Rochdale v Barnsley 21.08.2018

 

Tirsdag 21.08.2018: Rochdale v Barnsley

Selv om Travelodge Oldham ikke akkurat hadde vært noen ideell base for mandagskampen, var det deilig å denne morgenen kunne dra seg litt ekstra lenge i visshet om at jeg i dag ikke trengte å stå opp grytidligtidlig og slepe med meg bagasjen for å forflytte meg med tog land og strand rundt. Det var først i 11-tiden at jeg gikk ut, krysset hovedveien Broadway og tok oppstilling på holdeplassen til en buss som snart kom og skysset meg inn til Oldham sentrum, der jeg på Wetherspoons-puben The Up Steps Inn kunne meske meg med en full english breakfast. Det burde vel være unødvendig å legge til at ordren naturligvis inkluderte black pudding, og frokost klarer i hvert fall denne kjeden stort sett å servere uten noe problemer.

Jeg har en innrømmelse å komme med: Manchester er nok ikke blant mine absolutte favorittbyer i England. Spesielt er det tilfelle når dens storklubber har hjemmekamper og horder av fotballturister gjør byen nærmest ubeboelig, men også i perioden da de arrangerer Manchester Pride og byen da gjerne forvandles til det jeg utfra tidligere erfaring personlig vil beskrive som en blanding av galehus, sirkus og freakshow. Det er imidlertid flere meget gode puber i byen, og gårsdagens tur gjennom områder av sentrum hadde beroliget meg tilstrekkelig om at invasjonen før helgens hurlumhei ennå ikke hadde startet for fullt til at jeg dristet meg en tur inn til sentrale Manchester. Jeg kunne dermed gå til innkjøp av en dagsbillett til £7 for metroen og lokale busser, og deretter la trikken skysse meg inn til Exchange Square.

Inne på Arndale-senteret ligger mikropuben med det originale navnet MicroPub, og for å gjøre en lang historie kort, ble det første stopp, fulgt av visitter ved Bar Fringe og The Angel. Det var etter hvert på tide å sette kursen mot Rochdale, og siden jeg valgte toget og Northern Rail, var det turens første Pacer som fikk æren av å frakte meg fra Manchester Victoria til Castleton, der jeg hoppet av for å teste nok en mikropub. Jeg skal ikke skryte av at jeg kjente meg igjen ved Castleton stasjon, men det gjorde i hvert fall at jeg reflekterte over besøket hos Rochdale Town i april 2014 og det faktum at klubben siden den gang dessverre er historie. Uansett gikk jeg de få meterne til The Old Post Office, der jeg nøyet meg med en halv pint. Det ble faktisk en god del halve pints på denne turen, og så også ved denne anledningen da jeg ville komme meg videre inn til Rochdale med neste tog.

Som sagt så gjort, og få minutter senere steg jeg av på Rochdale stasjon. Beliggende drøyt halvannen mil nordøst for det sentrale Manchester, tilhørte Rochdale tidligere grevskapet Lancashire, men som de fleste kanskje vet sorterer de nå under Greater Manchester. Som mange andre byer i denne delen av landet og distriktet har Rochdale en lang tradisjon innen tekstilindustri, og var en virkelig boomtown under den industrielle revolusjon. Rochdale-kanalen sørget for frakt av bomull, ull og kull til og fra området. I dag er Rochdale i langt større grad en soveby for først og fremst Manchester, men selve byen hadde ved siste folketelling over 100 000 innbyggere, mens det dobles om man tar med hele distriktet byen er administrasjonssentrum for. Det var for øvrig her at institusjonen Co-op i sin tid så dagens lys i 1844.

Fra jernbanestasjonen valgte jeg å la trikken frakte meg det ene stoppet opp til dens endestasjon; Rochdale Town Centre. Jeg må si at Rochdale på ingen måte er noe sted jeg ville anbefalt som feriedestinasjon, men nå var det nok en gang fotballen jeg hadde kommet for. Først var det imidlertid på tide å fylle på energilagrene med litt mat, så The Regal Moon ble nå neste stoppested før jeg derfra beveget meg videre til puben The Baum og byttet ut j2o med cider. Da glasset var tømt, var det bare å komme seg til Spotland, der Rochdale skulle være vertskap for Barnsley i League One, og jeg klarte omsider å manøvrere meg over den travle hovedveien og finne riktig holdeplass. Jeg var usikker på om min dagsbillett dekket bussene her oppe i Rochdale, og det var åpenbart også sjåføren som etter et par sekunders betenkningstid likevel ba meg stige på.

Med godt over en time til avspark steg jeg av et steinkast fra Spotland, og siden jeg hadde såpass god tid tok jeg like greit en spasertur rundt anleggets utside. Da jeg passerte billettlukene, benyttet jeg anledningen til å sikre meg en billett for £17 (selv om de bekreftet at man ganske riktig kunne betale i inngangspartiet). Tilbake ved inngangspartiet ut mot veien der jeg hadde gått av bussen, overleverte jeg også £3 til en programselger og fikk et eksemplar av kveldens program i retur. Det ble tatt med inn på The Ratcliffe som ligger rett ved siden av inngangspartiet her. Det fungerer åpenbart som en slags bar for klubben, men mon tro om den ikke også er åpen utenom fotballen? Uansett var det allerede nokså folksomt der inne, og etter hvert ble det nesten som sild i tønne.

Rochdale AFC ble stiftet i 1907 og spilte sine første år i Lancashire Combination. Flere år senere forsøkte de uten hell å søke medlemskap i Football League, men da Football League i 1920 utvidet med en tredjedivisjon, ble det gjort ved at man praktisk talt ‘spiste opp’ Southern League, og divisjonens eneste nordlige innslag var Grimsby Town. Dette ble året etter rettet opp ved at divisjonen fikk to avdelinger, hvorav Rochdale ble en av den nordlige avdelingens opprinnelige medlemmer. I 1958 var det igjen tid for en omstrukturering da det i stedet for to tredjedivisjons-avdelinger ble dannet en ny fjerdedivisjon. Rochdale klarte å unngå degradering ved å havne på øvre halvdel i den siste sesongen før så skjedde, men allerede sesongen etter rykket de ned på nivå fire. Klubben har i det hele tatt tilbragt en overveiende del av sin FL-tilværelse i ligaens laveste divisjon.

Det var også som fjerdedivisjonslag at klubben i 1962 spilte seg frem til finalen i ligacupens sesong nummer to. Den gang var ligacupens format slik at finalen gikk over to kamper, og Norwich City vant 4-0 sammenlagt, men Rochdale er fortsatt den eneste klubb fra nivå fire som har spilt seg frem til en av de store cupfinalene. Etter å ha rykket opp i 1969, tilbragte Rochdale fem sesonger på nivå tre før de igjen var tilbake sin ‘vante’ divisjon. Der ble de faktisk værende helt frem til de våren 2010 igjen kunne feire opprykk etter 36 års ventetid – det lengste sammenhengende oppholdet på dette nivået av noen klubb. I perioden med flere navnebytter på divisjonene hadde til og med uttrykket «The Rochdale Division» blitt brukt for å unngå forvirring. Tilbake i det som i dag heter League One endte klubben på en overraskende 9. plass – tangering av daværende bestenotering fra 1969/70- sesongen.

Muligens savnet Dale spill på nivå fire, for de fulgte opp med å rykke ned igjen våren 2012. To år senere var de imidlertid tilbake igjen etter å ha tatt den siste opprykksplassen, og åttendeplassen våren 2015 betød at de gjorde sin beste ligasesong noensinne. Så sent som forrige sesong gjorde de også en av sine beste sesonger i FA Cupen. To ganger tidligere hadde Dale tatt seg til femte runde, og etter å ha slått ut Bromley, Slough Town, Doncaster Rovers og Millwall (etter omkamp) holdt de selveste Tottenham Hotspur til omkamp. Imponerende, selv om de etter hvert fikk en aldri så liten fotballeksjon i omkampen på Wembley. Rochdale er vel nå også den klubben som har spilt flest sesonger i Football League uten å noen gang ha klart å rykke opp til nivå to. Det i seg selv er jo også en prestasjon..

Spotland er for øvrig en av stadig færre FL-stadioner som en stund har fristet meg litt til besøk, og dette var ikke bare turens eneste FL-kamp – det var også hele tre nivåer høyere enn noen annen engelsk kamp jeg skulle se i denne omgang. Så med en snarvisitt innom Football League, var det vel bare å forberede seg på rigide regler og morske vakter som skulte olmt på meg med mistenksomme blikk? Neida, fullt så ille var det ikke ved Spotland, der jeg hadde valgt å kjøpe billett til ståtribunen Sandy Lane End bak det ene målet, og selv om anlegget har blitt oppgradert i senere år, vil jeg ikke nøle med å si at Spotland er et langt over gjennomsnittet klassisk og koselig FL-stadion. Kanskje skyldes det nettopp den nevnte ståtribunen. Jeg har imidlertid trodd at Spotland ble bygget spesielt etter stiftelsen av dagens klubb, men det er medfører åpenbart ikke riktighet.

Her hadde det allerede tidligere ble spilt cricket da rugby-klubben St. Clement’s flyttet inn i 1878. Banen var da kjent som St. Clement’s Playing Fields, og etter rugby-klubbens sorti var den en kort periode blant annet hjemmebane for en tidligere fotballklubb som også het Rochdale AFC. Flere kilder hevder at dagens klubb faktisk ble stiftet for å spille her. Som jeg var inne på ble det i 1990-årene gjennomført en omfattende ombygging, og tre av de fire tribunene ble da erstattet. Hovedtribunen Main Stand og Willbutts Lane Stand huser sittende publikum på hver sin langside, og sistnevnte er nå anleggets nyeste tribune etter å ha blitt åpnet i 2000, da den dessverre erstattet en flott tidligere ståtribune. På den ene kortsiden har man Pearl Street Stand, og disse tre nye tribunene er egentlig nokså ordinære og uspektakulære nye tribuner. Den eneste tribunen som overlevde denne perioden med ombygging var altså Sandy Lane End, som nå dermed er anleggets eneste gjenværende ståtribune. Det var da også derfor jeg kjøpte billett til den tribunen.

Det skal kanskje også nevnes at anlegget siden 2016 også har vært belemret med et sponsornavn, og når man er på kamp og hører speaker eller rett og slett leser i programmet er det ikke til å unngå å få med seg dette navnet. Det er tydeligvis en bevisst strategi å bruke det ved enhver anledning, og i deler av programmet ble det brukt så hyppig at teksten periodevis faktisk ble temmelig krøkkete og føltes nokså unaturlig. Men slik må man vel regne med i dagens fotball? Uansett, i det samme programmet kunne jeg også registrere at det etter tre serierunder i League One var to klubber med full pott – nemlig Peterborough United og Portsmouth. Deretter fulgte kveldens bortelag Barnsley med 2-1-0 og sju poeng, mens vertskapet Rochdale foreløpig befant seg midt på treet med 1-1-1 og fire poeng.

Gjestene fra South Yorkshire tok kommandoen allerede fra start, og allerede i kampens tredje minutt leverte Dimitri Cavaré et innlegg som ble headet i tverrliggeren av Kieffer Moore. Ikke lenge etter sendte Cavaré selv i vei et skudd som endret retning i to forsvarere før ballen snek seg utenfor stolpen til Dale-keeper Josh Lillis. Deretter var Barnsley farlig frempå igjen da Alex Mowatt traff stolpen. Bortelaget dominerte kraftig, og i det 35. minutt fikk de omsider uttelling da Kieffer Moore serverte en delikat crossball som ble headet i mål av Brad Potts på bakerste stolpe. Sju minutter senere var det Moore selv som doblet ledelsen da han nokså enkelt fikk stige til være inne i Rochdale-feltet og heade inn 0-2. Det var kun en redning fra hjemmekeeper Lillis som hindret Potts i å score sitt andre og øke til 0-3 før pause, og da lagene gikk i garderoben med 0-2 på resultattavla, var det alt annet enn urettferdig, for Barnsley kunne strengt tatt ledet mer.

Hjemmelaget hadde en jobb å gjøre, og fikk sin klart største sjanse da et innlegg helt i innledningen av annen omgang fant veien til Joe Rafferty som sto umarkert på bakre stolpe, men hans skudd fra noen få meter ble parert av bortekeeper Adam Davies. Fra den påfølgende corneren kontret Barnsley sitt vertskap i senk, og etter at Mamadou Thiam hadde spilt gjennom Kieffer Moore, vendte sistnevnte bort en forsvarer og satt ballen i bortre hjørne til 0-3 et par minutter inn i omgangen. Det ble ikke bedre for vertene etter at keeper Lillis måtte ut med skade etter en time, og etter halvspilt omgang fikk Moore sitt hattrick med det som på et vis nesten var en reprise av det forrige målet. Denne gang gjorde han imidlertid det meste selv da han i etablert spill driblet seg inn fra kanten, dro av en forsvarer og plasserte ballen forbi innbytter Magnus Norman i Rochdale-målet.

Det sto nå 0-4, og mannen som hadde pøst inn mål for Rotherham United forrige sesong hadde sine tre første mål for sesongen etter å ha gått målløs i de foregående kampene. Barnsley kunne økt ytterligere, for en heading fra Tom Bradshaw ble kun reddet på streken av en forsvarer. Dermed endte det 0-4 foran 4 359 tilskuere, hvorav 1 703 var bortefans som hadde god grunn til å juble over det som hadde vært en Barnsley-oppvisning mot et svakt Rochdale. Nå skal man ikke legge altfor mye i en enkelt kamp, men utfra det jeg så denne kvelden skulle man tro at Barnsley vil være med å kjempe om en umiddelbar retur til Championship. Hva så med Rochdale? De var fryktelig svake, men vil det si at jeg automatisk antar at de vil måtte kjempe for å overleve? Tja, det kan være Barnsley som spilte de dårlige denne kvelden, men uansett var det svakt. Det er dog lenge igjen av sesongen, og de kan ha hatt en dårlig dag.

Det var heftig trafikk på utsiden etter kampslutt, med lange køer og tilnærmet kork, slik at det varte og rakk før bussen tilbake til Rochdale sentrum omsider kom rundt en halvtime forsinket. Jeg kunne like gjerne unne meg en siste pitstop på puben Cask & Feather før jeg spaserte til togstasjonen for å ta toget til Moston. Derfra hadde jeg belaget meg på en spasertur på rundt et kvarter tilbake til hotellet, men idet jeg kom opp fra perrongen på Moston stasjon kom det sannelig en buss som skulle den veien, og siden jeg uansett hadde min dagsbillett lot jeg like gjerne den frakte meg. Det var deretter bare å komme seg i seng, og mens kamp i League One denne dagen hadde vært det høyeste nivået jeg opererte på på denne turen, skulle jeg dagen etter se kamp hele TI nivåer lenger ned i den engelske pyramiden; på det laveste nivået jeg skulle se kamp på i løpet av turen.

 

 

English ground # 489:
Rochdale v Barnsley 0-4 (0-2)
League One
Spotland, 21 August 2018
0-1 Brad Potts (35)
0-2 Kieffer Moore (42)
0-3 Kieffer Moore (48)
0-4 Kieffer Moore (68)
Att: 4 359 (with 1 703 away fans)
Admission: £17
Programme: £3
Pin badge: £3

 

Next game: 22.08.2018: Cromer Town v Buxton
Previous game: 20.08.2018: Whitchurch Alport v 1874 Northwich

 

More pics

 

This day on a map

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg