Forres Mechanics v Wick Academy 03.01.2016


Søndag 03.01.2016: Forres Mechanics v Wick Academy

Jeg hadde stort sett lagt gårsdagens fiasko og et for min del sterkt redusert program bak meg da jeg våknet i Dundee og unnet meg en frokost ved Premier Inn-hotellet før jeg foretok en siste sondering av dagens alternativer. Dundee var selvsagt først og fremst valgt som base denne helgen på grunn av Dundee-derbyet som dagen før hadde blitt spilt uten meg til stede, men jeg så tidlig at jeg ved overnatting her uansett ikke ville ha det minste snev av håp om å rekke frem til eventuelle kamper i England denne søndagen. Der var det først og fremst Bishops Cleeve og deres hjemmekamp som vekket interesse, men uten mulighet til å kunne ta seg dit valgte jeg å likevel ta en ekstra natt i Dundee, der jeg i hvert fall hadde PL-kampen St. Johnstone v Aberdeen i bakhånd.

Det skulle vise seg å ikke være så altfor galt, for ikke bare endte kampen i Bishops Cleeve med å uansett bli avlyst, men i løpet av desember måned dukket det også opp en rekke alternativer i Skottland denne dagen. Det hadde først og fremst bakgrunn i at flere kamper i Highland League ble omberammet til denne dagen, i tillegg til at det også dukket opp et alternativ i Junior-pyramiden (som egentlig hadde jule- og nyttårspause ytterligere en ukes tid) i form av hjemmekamp hos Ardrossan Winton Rovers, som jeg tidligere har skottet litt på med interesse. Flere av dagens hjemmelag i Highland League lå nærmest etter hverandre langs toglinjen mellom Aberdeen og Inverness, og det totalt ufyselige været i Dundee gjorde at jeg etter hvert valgte å satse på at en av disse ville overleve.

Dermed droppet jeg St. Johnstone-kampen og valgte meg den mer spennende destinasjonen Keith som første alternativ, men naboen Huntly som første backup. Men først denne dagen spaserte jeg etter frokost ut i drittværet i Dundee for å ta en nærmere kikk på byens to fotball-storheter. Rett ved siden av hotellet, nede ved «fjorden» Firth of Tay, ligger Robert Falcon Scott sitt skip RRS Discovery som bragte ham og Ernest Shackleton til Antarktis, og det har nå blitt musemusskip, men ved denne attraksjonen var jeg nå mest opptatt av å ikke blåse til sjøs i de voldsomme vindkastene som gjorde at regnet kom piskende sidelengs. Etter noen få minutters spasertur innover i sentrum fant jeg holdeplassen for buss nummer 22, og betalte £3,60 for en dagsbillett. Etter ti minutters tid kunne jeg stige av ved en holdeplass drøyt fem minutters gange fra de to fotballstadionene, med Dens Park som den jeg først fikk fremfor meg.

For de som har sett hvor tett hjemmebanene til for eksempel Blackpool-klubbene Squires Gate og Blackpool Wren Rovers ligger, så er det vanskelig å overgå, men med to store stadioner som Dens Park og Tannadice Park er det noe ganske annet og temmelig spesielt. De to ligger kun få meter fra hverandre og er ligafotballens to nærmeste naboer i Storbritannia. Dens Park er det mest klassiske av de to, men måtte på slutten av 1990-årene gjennom en oppgradering for å imøtekomme PL-krav. Dundee Uniteds Tannadice Park er faktisk enda eldre, selv om det var andre klubber som spilte der de første årene, og det er uansett enda mer modernisert etter en oppgradering i løpet av 1990-årene. Våt til skinnet returnerte jeg til en bussholdeplass for å ta meg tilbake til hotellet, der jeg rakk å tørke litt før det på tide å vende oppmerksomheten mot dagens kamp.

Jeg hadde blinket meg ut 11.11-toget mot Aberdeen, men før jeg startet den snaut halvannen times lange etappen dit opp kunne jeg konstatere at kampen i Huntly var avlyst, og jeg hadde ikke før satt meg på toget før også kampen i Keith bukket under. Forres Mechanic varslet imidlertid at deres kamp mot Wick Academy etter all sannsynlighet ville spilles, og dermed falt valget på denne, selv om det betød en lenger reisevei enn planlagt da Forres ligger nærmere Inverness enn de tidligere nevnte destinasjonene. På togturen nordover fikk jeg også gjennom togvinduet sett hjemmebanen til Arbroath, som jeg gjerne besøker ved en senere anledning. Fra Aberdeen var det ytterligere halvannen times tid med tog, men hos ScotRail har man i det minste gratis WiFi på de aller fleste tog, og dette var en luksus jeg skulle savne etter å ha forlatt Skottland senere på turen.

Forres er en by med omtrent 12 500 innbyggere, som ligger i regionen Moray, omtrent fire norske mil øst-nordøst for Inverness og snaut to mil vest for Elgin. Vi befinner oss altså temmelig langt nord, og betydelig lenger nord enn jeg noen gang tidligere hadde vært i Storbritannia. Med en drøy halvtime til avspark steg jeg av toget i Forres og orienterte meg frem til Mosset Park, som er hjemmebanen til Forres Mechanics, og etter snaut ti minutters gange så jeg dagens kamparena foran meg. Jeg betalte meg inn med £8 og ble fortalt at det dessverre ikke hadde blitt trykket noe program i anledning dagens kamp, som faktisk var den første på Mosset Park siden 14. november! Men stensiler med lagoppstillingene ble i hvert fall delt ut.

Forres Mechanics ble stiftet i 1884, og er faktisk den eldste klubben i det nordlige Skottland. De var i 1893 med å stifte Highland League, og er sammen med Clachnacuddin de eneste som har spilt der fra starten og som fortsatt befinner seg i denne ligaen, som for øvrig har klubber som Inverness Caledonian Thistle, Ross County, Peterhead og Elgin City som tidligere medlemmer. Forres Mechanics har i løpet av denne tiden vunnet Highland League to ganger; i 1986 og 2012. Sesonen etter sistnevnte triumf markerte de seg ved å kun tape 0-1 for Rangers da de møtte Glasgow-gigantene i den skotske FA Cupen. Denne cupen markerte de seg forresten i i 1950-årene, da de to ganger på tre år spilte seg frem til femte runde. Mechanics-suffikset er selvsagt også bakgrunnen for at klubben kalles The Can Cans – eller forkortet bare The Cans.

Uten at jeg har noen tidligere visitter i denne ligaen bak meg, har jeg jo sett bilder fra både her og der, og det ser ut til å stemme når Mosset Park ofte beskrives som et nokså typisk Highland League-stadion. Det begrunnes først og fremst med at tilskuerfasilitetene består av en enkelt hovedtribune, mens de for øvrig er gressbanker av typen som FA har lagt for hat i England. Det er tydeligvis ikke tilfelle nord for grensen, og Mosset Park er uansett et koselig anlegg. Hovedgrunnen til dette er naturlig nok blikkfanget som er den store klassiske hovedtribunen, som er opphøyer fra bakken og entres via innvendige trapper på siden. De som vil sitte her må ut med ytterligere £2 om man skal tro skiltene der, men det er uansett en flott sak, som også huser et matutsalg der jeg betalte £1,80 for en scotch pie.

Highland League tabellen ble før dagens kamper toppet av Brora Rangers, som sto med 64 poeng på 25 kamper, men som hadde Cove Rangers og (etter sigende hardt satsende) Formartine United henholdsvis seks og åtte poeng bak seg, men de to hadde tre kamper til gode på Brora. Disse tre hadde skilt seg litt ut, og når jeg først er inne på Aberdeen-klubben Cove Rangers så kan det nevnes at også deres hjemmekamp mot Inverurie Loco Works var et alternativ denne dagen, men de flyttet fra sin hjemmebane Allan Park ved sesongslutt forrige sesong. De håper at deres nye Calder Park skal være klart til neste sesong, men spiller foreløpig på andre arenaer, og denne dagen var den aktuelle arenaen Spain Park, hjemmebanen til Junior-klubben Banks O’Dee. Da dette også ser ut til å være et langt tristere og mer typisk moderne anlegg var det imidlertid i beste fall en siste backup-plan om alt skulle bli avlyst på min vei opp til togbyttet i Aberdeen.

Men tilbake til det som nå var mer vesentlig, og det var at vertene Forres Mechanics befant seg på en 11. plass av 18 klubber. Med sine 30 poeng hadde de langt opp til de nevnte tetlagene, men samtidig hadde de med kun 20 spilte kamper også kamper til gode på de fleste andre, og samtlige av klubbene foran seg på tabellen. En av disse var dagens gjester Wick Academy, som hadde tatt den lange turen til Mosset Park. De lå to plasser foran sitt vertskap for dagen, og det skilte seks poeng til deres fordel, men de hadde også spilt en kamp mer. Dette skyldes ikke bare avlysninger i ligaen, men også innsatsen i FA Cupen der oppgjøret mot Junior-klubben Linlithgow Rose som ble utsatt en rekke ganger.

Mens man gjorde unna de siste forberedelser før avspark kom jeg tilfeldigvis i prat med en lokal kar som kunne fortelle litt mer om klubben, og jeg lyttet interessert til hans anekdoter fra rivaliseringen med klubber som Nairn County. En annen tidligere rival var Elgin City, som sammen med Peterhead forlot Highland i 2000 for å bli med i den skotske Football League. Også dette hadde han synspunkter på, og gjorde et poeng av at Elgins lokaloppgjør i øyeblikket, etter Peterheads opprykk, er så langt unna som i Montrose. Plutselig og uten forvarsel penset han imidlertid over på temaer som engelsk Premier League og Van Gaals innsats og fremtid i Manchester Unitedm så jeg benyttet anledningen til å takke for praten under påskudd av å ville ta en kjapp runde for å knipse noen bilder.

Kampen hadde da akkurat blitt sparket i gang, og hjemmelaget hadde litt å revansjere etter at de seks dager tidligere hadde tapt hele 0-4 på besøk hos Inverurie Loco Works, men jeg var ikke mer enn halvveis på min runde da de i kampens femte minutt tok ledelsen. Tidligere Inverness-spiller Aaron McLellan hadde en glimrende kamp på høyrekanten, mens spissen Lee Fraser ledet angrepsrekka med bravur. Sistnevnte spilte med en slags beskyttelse etter å ha fått en finger ut av ledd i forrige kamp, men det var han som var mannen bak dagens første mål da han fant georgiske Dachi Khutsishvili som satt inn 1-0. Liam Baxter hadde et par muligheter til å doble ledelsen, men klarte ikke å utnytte noen av disse, og Wick kom inn i kampen og spilte nå god fotball på en nokså gjørmete Mosset Park.

Gjestenes Steven Harrison ble spilt gjennom nærmest alene med hjemmekeeper Stuart Knight, men sistnevnte vant den duellen. Han kunne imidlertid ikke hindre scoring etter 21 minutter da Sam Mackay fra bortimot 35 meter sendte i vei et skudd som duppet inn i mål til 1-1. Før pause måtte Forres-keeper Knight igjen i aksjon da han parerte et skudd fra Gary Manson, og også returen fra Richard MacAdie ble reddet. På motsatt side av banen var Liam Baxter igjen på ferde, men da Wick-keeper Sean McCarthy vartet opp med en flott redning på hans avslutning, sto det 1-1 da dommeren blåste for halv tid.

Etter pause sto kampen og vippet frem til Liam Baxter fikk sitt mål etter en times spill. Etter flott forarbeid av Aaron McLellan og Lee Fraser fikk han trukket seg fri og skutt. Wick-keeperen parerte, men det virket som om ballen deretter traff Baxter og spant over streken. Dermed 2-1, og den gode McLellan var like etter minutter fra å øke ledelsen, men i stedet slo Wick tilbake etter 81 minutter. Davie Allan lurte offside-fella til et passivt Forres-forsvar, og utlignet til 2-2. Vertene forsøkte å riste av seg skuffelsen og jaktet på nytt vinnermålet, og Khutsishvili gjorde forarbeidet for innbytter Fraser Forbes, men Wick-keeperen reddet skuddet, og returen fra Lee Fraser ble blokkert på glimrende vis av en sklitaklende Wick-forsvarer. Helt på tampen headet Lee Fraser like utenfor, mens Simon Allan sendte i vei et frispark fra 25 meter som hadde skummel retning mot vinkelen, men Wick-keeper MCCarthy var igjen på pletten.

Dermed endte det med poengdeling og 2-2 etter en underholdende kamp, og hvis dette var representativt for Highland League så er det ingen grunn til å ikke anbefale et dykk ned i denne ligaen. Hjemmemanager Charlie Rowley var skuffet over at seieren glapp, men sa seg tross alt fornøyd med det hans utvalgte hadde vist ute på banen. Jeg ønsket lykke til og fant ut at klubben har en liten bar oppe i andre etasje inne i tribunebygget. Da toget tilbake til Aberdeen ikke gikk før 17.40 var det et greit sted å slå i hjel litt tid, og jeg betalte £2,85 for en boks Strongbow dark fruits. På spaserturen tilbake til stasjonen presterte jeg å gå feil, og fikk dermed en litt lenger vei enn planlagt, men rakk likevel toget med god margin.

Heldigvis var toget i rute, for jeg hadde kort tid på meg til å bytte i Aberdeen, men drøyt ni og en halv time etter at jeg forlot Dundee var jeg tilbake i en by der det voldsomme drittværet fortsatt herjet. Fra min ankomst i Dundee på lørdagen og til jeg dro mandag morgen var det aldri så mye som antydning til at den minste solstråle skulle bryte gjennom det tykke skydekket på den mørke himmelen hvorfra regnet bøttet ned, og sammen med den kraftige vinden gjorde det mitt inntrykk av Dundee til nokså lite lystig. Forhåpentligvis – og sannsynligvis – er det langt trivelige når værgudene er i noe bedre lune. Mitt kaledonske eventyr var over for denne gang, og dagen etter skulle jeg forlate Skottland med kurs sørover for å tilbringe resten av turen i England.

Scottish ground # 7:
Forres Mechanics v Wick Academy 2-2 (1-1)
Highland League
Mosset Park, 3 January 2016
1-0 Dachi Khutsishvili (5)
1-1 Sam Mackay (22)
2-1 Liam Baxter (61)
2-2 Davie Allan (82)
Att: ??? ( Estimate: around 150+)
Admission: £8
Programme: None
Pin badge: n/a

Next game: 04.01.2016: Runcorn Town v North Shields
Previous game: 02.01.2016: Alloa Athletic v Falkirk

More pics

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg