ankom etter hvert på sin tur nordover fra Tyskland, og etter at politi og militært personell hadde gått gjennom toget og gjennomført passkontroll, fikk jeg stige på og starte min egen reise nordover på Jylland. Jeg hadde god tid i forveien betalt 99 kroner for transport mellom Padborg og Randers, og måtte igjen bytte i Fredericia før jeg omsider ankom Randers etter totalt rundt tre timer og et kvarter på farten.

Randers er en by i det nordøstlige Jylland med et innbyggertall på drøyt 62 000; noe som gjør den til Danmarks sjette største by. Byen er sentrum i det ikke 100% spesifiserte området som kalles Kronjylland, og nevnes i 1086 som samlingssted for opprørerne mot kongen Knut den Hellige. Sikkert nokså ukjent for mange nordmenn, men det var også her i Randers at Niels Ebbesen i 1340 sikret seg senere status som nasjonalhelt ved å drepe ‘den forkullede greve’ som den gang styrte mye av Danmark med jernhånd. Randers var gjennom store deler av middelalderen en befestet by, men det hindret den ikke i å bli offer for både pest og flere bybranner. Samtidig slo byen seg opp ved hjelp av en betydelig handelsflåte, og ble senere et industrielt sentrum. Randers er også fortsatt et viktig trafikknutepunkt.

Her i Randers hadde jeg betalt 425 kroner for overnatting ved U3z Randers vandrerhjem. Navnet i seg selv hadde gjort meg en smule skeptisk, men ved ankomst ble skepsisen raskt erstattet med en viss undring da det viste seg å være fullstendig folketomt. Jeg brukte koden jeg hadde fått til inngangsdøren og fant som lovet på innsiden en liste over rommene de forskjellige gjestene hadde blitt tildelt. Der sto kun mitt navn, og jeg husket tilbake til dagen i forveien da jeg på Padborg Hotel hadde fått høre hvordan de hadde valgt å stenge hotellet grunnet Corona-viruset men latt meg beholde min reservasjon som reisende fra Norge. Kanskje var det noe tilsvarende som hadde skjedd her, for jeg støtte ikke på et eneste annet menneske her under mitt opphold.

Anders var i hvert fall i Randers, og hadde snart installert seg. Noen minutter unna min base for dagen – ikke langt fra jernbanestasjonen, fant jeg to vanningshull rett ved siden av hverandre. Ulla’s Bodega ble testet først, før turen gikk til naboen ved navnet Bykroen. Begge var typiske, brune danske bodegaer uten noe fjas. Med avspark allerede klokken 17.45 var det imidlertid snart på tide å rusle utover mot Randers Stadion, der det skulle være kvartfinale i den danske cupen. Randers FC skulle ta imot Sønderjyske (eller SønderjyskE, om man skal være helt korrekt med det noe fjollete navnet som står for Sønderjysk Elitesport), og selv om det ikke akkurat var ventet masseinvasjon og stinn brakke, var det greit å være på plass i god tid. Vel fremme kunne jeg på utsiden med selvsyn ta en kikk på pokalen som der sto utstilt, og således betalte jeg 120 kroner for en billett til seksjonen der hjemmefansen lager mest liv.

Randers FC er en fusjonsklubb som ble stiftet så sent som i 2003 ved at seks klubber slo seg sammen. Av disse var Randers Freja den desidert mest kjente, og det er også deres lisens man overtok ved fusjonen. Randers Freja hadde for øvrig vunnet den danske cupen som andredivisjonslag i både 1967 og 1968, og gjentok bedriften som toppdivisjonsklubb i 1973 samtidig med at de sikret seg sin beste ligaplassering i form av en andreplass. Etter den nevnte fusjonen med Dronningborg BK, Kristrup BK, Vorup Frederiksberg BK, Hornbæk Sports Forening og Randers KFUM, tok den nye klubben plassen til Randers Freja på nivå to som nå hadde fått navnet 1. division.

Randers FC rykket i 2004 opp i Superligaen, og selv om de rykket rett ned igjen, returnerte de i 2006 på første forsøk. 2006 ble et jubelår av flere grunner, for samme sesong spilte klubben seg frem til den danske cupfinalen, der Esbjerg fB var finalemotstander. Den danske cupfinalen spilles som regel på Kristi Himmelfartsdag, men dette året ble den spilt på en vanlig hverdag. Store deler av byens handelsstand holdt derfor rett og slett stengt og sendte sine medarbeidere til finalen, der Karsten Johansen ble den store Randers-helten da han scoret kampens eneste mål med rundt fem minutter igjen av ekstraomgangene. Hva gjelder ligaplasseringer er den nye klubbens beste plassering en tredjeplass fra 2013, men denne kvelden var det igjen altså cupen det skulle dreie seg om.

På veien inn hadde jeg rasket med meg et gratis kampprogram, og selv om en overvekt av de 40 sidene bød på reklame, var det også en god del interessant stoff. Ikke minst en artikkel om klubbens cuptriumf i 2006, samt en spalte der man tok for seg de to klubbenes vei til dagens kvartfinale. Randers FC hadde slått ut Kolding IF, FC Roskilde og Viby IF, mens gjestene fra Haderslev i tur og orden hadde eliminert BK Viktoria, Hvidovre og Brøndby. Gulroten nå var en plass i semifinalen, og deler av Randers-fansen drømte åpenbart allerede om et cupeventyr etter å ha beskuet pokalen på utsiden av anlegget. Selv om det er lite som vitner om det i dag, er Randers Stadion fra 1961, men ble totalrenovert i 2004 og senere utvidet i 2013. Av kapasiteten på 10 300 er det 1 300 ståplasser som er plassert på nedre seksjon bak det ene målet og deler av tilsvarende seksjon på motsatt kortside. Stadionet har i de senere år vært belemret med et stadig skiftende sponsornavn, men også her spiller man i hvert fall heldigvis fortsatt på skikkelig gress.

Randers FC fikk en drømmestart da de tok ledelsen i det femte minutt. Mathias Greve lobbet ballen over bortekeeper Sebastian Mielitz som var ute på en liten skogtur, løp deretter rundt keeperen og headet tilsynelatende ballen i mål i en duell inne på streken. Noen av gjestenes spillere ropte på hands, og TV-bildene viste også at Greve brukte armen da han fikk ballen over streken, men dommeren godkjente, og dermed 1-0. Det var i det hele tatt Randers som fortsatte å styre spillet, og de hadde en rekke sjanser uten at de klarte å doble ledelsen. Sønderjyske hadde vel ikke en eneste sjanse før hvilen, og det var først og fremst grunnet hjemmelagets sjansesløsing at det fortsatt sto 1-0 til pause. Den benyttet jeg til å hente meg en lekker frankfurter-pølse og en øl.

Andre omgang fortsatte med samme kampbilde, der Randers styrte mens gjestene hadde lite offensivt å bidra med. Men rundt tjue minutter ut i omgangen satt bortelaget innpå Anders Jacobsen, og han brukte kun et halvt minutt på å løpe fra sin oppasser, runde Randers-keeper Jonas Dakir og sette inn utligningen til 1-1. Randers jaget et nytt ledermål, men det gikk mot ekstraomganger da gjestene fikk frispark i kampens nest siste ordinære minutt. Unggutten Emil Frederiksen hamret ballen i mål via tverrliggeren, og det sto 1-2 etter at Sønderjyske hadde scoret på sine to eneste reelle sjanser. Det klarte de å ro i land, og sikret seg dermed avansementet foran 1 919 tilskuere. Ikke den aller mest fortjente seier jeg har sett, men det er nå tross alt målene som teller, og det gjelder å sette sjansene sine.

Etter kampen spaserte jeg tilbake mot stasjonen og videre innover i sentrum. Min destinasjon var nå Barry’s Pub, og det skulle vise seg å være et godt valg. En riktig så trivelig pub med et godt utvalg av drikkevarer. 51st State IPA fikk en solid tommel opp og vel så det, og det samme gjaldt Stone IPA. Her kunne jeg blitt lenger, men jeg måtte jo sjekke ut et par andre etablissementer også, så turen gikk snart over veien til Old Irish Pub før jeg etter et glass der ble fristet tilbake til Barry’s Pub. Veien hjem gikk via Downtown Pub, og deretter var det kanskje ikke helt feil å avslutte kvelden med en Tuborg på Café Tuborg. Dette var også siste aften på Jylland, før dagen etter skulle ferden igjen gå tilbake til Sjælland, der turen skulle avsluttes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danish ground # 19:
Randers FC v Sønderjyske 1-2 (1-0)
Danish Cup, quarter final
Randers Stadion, 5 March 2020
1-0 Mathias Greve (5)
1-1 Anders Jacobsen (67)
1-2 Emil Frederiksen (89)
Att: 1 919
Admission: 120 DKK
Programme: Free

Next game: 06.03.2020: FC Helsingør v Brønshøj BK
Previous game: 04.03.2020: SC Weiche Flensburg 08 v Heider SV
Previous Danish game: 03.03.2020: Esbjerg fB v AGF Aarhus

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg